Kulturális sokk osztályozás

Kulturális sokk… ezt a fogalmat akkor használják, amikor egy idegen környezetbe látogató embert az otthonitól eltérő szokások, viszonyok fogadják a szállás, étkezés, emberi viselkedés, közlekedési kultúra stb. területén. Ezek a kulturális különbözőségek vidámmá, illetve “sokkolóvá” tehetik az utazást. A köztes állapot ritka.

Az iKaland túrákat kulturális sokk tekintetében 5 kategóriába soroltuk. Válogass vérmérsékleted szerint!

  1. A helyi viszonyok hasonlóak az itthon megszokotthoz. A szálláson kényelmes ágy, tiszta zuhanyzó és angol WC vár rád, az ételek hasonlóak a hazaihoz. Ilyen túrák az alpesi hegymászások és az európai utazások nagyobbik része.
  2. A hazaitól enyhén eltérő viszonyokkal kell számolj. Az éjszakákat néha sátorban vagy minden luxust nélkülöző hostelekben, tömegszállásokon töltöd. Az ételek eltérhetnek az itthon megszokottól, a túrák alatt konzerveket és helyi ételeket fogyasztasz. Eltérés mutatkozhat az emberek gondolkodásában. Ilyen túrák pl. az erdélyi utazások és az Elbrusz megmászása.
  3. Meglepetések és szokatlanságok. A szállások és kempingek gyenge minőségűek, megjelenik a vadkempingezés, ami több napig is eltarthat. Az ételek sok mindenben eltérést mutatnak a hazaitól, előfordulhat kisebb gyomorrontás és hasmenés. Az emberek élete eltér az itthon megszokottól. Megjelenik a népviselet, és a helyiek megélik hagyományaikat. A helyi közlekedés néhol hosszú és fáradalmas, a közlekedési eszközök sem hipermodernek. Ilyen túra pl. a Madagaszkári barangolás
  4. Ez egy másik világ, feljetsd el a hazai viszonyokat! Az éjszakákat függőágyakban vagy a szabad ég alatt töltöd a túra szinte teljes ideje alatt, fürdési lehetőség csak a természetben adódik, az ételek teljesen eltérnek az itthoniaktól. A közlekedési eszközök helyi viszonylatban is gyenge minőségűek. Az emberek élete teljesen eltér az itthoniaktól, eltér a mentalitásuk és az életritmusuk a mienktől. Ilyen túra pl. Laosz-Kambodzsa-Thaiföld.
Rocky Mountain