Kilimandzsáró mászás – 5895 m – Umbwe ösvény

Túra Afrika tetejére, akklimatizációs Mt. Meru mászással, szafarival levezetésnek

Harcedzett expedíciós mászók vezetésével mászhatod Afrika szent hegyét, akik minden évben heteket töltenek 5000 méter fölötti magasságban. Az ő vezetésükkel maximális a csúcsesélyed és a biztonságod, hiszen mérföldekről felismerik a magashegyi betegség tüneteit és megkezdik kezelését. Eddig 85%-os statisztikával juttattunk fel embereket a Kilimandzsáró tetejére, az Uhuru-csúcsra.

A Kilimandzsáró előtt, a Mt. Meru-n érdemes egy főpróbát tartani (felkészülés és akklimatizációs túra), ezt minden évben megtesszük.

Kilimandzsáró mászás – 5895 m – Umbwe ösvény

2020-ban a Machame ösvényen mászol

Idén sok év után visszatérünk a Machame-ösvény mászására. Az aktuális Kilimandzsaro kiírást - a Machame Ösvényre - itt találod.

Coca Cola Trail… Ismerősen hangzik? Rengeteg túraútvonalnak adhatták volna ezt a gúnynevet, mégis a Kilimandzsáró klasszikus útja, a Marangu kapta. Évek óta egyre többen és többen vágnak neki Afrika szent hegyének, a Kilimandzsárónak, hogy elmondhassák magukról, fent voltak a csúcson. Mi is Földünk legkönnyebben mászható magashegyére invitálunk, de egy kicsit másképp. Idén letérsz a kitaposott, kicsit zsúfolt, klasszikus útvonalról és egy olyan ösvényre tévedsz, amit csak kevesen járnak be. Ez az Umbwe-ösvény, mely magányosan tekereg az egyenlítői Afrika köderdőiben.

Az Umbwe-ösvényt a nehezebbek közé sorolják azért, mert az első napon (még alacsonyabb magasságban) meredekebb hegyoldalon kell felkapaszkodnod, mint a többi útvonal esetében. Ez a kis extra nehézség viszont mégéri a látvány és a jóval kisebb forgalom miatt és értékesebbé teszi a mászásodat. Voltunk már mind a Machame, mind a Marangu és a Lemosho útvonalakon – de mégis, évek óta az Umbwet részesítjük előnyben.

A Kili mászás után az új 3 napos ethno túrára és szafarira is maradhatsz.Mielőtt elkezded becsomagolni a bőröndöd, a felkészüléshez ajánljuk figyelmedbe a helyes akklimatizáció 11 szabályát.

Tudtad? Egy 5000 méter feletti hegyen a csúcsmászási arány 38-50% körül mozog, a Kilimandzsárón 66%. Ha betartod az akklimatizáció szabályait, statisztikáink szerint 30%-al jobbak az esélyeid.

Amennyiben érdekelnek az akklimatizációs szabályok kattints ide

 

Letöltés

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. február 8., szombat 2020. február 17., hétfő
2020. július 18., szombat 2020. július 27., hétfő

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A túra nem igényel semmiféle technikai tudást, de mivel közel 6000 méterre jutunk fel, elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. A Meru megmászása kiváló felkészítés lehet a Kilire, de akár egy Grossvenediger vagy Gran Paradiso is megfelelő erőfelmérő lehet a túra előtt.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

2020-ban a Machame ösvényen mászol

Idén sok év után visszatérünk a Machame-ösvény mászására. Az aktuális Kilimandzsaro kiírást – a Machame Ösvényre – itt találod.

Vélemények a túráról:

“Helyenként volt egy-egy kis hiba a szervezésen, főleg az afrikai oldalon – dehát ez Afrika, ahogy mondják! Elképesztően szép tájak, élménydús program, jó kaja (vegák is mehetnek). (…) A tanzániai túraszervezés is egész jó volt, az ottaniak nagyon figyelmesek, segítőkészek, mindnekire külön odafigyelnek. Viszont senki ne számítson 5*-os kényelemre. Ez itt szabadban alvás, buli, kemping, teljesítménytúra. De MEGÉRI!!” – Ecker Bálint, 2012

Nem elsősorban fizikai, hanem mentális értelemben volt fantasztikus a túra. Rengeteget tanultam magamról, a határaimról, és azok legyőzéséről néhány nap alatt. Az ilyen sikerek szükségesek lennének mindenkinek. – Tamás, 2012

Aki volt már legalább 3500 méteren túrázni, szerintem nyugodtan belevághat. Ha edzésben tartja magát, menni fog! Órisási élmény lesz. Engem lenyűgözött. – Nagy Sándor

A Kilimandzsaro mászás előtt akklimatizálódhatsz a Meru hegy megmászásával!

1. nap: Érkezés a Kilimandzsáró lábához

Korai Budapesti vagy bécsi indulással és amszterdami átszállással, este landolsz a Kilimandzsáró repülőterén. Az éjszakát Arushában töltöd egy helyi viszonylatban jónak számító szállodában. A városból gyönyörűen fénylik Afrika legmagasabb hegyének hósipkás teteje.

2. nap: Arusha (1387 m) – Umbwe (1600 m) – Umbwe-barlang (2940 m)

A reggeli órákban találkozol a kötelezően felfogadott tanzán vezetőddel, valamint átadod felszerelésed java részét a hordároknak. Nálad csak a napi túrához szükséges felszerelés marad: enni- és innivaló, napszemüveg, napkrém, esőköpeny. Nem is kívánsz az első napon semmi plusz súlyt, mert a Kilimandzsáró egyik legnehezebb, de egyben legszebb ösvénye vár téged, az Umbwe, mely a hegy lábánál álló apró faluról kapta nevét. Kevesen járnak erre, pedig a kemény kaptatóért kárpótol a fantasztikus erdő látványa, a hangulat, amibe belecsöppensz. A sűrűn növő fákról hatalmas liánok csüngnek le, amelyek mohásak a hatalmas páratartalomtól. Mesebeli a táj, de örülni fogsz a nap végén, hogy nyugovóra térhetsz az Umbwe-barlang közelében. [Táv: 11 km; Szint: fel 1340 m; Menetidő: 6 óra]

 

3. nap: Umbwe-barlang (2940 m) – Barranco-menedék (3970 m)

Ismét kemény napra számíthatsz. A klasszikus de tömött útvonalakon a Barranco-menedékig 3 nap az út, de te már ma eléred az apró viskót. Újabb kb. 1000 méteres emelkedést kell leküzdj, mely alatt a köderdőket lassan váltják a bozótosok. Ezek némelyike mérgező, ezért légy óvatos az ösvényen. 3300 méter felett kitisztul a táj, megpillantod végre a csúcsot, de ezzel párhuzamosan fogyni kezd a levegő. Lassulsz, de nem baj, mert időd rengeteg van és a táv nem hosszú. A 4-5 órás menet után egy aprócska rétre érkezel, ahol az éjszakát töltöd majd. Itt már nagyobb a nyüzsgés, hiszen becsatlakoznak a Machame, Lemosho és Shira út mászói is. [Táv: 7 km; Szint: fel 1030 m; Menetidő: 4-5 óra]

4. nap: Barranco-menedék (3970 m) – Karanga-völgy (4000 m)

A mai napon a Karanga-völgy felé veszed az irányt. Alig több mint 4 órás túrára, és mindössze 30 méteres szintemelkedésre kell számíts. Kell ez a nap, hogy az elmúlt 2 nap megpróbáltatásait kiheverd. Az ösvény a központi vulkáni kúp oldalában vezet, füves és poros terepen. Látvány alapján nem a legszebb, de a sikeres mászás szempontjából a legideálisabb nap a mai. [Táv: 6 km; Szint: fel 30 m; Menetidő: 4-5 óra]

 

5. nap: Karanga-völgy (4000 m) – Barafu-menedék (4670 m)

Alig 1 óra túrázás után hirtelen szembefordulsz a heggyel, és nekivágsz a meredek emelkedőnek. Megfontolt, kimért meneteléssel 4 óra múltán pillantod meg a Barafu-menedéket, ahol az éjszakát töltöd. Ez a legmagasabban töltött éjszakád… és valószínűleg nem itt fogsz a legjobban aludni. [Táv: 4 km; Szint: fel 670 m; Menetidő: 4 óra]

6. nap: Barafu-menedék (4670 m) – Uhuru Peak (5895 m) – Mweka-menedék (3070 m)

A csúcstámadás napja. Korán, hajnali 2 órakor ébredsz. Odakint mínuszok repkednek, de te már talpon vagy és nekivágsz a csúcsnak. Az utolsó néhány száz méteren már hóban túrázol, ami a nyugati lejtőn gleccserként szakad le a mélybe. A kutatók szerint a gleccser 20 év múlva teljesen elolvad, ami a Kilimandzsárót nem csak látvány miatt kínozza meg, hanem az édesvíz is eltűnik ebből a zónából. Átvágva a még havas és jeges tájon dél magasságában érkezel fel az 5895 méter magas Uhuru Peakre. Nem sok időt töltesz a csúcson, mert utol kell érd a hordárokat, akik eddigre már a Mweka-menedéknél várnak rád. [Táv: 16 km; Szint: fel 1225 m, le 2925 m; Menetidő: 12-14 óra]

 

7. nap: Mweka-menedék (3070 m) – Mweka-kapu (1640 m) – Moshi (990 m)

A mai napon alig 3-4 órás ereszkedés után befutsz Mweka falujába, ahol már vár rád a kisbusz, amivel visszajutsz Moshi városába, ahol végre lezuhanyozhatsz. A délutánt pihenéssel töltöd. [Táv: 9 km; Szint: le 1430 m; Menetidő: 3-4 óra]

8 – 9. nap: Utazás Budapestre

Ma nem kell korán kelned, alhatsz délig. Még így is marad időd, hogy felfedezd Arushát, mielőtt a délutáni órákban elindulsz a repülőtérre. Az egész éjszakás út alatt elmerengsz az elmúlt hét eseményein, és büszkén dőlhetsz hátra, hogy feljutottál a Kilimandzsáróra (és esetleg a Merura egyaránt).

Ha ezt a merengést inkább Afrikában folytatnád és a hegymászáson kívül a kultúra és az állatvilág is érdekel, akkor maradj még 3 napot. Meglátogatjuk a Hadza-törzset, mely a világon az egyik utolsó vadászó-gyűjtögető népcsoport és bejárjuk a Ngrongoro-kráter és a Lake Manyara Nemzeti Park vidékét. A szafarin kis szerencsével big 5-ként emlegetett (Afrika 5 nagyvadja) állatokat is láthatod.

Felszerelés és infó

Feltételek, előzetes tapasztalat:

A túra nem igényel semmiféle technikai tudást/előzetes hegymászó tapasztalatot, de mivel közel 6000 méterre jutunk fel, elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. A Meru megmászása kiváló felkészítés lehet a Kilire, de a marokkói Toubkal vagy akár a Grossvenediger/Gran Paradiso is megfelelő erőfelmérő lehet a túra előtt.

Ha nem vagy biztos magadban, bátran keress minket az érdeklődés űrlapon és segítünk a felkészülésben.

Kötelezően fizetendő helyszíni költségek:

Expedíciós csomag: 1000 USD/fő – a helyszínen, érkezéskor fizetendő

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • hegyi és reptéri transzfereket oda-vissza (amennyiben nem a csapattal repülsz, extra díj fizetendő kb. 25-30 USD/fő/út)
 • nemzeti park belépőket és engedélyeket (kb. 850 USD/fő)
 • teljes ellátást (napi 3 étkezés + ivóvíz) a hegyi napokon

Az expedíciós csomag nem tartalmazza:

Vízumot – belépéskor fizetendő 50 USD/fő

Borravalót  – A Kilimandzsárón elvárt a túra utáni borravaló, amit a helyi vezető szétoszt a szakács és a hordárok között. (Javasolt összeg – 150 – 200 USD, lehetőségeidhez mérten.)

 

Földrajzi fekvés

A Kilimandzsáró 5895 méteres magasságával Afrika legmagasabb pontja. A korábbi, kb. 20 éves térképeken még 6010 méter szerepel, azonban az újkori mérések megfosztották a szent hegyet a 6000-es titulustól. A Meru a Kilimandzsáró kistestvére, s annak tőszomszédságában áll (4556 méter). Mindkét hegy vulkáni eredetű, azonban egyik sem aktív tűzhányó. 3000 méter alatt sűrű és párás köderdők borítják, amik az Umbwe-ösvény mentén a legcsodálatosabbak. Az állatvilág a hegyet szépen lassan elhagyta, kiváltság látni egy-két kóbor zsiráfot vagy elefántot.

Időjárás

A Kilimandzsáró a déli szélesség 3. fokán fekszik, ezért annak lábánál trópusi körülményekre számíthatsz. Az összefüggő esőerdők és szavannák már a múlté, de a klíma a régi. A hegy lábánál – Moshiban vagy Arushában – nyári hőségre számíthatsz, 25 fokos nappali középhőmérséklettel.

Felfelé haladva folyamatosan csökkenni fog a hőmérséklet, ez főleg az első szakaszon jelenthet gondot, mert 2 nap alatt 3000 métert emelkedsz. A fagyhatár valamivel 5000 méter felett ér majd, de az éjszakák már a Karanga-völgyben is fagyosak lehetnek. Esőre inkább az alsóbb régiókban kell számítani, ahogy nő a magasság ennek egyre kisebb az esélye.

Kultúra

A Kilimandzsáró a vidék népeinek szent hegye. Mivel a hegy szent, ezért térsége korábban lakatlan volt, éppen ezért hagyományaikat őrző, népviseletbe bújt népcsoportokkal a mászás alatt nem fogsz találkozni. Moshi és Arusha két nagyváros, túl sok látnivalóval nem szolgálnak, de a piac mindkét városban izgalmas és érdekes látvány. A hegy lábánál ma kávét termesztenek, ez vonzotta az emberek ezreit ide. A Kilimandzsárótól 100 kilométerre délre élnek a maszályok, az afrikai szavannák legismertebb népcsoportja, akik állattartásból és újabban turizmusból élik túl a globalizációt.

Felszerelés

A túra részvételi díja minden tábori felszerelés bérleti díját tartalmazza. Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy, 60 literes hátizsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 15 kilónál)
 • Kis hátizsák (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes és meleg túrabakancs, túrazoknik és egy sportcipő/túracipő
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág, meleg alulöltözet, sapka, meleg és vékony kesztyű, csősál/símaszk
 • Túrabot
 • meleg téli hálózsák (-10-15 °C komfortú)
 • Fejlámpa + tartalék elem
 • UV-szűrős napszemüveg
 • naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Rövidnadrág, hosszú ujjú vékony ing
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz stb.)
 • Kulacs, energiaszeletek, csoki-müzli szelet

Amit semmiképp ne hozz magaddal:

 • Sátor  (ezt helyben megkapod)
 • Hágóvas, jégcsákány
 • Gázfőző (tábori szakács főz az egész csapatra)

Fontos! A hordárokkal reggel és délután találkozol, tehát amire napközben szükséged van azt mindenképpen a kis hátizsákba pakold. A felszerelést vízálló tasakokba vagy zacskóba pakold, hogy a táborba érve ne érjen kellemetlen meglepetés.

 

Szállás

Arushában kényelmes, de alapfelszerelt szállodai szobákra készülj fel. A szálláson reggelit is kap a csapat. Privát zuhanyzó minden szobához jár. A mászások alatt jó minőségű sátrakban alszol, külön sátor lesz felállítva az étkezésekhez.

Élelem

Kevesen jönnek úgy haza Tanzániából, hogy ne lett volna gyomorpanaszuk. Ettől függetlenül elkerülhető a hasmenés és gyomorrontás, ha odafigyelsz túravezetőd tanácsaira. A városokban legyél nagyon óvatos, soha ne igyál csapvizet és inkább csak hámozható gyümölcsöket fogyassz. Ez főleg a mászás előtt fontos.

A hegyi napokon a tábori szakács főz a csapatra, általában bőséges fogásokkal számolhatsz. Próbálnak az európai ízlésnek megfelelni, ami néha nem jön össze. Leggyakrabban csirkét és rizst fogsz enni.

Utazás

Budapestről vagy Bécsből indulva, amszterdami átszállással jutsz el a Kilimandzsáró reptérre, ahonnan egy transzferrel jutsz el a szállodába. A Kilimandzsáróra nem lehet lovat vagy öszvért bérelni. Természetesen segítünk a repjegy vásárlásban. A jegyek ára kb. 180 000 Ft-tól indul.

Pénz, bank

Arushában van bank, pénzváltó és pénzautomata. A dollárt valamivel jobban szeretik, az automaták a VISA-t és a MasterCardot mindenhol elfogadják. Utazási csekket csak néhány bank fogad el, jobb ha nem próbálkozol vele.

Oltás, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban erősen ajánlott a Hepatitis A+B kombinált, a Tetanusz és a Diftéria elleni oltások beadatása. Ezek beadását legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Maláriára nem kell számíts. Az oltásokkal kapcsolatban nézz körbe az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Tanzániában a higiéniás szint elmarad az európaitól, de a helyzet a Kilimandzsáró térségében egyre jobban javul. A szállodák tiszták és kulturáltak, fertőzéstől nem kell tartani. A hegyen a WC-zés komoly probléma, mivel egyre többen másszák Afrika legmagasabb hegyét. Fürdeni a túra alatt nem fogsz tudni, de kéz- és arcmosásra naponta kétszer melegítenek neked vizet. Csapból soha ne igyál, és kerüld a jégkockát az italodban.

Vízum

Vízum mindenképpen szükséges. A tanzániai vízumot a határátkelőn lehet kiváltani, ennek ára helyben 50 dollár. Túravezetőd a hivatalos kérelmeket segít kitölteni.Ezek a mászótúrák is döfik:

Rocky Mountain