Az Ararát megmászása – 5137 m

A Szent hegy, ahol Noé bárkája megfeneklett

Egy titokzatos szelíd óriás, egy fenséges 5000-es, egyesek szerint a világ közepe.

Az Ararát megmászása – 5137 m

Az Ararát az első név szerint említett hegy a Bibliában, egy misztikus és szent hegy. Nem véletlen, hogy Noé után 1829-ig senki sem próbálkozott a meghódításával. Noé bárkáját azóta sokan látni vélték a hegyen, cikkeket írtak, kutatásokat végezetek, alátámasztották majd megcáfolták a történetet. De te ezúttal nem a bárka után kutatsz, hanem az 5137 méter magas Ararát csúcsára pályázol.

Az Ararát néhány évig “zárva volt”, de 2019-ben ismét megnyitott és rögtön neki is vágtunk. A 15 fős csapatból, 14-en sikeresen megmászták a csúcsot.

Nézd meg a 2012-es túrát 2 percben:

Időpontok

Indulás

Érkezés

2021. augusztus 14., szombat 2021. augusztus 22., vasárnap

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

Technikai nehézség nincs, de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot - így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m). A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000+ méter) kell leküzdened. A csúcsnap különösen megterhelő - a csapat éjszaka vág neki a csúcsnak, több órán keresztül hidegben és sötétben kell gyalogolni. A csúcs elérése kb. 6-8 órát vesz igénybe, az ereszkedés kb. 3-4 óra a Camp2-ig. Itt rövid pihenő után ereszkedünk tovább az egyes táborig. Ezen a napon nem ritka, hogy 14-16 órán keresztül mozgásban vagyunk.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
3

Program

Figyelem! Technikai nehézség nincs (trekking csúcs), de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot – így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m).

A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000+ méter) kell leküzdened, köves, sziklás, törmelékes terepen vezet az ösvény, ahol fontos a jó mozgáskoordináció.

A csúcsnap különösen megterhelő – a csapat éjszaka vág neki a csúcsnak, több órán keresztül hidegben és sötétben kell gyalogolni.

A csúcs elérése kb. 6-8 órát vesz igénybe, az ereszkedés kb. 3-4 óra a Camp2-ig. Itt rövid pihenő után ereszkedünk tovább az egyes táborig. Ezen a napon nem ritka, hogy 14-16 órán keresztül mozgásban vagyunk.

1-2. nap – Utazás

Budapesten repülőre szállsz, és isztambuli átszállással érkezel Igdir városába. A reptérről kb. egy órás autózással Dogubayazit településig utazol, ahol egy kényelmes szállodában hajtod álomra a fejed.

Lefekvés előtt vezetőd rövid tájékoztatót tart és szükség esetén átnézitek a felszerelést.

(A repülőjárattól függően elképezlhető, hogy Isztambulban is megáll a csapat. Hosszú átszállási idő esetén a szállás, reptéri transzfer külön fizetendő.)

 

3. nap – Indulás a hegyre – 1-es tábor

A kiadós reggeli után egy mikrobusszal elindulsz a hegy lábához, hogy 2200 méterről felkapaszkodj az 1-es táborba. Nagyjából 4-5 órányi gyaloglás után eléred a 3350 méteren fekvő egyes tábort, ahol az éjszakát a saját sátradban töltöd.

Eleinte meglepő lesz vezetőd lassú tempója, de az akklimatizáció miatt itt mindenkinek le kell lassulnia. Ezzel a módszerrel szervezeted fokozatosan szokik hozzá a magassághoz és enyhébbek lesznek a magashegyi tünetek. A cél, hogy a táborba ne kimerülten érkezz, hanem szépen, kényelmesen abszolváld a távot.

A hegymászás idején minden nap bőséges reggelit, ebédet, uzsonnás zacskót, vacsorát kapsz. Palackozott ivóvíz is állandóan rendelkezésre áll a túra során.

 

4. nap – Akklimatizációs túra

Ezt a napot a további akklimatizációnak szenteled, és újabb 1000 méternyi szintet abszolválsz a 2-es táborig, ami már 4200 méteres magasságban van. Itt egy hosszabb (kb. 1-2.5 órás) pihenőt is beiktatsz, hogy így is szoktasd a szervezeted a magassághoz.

A magaslati kóstoló után visszaereszkedsz az 1-es táborig, ahol már vár az ízletes vacsorád.

 

5. nap – 2-es tábor

Miután jól megdolgoztattad a szervezetedet egy nagy pihenés után izgatottan vágsz neki a hegynek. Már nem sok választ el az Ararát fenséges csúcsától, de nem rohansz, mert szükséged van még az erődre.

A tegnap megismert ösvényen haladsz, a 4200 méteren felállított 2-es táborig mész, ahol a csúcstámadás előtti éjszakát töltöd. Vacsora után, sötétedéskor bebújsz a sátradba, és megpróbálsz gyorsan álomba szenderülni, mert a holnapi nap nagyon komolynak ígérkezik.

 

6. nap – Csúcsnap

Éjfél után nem sokkal már a sátradban szöszmötölsz, és egy ötezres vulkán meghódítására készülődsz. Pontban hajnali egykor kihúzod a sátor cipzárját és kilépsz a csillagos éjszakába. Megpróbálsz valamilyen forró teát lenyomni a torkodon, és mire „felébredsz” azt veszed észre, hogy a csúcs felé tartasz a sötét éjszakában, fejlámpád mutatja csak az utat a sok szikla között.

A ritka levegő miatt lassabban haladsz, mint eddig, de mikor az „otthoniak” a reggelihez készülődnek, te már Törökország legmagasabb csúcsán állsz. A pihenő után boldogan, egy „ötezressel” a tarsolyodban ereszkedsz le, több pihenővel az 1-es táborig.

Az időjárástól és a hangulatodtól függően elképzelhető, hogy visszakívánkozol a civilizációba. Ez esetben tovább ereszkedsz a 2200 méteres autóparkolóig, ahonnan az összes felszereléseddel együtt elvisznek Dogubayazitba, a hotelbe. Este már a főutca egyik teázójában, vagy a városka egy kedves kis éttermében idézed fel a ma hajnali csúcsmászás élményeit.

 

7. nap – Leereszkedés és pihenés

A reggeli órákban hátat fordítasz a hegynek és elindulsz lefelé, hogy az estét már a kényelmes szállásodon töltsd. Zuhanyzás, pár óra pihenés, kiadós vacsora és egy kis lazulás jól esik a nehéz napok után.

Délután érdekes programnak ígérkezik Dogubayazit határában lévő Ishak Pasha palotája.

8. nap – Pihenőnap

Pihenésképpen, egy könnyed túra keretében meglátogatod Ani-t, az évszázadokkal ezelőtt hátrahagyott misztikus romvárost, mely egykor az örmények fővárosa volt.

Erről a blogon is írtunk már: ANI a misztikus szellemváros látogatása.

9. nap – Hazautazás

Reggeli után összepakolsz és egy „bőröndnyi” élménnyel hazaindulsz. A transzferrel a repterére tartva, a mesés Keletről gondolkozol, és a következő 5000-es csúcsot tervezed. Az esti órákban megérkezel Budapestre.

Elképzelhető, hogy vezetőd itt már nem tart veled, de a reptérre természetesen szervezett transzfer visz el, így nem leszel egyedül.

Felszerelés és infó

Erőnlét, előzetes tapasztalt, akklimatizáció

Technikai nehézség nincs (trekking csúcs), de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot – így a csúcsra jutás esélye jóval magasabb. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m).

A túrához elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat és a kiváló fizikai kondíció. Több napon keresztül, nagy szinteket (1000+ méter) kell leküzdened, köves, sziklás, törmelékes terepen vezet az ösvény, ahol fontos a jó mozgáskoordináció.

A csúcsnap különösen megterhelő – a csapat éjszaka vág neki a csúcsnak, több órán keresztül hidegben és sötétben kell gyalogolni.

A csúcs elérése kb. 6-8 órát vesz igénybe, az ereszkedés kb. 3-4 óra a Camp2-ig. Itt rövid pihenő után ereszkedünk tovább az egyes táborig. Ezen a napon nem ritka, hogy 14-16 órán keresztül mozgásban vagyunk.

A csúcsrégióban az utolsó 200 méter szintet hágóvasban teszed meg. Nem baj ha még nem volt rajtad, de ezt vezetődnek mindenképpen jelezd.

Földrajz

Az Ararát egy szunnyadó rétegvulkán, utoljára 1840-ben működött. Kelet-Anatóliában található, Törökország, Irán, Örményország valamint Azerbajdzsán határvidékén. Egyes források szerint 5165 méter magas, de a legutóbbi mérések alapján ezt nemrégiben 5137 méterre pontosították. Az utolsó nagyjából 400 métert egy kiterjedt hósapka borítja.

 

Éghajlat

A mászószezon alatt mely júliustól szeptemberig tart, az időjárás száraz és napos. 3000 méter felett azonban, a nyár egészen mást jelent, mint amit itthon megszoktál. A hegy lábánál 30 fokos a hőség, de a csúcson akár mínusz 10-15 fokra is süllyedhet a hőmérséklet. Az állandó hóhatár nagyjából 4800-4900 méteren van.

 

Kultúra

A Biblia szerint az Özönvíz után itt feneklett meg Noé bárkája. Ez a csodálatos hegyvidék a környező népek több ezer éves vérzivataros történetének a tanúja. Az Ararát az örmények nemzeti jelképe és szent hegye. Az örmény fennsík egyike volt azoknak a területeknek, ahol kifejlődött az emberi civilizáció. Népek és kultúrák izgalmas keveredése: török, kurd, örmény és perzsa hagyományok rezervátuma.

 

Szállás

A hegyi éjszakákat tábori körülmények között töltöd, de a sátrazás romantikája ezen a hegyen tovább emeli a hangulatot. Az első és az utolsó napokat egy egészen kényelmes hotelben töltöd – egyszerű, 2 ágyas szobák, zuhanyzóval.

A sátor és a derékalj biztosítva van számodra az expedíciós csomagban, így csak meleg hálózsákkal kell készülnöd.

Expedíciós Csomag – (helyszínen fizetendő):

A “Szent-hegyet” csak helyi szervezésben és engedélyek kiváltása után lehet megmászni, önállóan erre nincs lehetőség. Helyi vezetőd és csapata mindent biztosít számodra a hegyen. A csomag ára kb. 540 €/ fő.

Ez az összeg a helyszínen fizetendő és a részvételi díj nem tartalmazza. A jelentkezéskor pontosítjuk az összeget, mely némiképpen változhat a helyi viszonyoktól függően.

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • mászóengedély díja, ügyintézése
 • repülőtéri és helyszíni transzfer a hegy lábához
 • helyi logisztikai csapat és támogatás (lovak, hordárok, szakács)
 • hegyi étkezés (étkezés (napi 3x), palackozott ivóvíz, illetve snack – teljes ellátás)
 • magashegyi sátor (2 fő/sátor)
 • technikai felszerelés (hágóvas)
 • transzferek a túra utáni napokban – kirándulás Ani-ba, belépők (Ishak Pasha palotája, Ani romváros)

Élelem, víz, alkohol, költőpénz

A hegyen a tábori személyzet által elkészített tradicionális ételeket fogyasztod, de a napközbeni túrázásra érdemes csokikkal, olajos magvakkal, szőlőcukorral és egyéb gyors energiaforrásokkal készülnöd.

Amennyiben vegetáriánus vagy, kérjük jelezd felénk a jelentkezéskor.

A falubeli étkezés egyénileg fizetendő. Számtalan étterem, büfé és bolt közül választhatsz. Egy kiadós vacsora egy helyi étteremben kb. 5-8 euroba kerül, a sör kb. 1.5-2.5. euro, egy üveg víz 0.5-1 euro.

Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik. Az erős italt jeges hideg vízzel szolgálják fel. Érdemes megkóstolni a török borokat is.

Fontos azonban tudnod, hogy alkoholt a csak a hotelban fogyaszthatsz. Az utcán illetlenség, helyi éttermekben pedig egyszerűen nem tartanak.

A csapvíz Törökországban nem fogyasztható, ezért csak palackból igyál. A túra közben elegendő palackozott ivóvízkészlete lesz az egész csapatnak.

A hegyen teljes ellátást kapsz, így az érkezés napján és a pihenő napokra kell csak költőpénzzel készülni. A falubeli napokra kb. 60-80 € költőpénzt javaslunk.

 

Felszerelés

 • Kényelmes, bejáratott magashegyi túrabakancs*, mely jól szigetel, vízálló és a hágóvas viselésére alkalmas. Nem kell nagyon merev D-s bakancs, a C keménységű is megfelelő. Fontos azonban, hogy jól szigeteljen, a csúcsapon nagyon hideg lesz.
 • Kényelmes bejáratott túracipő/sportcipő. A falubeli napokra, a táborba váltócipőnek. Ha a bakancsod merev, a 2-es táborig egy jó túracipőben is jöhetsz.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (softshell javasolt)
 • Aláöltözet (alsó-felső) és 1-2 könnyű, de meleg polárpulcsi. Softshell kabát és extra meleg réteg – pl: pehelykabát, szintetikus kabát
 • Sapka, kesztyű (min. 2 pár – egy vastag és egy vékony), csősál/arcmaszk
 • Fejlámpa (tartalék elemmel)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • Sapka, csősál (véd a tűző nap és por ellen)
 • Hálózsák: jól szigetelő, meleg téli hálózsákot pakolj – (min. -10-es komfortú zsákot javaslunk)
 • túrabot + hótányér
 • 30 literes túrahátizsák (amelybe belefér a napi felszerelésed – esőkabát, meleg ruhák, a kulacsod és a hágóvasad)
 • 60 literes hátizsák/Duffel zsák (ebben lesz minden más felszerelésed, ezt a lovak szállítják)
 • min. 1.5-2 liternyi űrtartalmú kulacs (az ivóvízet nagy 5-10 literes palackokból töltjük át minden nap)
 • termosz (a csúcsnapra ajánlott forró teához)
 • egyéni elsősegély csomag
 • wc papír/zsebkendő (hegyi napokra)

*: Ha bizonytalan vagy a bakancsodat illetően, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk. Ha azonban a helyszínen derül ki, hogy a felszerelésed megfelelő, akkor elképzelhető, hogy túravezetőd nem enged tovább.

Utazás

Budapestről egy átszállásal jutsz el a hegy lábától nem messze fekvő reptérre. A repülőjegy ára kb. 100-130 ezer Ft körül szokott mozogni. Az aktuális árat a szervezéskor fogjuk jelezni feléd.

(A repülőjárattól függően elképezlhető, hogy Isztambulban is megáll a csapat. Hosszú átszállási idő esetén a szállás, reptéri transzfer külön fizetendő.)

A reptérről a szállásra és a hegy lábához, kisbuszos transzferrel jutsz el, a túra többi részét gyalog kell teljesítened. Ezt a transzfert a részvételi díj tartalmazza.

 

Pénz, bank

Törökország pénzneme a török líra (L). 1 € = 6,1 L. Eurót és dollárt is váltanak mindenhol, a bankkártyák mindegyike használható.

 

Áram és kommunikáció

Törökországban az áram 230 V. Átalakító nem kell. Mobiltelefon használható (0,60 €/perc), de a hegyek között sok helyen nem lesz térerő. A vezetékes hívás díja 0,50 €/perc. Internetkávézó a városokban van, ennek ára 1-2 €/óra.

Igény esetén saját SIM kártyát vehetsz a faluban, így majdnem végig lesz mobil interneted. Ennek ára kb. 15 euro.

 

Veszélyek

Törökország veszélytelen ország. A törökök a magyarokat barátnak és rokonnak tekintik, a kurd lakosság nagyon szimpatikusan viszonyul hozzánk. Emiatt talán még nagyobb biztonságban vagy, mint más európai utazó.

Elképzelhető, hogy a túra során jelentkeznek rajtad a hegyibetegség jelei, 4500 méter felett ez egyáltalán nem ritka. Ha bármi problémát tapasztalsz azonnal jelezd a túravezetődnek.

 

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltást Törökországban nem várnak el a beutazótól. A higiéniás szint sok helyen elég alacsony lehet. A hotelben természetesen van angol WC és fürdési lehetőség, de a hegyi napok alatt ezeket nélkülöznöd kell.

Az 1-es táborban elkerített helyre építettek ideiglenes „leönthető” angol WC-ket, de a 2-es táborban sajnos az egyetlen lehetőség ha egy szimpatikus kő mögé guggolsz le.

Zuhanyzásra ne számíts, az út porát maximum nedves törlő kendőkkel tudod letörölni magadról. Az egyes táborban nagy tartályokban gyűjtik a patak hideg vizét, itt egy egyszerű mosdás, kézmosás megoldható.

Egyéni elsősegély csomaggal érdemes készülni (a fejfájás és a hasmenés könnyen előfordulhat).

Vízum

2014 nyaráig Törökországba hivatalosan kellett vízum, de ez inkább csak reptéri adó volt. Pár másodperc alatt 15 € fejében kaptunk egy matricát az útlevelünkbe, amivel 30 napon át tartózkodhattunk az országban. 2014 májusában a magyar állampolgárok számára ezt a belépési díjat eltörölték.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain