A túrák technikai szintjei

A hegyi és őserdei túrák teljesítésének technikai szintjei eltérőek. Amíg a hegyeknél főleg a hegyvidéki ösvények és sziklafalak milyensége és kitettsége határozza meg a túra technikai szintjét, addig az esőerdőknél az ösvények állaga, a vízborítás és a bozótvágókés használata teszi ezt. Ebből kifolyólag az iKalandnál a technikai szinteket két csoportra osztottuk.

 

Hegyi túrák technikai szintjei

A hegyi túrákat tulajdonképpen kettébonthatnánk hegyvidéki trekkingre és hegymászásra, de az egyszerűség kedvéért ezeket egy kalap alá vettük. A túrák technikai szintjét a trekking esetén az ösvény milyensége és lejtése, a hegymászásoknál a sziklafalak állaga és kitettsége határozza meg.

Dolomitok

 

  1. Turistaösvény helyenként kövekkel, meredek lejtőkkel – Sportcipőben bejárható, a kátyús magyar utakhoz szokott turistának nem okozhatnehézséget.

  2. Laza kövek, meredek, havas/csúszós lejtők – Helyenként kapaszkodást igényelnek. Olykor a kezünket is összepiszkoljuk a sziklaoldalba rögzített láncokkal, vas kapaszkodókkal és létrákkal, melyek a biztonságos haladást könnyítik. Ide tartoznak a C nehézségű via ferraták (Dolomitok I, Dachstein) is és a hótalpas/túrasí téli utazások.

  3. Jégen, gleccseren való közlekedés – Helyenként hágóvasat húzunk bakancsunkra és fix kötelekre kötjük beülőnket. Az UIAA skálán II-es szintnek felel meg. Ide tartoznak a D nehézségű via ferraták (Dolomitok II), ahol függőleges sziklafalakon vezet a drótkötél. A 3-as technikai nehézséghez még mindig nincs szükség alpinista előéletre. Ilyen túránk a Grossvenediger.

  4. “Itt már remeg a lábam!” Egyszerű, klasszikus magashegyi mászás – Kitett gerincekről, meredek hegyoldalakról csodálod a végeláthatatlan hegyeket és meredek hegyoldalakon kapaszkodunk, miközben egy világklasszis hegymászó kötele gondoskodik biztonságodról. Hegymászótapasztalatot nem, de magashegyi túrarutint igénylő, maximálisan biztosított alpesi mászásról van szó. Az UIAA skálán III-as szinttel jelölik ezeket az utakat. Ide soroljuk a Grossglockner normál útját, a Mont Blanc túrát és az Aconcagua mászást.

  5. Tapasztalatot igénylő magashegyi mászás – Itt már elengedhetetlen egy alpesi 3000-esen történő előzetes megmérettetés, mivel alapvető mászótudás, sziklákon kapaszkodás vár Rád többezer méteres csúcsok alatt. UIAA skála szerinti IV, helyenknét V-ös nehézségű szakaszokkal tarkított utak tartoznak ebbe a nehézségi kategóriába. Az iKaland palettán: Grossglockner-Stüdlgrat, Monte-Rosa csoport, Matterhorn.

 

Őserdei túrák technikai szintjei

Az őserdei ösvények technikai szintjét főként annak igénybevétele, a növényborítás sűrűsége, a vízborítás, valamint a bozótvágókés használata határozza meg. A technikai szint erősen összefügg a túra nehézségét is befolyásoló éghajlattal, főként az esővel.

Tawahka Rezervátum

 

  1. Őserdei parkok – A túraútvonalak gondozott őserdei parkokban futnak, ahol a nagyobb számú turistasereg miatt nem jelent senki számára sem gondot a kirándulás. Példa: Tikal Guatemalában és Angkor Kambodzsában.

  2. Kevésbé járt, de kitaposott ösvények – Turisták által kevésbé látogatott őserdei ösvények, melyeket néhol benő az esőerdő. Gyakran lehet sáros, az ösvényt benövő gyökerekben könnyen orra lehet bukni. Ide soroljuk Honduras és Brazília őserdei túráit.

  3. Használaton kívüli, elhaló ösvények – Az őserdei népek által is ritkán használt, az esőerdő által gyakran benőtt ösvény. A sok eső miatt teljesen felázott, néhol bokáig ér a víz. A liánok belógnak az útra, ritkán, de előkerül a machete.

  4. Elhalt ösvények, érintetlen esőerdő – Évek óta nem használt, és így az őserdő által teljesen visszahódított, vagy eddig nem létező, általunk vágott ösvény. Esőzések idején akár térdig is érhet a víz, az ösvény szélét tövises bokrok és fák szegélyezik. Komoly koncentrációt igényel a haladás, machetéd mindig kéznél van. Ilyen ösvényekkel találkozhatsz esőzések idején El Miradorban, Guatemalában.

  5. Folyami átkelés, mocsár, fertő – Az ösvény néhol belefut a mocsárba, az utadat olykor folyó keresztezi. Ezeken a szakaszokon való átkeléshez megbízható úszótudásra van szükség, mert a víz néhol több méter mély lehet. A vízben akár óriáskígyók és piócák lehetnek, a mélyben farönkök hevernek, amik könnyen lábsérülést okozhatnak. Ezekhez az ösvényekhez őserdei tapasztalatra van szükség. Az ilyen ösvényeken haladó túránk a Darién Gap Expedíció.

Rocky Mountain