Hegyi hardver, avagy: hegymászófelszerelés

Nem esik elég szó arról, hogy mennyire fontos a súlycsökkentés. Többször írtunk erről a témáról a blogban. Ha racionálisan kevés holmit viszel magaddal és így kilókat spórolsz meg, akkor nem csak könnyebb lesz a túra, de gyorsabban és szabadabban tudsz mozogni, hóban kevésbé süllyedsz el és kisebb a kockázata a bokaficamnak, illetve a kicsúszásnak/leesésnek.

Megéri tehát takarékoskodni azzal a súllyal, ami a hátadon van.

Az iKalandnál a nagyobb gyaloglást igénylő túrák elején a túravezető rendszerint átnézi a zsákod tartalmát, hogyha gyanúsan nagy a zsákod. És nem kegyelmez a feleslegesnek ítélt holminak

Néhány tipp felszerelésed súlyának csökkentésére

    • Multifunkcionalitás: légy kreatív és gondold át, hogyan bővítheted egy-egy felszerelésed funkcionalitását úgy, hogy helyettesítsen mást. Ahogy a blogban idézett valaki Douglas Adamstől Galaxis útikalauz stopposoknak c. művéből:

a törölköző rendkívül hasznos. Takarózhatunk vele, heverhetünk rajta, fejünkre tekerhetjük, vészjelzéseket adhatunk vele, megnedvesíthetjük és odacsaphatunk vele bárkinek, valamint bele is törölközhetünk. Persze csak ha elég tiszta.”

Tehát, kispárna helyett lehet, hogy megteszi a polárpulcsid összehajtva stb…

  • Ami nem kell, vágd le! (de csak óvatosan!) A derékaljadnak pl. a legfontosabb feladata – ahogy neve is enged következtetni – a derekad alatti rész melegítése. Ezért nyugodtan félbe lehet vágni keresztben (lerövidíteni), a fejed alatti és a lábszárad alatti részt pedig ruhákkal/hátizsákkal kipótolni. Klasszikusnak számít a fogkefe nyelének a megrövidítése – 5cm-esre lenyisszanthatod, hiszen minek a hosszú nyél… annak ellenére, hogy Zsolt nem kedveli ezt az irányt.
  • Csapatmunka: Nem csak az élelmiszert, a sátor alkatrészeit lehet szétosztani egymás közt, ha csapatban mentek. Lehet közösködni is a szokásosnál nagyobb mértékben (remek csapatépítő módszer!). Felesleges pl. hogy mindenkinél legyen navigációs eszköz, útikönyv, egyszemélyes sátor, saját étkészlet (különösen akkor, ha közös a gázfőző és úgysem tudtok egyszerre enni).

Ne becsüld alá néhány deka megspórolásának jelentőségét. A négynapos túrákra hozott 22 kg-os zsákok általában nem azért lesznek olyan nehezek, mert tulajdonosuk benzingenerátort vagy nagyszótárat hoz hanem azért, mert amíg nem tanul az ember a saját kárán, addig nehezen mond le a kényelemről. A tapasztalatszerzéssel egyenesen arányos a hátizsákod méretének és súlyának csökkenése.

Mit hozzak? Mit ne hozzak?

Az egyes túráink leírásánál a Részletek fül alatt találsz felszereléslistát. Ha ezen felül kérdéseid, kételyeid merülnek fel, kísértés ragad el két polárpulcsi mellé még egy softshell kabátot is berakni, akkor nyugodtan fordulj az ügyfélszolgálathoz.

Rocky Mountain