VII. Tátra Túra a magyar hegymászók és hegyjárók emlékére

2020. október 4-6, Poprádi-tavi Menedékház

Túra és megemlékezés. Előadás a K2 első magyar megmászásáról

Hegyi túrák, megemlékezés, előadás

A 2013-as Kancsendzönga tragédia okán úgy éreztük, hogy helyén való megemlékezni azokról a barátainkról, akik a hegyek közt vesztették életüket – ekkor jött létre az első Tátra Túra a Magyar Hegyjárók és Hegymászók Emlékére. Nem gyásztúra volt ez, nem egy misztikus szertartás, egyszerűen ott voltunk a hegyen és rájuk gondoltunk.

Találkozás minden évben

Azóta rendszeresen, október első hétvégéjén útra kelünk, hogy egy közös tátrai túra keretében minden, a hegyek közt maradt társunkra emlékezzünk; hogy nekik is tetsző módon hajthassuk meg fejünket. 

Jó kedvvel, örömmel, a hegyek között!

Magyarok a Világ Nyolcezresein és az iKaland

A túra az iKaland és a “Magyarok a világ nyolcezresein” közös szervezésében valósul meg. Napközben különböző nehézségű tátrai ösvényeken túrázunk, az estét pedig egy rövid megemlékezéssel, majd egy előadással zárjuk: Suhajda Szilárd és Klein Dávid a K2 expedíciójukról számol be. 

Program

2019. október 4-6

1. nap - Utazás és rövid túra a Poprádi-házba Pénteken, kora délután (autóval egyénileg vagy teleautó rendszerben) a Magas-Tátra felé veszed az irányt. A tátrai villamosvasút Poprádi-tó nevű megállójától kb. 1-1,5 óra alatt a Poprád-tavi Hegyi Szállóhoz (Horský Hotel Popradské Pleso) gyalogolsz, ahol az éjszakát töltjük. Az érkezést követően ki-ki ereje és kedve szerint feliratkozhat a másnapi túrákra. A találkozó péntek este 6 és 8 között lesz a menedékházban.

FIGYELEM! Az utazás egyénileg történik (a kijutás megszervezése tehát egyéni feladat, amihez segítséget biztosítunk egy közös teleautós táblázat keretében).

Az autókat a tátrai villamosvasút ("elektricska") Poprádi-tó nevű megállójánál lehet hagyni.  A szállások nagy része 8-10 ágyas dormitorium, de a szabad helyek függvényében és némi felár ellenében 2-4 ágyas szobákban is aludhatsz. (További információ a "Szállás" pont alatt lentebb.)

2. nap - Túra, a magyar hegymászók és hegyjárók emlékére
Reggeli után indulnak a különböző nehézségű túrák. Minden útvonalon túravezetők segédkeznek.

1. Kezdő/Közepes (ha szeretsz és szoktál is túrázni/gyalogolni, de magashegyi körülmények között - 2000 méter felett - még nem jártál) - A Nagy-Hincó-tó és környéke, esetleg Koprova-csúcs 2363 m (Kapor-csúcs)
. Ez a túra 800 méter szintemelkedést tartogat.

2. Haladó/Nehéz - (akkor ha már tapasztalt túrázó vagy, nem okoz gondot a napi 6-8 óra gyaloglás és akár 1000-1200 méter szintkülönbség legyűrése) - Tengerszem-csúcs (2499 m)

Miután visszatértek a csapatok, vacsora után egy előadással zárjuk az estét Klein Dávid és Suhajda Szilárd szereplésében. A vetítés kapcsán röviden megemlékezünk hegymászó és hegyjáró barátainkról.

3. nap - Szimbolikus temető meglátogatása. Hazautazás. Reggeli után összecsomagolsz és rövid látogatást teszel a tátrai szimbolikus hegymászó temetőben, (vagy ha bírod még szusszal, egy vasárnapi túrát is tehetsz a Tátra ösvényein.) Kora délután indulsz hazafelé.

Ez a nap fakultatív, szervezett programot itt már nem biztosítunk, de túraötletekkel szívesen segítünk

SZÁLLÁS


Az elszállásolás alapvetően emeletes ágyas szobákban történik (amíg be nem telnek a helyek), de választható magasabb kategóriájú szoba is. A szállástípusokról itt tudsz tájékozódni.

A magasabb kategóriájú 2-4 fős szobák esetében fontos tudni, hogy szoba-ár van megadva, tehát ha véletlenül vannak üres helyek, akkor azokat is ki kell fizetni.

A Poprádi-tavi menedékházban vásárolható meleg étel-ital.

UTAZÁS

A kiutazás egyénileg történik (a kijutás megszervezése egyéni feladat), az autókat a tátrai villamosvasút (“elektricska”) Poprádi-tó nevű megállójánál lehet hagyni.

hagyni

Az esti előadáson és a túrákon csak érvényes jelentkezéssel lehet részt venni.
A részvételi díj a választott szállás-típus függvényében: 21.900 forinttól.


A részvételi díj tartalma:
- szállás két éjszakára
- helyi idegenforgalmi adó
- részvétel Klein Dávid és Suhajda Szilárd előadásán
- túravezetés a szombati napon

Nem tartalmazza a részvételi díj:
- az étkezéseket
- a kiutazás költségét és szervezését (Facebook oldalunkon, illetve egy közösen elérhető táblázat segítségével zajlik a teleautos szervezés)
- biztosítás

Részvételi díj szállással: 21.900 forinttól.

Időpont: október 4-6