Ararát – 5137 m

ahol Noé bárkája megfeneklett

Egy titokzatos szelíd óriás, egy fenséges 5000-es, egyesek szerint a világ közepe.

Ararát – 5137 m

Az Ararát az első név szerint említett hegy a Bibliában, egy misztikus és szent hegy. Nem véletlen, hogy Noé után 1829-ig senki sem próbálkozott a meghódításával. Noé bárkáját azóta sokan látni vélték a hegyen, cikkeket írtak, kutatásokat végezetek, alátámasztották majd megcáfolták a történetet. De te ezúttal nem a bárka után kutatsz, hanem az 5137 méter magas Ararát csúcsára pályázol.

Nézd meg a 2012-es túrát 2 percben:

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. augusztus 8., csütörtök 2019. augusztus 16., péntek

Egyéb információk

Technikai nehézség nincs, de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot - így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m). A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000+ méter) kell leküzdened.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
3

Program

1-2. nap – Utazás

Budapesten repülőre szállsz, és isztambuli átszállással érkezel Agri vagy Igdir városába. A reptérről kb. másfél órás autózással Dogubayazit településig utazol, ahol egy kényelmes szállodában hajtod álomra a fejed. Lefekvés előtt lázasan készülődsz a másnap kezdődő trekkingre. (A repülőjárattól függően elképezlhető, hogy Isztambulban is megáll a csapat. Hosszú átszállási idő esetén a szállás, reptéri transzfer külön fizetendő.)

 

3. nap – Indulás a hegyre – 1-es tábor

A kiadós reggeli után egy mikrobusszal elindulsz a hegy lábához, hogy 2200 méterről felkapaszkodj az 1-es táborba. Nagyjából 4-5 órányi gyaloglás után eléred a 3200 méteren fekvő egyes tábort, ahol az éjszakát a saját sátradban töltöd. Mondanunk sem kell, hogy a hegymászás idején minden nap bőséges reggelit, ebédet, uzsonnás zacskót, vacsorát kapsz. Ivóvíz is állandóan rendelkezésre áll a túra során.

 

4. nap – Akklimatizációs túra

Ezt a napot az akklimatizációnak szenteled, és újabb 1000 méternyi szintet abszolválsz a 2-es táborig, ami már 4200 méteres magasságban van. A magaslati kóstoló után visszaereszkedsz az 1-es táborig, ahol már vár az ízletes vacsorád.

 

5. nap – 2-es tábor

Miután jól megdolgoztattad a szervezetedet egy nagy pihenés után izgatottan vágsz neki a hegynek. Már nem sok választ el az Ararát fenséges csúcsától, de nem rohansz, mert szükséged van még az erődre. A tegnap megismert ösvényen haladsz, a 4200 méteren felállított 2-es táborig mész, ahol a csúcstámadás előtti éjszakát töltöd. Sötétedéskor bebújsz a sátradba, és megpróbálsz gyorsan álomba szenderülni, mert a holnapi nap nagyon komolynak ígérkezik.

 

6. nap – Csúcsnap

Éjfél után nem sokkal már a sátradban szöszmötölsz, és egy ötezres vulkán meghódítására készülődsz. Pontban hajnali egykor kihúzod a sátor cipzárját és kilépsz a csillagos éjszakába. Megpróbálsz valamilyen forró teát lenyomni a torkodon, és mire „felébredsz” azt veszed észre, hogy a csúcs felé tartasz a sötét éjszakában, fejlámpád mutatja csak az utat a sok szikla között. A ritka levegő miatt lassabban haladsz, mint eddig, de mikor az „otthoniak” a reggelihez készülődnek, te már Törökország legmagasabb csúcsán állsz. A pihenő után boldogan, egy „ötezressel” a tarsolyodban ereszkedsz le, több pihenővel az 1-es táborig.

Az időjárástól és a hangulatodtól függően elképzelhető, hogy visszakívánkozol a civilizációba. Ez esetben tovább ereszkedsz a 2200 méteres autóparkolóig, ahonnan az összes felszereléseddel együtt elvisznek Dogubayazitba, a hotelbe. Este már a főutca egyik teázójában, vagy a városka egyetlen sörözőjében idézed fel a ma hajnali csúcsmászás élményeit.

 

7. nap – Leereszkedés és pihenés

A reggeli órákban hátat fordítasz a hegynek és elindulsz lefelé, hogy az estét már a kényelmes szállásodon töltsd. Délután érdekes programnak ígérkezik Dogubayazit határában lévő Ishak Pasha palotája. A helyi tömegközlekedéssel jutsz oda.

Szabadidődtől és persze a kedvedtől függ, hogy mennyire szeretnél még szétnézni a környéken. A helyi kalandoknak se szeri, se száma. Érdekes program lehet az iráni határ megtekintése, ahol 1 cm-re közelítheted meg Irán politikai határát. Van egy kisebb meteorkráter is a közelben, és ne feledkezzünk el Noé bárkájának múzeumáról, sőt magáról a bárkáról sem! Végül egy szabadtéri BBQ-sütögetés vár Rád egy forró vizű gyógyfürdő mellett.

A program fakultatív, a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele. Részletek a felszerelés és infó fül alatt.

Ezen az estén az örmény határ felé veszed az irányt, ahol másnap feldezheted Ani-t, az évszázadokkal ezelőtt hátrahagyott misztikus romvárost.

8. nap – Pihenőnap

Pihenésképpen, egy könnyed túra keretében meglátogatod Ani-t, az évszázadokkal ezelőtt hátrahagyott misztikus romvárost.

Erről a blogon is írtunk már: ANI a misztikus szellemváros látogatása.

A program fakultatív, a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele. Részletek a felszerelés és infó fül alatt.

 

9. nap – Hazautazás

Szomorúan összepakolsz és egy „bőröndnyi” élménnyel hazaindulsz. A transzferrel a repterére tartva, a mesés Keletről gondolkozol, és a következő 5000-es csúcsot tervezed. Az esti órákban megérkezel Budapestre.

Elképzelhető, hogy vezetőd itt már nem tart veled, de a reptérre természetesen szervezett transzfer visz el, így nem leszel egyedül.

Felszerelés és infó

Erőnlét, előzetes tapasztalt, akklimatizáció

Technikai nehézség nincs, de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot – így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m).

A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000 méter) kell leküzdened.

Földrajz

Az Ararát egy szunnyadó rétegvulkán, utoljára 1840-ben működött. Kelet-Anatóliában található, Törökország, Irán, Örményország valamint Azerbajdzsán határvidékén. Egyes források szerint 5165 méter magas, de a legutóbbi mérések alapján ezt nemrégiben 5137 méterre pontosították. Az utolsó nagyjából 400 métert egy kiterjedt hósapka borítja.

 

Éghajlat

A mászószezon alatt mely júliustól szeptemberig tart, az időjárás száraz és napos. 3000 méter felett azonban, a nyár egészen mást jelent, mint amit itthon megszoktál. A hegy lábánál 30 fokos a hőség, de a csúcson akár mínusz 10-15 fokra is süllyedhet a hőmérséklet. Az állandó hóhatár nagyjából 4700-4800 méteren van.

 

Kultúra

A Biblia szerint az Özönvíz után itt feneklett meg Noé bárkája. Ez a csodálatos hegyvidék a környező népek több ezer éves vérzivataros történetének a tanúja. Az Ararát az örmények nemzeti jelképe és szent hegye. Az örmény fennsík egyike volt azoknak a területeknek, ahol kifejlődött az emberi civilizáció. Népek és kultúrák izgalmas keveredése: török, kurd, örmény és perzsa hagyományok rezervátuma.

 

Szállás

A hegyi éjszakákat tábori körülmények között töltöd, de a sátrazás romantikája ezen a hegyen tovább emeli a hangulatot. Az első és az utolsó napokat egy egészen kényelmes hotelben töltöd. A sátor biztosítva van számodra az expedíciós csomagban, így csak hálózsákkal és derékaljjal kell készülnöd.

Expedíciós Csomag – (helyszínen fizetendő):

A “Szent-hegyet” csak helyi szervezésben és engedélyek kiváltása után lehet megmászni, önállóan erre nincs lehetőség. Helyi vezetőd és csapata mindent biztosít számodra a hegyen. A csomag ára kb. 420-450 €/ fő.

Ez az összeg a helyszínen fizetendő és a részvételi díj nem tartalmazza.

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • mászóengedély díja, ügyintézése
 • repülőtéri és helyszíni transzfer a hegy lábához
 • helyi logisztikai csapat és támogatás
 • hegyi étkezés (étel és ital – teljes ellátás) és szakács
 • sátor
 • technikai felszerelés (hágóvas)
 • porterek és lovak (felszerelés szállítása)

Fakultatív program (külön fizetendő):

A hegyi program után, a hetedik és nyolcadik napon fakultatív programokon vehetsz részt. Pl: Ani szellemváros meglátogatása, BBQ és fürdőzés egy krátertónál.

Ennek árát a részvételi díj nem tartalmazza – szállásra, transzferre, belépőkre és étkezésre kb. 60 €-val készülj erre a két napra. (A pontos árat a túra közeledtével fogjuk megadni, de jelentős változás nem várható.)

 

Élelem, víz, alkohol, költőpénz

A hegyen a tábori személyzet által elkészített tradicionális ételeket fogyasztod, de a napközbeni túrázásra érdemes csokikkal, olajos magvakkal, szőlőcukorral és egyéb gyors energiaforrásokkal készülnöd. Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik. Az erős italt jeges hideg vízzel szolgálják fel. Érdemes megkóstolni a török borokat is.

A csapvíz Törökországban nem fogyasztható, ezért csak palackból igyál. A túra közben elegendő ivóvízkészletet lesz az egész csapatnak.

A hegyen teljes ellátást kapsz, így az érkezés napján és a pihenő napokra kell csak költőpénzzel készülni. A fakultatív program díján felül kb. 70-00 € költőpénzt javaslunk.

 

Felszerelés

 • Kényelmes, bejáratott túrabakancs, mely jól szigetel, vízálló és a hágóvas viselésére alkalmas.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Aláöltözet és 2-3 könnyű, de meleg polárpulcsi. Softshell és extra meleg réteg – pl: pehelykabát, szintetikus kabát
 • Sapka, kesztyű (min. 2 pár – egy vastag és egy vékony), csősál/arcmaszk
 • Fejlámpa (tartalék elemmel)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • Hálózsák: jól szigetelő, meleg téli hálózsákot pakolj – (min. -10-es komfortú zsákot javaslunk)
 • Derékalj (jól szigetelő)
 • túrabot + hótányér
 • ajánlott még nagykarimájú kalap/baseball sapka, amely leárnyékolja a fejedet a tűző napsütésben

Utazás

Budapestről egy átszállásal jutsz el a hegy lábától nem messze fekvő reptérre. A repülőjegy ára kb. 100-130 ezer Ft körül szokott mozogni. Az aktuális árat a szervezéskor fogjuk jelezni feléd.

(A repülőjárattól függően elképezlhető, hogy Isztambulban is megáll a csapat. Hosszú átszállási idő esetén a szállás, reptéri transzfer külön fizetendő.)

A reptérről a szállásra és a hegy lábához, kisbuszos transzferrel jutsz el, a túra többi részét gyalog kell teljesítened. Ezt a transzfert a részvételi díj tartalmazza.

 

Pénz, bank

Törökország pénzneme a török líra (L). 1 € = 2,72 L. Eurót és dollárt is váltanak mindenhol, a bankkártyák mindegyike használható.

 

Áram és kommunikáció

Törökországban az áram 230 V. Átalakító nem kell. Mobiltelefon használható (0,60 €/perc), de a hegyek között sok helyen nem lesz térerő. A vezetékes hívás díja 0,50 €/perc. Internetkávézó a városokban van, ennek ára 1-2 €/óra.

 

Veszélyek

Törökország veszélytelen ország. A törökök a magyarokat barátnak és rokonnak tekintik, a kurd lakosság nagyon szimpatikusan viszonyul hozzánk. Emiatt talán még nagyobb biztonságban vagy, mint más európai utazó. Elképzelhető, hogy a túra során jelentkeznek rajtad a hegyibetegség jelei, 4500 méter felett ez egyáltalán nem ritka.

 

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltást Törökországban nem várnak el a beutazótól. A higiéniás szint sok helyen elég alacsony lehet. A városokban van angol WC és fürdési lehetőség, de a túra alatt ezeket nélkülöznöd kell. A hegyi alaptáborokban elkerített helyre építettek ideiglenes „leönthető” angol WC-ket.

Vízum

2014 nyaráig Törökországba hivatalosan kellett vízum, de ez inkább csak reptéri adó volt. Pár másodperc alatt 15 € fejében kaptunk egy matricát az útlevelünkbe, amivel 30 napon át tartózkodhattunk az országban. 2014 májusában a magyar állampolgárok számára ezt a belépési díjat eltörölték.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain