Az Ararát megmászása – 5137 m

ahol Noé bárkája megfeneklett

Egy titokzatos szelíd óriás, egy fenséges 5000-es, egyesek szerint a világ közepe.

Az Ararát megmászása – 5137 m

Az Ararát az első név szerint említett hegy a Bibliában, egy misztikus és szent hegy. Nem véletlen, hogy Noé után 1829-ig senki sem próbálkozott a meghódításával. Noé bárkáját azóta sokan látni vélték a hegyen, cikkeket írtak, kutatásokat végezetek, alátámasztották majd megcáfolták a történetet. De te ezúttal nem a bárka után kutatsz, hanem az 5137 méter magas Ararát csúcsára pályázol.

Nézd meg a 2012-es túrát 2 percben:

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. augusztus 8., csütörtök 2019. augusztus 16., péntek

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

Technikai nehézség nincs, de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot - így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m). A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000+ méter) kell leküzdened.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
3

Program

1-2. nap – Utazás

Budapesten repülőre szállsz, és isztambuli átszállással érkezel Agri vagy Igdir városába. A reptérről kb. másfél órás autózással Dogubayazit településig utazol, ahol egy kényelmes szállodában hajtod álomra a fejed. Lefekvés előtt lázasan készülődsz a másnap kezdődő trekkingre. (A repülőjárattól függően elképezlhető, hogy Isztambulban is megáll a csapat. Hosszú átszállási idő esetén a szállás, reptéri transzfer külön fizetendő.)

 

3. nap – Indulás a hegyre – 1-es tábor

A kiadós reggeli után egy mikrobusszal elindulsz a hegy lábához, hogy 2200 méterről felkapaszkodj az 1-es táborba. Nagyjából 4-5 órányi gyaloglás után eléred a 3200 méteren fekvő egyes tábort, ahol az éjszakát a saját sátradban töltöd. Mondanunk sem kell, hogy a hegymászás idején minden nap bőséges reggelit, ebédet, uzsonnás zacskót, vacsorát kapsz. Ivóvíz is állandóan rendelkezésre áll a túra során.

 

4. nap – Akklimatizációs túra

Ezt a napot az akklimatizációnak szenteled, és újabb 1000 méternyi szintet abszolválsz a 2-es táborig, ami már 4200 méteres magasságban van. A magaslati kóstoló után visszaereszkedsz az 1-es táborig, ahol már vár az ízletes vacsorád.

 

5. nap – 2-es tábor

Miután jól megdolgoztattad a szervezetedet egy nagy pihenés után izgatottan vágsz neki a hegynek. Már nem sok választ el az Ararát fenséges csúcsától, de nem rohansz, mert szükséged van még az erődre. A tegnap megismert ösvényen haladsz, a 4200 méteren felállított 2-es táborig mész, ahol a csúcstámadás előtti éjszakát töltöd. Sötétedéskor bebújsz a sátradba, és megpróbálsz gyorsan álomba szenderülni, mert a holnapi nap nagyon komolynak ígérkezik.

 

6. nap – Csúcsnap

Éjfél után nem sokkal már a sátradban szöszmötölsz, és egy ötezres vulkán meghódítására készülődsz. Pontban hajnali egykor kihúzod a sátor cipzárját és kilépsz a csillagos éjszakába. Megpróbálsz valamilyen forró teát lenyomni a torkodon, és mire „felébredsz” azt veszed észre, hogy a csúcs felé tartasz a sötét éjszakában, fejlámpád mutatja csak az utat a sok szikla között. A ritka levegő miatt lassabban haladsz, mint eddig, de mikor az „otthoniak” a reggelihez készülődnek, te már Törökország legmagasabb csúcsán állsz. A pihenő után boldogan, egy „ötezressel” a tarsolyodban ereszkedsz le, több pihenővel az 1-es táborig.

Az időjárástól és a hangulatodtól függően elképzelhető, hogy visszakívánkozol a civilizációba. Ez esetben tovább ereszkedsz a 2200 méteres autóparkolóig, ahonnan az összes felszereléseddel együtt elvisznek Dogubayazitba, a hotelbe. Este már a főutca egyik teázójában, vagy a városka egyetlen sörözőjében idézed fel a ma hajnali csúcsmászás élményeit.

 

7. nap – Leereszkedés és pihenés

A reggeli órákban hátat fordítasz a hegynek és elindulsz lefelé, hogy az estét már a kényelmes szállásodon töltsd. Délután érdekes programnak ígérkezik Dogubayazit határában lévő Ishak Pasha palotája. A helyi tömegközlekedéssel jutsz oda.

Szabadidődtől és persze a kedvedtől függ, hogy mennyire szeretnél még szétnézni a környéken. A helyi kalandoknak se szeri, se száma. Érdekes program lehet az iráni határ megtekintése, ahol 1 cm-re közelítheted meg Irán politikai határát. Van egy kisebb meteorkráter is a közelben, és ne feledkezzünk el Noé bárkájának múzeumáról, sőt magáról a bárkáról sem! Végül egy szabadtéri BBQ-sütögetés vár Rád egy forró vizű gyógyfürdő mellett.

A program fakultatív, a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele. Részletek a felszerelés és infó fül alatt.

Ezen az estén az örmény határ felé veszed az irányt, ahol másnap feldezheted Ani-t, az évszázadokkal ezelőtt hátrahagyott misztikus romvárost.

8. nap – Pihenőnap

Pihenésképpen, egy könnyed túra keretében meglátogatod Ani-t, az évszázadokkal ezelőtt hátrahagyott misztikus romvárost.

Erről a blogon is írtunk már: ANI a misztikus szellemváros látogatása.

A program fakultatív, a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele. Részletek a felszerelés és infó fül alatt.

 

9. nap – Hazautazás

Szomorúan összepakolsz és egy „bőröndnyi” élménnyel hazaindulsz. A transzferrel a repterére tartva, a mesés Keletről gondolkozol, és a következő 5000-es csúcsot tervezed. Az esti órákban megérkezel Budapestre.

Elképzelhető, hogy vezetőd itt már nem tart veled, de a reptérre természetesen szervezett transzfer visz el, így nem leszel egyedül.

Felszerelés és infó

Erőnlét, előzetes tapasztalt, akklimatizáció

Technikai nehézség nincs, de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot – így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m).

A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000 méter) kell leküzdened.

Földrajz

Az Ararát egy szunnyadó rétegvulkán, utoljára 1840-ben működött. Kelet-Anatóliában található, Törökország, Irán, Örményország valamint Azerbajdzsán határvidékén. Egyes források szerint 5165 méter magas, de a legutóbbi mérések alapján ezt nemrégiben 5137 méterre pontosították. Az utolsó nagyjából 400 métert egy kiterjedt hósapka borítja.

 

Éghajlat

A mászószezon alatt mely júliustól szeptemberig tart, az időjárás száraz és napos. 3000 méter felett azonban, a nyár egészen mást jelent, mint amit itthon megszoktál. A hegy lábánál 30 fokos a hőség, de a csúcson akár mínusz 10-15 fokra is süllyedhet a hőmérséklet. Az állandó hóhatár nagyjából 4700-4800 méteren van.

 

Kultúra

A Biblia szerint az Özönvíz után itt feneklett meg Noé bárkája. Ez a csodálatos hegyvidék a környező népek több ezer éves vérzivataros történetének a tanúja. Az Ararát az örmények nemzeti jelképe és szent hegye. Az örmény fennsík egyike volt azoknak a területeknek, ahol kifejlődött az emberi civilizáció. Népek és kultúrák izgalmas keveredése: török, kurd, örmény és perzsa hagyományok rezervátuma.

 

Szállás

A hegyi éjszakákat tábori körülmények között töltöd, de a sátrazás romantikája ezen a hegyen tovább emeli a hangulatot. Az első és az utolsó napokat egy egészen kényelmes hotelben töltöd. A sátor biztosítva van számodra az expedíciós csomagban, így csak hálózsákkal és derékaljjal kell készülnöd.

Expedíciós Csomag – (helyszínen fizetendő):

A “Szent-hegyet” csak helyi szervezésben és engedélyek kiváltása után lehet megmászni, önállóan erre nincs lehetőség. Helyi vezetőd és csapata mindent biztosít számodra a hegyen. A csomag ára kb. 420-450 €/ fő.

Ez az összeg a helyszínen fizetendő és a részvételi díj nem tartalmazza.

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • mászóengedély díja, ügyintézése
 • repülőtéri és helyszíni transzfer a hegy lábához
 • helyi logisztikai csapat és támogatás
 • hegyi étkezés (étel és ital – teljes ellátás) és szakács
 • sátor
 • technikai felszerelés (hágóvas)
 • porterek és lovak (felszerelés szállítása)

Fakultatív program (külön fizetendő):

A hegyi program után, a hetedik és nyolcadik napon fakultatív programokon vehetsz részt. Pl: Ani szellemváros meglátogatása, BBQ és fürdőzés egy krátertónál.

Ennek árát a részvételi díj nem tartalmazza – szállásra, transzferre, belépőkre és étkezésre kb. 60 €-val készülj erre a két napra. (A pontos árat a túra közeledtével fogjuk megadni, de jelentős változás nem várható.)

 

Élelem, víz, alkohol, költőpénz

A hegyen a tábori személyzet által elkészített tradicionális ételeket fogyasztod, de a napközbeni túrázásra érdemes csokikkal, olajos magvakkal, szőlőcukorral és egyéb gyors energiaforrásokkal készülnöd. Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik. Az erős italt jeges hideg vízzel szolgálják fel. Érdemes megkóstolni a török borokat is.

A csapvíz Törökországban nem fogyasztható, ezért csak palackból igyál. A túra közben elegendő ivóvízkészletet lesz az egész csapatnak.

A hegyen teljes ellátást kapsz, így az érkezés napján és a pihenő napokra kell csak költőpénzzel készülni. A fakultatív program díján felül kb. 70-00 € költőpénzt javaslunk.

 

Felszerelés

 • Kényelmes, bejáratott túrabakancs, mely jól szigetel, vízálló és a hágóvas viselésére alkalmas.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Aláöltözet és 2-3 könnyű, de meleg polárpulcsi. Softshell és extra meleg réteg – pl: pehelykabát, szintetikus kabát
 • Sapka, kesztyű (min. 2 pár – egy vastag és egy vékony), csősál/arcmaszk
 • Fejlámpa (tartalék elemmel)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • Hálózsák: jól szigetelő, meleg téli hálózsákot pakolj – (min. -10-es komfortú zsákot javaslunk)
 • Derékalj (jól szigetelő)
 • túrabot + hótányér
 • ajánlott még nagykarimájú kalap/baseball sapka, amely leárnyékolja a fejedet a tűző napsütésben

Utazás

Budapestről egy átszállásal jutsz el a hegy lábától nem messze fekvő reptérre. A repülőjegy ára kb. 100-130 ezer Ft körül szokott mozogni. Az aktuális árat a szervezéskor fogjuk jelezni feléd.

(A repülőjárattól függően elképezlhető, hogy Isztambulban is megáll a csapat. Hosszú átszállási idő esetén a szállás, reptéri transzfer külön fizetendő.)

A reptérről a szállásra és a hegy lábához, kisbuszos transzferrel jutsz el, a túra többi részét gyalog kell teljesítened. Ezt a transzfert a részvételi díj tartalmazza.

 

Pénz, bank

Törökország pénzneme a török líra (L). 1 € = 2,72 L. Eurót és dollárt is váltanak mindenhol, a bankkártyák mindegyike használható.

 

Áram és kommunikáció

Törökországban az áram 230 V. Átalakító nem kell. Mobiltelefon használható (0,60 €/perc), de a hegyek között sok helyen nem lesz térerő. A vezetékes hívás díja 0,50 €/perc. Internetkávézó a városokban van, ennek ára 1-2 €/óra.

 

Veszélyek

Törökország veszélytelen ország. A törökök a magyarokat barátnak és rokonnak tekintik, a kurd lakosság nagyon szimpatikusan viszonyul hozzánk. Emiatt talán még nagyobb biztonságban vagy, mint más európai utazó. Elképzelhető, hogy a túra során jelentkeznek rajtad a hegyibetegség jelei, 4500 méter felett ez egyáltalán nem ritka.

 

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltást Törökországban nem várnak el a beutazótól. A higiéniás szint sok helyen elég alacsony lehet. A városokban van angol WC és fürdési lehetőség, de a túra alatt ezeket nélkülöznöd kell. A hegyi alaptáborokban elkerített helyre építettek ideiglenes „leönthető” angol WC-ket.

Vízum

2014 nyaráig Törökországba hivatalosan kellett vízum, de ez inkább csak reptéri adó volt. Pár másodperc alatt 15 € fejében kaptunk egy matricát az útlevelünkbe, amivel 30 napon át tartózkodhattunk az országban. 2014 májusában a magyar állampolgárok számára ezt a belépési díjat eltörölték.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain