Kilimandzsáró mászás – 5895 m – Umbwe ösvény

Túra Afrika tetejére, akklimatizációs Mt. Meru mászással, szafarival levezetésnek

Harcedzett expedíciós mászók vezetésével mászhatod Afrika szent hegyét, akik minden évben heteket töltenek 5000 méter fölötti magasságban. Az ő vezetésükkel maximális a csúcsesélyed és a biztonságod, hiszen mérföldekről felismerik a magashegyi betegség tüneteit és megkezdik kezelését. Eddig 85%-os statisztikával juttattunk fel embereket a Kilimandzsáró tetejére, az Uhuru-csúcsra.

A Kilimandzsáró előtt, a Mt. Meru-n érdemes egy főpróbát tartani (felkészülés és akklimatizációs túra), ezt minden évben megtesszük.

Kilimandzsáró mászás – 5895 m – Umbwe ösvény

2020-ban a Machame ösvényen mászol

Idén sok év után visszatérünk a Machame-ösvény mászására. Az aktuális Kilimandzsaro kiírást - a Machame Ösvényre - itt találod.

Coca Cola Trail… Ismerősen hangzik? Rengeteg túraútvonalnak adhatták volna ezt a gúnynevet, mégis a Kilimandzsáró klasszikus útja, a Marangu kapta. Évek óta egyre többen és többen vágnak neki Afrika szent hegyének, a Kilimandzsárónak, hogy elmondhassák magukról, fent voltak a csúcson. Mi is Földünk legkönnyebben mászható magashegyére invitálunk, de egy kicsit másképp. Idén letérsz a kitaposott, kicsit zsúfolt, klasszikus útvonalról és egy olyan ösvényre tévedsz, amit csak kevesen járnak be. Ez az Umbwe-ösvény, mely magányosan tekereg az egyenlítői Afrika köderdőiben.

Az Umbwe-ösvényt a nehezebbek közé sorolják azért, mert az első napon (még alacsonyabb magasságban) meredekebb hegyoldalon kell felkapaszkodnod, mint a többi útvonal esetében. Ez a kis extra nehézség viszont mégéri a látvány és a jóval kisebb forgalom miatt és értékesebbé teszi a mászásodat. Voltunk már mind a Machame, mind a Marangu és a Lemosho útvonalakon – de mégis, évek óta az Umbwet részesítjük előnyben.

A Kili mászás után az új 3 napos ethno túrára és szafarira is maradhatsz.Mielőtt elkezded becsomagolni a bőröndöd, a felkészüléshez ajánljuk figyelmedbe a helyes akklimatizáció 11 szabályát.

Tudtad? Egy 5000 méter feletti hegyen a csúcsmászási arány 38-50% körül mozog, a Kilimandzsárón 66%. Ha betartod az akklimatizáció szabályait, statisztikáink szerint 30%-al jobbak az esélyeid.

Amennyiben érdekelnek az akklimatizációs szabályok kattints ide

 

Letöltés

 

Egyéb információk

A túra nem igényel semmiféle technikai tudást, de mivel közel 6000 méterre jutunk fel, elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. A Meru megmászása kiváló felkészítés lehet a Kilire, de akár egy Grossvenediger vagy Gran Paradiso is megfelelő erőfelmérő lehet a túra előtt.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

2020-ban a Machame ösvényen mászol

Idén sok év után visszatérünk a Machame-ösvény mászására. Az aktuális Kilimandzsaro kiírást – a Machame Ösvényre – itt találod.

Vélemények a túráról:

“Helyenként volt egy-egy kis hiba a szervezésen, főleg az afrikai oldalon – dehát ez Afrika, ahogy mondják! Elképesztően szép tájak, élménydús program, jó kaja (vegák is mehetnek). (…) A tanzániai túraszervezés is egész jó volt, az ottaniak nagyon figyelmesek, segítőkészek, mindnekire külön odafigyelnek. Viszont senki ne számítson 5*-os kényelemre. Ez itt szabadban alvás, buli, kemping, teljesítménytúra. De MEGÉRI!!” – Ecker Bálint, 2012

Nem elsősorban fizikai, hanem mentális értelemben volt fantasztikus a túra. Rengeteget tanultam magamról, a határaimról, és azok legyőzéséről néhány nap alatt. Az ilyen sikerek szükségesek lennének mindenkinek. – Tamás, 2012

Aki volt már legalább 3500 méteren túrázni, szerintem nyugodtan belevághat. Ha edzésben tartja magát, menni fog! Órisási élmény lesz. Engem lenyűgözött. – Nagy Sándor

A Kilimandzsaro mászás előtt akklimatizálódhatsz a Meru hegy megmászásával!

1. nap: Érkezés a Kilimandzsáró lábához

Korai Budapesti vagy bécsi indulással és amszterdami átszállással, este landolsz a Kilimandzsáró repülőterén. Az éjszakát Arushában töltöd egy helyi viszonylatban jónak számító szállodában. A városból gyönyörűen fénylik Afrika legmagasabb hegyének hósipkás teteje.

2. nap: Arusha (1387 m) – Umbwe (1600 m) – Umbwe-barlang (2940 m)

A reggeli órákban találkozol a kötelezően felfogadott tanzán vezetőddel, valamint átadod felszerelésed java részét a hordároknak. Nálad csak a napi túrához szükséges felszerelés marad: enni- és innivaló, napszemüveg, napkrém, esőköpeny. Nem is kívánsz az első napon semmi plusz súlyt, mert a Kilimandzsáró egyik legnehezebb, de egyben legszebb ösvénye vár téged, az Umbwe, mely a hegy lábánál álló apró faluról kapta nevét. Kevesen járnak erre, pedig a kemény kaptatóért kárpótol a fantasztikus erdő látványa, a hangulat, amibe belecsöppensz. A sűrűn növő fákról hatalmas liánok csüngnek le, amelyek mohásak a hatalmas páratartalomtól. Mesebeli a táj, de örülni fogsz a nap végén, hogy nyugovóra térhetsz az Umbwe-barlang közelében. [Táv: 11 km; Szint: fel 1340 m; Menetidő: 6 óra]

 

3. nap: Umbwe-barlang (2940 m) – Barranco-menedék (3970 m)

Ismét kemény napra számíthatsz. A klasszikus de tömött útvonalakon a Barranco-menedékig 3 nap az út, de te már ma eléred az apró viskót. Újabb kb. 1000 méteres emelkedést kell leküzdj, mely alatt a köderdőket lassan váltják a bozótosok. Ezek némelyike mérgező, ezért légy óvatos az ösvényen. 3300 méter felett kitisztul a táj, megpillantod végre a csúcsot, de ezzel párhuzamosan fogyni kezd a levegő. Lassulsz, de nem baj, mert időd rengeteg van és a táv nem hosszú. A 4-5 órás menet után egy aprócska rétre érkezel, ahol az éjszakát töltöd majd. Itt már nagyobb a nyüzsgés, hiszen becsatlakoznak a Machame, Lemosho és Shira út mászói is. [Táv: 7 km; Szint: fel 1030 m; Menetidő: 4-5 óra]

4. nap: Barranco-menedék (3970 m) – Karanga-völgy (4000 m)

A mai napon a Karanga-völgy felé veszed az irányt. Alig több mint 4 órás túrára, és mindössze 30 méteres szintemelkedésre kell számíts. Kell ez a nap, hogy az elmúlt 2 nap megpróbáltatásait kiheverd. Az ösvény a központi vulkáni kúp oldalában vezet, füves és poros terepen. Látvány alapján nem a legszebb, de a sikeres mászás szempontjából a legideálisabb nap a mai. [Táv: 6 km; Szint: fel 30 m; Menetidő: 4-5 óra]

 

5. nap: Karanga-völgy (4000 m) – Barafu-menedék (4670 m)

Alig 1 óra túrázás után hirtelen szembefordulsz a heggyel, és nekivágsz a meredek emelkedőnek. Megfontolt, kimért meneteléssel 4 óra múltán pillantod meg a Barafu-menedéket, ahol az éjszakát töltöd. Ez a legmagasabban töltött éjszakád… és valószínűleg nem itt fogsz a legjobban aludni. [Táv: 4 km; Szint: fel 670 m; Menetidő: 4 óra]

6. nap: Barafu-menedék (4670 m) – Uhuru Peak (5895 m) – Mweka-menedék (3070 m)

A csúcstámadás napja. Korán, hajnali 2 órakor ébredsz. Odakint mínuszok repkednek, de te már talpon vagy és nekivágsz a csúcsnak. Az utolsó néhány száz méteren már hóban túrázol, ami a nyugati lejtőn gleccserként szakad le a mélybe. A kutatók szerint a gleccser 20 év múlva teljesen elolvad, ami a Kilimandzsárót nem csak látvány miatt kínozza meg, hanem az édesvíz is eltűnik ebből a zónából. Átvágva a még havas és jeges tájon dél magasságában érkezel fel az 5895 méter magas Uhuru Peakre. Nem sok időt töltesz a csúcson, mert utol kell érd a hordárokat, akik eddigre már a Mweka-menedéknél várnak rád. [Táv: 16 km; Szint: fel 1225 m, le 2925 m; Menetidő: 12-14 óra]

 

7. nap: Mweka-menedék (3070 m) – Mweka-kapu (1640 m) – Moshi (990 m)

A mai napon alig 3-4 órás ereszkedés után befutsz Mweka falujába, ahol már vár rád a kisbusz, amivel visszajutsz Moshi városába, ahol végre lezuhanyozhatsz. A délutánt pihenéssel töltöd. [Táv: 9 km; Szint: le 1430 m; Menetidő: 3-4 óra]

8 – 9. nap: Utazás Budapestre

Ma nem kell korán kelned, alhatsz délig. Még így is marad időd, hogy felfedezd Arushát, mielőtt a délutáni órákban elindulsz a repülőtérre. Az egész éjszakás út alatt elmerengsz az elmúlt hét eseményein, és büszkén dőlhetsz hátra, hogy feljutottál a Kilimandzsáróra (és esetleg a Merura egyaránt).

Ha ezt a merengést inkább Afrikában folytatnád és a hegymászáson kívül a kultúra és az állatvilág is érdekel, akkor maradj még 3 napot. Meglátogatjuk a Hadza-törzset, mely a világon az egyik utolsó vadászó-gyűjtögető népcsoport és bejárjuk a Ngrongoro-kráter és a Lake Manyara Nemzeti Park vidékét. A szafarin kis szerencsével big 5-ként emlegetett (Afrika 5 nagyvadja) állatokat is láthatod.

Felszerelés és infó

Feltételek, előzetes tapasztalat:

A túra nem igényel semmiféle technikai tudást/előzetes hegymászó tapasztalatot, de mivel közel 6000 méterre jutunk fel, elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. A Meru megmászása kiváló felkészítés lehet a Kilire, de a marokkói Toubkal vagy akár a Grossvenediger/Gran Paradiso is megfelelő erőfelmérő lehet a túra előtt.

Ha nem vagy biztos magadban, bátran keress minket az érdeklődés űrlapon és segítünk a felkészülésben.

Kötelezően fizetendő helyszíni költségek:

Expedíciós csomag: 1000 USD/fő – a helyszínen, érkezéskor fizetendő

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • hegyi és reptéri transzfereket oda-vissza (amennyiben nem a csapattal repülsz, extra díj fizetendő kb. 25-30 USD/fő/út)
 • nemzeti park belépőket és engedélyeket (kb. 850 USD/fő)
 • teljes ellátást (napi 3 étkezés + ivóvíz) a hegyi napokon

Az expedíciós csomag nem tartalmazza:

Vízumot – belépéskor fizetendő 50 USD/fő

Borravalót  – A Kilimandzsárón elvárt a túra utáni borravaló, amit a helyi vezető szétoszt a szakács és a hordárok között. (Javasolt összeg – 150 – 200 USD, lehetőségeidhez mérten.)

 

Földrajzi fekvés

A Kilimandzsáró 5895 méteres magasságával Afrika legmagasabb pontja. A korábbi, kb. 20 éves térképeken még 6010 méter szerepel, azonban az újkori mérések megfosztották a szent hegyet a 6000-es titulustól. A Meru a Kilimandzsáró kistestvére, s annak tőszomszédságában áll (4556 méter). Mindkét hegy vulkáni eredetű, azonban egyik sem aktív tűzhányó. 3000 méter alatt sűrű és párás köderdők borítják, amik az Umbwe-ösvény mentén a legcsodálatosabbak. Az állatvilág a hegyet szépen lassan elhagyta, kiváltság látni egy-két kóbor zsiráfot vagy elefántot.

Időjárás

A Kilimandzsáró a déli szélesség 3. fokán fekszik, ezért annak lábánál trópusi körülményekre számíthatsz. Az összefüggő esőerdők és szavannák már a múlté, de a klíma a régi. A hegy lábánál – Moshiban vagy Arushában – nyári hőségre számíthatsz, 25 fokos nappali középhőmérséklettel.

Felfelé haladva folyamatosan csökkenni fog a hőmérséklet, ez főleg az első szakaszon jelenthet gondot, mert 2 nap alatt 3000 métert emelkedsz. A fagyhatár valamivel 5000 méter felett ér majd, de az éjszakák már a Karanga-völgyben is fagyosak lehetnek. Esőre inkább az alsóbb régiókban kell számítani, ahogy nő a magasság ennek egyre kisebb az esélye.

Kultúra

A Kilimandzsáró a vidék népeinek szent hegye. Mivel a hegy szent, ezért térsége korábban lakatlan volt, éppen ezért hagyományaikat őrző, népviseletbe bújt népcsoportokkal a mászás alatt nem fogsz találkozni. Moshi és Arusha két nagyváros, túl sok látnivalóval nem szolgálnak, de a piac mindkét városban izgalmas és érdekes látvány. A hegy lábánál ma kávét termesztenek, ez vonzotta az emberek ezreit ide. A Kilimandzsárótól 100 kilométerre délre élnek a maszályok, az afrikai szavannák legismertebb népcsoportja, akik állattartásból és újabban turizmusból élik túl a globalizációt.

Felszerelés

A túra részvételi díja minden tábori felszerelés bérleti díját tartalmazza. Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy, 60 literes hátizsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 15 kilónál)
 • Kis hátizsák (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes és meleg túrabakancs, túrazoknik és egy sportcipő/túracipő
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág, meleg alulöltözet, sapka, meleg és vékony kesztyű, csősál/símaszk
 • Túrabot
 • meleg téli hálózsák (-10-15 °C komfortú)
 • Fejlámpa + tartalék elem
 • UV-szűrős napszemüveg
 • naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Rövidnadrág, hosszú ujjú vékony ing
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz stb.)
 • Kulacs, energiaszeletek, csoki-müzli szelet

Amit semmiképp ne hozz magaddal:

 • Sátor  (ezt helyben megkapod)
 • Hágóvas, jégcsákány
 • Gázfőző (tábori szakács főz az egész csapatra)

Fontos! A hordárokkal reggel és délután találkozol, tehát amire napközben szükséged van azt mindenképpen a kis hátizsákba pakold. A felszerelést vízálló tasakokba vagy zacskóba pakold, hogy a táborba érve ne érjen kellemetlen meglepetés.

 

Szállás

Arushában kényelmes, de alapfelszerelt szállodai szobákra készülj fel. A szálláson reggelit is kap a csapat. Privát zuhanyzó minden szobához jár. A mászások alatt jó minőségű sátrakban alszol, külön sátor lesz felállítva az étkezésekhez.

Élelem

Kevesen jönnek úgy haza Tanzániából, hogy ne lett volna gyomorpanaszuk. Ettől függetlenül elkerülhető a hasmenés és gyomorrontás, ha odafigyelsz túravezetőd tanácsaira. A városokban legyél nagyon óvatos, soha ne igyál csapvizet és inkább csak hámozható gyümölcsöket fogyassz. Ez főleg a mászás előtt fontos.

A hegyi napokon a tábori szakács főz a csapatra, általában bőséges fogásokkal számolhatsz. Próbálnak az európai ízlésnek megfelelni, ami néha nem jön össze. Leggyakrabban csirkét és rizst fogsz enni.

Utazás

Budapestről vagy Bécsből indulva, amszterdami átszállással jutsz el a Kilimandzsáró reptérre, ahonnan egy transzferrel jutsz el a szállodába. A Kilimandzsáróra nem lehet lovat vagy öszvért bérelni. Természetesen segítünk a repjegy vásárlásban. A jegyek ára kb. 180 000 Ft-tól indul.

Pénz, bank

Arushában van bank, pénzváltó és pénzautomata. A dollárt valamivel jobban szeretik, az automaták a VISA-t és a MasterCardot mindenhol elfogadják. Utazási csekket csak néhány bank fogad el, jobb ha nem próbálkozol vele.

Oltás, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban erősen ajánlott a Hepatitis A+B kombinált, a Tetanusz és a Diftéria elleni oltások beadatása. Ezek beadását legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Maláriára nem kell számíts. Az oltásokkal kapcsolatban nézz körbe az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Tanzániában a higiéniás szint elmarad az európaitól, de a helyzet a Kilimandzsáró térségében egyre jobban javul. A szállodák tiszták és kulturáltak, fertőzéstől nem kell tartani. A hegyen a WC-zés komoly probléma, mivel egyre többen másszák Afrika legmagasabb hegyét. Fürdeni a túra alatt nem fogsz tudni, de kéz- és arcmosásra naponta kétszer melegítenek neked vizet. Csapból soha ne igyál, és kerüld a jégkockát az italodban.

Vízum

Vízum mindenképpen szükséges. A tanzániai vízumot a határátkelőn lehet kiváltani, ennek ára helyben 50 dollár. Túravezetőd a hivatalos kérelmeket segít kitölteni.Ezek a mászótúrák is döfik:

Rocky Mountain