Kihívás Európán innen és túl

Európai magas hegyek

Ha most fontolgatod a hegymászás gondolatát, akkor a Grossvenediger a te hegyed. Ide nem kell előzetes hegymászó tapasztalat, de jó állóképesség igen (hazai hegyi körülmények között 30-40 km gond nélküli teljesítése). Az itt eltöltött három nap alatt alaposan megismerkedsz a hegymászással, és szinte biztos, hogy hamar kedvet kapsz egy nagyobb kalandhoz. Meg volt az első háromezres csúcsod? Irány a következő, mondjuk Ausztria legmagasabb csúcsa a Grossglockner, mely már jóval több izgalmat tartogat számodra. Főleg a penge éles, havas gerincszakaszokon, ahol minden lépés „tervezést igényel.” Megijedni azonban nem kell, mert tapasztalt és jól képzett hegyivezetők vigyáznak rád.

Két hegyet egy csapásra? :) A Venediger és a Glockner együttes teljesítése garantáltan átmozgat, ráadásul a  Grossvenediger nyújtotta akklimatizációnak köszönhetően maximális csúcseséllyel vágsz neki a Grossglockner magaslatának.

Ha a fentiek megvoltak nyáron, attól még tartogatnak szép kihívásokat! Síeld meg a Grossvenedigert, vagy tedd próbára magad egy durván nehéz téli mászáson: ilyen a „Zordglockner”.

Valami megmagyarázhatatlan okból, a Glocki mellett háttérbe szorul a Wildspitze, Tirol ékessége, Ausztria második legmagasabb csúcsa. A nehézsége hasonló, de itt a tömeggel nem kell megküzdened. Ha Olaszország jobban vonz, akkor egy rendkívül sokszínű mászást ajánlunk, a Dolomitok legmagasabb csúcsát, ahol a gleccseren kívül egy látványos via ferráta is vár.

Kétségtelen, ennyi háromezres után már többre vágysz. Jöhetnek az első négyezresek. Kezdd a Weissmies-el vagy a Gran Paradiso-val. Valljuk be, ez már valami! Ha idáig eljutottál, akkor biztos, hogy ez több lesz mint hobbi, üdvözlünk a hegymászók világában! :) Egyre magasabbra szeretnél menni, és már érdekelnek a technikai kihívások is? Mielőtt folytatnád a 4000-esek bezsebelését, mondjuk a Monte Rosa-csoportban, csiszold egy kicsit a tudásod a Téli hegymászótáborban. Az expedíciós tapasztalattal rendelkező oktatóktól olyat tanulhatsz a hegyekről, ami mindig jól fog jönni..

Az immár biztosra csiszolt hegymászótudásod után jöhetnek a további négyezresek és persze a „legek”. Mont Blanc: talán nem kell bemutatni. Dufourspitze: Svájc legmagasabbja, de az Alpokban is a második. Technikás és kemény kihívás: Dom. Az Alpok tíz legszebb csúcsának „listájáról”: Piz Palü és Piz Bernina. Ha a Matterhornra fáj a fogad, akkor először a Stüldgratot mászd végig, és ha már „futva” is megy, akkor jöhet a legendás svájci klasszikus, a világ egyik leghíresebb csúcsa.

Ötezer méter felett a világban

A kaukázusi kultúra esszenciáját hordozó Elbrusz a közbiztonság helyreállításával ismét kedvelt célpontjává vált a hegymászásnak. Valahol orosz, valahol grúz, egyszerre ázsiai és európai, a Seven Summits „csoport” Magyarországról  legkönnyebben és legolcsóbban elérhető tagja, az első ötezresed.

Talán Te is álmodoztál már a Kilimandzsáró meghódításáról, mely szerencsére Földünk legkönnyebben megmászható 5000 méter feletti csúcsa. Technikai nehézségek nincsenek, mindössze egy hét alatt bárki megmászhatja, elszántság és jó állóképesség birtokában. Afrika szent hegye tehát előtted is nyitva áll, melyet egy igény szerint testre szabható szafarival fűszerezhetsz.

A Kilimandzsáróhoz hasonlóan a nepáli Mera peak sem kíván professzionális hegymászó képességeket, ám a kitartó mászás mellett technikásabb szakaszokkal csalogatja a túrázókat. Barátom, ez egy “6000 méter feletti kilátó”, pazar panorámával a közeli 8000-esekre, mely eléréséhez azonban szükséged lesz minimum egy 5000-es csúcs abszolválására.

Az Ararátról már biztosan hallottál, Törökország legmagasabb csúcsa, a Biblia által először említett hegy, Noé bárkája.. Ha  a bárka maradványai nem is várnak, de egy igazi expedíció igen, és a tűrőképességed határait is biztosan próbálgatni fogod.

 

Magashegyi trekking

Aki egy kicsit is kalandozott már, akár gondolatban, az igazán magas hegyek világában, az nem egyszer hallotta az Everest BC – azaz alaptábor – nevet. Minden hegymászó erre tart, aki az Everest csúcsára igyekszik. Luklából 10 nap alatt gyalogolsz fel a nyüzsgő “hegymászó birodalomba”, de ha rendkívül jó erőben vagy a 6200 méter magas Island Peak begyűjtésével teheted teljessé a “napodat”. A trekking útvonala persze, nem csak a legendák miatt izgalmas. A táj, a hegyek, a sebes hegyi folyók, az “ingatag” függőhidak mind színesítik a túrát.

Ha igazán érintetlen vidékre vágysz, akkor valószínűleg megakad a tekinteted a Bosznia-trekkingen. Itt biztosan nem fogsz lépten-nyomon túrázókba botlani, sőt, az Alpokkal ellentétben valósággal öröm tölt el, ha emberrel találkozol. Milyen is az általunk oly’ kevéssé ismert Bosznia? Kristálytiszta hegyi patakok, vadlovak, magányos és vendégszerető pásztorok, festői szépségű tengerszemek, különös karsztformák, felfedezésre váró szirtek és hegyek. Pár szóban ennyi, de mindezt megfűszerezi a Balkán…

Ha nem hallottál még Ladakhról, akkor ez a kis indiai régió pont az tud maradni, ami szeretne: a végsőkig elrejtőzött terület, Nepál és Tibet hagyományainak folytonos őrzője az ősidőktől fogva. A 8 napos trekking nem a legkönnyebb, de egy valami azonban bizonyos, a ladakhi élet és kultúra minden gyönyörűsége megtalálható itt.

Az Atlasz-hegység is tartogat kiváló trekking útvonalakat számodra. Itt van rögtön a Toubkal meredek szerpentinje egy rövid Marrakesh-i kikapcsolódással, mely még akkor is mászható, amikor Európa hegyein már beköszöntött a tél és vége a szezonnak.

 

Téli kalandok

Na de ki mondta, hogy télen nem hódolhatsz a hegymászásnak? Ilyenkor teheted csak igazán próbára erődet, kitartásodat egy jégmászó vagy egy sítúra alkalmával.

Mindemellett vitathatatlan előnye  a téli túráknak,  hogy nem kell messzire menni: a néhány óra autózással elérhető Tátra szinte elhalmoz jobbnál jobb lehetőségekkel. Az Alacsony-Tátra a túrasí és kuloársízés paradicsoma, elég csak a Chopok-Gyömbér gerincre gondolnunk. De ha a Keleti-Alpok közelebb esik hozzád, akkor is ugyanazt kapod. Két méteres hó, mesebeli táj, igazi téli magashegyi élmény. A hegyek közelsége miatt akár egy napra is bőven “megéri kimenni”. Ha nem tudsz síelni, az sem baj mert hótalppal is csatlakozhatsz.

Azoknak, akiknek már magabiztosan megy a piros/fekete pályákon való lesiklás, örömmel mutatjuk be a pályán kívüli terepsí lehetőségeket. Rengeteget tanulhatsz Máthé Lacától a Tátrai sítáborban , és ezután már a Dolomitokat mélyhavas lejtőit is nyugodtan célba veheted.

A Grossvenedigert nem csak azért szeretjük, mert kiváló első alpesi élménynek (a nyári szezonban), hanem azért is mert télen egy embert próbáló túra után, több mint kétezer métert síelhetsz lefelé a csúcsáról.

A jégmászás talán túl extrémnek hangzik, de nem kell tőle megijedni. :) Ez egy igazán sokszínű erőpróba, melyet érdemes kipróbálnod. Nem árt ha van némi sziklamászó múltad, de enélkül is nyugodtan jöhetsz. Székelyföldre, Ausztriába és a Tátrába járunk, de te mikor csatlakozol?

Rocky Mountain