Damavand csúcsmászás – 5671 m

Ha nem sietsz haza, akkor utána bejárhatod Iránt

Vegytiszta trekking túra és talán a legkönnyebben elérhető “ötezres” tapasztalat vár Rád a Damavand vulkánján.

Damavand csúcsmászás – 5671 m

Melyik a leggyorsabban, legolcsóbban és talán legkevesebb előzetes hegyi tapasztalattal elérhető ötezres csúcs? Egy röpke hét leforgása alatt megmászod a Damavand 5671m magas impozáns hegycsúcsát.

Ha pedig kedved és időd is engedi, a csúcsról lejövet még bolyonghatsz néhány napot túravezetőddel az iráni hétköznapok valóságában. Amennyiben komolyabb dobásra készülsz, ha már megérett az idő egy ötezres tapasztalatra, akkor irány a Damavand és Irán.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. augusztus 25., szombat 2018. szeptember 1., szombat

Egyéb információk

A túra nem igényel hegymászó tudást, de nem árt ha már jártál 3000 méter felett. A jó állóképesség fontos.  

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
3

Program

1. nap: Érkezés Teheránba

Budapestről a Turkishairlines járata a kora délutáni órákban száll fel és egy isztambuli átszállással közelíti meg Iránt. Másnap hajnalban érkezel meg. Túravezetőd várni fog a repülőtéren, ekkor indul a hivatalos Damavand-program.

2. nap: Reyne, Damavand régió

Hajnalban megérkezel Irán nemzetközi repterére, majd némi adminisztráció után útra kelsz a csapattal a Damavand irányába eső Reyneh felé. A 90 kilométert remélhetőleg két-három óra alatt lenyomja a busz. Ettől kezdve napokig csak a saját lábadra számíthatsz. Mivel közel tengerszintről érkezel, a körülbelül 2700 méteres tengerszint feletti magasság az első lépés az akklimatizáció felé. Délelőtt lepakolunk egy helyi családnál, utána – némi laza pihenést nem mellőzve – néhány órás rövid bemelegítő túrát teszünk a szomszédos településeken.

 

3. nap: Damavand, Bargah menedékház

Reggel kocsira pattanunk Reynehben, és fölgurulunk egy Gusfand Sara nevű bázishoz, ahonnan a Damavand oldalának ösvényei indulnak. Ha még nem másztál vulkánt, ma megtanulod, hogy igenis van olyan, hogy állandóan csak fölfelé lehet menni. Apró lépésekben, spórolva a csúcshódításra, 6-8 óra alatt leküzdjük az ezerméteres szintkülönbséget. A 4200 méteren lévő menedék alighanem zsúfolva lesz, mintha menekülttáborban nyaralnál csupa jó kedélyű jóbaráttal – de ne aggódj: vagy a dormitóriumban találunk helyet magunknak, vagy sátrat verünk a ház mellett. Az első este bizony megérzed a magaslati betegséget, de nincs mese: mivel nincs kiépítve semmilyen infrastruktúra a menedékházak között, kénytelen leszel bevállalni.

 

4. nap: Damavand, akklimatizáció

Ez a nap a pihenésről és az akklimatizálódásról szól. Kellemesen kialszod magad, majd kora délután elindulsz az 5671 méteres vulkán csúcsa felé. Ne félj, ha nem megy. Ez a nap kifejezetten arról szól, hogy szokd meg a magasságot. Fölballagsz 4500 méterig, vagy ha nagyon bírod, még tovább. Délutánra visszatérsz 4200-ra, elszenveded a bágyadt társaság közös főzését, vizet vételezel másnapra, és megpróbálsz aludni. Másnap hajnalban csúcstámadás.

 

5. nap: Damavand: 5671 méter

Reggel 6 körül ébredsz, és a nap első fényénél elindulsz az egyre meredekebb hegyoldalon. Ha minden jól megy, hét-nyolc órával később már a perzsa világ tetején állsz többtucatnyi iráni hegymászóval egyetemben. Ha útközben rosszul leszel, nincs mese, valakivel visszamész az alaptáborba. Ne aggódj, az összes hegymászó segíteni fog, húznak, vonnak, etetnek, itatnak, csak hogy feljuss. Számukra dicsőség és tisztelet, hogy egy külföldi fölszenvedi magát a legendás csúcsra. A vége a legnehezebb: amikor már kis híján összeesel, akkor kell belehúzni, ugyanis a vulkáni kúp repedéseiből kénes gázok szivárognak. A csúcson eufória, és húsz-harminc perc múlva jön a túra legfárasztóbb része, a visszajutás. Erre életed végéig emlékezni fogsz. Este egy utolsó ájulás a menedékházban.

 

6. nap: Larijan/Tartalék nap

Reggelre kipihenjük a csúcshódítás fáradalmait, és elindulunk lefelé, a Gusfand Sara nevű bázisra, ahonnan a túrát kezdtük. A körülbelül 3-4 órás fárasztó ereszkedés után kocsira ülünk, és irány Larijan, és az ottani forró fürdő (ezért fürdőnadrágot érdemes hozni). A vulkán belsejéből előtörő forró vízben ázunk egy darabig, majd este megvacsorázunk a faluban. Szállás a fürdőhöz tartozó szállodában.

Rossz idő esetére ez a tartaléknap, amikor a csapat újra nekivághat a csúcsnak.

7. nap: Teheráni “merülés”

Reggel lemegyünk a Damavand-Teherán közti főútra, “stoppolunk” egy buszt, és kora délutánra visszaérünk a városba …hogy a hegyi élmény mellett a perzsiai ízekből és hangulatokból is hozhass magaddal haza egy kis kóstolót az egy hetes program utolsó délutánját a sürgő-forgó városban töltöd. Miután szembesülsz a világ legőrültebb közlekedésével, metróra szállsz, és megnézel egy szebb bazárt Észak-Teheránban, majd a „vigalmi negyed” Darbandon töltjük el az este hátralevő részét. Ne vöröslámpás negyedet képzelj el…

8. nap: Hazautazás Budapestre

Repülőgéped reggel 7:00-kor indul és egy isztambuli átszállást követően a délutáni órákban érkezel Budapestre hátad mögött egy impozáns ötezres csúcs megmászásával és némi keleti ízzel a szád sarkában.

 

Felszerelés és infó

Helyi költség

Az érkezéskor túravezetőd megkéri a résztvevőket, hogy mindenki adjon a helyi vezető kezébe nagyjából 550 USD-t, mely bizonyos mértékig változhat. Ez az összeg fedezi a trekking csomagban foglaltakat (csúcsengedély, helyi vezető díja stb.).

Klíma

Damavand: Ugyan a legmelegebb nyári időben mész ki, és simán lehet Teheránban 40-45 fok, a Damavand utolsó, 4200 méter körüli táborában éjjel fagyni fog. Időjárástól függően könnyen lehet, hogy mínusz 15-20 fokban, combközépig érő hóban kell másznod, de ez a rettentő hideg az iráni túra egyetlen napjára lesz jellemző, annak is csak a délelőttjére.

Praktikus, kötelező felszerelés

Damavand: Hozz magaddal kényelmes túrabakancsot, kesztyűt, sapkát, sálat, és a hálózsák melegének is örülni fogsz. A fölfelé kaptatásban sokat segít egy mászóbot, de ha nincs, ne aggódj, ezrek másznak fel évente bot nélkül. Teheránban bevásárolunk előtte, de azért egy zacskó szőlőcukor bármikor jól jöhet.

A hegy előtt és után: Ebben a melegben kényelmes egy könnyű cipő vagy szandál. Rövidnadrágot nem fontos hoznod, hiszen legfeljebb a szobádban hordhatod, annál fontosabb viszont egy kényelmes hosszúnadrág. Sapka, naptej, napszemüveg erősen ajánlott, mint ahogy a hosszú ujjú póló vagy ing is megkímél a perzselő naptól.

Helyi szokások, melyek érdekesek és hozzájuk alkalmazkodni kell

Nagy a szigor az Iráni Iszlám Köztársaságban, legalábbis ami az öltözködési szabályokat illeti. Férfiaknak hosszúnadrág, nőknek kendő viselése kötelező (a túrák alatt is, bár ott nem olyan nagy a szigor). A kendő lehet bármilyen színű, bármilyen anyagú, csak a hajat kell elfednie. Nőknek hosszú ujjú ing vagy ruha viselése erősen ajánlott. Aki sérti az öltözködésre vonatkozó előírásokat, azt az ennek ellenőrzésére (is) felhatalmazott milícia fogja figyelmeztetni – ha észreveszik (könnyen lehet, hogy ez egyszer sem fognak feltűnni a két hét alatt). De aggodalomra semmi ok, Iránban a turista vendég, akivel kesztyűs kézzel bánnak a hatóságok.

– A nyugati nők bátran beszélhetnek bárkivel, kezet foghatnak férfiakkal is. A nyugati férfiak viszont csak akkor foghatnak kezet iráni nővel, ha az kezet nyújt. A férfiak pedig nyugodtan flörtölhetnek, de csak addig, amíg kisebb csoportban vannak, vagyis a privát elvonulás lehetetlen. Alapszabály, hogy nem érintünk meg nőt.

– Szokás Iránban, hogy a felkínált dolgokat (ebédmeghívást, szállást, ajándékokat) háromszor vissza kell utasítani, és ha negyedszer is kínálják, illik elfogadni. Ez alól kivétel lehet a teameghívás és az ilyen apróságok.

– Az irániak nagyon érdeklődőek, és imádják a nyugatot. Nagy örömet lehet szerezni néhány itthonról vitt képeslappal, magyar aprópénzzel, fényképekkel.

– Nem a pénz a legfontosabb! Vásárlásnál nem árt az eladó által kezdeményezett rövid beszélgetést lefolytatni (honnan jössz, mit csinálsz, tetszik-e Irán, stb.) ahelyett, hogy azonnal az árat kérdeznéd. Ez nem valami udvarias gesztus.

– Ha viszont taxiba ülsz, azonnal tisztázni kell, hogy pontosan mennyiért és pontosan hova visz, így sok kellemetlenség kerülhető el. Ha nem egyeztek meg az árban, utólag bármennyit elkérhetnek.

– Ha bármilyen baj ér, zaklatnak, átvernek, fenyegetnek, csak kezdj el hangosan kiabálni. Egy pillanat alatt kisebb tömeg lesz körülötted, és szó nélkül megvédenek (és közben igazságot szolgáltatnak…) De emiatt ne aggódj, ilyen nagyon ritkán fordul elő: az irániak a legvendégszeretőbb és legsegítőkészebb népek a világon. És végtelenül udvariasak… A közbiztonság pedig sokkal jobb, mint Magyarországon.

– Hozd magaddal az útleveled és a vízumod fénymásolatát, és ha rendőr kéri az irataid, azt add oda. Ez nem kötelező, csak ajánlott. Ha véletlenül nem teljesen jóindulatú a közeg, mégse legyen nála az útleveled.

– A drog és az alkohol fogyasztása, birtoklása szigorúan tilos. Mindkettő könnyen beszerezhető, de ha lebuksz, azzal börtönt, bírságot, illetve extrém esetben az életedet kockáztatod. A magyar diplomatáknak keserves feladatot adsz, ha onnan kell kimenteniük téged.

– És végül: ha kulturális eszmecserébe kezdesz, sose feled, hogy egy több mint 2500 éves birodalom földjén vagy. Ők nem ájulnak el az ezeréves Magyarországtól, hiszen mi még nyereg alatt puhítottuk a húst, amikor ott már lángokban állt az ókor egyik legnagyobb városa, Perszepolisz.

Étel-ital

A menedékházban alap kajákat, teát, palackos italokat tudsz vásárolni, de túl nagy változatosságra ne számíts. Ha van kedvenc energia szeleted, csokid, akkor azokkal érdemes itthonról készülnöd. Legyen nálad legalább egy 1,5 literes palack, amelybe vizet tölthetsz a házban. A nagy magasság miatt különösen fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz.

A legnépszerűbb utcai kaja a szendvics. Ez lehet kebab, lehet falafel-szendvics, de a hardcore arcoknak bőséges választék van a következő szendvicsekből: virslis, májas, agyas. Étkezésnél nagy, korong alakú kenyeret kapsz, különféle sült húsok és zöldségek közül válogathatsz. A helyi étkek kiválóak, az alapanyagok ízletesek, úgyhogy nem lesz rá panaszod. Vegetáriánusoknak egy kicsit nehezebb terep, de abszolválható. Italoknál felejtsd el az alkoholt. Alkohol helyett viszont ott a Farsi-kóla, a Zamzam kóla, a Mecca kóla, a rengeteg tea, na meg a rengeteg jeges gyümölcsshake – ebből a sárgadinnyés a gasztronómia csúcsa. Palackozott vizet bárhol lehet kapni, de sok helyen – például Teheránban – állítólag iható a csapvíz.

Higiéniás kérdésekről általában

Mindig a vécével van a gond, ugye? Nos, Iránban nem lesz ebből probléma. A természetben mindenhol ugyanolyan, a szállásokon meg egyszerű, de európai sztenderdek szerint tiszta, guggolós típusú helyeken töltöd a reggeli perceket. Néhány helyen van rendes angolvécé. Ha viszont utcán, bazárban jön rád a dolog, nem tudhatod, hogy csillogós márványtoalettre vagy földbe fúrt bogaras lyukra bukkansz. De ne félj, általában tisztaság van. Folyóvizet a legtöbb helyen találsz. Egy kis tubus folyékony szappannal meg egy csomag higikendővel pedig bármilyen dzsuvából tisztán jössz ki.

Belföldi utazás módjai

A reptérről szervezett kisbusszal jutsz el a hegyhez és vissza.

Szállások általános jellemzése

Teheránban olcsó hotelben, hostelben fogsz lakni. Ez azt jelenti, hogy minden egyszerű, de tiszta. A szobában jó eséllyel csak egy ágy, egy fogas meg egy mosdó lesz, a vécé és a tusoló pedig a folyosó végén. Alváson kívül mást úgysem fogsz ott csinálni, arra meg tökéletesen alkalmas. A Damavandon ne számíts luxusra, az első táborhelyen betonpadló, a másodikon sokszemélyes-emeletes deszkaágyak lesznek a menedékházban – vagy ha úgy jobban tetszik, tömegszálláson. Viszünk sátrat is, de a házban valamivel melegebb van. Hálózsákkal mindenképpen készülj.

Túrák nehézsége

Bármennyire is erős vagy, és jó kondiban indulsz el, senki sem garantálja, hogy följutsz a Damavand csúcsára. A túra technikailag nem nehéz, hiszen „mindössze” egy meredek trekking vár rád, azonban 4000 méter feletti magasságon komolyan kell számolni a magaslati betegséggel. Fogunk akklimatizálódni, de ettől függetlenül, ha rosszul vagy, vissza kell fordulnod, ebbe ugyanis könnyen bele lehet halni. A csúcsmászás garantáltan átmozgat combban és tüdőben. De ha nem jön össze, akkor se szomorkodj, hiszen a táj, a körülötted lévő emberek, és az előtted álló élmények hamar kárpótolnak majd.

A túra során lehetőség van szamarat fogadni, mely a menedékházig kb. 40 usd/út áron viszi a felszerelésed.

Pénz és vásárlás

Irán pénzneme a riál. Egy euróért kapsz belőle úgy 33,800 körül. A legcélszerűbb eurót hozni, de arra figyelj, hogy ne salátává gyűrt izé legyen, hanem szép ropogós bankjegy. A bankkártya felejtős, az országban lévő rengeteg ATM csak a belföldi forgalomra van.

Irán folyamatosan drágul, de még így is a Föld egyik legolcsóbb országa. Pár euróból már lehet lakomázni, a szállás és az utazás a hazai árak töredéke. Vásárolni nem sok mindent érdemes. Díszes apró mütyüröket biztosan találsz úton-útfélen, fűszereket, textíliákat is, de a helyi tuti a szőnyeg.

Vízum

Mindenki számára kötelező. Az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti követségén lehet igényelni. Kell hozzá két igazolványkép, két kitöltött vízumkérőlap és 18-20 ezer forint vízumdíj. A további szabályokról infót szerezhetsz a követségen1143 Budapest, Stefánia út 97. Tel : 00 36 1 460 9260, fax : 00 36 1 460 9430, e-mail: embiran@nextra.hu. Személyesen hétfőtől péntekig, 9-13 óráig lehet érdeklődni. A vízumot egyébként a teheráni repülőtéren is megadják, indulás előtt azonban jobb, ha felhívsz minket a pontos részletekért.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain