Ararát – 5137 m

ahol Noé bárkája megfeneklett

Egy titokzatos szelíd óriás, egy fenséges 5000-es, egyesek szerint a világ közepe.

Ararát – 5137 m

Az Ararát az első név szerint említett hegy a Bibliában, egy misztikus és szent hegy. Nem véletlen, hogy Noé után 1829-ig senki sem próbálkozott a meghódításával. Noé bárkáját azóta sokan látni vélték a hegyen, cikkeket írtak, kutatásokat végezetek, alátámasztották majd megcáfolták a történetet. De te ezúttal nem a bárka után kutatsz, hanem az 5137 méter magas Ararát csúcsára pályázol.

Nézd meg a 2012-es túrát 2 percben:

Egyéb információk

Technikai nehézség nincs, de mivel 5000 méter felé megyünk, nagyon fontos az akklimatizáció. A túra előtt érdemes megmászni egy 3000-es vagy egy 4000-es csúcsot. Ilyen például a nyári szezonban gyakran induló Grossvenediger (3666 m).  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
3

Program

1-2. nap – Utazás

Budapesten repülőre szállsz, és isztambuli átszállással érkezel Agri városába. A reptérről kb. másfél órás autózással Dogubayazit településig utazol, ahol egy kényelmes szállodában hajtod álomra a fejed. Lefekvés előtt lázasan készülődsz a másnap kezdődő trekkingre.

[A repülőd indulási idejétől függően elképzelhető, hogy Isztambulban egy teljes délutánt és estét töltesz városnézéssel. Ez igazán remek szórakozásnak hangzik az Ararát megmászása előtt! Az éjszakát Isztambul történelmi belvárosában töltöd egy kényelmes és tiszta hotelben. A reptéri transzfert és a hotelt mindenki saját zsebből fizeti, tehát a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele.]

 

3. nap – Indulás a hegyre – 1-es tábor

A kiadós reggeli után egy mikrobusszal elindulsz a hegy lábához, hogy 2200 méterről felkapaszkodj az 1-es táborba. Nagyjából 4-5 órányi gyaloglás után eléred a 3200 méteren fekvő egyes tábort, ahol az éjszakát a saját sátradban töltöd. Mondanunk sem kell, hogy a hegymászás idején minden nap bőséges reggelit, ebédet, uzsonnás zacskót, vacsorát kapsz. Ivóvíz is állandóan rendelkezésre áll a túra során.

 

4. nap – Akklimatizációs túra

Ezt a napot az akklimatizációnak szenteled, és újabb 1000 méternyi szintet abszolválsz a 2-es táborig, ami már 4200 méteres magasságban van. A magaslati kóstoló után visszaereszkedsz az 1-es táborig, ahol már vár az ízletes vacsorád.

 

5. nap – 2-es tábor

Miután jól megdolgoztattad a szervezetedet egy nagy pihenés után izgatottan vágsz neki a hegynek. Már nem sok választ el az Ararát fenséges csúcsától, de nem rohansz, mert szükséged van még az erődre. A tegnap megismert ösvényen haladsz, a 4200 méteren felállított 2-es táborig mész, ahol a csúcstámadás előtti éjszakát töltöd. Sötétedéskor bebújsz a sátradba, és megpróbálsz gyorsan álomba szenderülni, mert a holnapi nap nagyon komolynak ígérkezik.

 

6. nap – Csúcsnap

Éjfél után nem sokkal már a sátradban szöszmötölsz, és egy ötezres vulkán meghódítására készülődsz. Pontban hajnali egykor kihúzod a sátor cipzárját és kilépsz a csillagos éjszakába. Megpróbálsz valamilyen forró teát lenyomni a torkodon, és mire „felébredsz” azt veszed észre, hogy a csúcs felé tartasz a sötét éjszakában, fejlámpád mutatja csak az utat a sok szikla között. A ritka levegő miatt lassabban haladsz, mint eddig, de mikor az „otthoniak” a reggelihez készülődnek, te már Törökország legmagasabb csúcsán állsz. A pihenő után boldogan, egy „ötezressel” a tarsolyodban ereszkedsz le, több pihenővel az 1-es táborig.

Az időjárástól és a hangulatodtól függően elképzelhető, hogy visszakívánkozol a civilizációba. Ez esetben tovább ereszkedsz a 2200 méteres autóparkolóig, ahonnan az összes felszereléseddel együtt elvisznek Dogubayazitba, a hotelbe. Este már a főutca egyik teázójában, vagy a városka egyetlen sörözőjében idézed fel a ma hajnali csúcsmászás élményeit.

 

7. nap – Leereszkedés és pihenés

A reggeli órákban hátat fordítasz a hegynek és elindulsz lefelé, hogy az estét már a kényelmes szállásodon töltsd. Délután érdekes programnak ígérkezik Dogubayazit határában lévő Ishak Pasha palotája. A helyi tömegközlekedéssel jutsz oda.

1.) Szabadidődtől és persze a kedvedtől függ, hogy mennyire szeretnél még szétnézni a környéken. A helyi kalandoknak se szeri, se száma. Érdekes program lehet az iráni határ megtekintése, ahol 1 cm-re közelítheted meg Irán politikai határát. Van egy kisebb meteorkráter is a közelben, és ne feledkezzünk el Noé bárkájának múzeumáról, sőt magáról a bárkáról sem! Végül egy szabadtéri BBQ-sütögetés vár Rád egy forró vizű gyógyfürdő mellett.
2.) Ha ez az egynapos túra nem nyerné el a tetszésedet, akkor irány az örmény határ, ahol Ani, az évszázadokkal ezelőtt hátrahagyott misztikus romváros tartogat számodra egész napos látnivalókat. A nagyobb távolság miatt ezt a várost két nap alatt érdemes megnézni.
Mindkét program fakultatív, a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele.

8. nap – Pihenőnap

ANI a misztikus szellemváros látogatása.

9. nap – Hazautazás

Szomorúan összepakolsz és egy „bőröndnyi” élménnyel hazaindulsz. A transzferrel Agri repterére tartva, a mesés Keletről gondolkozol, és a következő 5000-es csúcsot tervezed. Az esti órákban megérkezel Budapestre.

Felszerelés és infó

Földrajz

Az Ararát egy szunnyadó rétegvulkán, utoljára 1840-ben működött. Kelet-Anatóliában található, Törökország, Irán, Örményország valamint Azerbajdzsán határvidékén. Egyes források szerint 5165 méter magas, de a legutóbbi mérések alapján ezt nemrégiben 5137 méterre pontosították. Az utolsó nagyjából 400 métert egy kiterjedt hósapka borítja.

 

Éghajlat

A mászószezon alatt mely júliustól szeptemberig tart, az időjárás száraz és napos. 3000 méter felett azonban, a nyár egészen mást jelent, mint amit itthon megszoktál. A hegy lábánál 30 fokos a hőség, de a csúcson akár mínusz 10-15 fokra is süllyedhet a hőmérséklet. Az állandó hóhatár nagyjából 4700-4800 méteren van.

 

Kultúra

A Biblia szerint az Özönvíz után itt feneklett meg Noé bárkája. Ez a csodálatos hegyvidék a környező népek több ezer éves vérzivataros történetének a tanúja. Az Ararát az örmények nemzeti jelképe és szent hegye. Az örmény fennsík egyike volt azoknak a területeknek, ahol kifejlődött az emberi civilizáció. Népek és kultúrák izgalmas keveredése: török, kurd, örmény és perzsa hagyományok rezervátuma.

 

Szállás

A hegyi éjszakákat tábori körülmények között töltöd, de a sátrazás romantikája ezen a hegyen tovább emeli a hangulatot. Az első és az utolsó napokat egy egészen kényelmes hotelben töltöd. Sátorral készülhetsz itthonról, de ha nincs akkor a helyszínen is tudsz bérelni.

[A repülőd indulási idejétől függően elképzelhető, hogy Isztambulban egy teljes délutánt és estét töltesz városnézéssel. Ez igazán remek szórakozásnak hangzik az Ararát megmászása előtt! Az éjszakát Isztambul történelmi belvárosában töltöd egy kényelmes és tiszta hotelben. A reptéri transzfert és a hotelt mindenki saját zsebből fizeti, tehát a meghirdetett részvételi díjba nem számoltuk bele. ]

 

Expedíciós Csomag

A “Szent-hegyet” csak helyi szervezésben lehet megmászni, önállóan erre nincs lehetőség. Török/kurd partnerünk mindent biztosít számunkra a hegyen. Napi 3-szori étkezés, sátrak, teherhordó állatok és meleg tea minden mennyiségben. A csomag ára 390 €/ fő.

 

Élelem, víz, alkohol

A hegyen a tábori személyzet által elkészített tradicionális ételeket fogyasztod, de a napközbeni túrázásra érdemes csokikkal, olajos magvakkal, szőlőcukorral és egyéb gyors energiaforrásokkal készülnöd. Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik. Az erős italt jeges hideg vízzel szolgálják fel. Érdemes megkóstolni a török borokat is.
A csapvíz Törökországban nem fogyasztható, ezért csak palackból igyál. A túra közben a hegyi vezető bőséges ivóvízkészletet hoz magával, ez elegendő lesz az egész csapatnak.

 

Felszerelés

  • Kényelmes, bejáratott túrabakancs, mely jól szigetel, vízálló és a hágóvas viselésére alkalmas.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. A réteges öltözködésnek itt fokozottan nagy szerepe van.
  • Aláöltözet és 2 könnyű, de meleg polárpulcsi. (Esetleg softshell/vékony pehelykabát)
  • Sapka, kesztyű, vékonya és vastag túrazokni.
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
  • Hálózsák: jól szigetelő, meleg téli hálózsákot pakolj! + Sátor (Ha nincs sátrad, akkor tudsz tőlünk, vagy a helyszínen is bérelni)
  • túrabot (nagyon ajánlott)
  • ajánlott még nagykarimájú kalap, amely leárnyékolja a fejedet a tűző napsütésben

Utazás

A reptérről a szállásra és a hegy lábához, kisbuszos transzferrel jutsz el, a túra többi részét gyalog kell teljesítened. Ezt a transzfert a részvételi díj tartalmazza.

 

Pénz, bank

Törökország pénzneme a török líra (L). 1 € = 2,72 L. Eurót és dollárt is váltanak mindenhol, a bankkártyák mindegyike használható.

 

Áram és kommunikáció

Törökországban az áram 230 V. Átalakító nem kell. Mobiltelefon használható (0,60 €/perc), de a hegyek között sok helyen nem lesz térerő. A vezetékes hívás díja 0,50 €/perc. Internetkávézó a városokban van, ennek ára 1-2 €/óra.

 

Veszélyek

Törökország veszélytelen ország. A törökök a magyarokat barátnak és rokonnak tekintik, a kurd lakosság nagyon szimpatikusan viszonyul hozzánk. Emiatt talán még nagyobb biztonságban vagy, mint más európai utazó. Elképzelhető, hogy a túra során jelentkeznek rajtad a hegyibetegség jelei, 4500 méter felett ez egyáltalán nem ritka.

 

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltást Törökországban nem várnak el a beutazótól. A higiéniás szint sok helyen elég alacsony lehet. A városokban van angol WC és fürdési lehetőség, de a túra alatt ezeket nélkülöznöd kell. A hegyi alaptáborokban elkerített helyre építettek ideiglenes „leönthető” angol WC-ket.

Vízum

2014 nyaráig Törökországba hivatalosan kellett vízum, de ez inkább csak reptéri adó volt. Pár másodperc alatt 15 € fejében kaptunk egy matricát az útlevelünkbe, amivel 30 napon át tartózkodhattunk az országban. 2014 májusában a magyar állampolgárok számára ezt a belépési díjat eltörölték.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain