Villáminterjú Miss Via Ferrátával

by: Túravezető

Category:

Jó volt az időjárás, és szerettünk volna egy “bejáró-túrát” a Haidsteigen. Találtunk is egy csapatot, gimnazisták és egyetemisták – bevállalós figurák, de mind “ferrátaszüzek”. A túra utáni napokban beszéltünk a csapat egyetlen lány tagjával az élményeiről. A telefont alig bírta tartani annyira élt még a karjaiban a túra, így csak egy gyors villáminterjúra futotta.

1. Hallottál már korábban a via ferrátázásról?
Nem, de miután a barátom előállt az ötlettel és mutatott pár képet meg videót, kedvet kaptam, hogy kipróbáljam. Korábban jártam már magashegyi túrákon, de ez sokkal izgalmasabbnak ígérkezett. Egyszer-egyszer az is felmerült bennem, hogy kipróbáljam a sziklamászást de eddig még nem volt rá alkalmam.

2. Hova mentetek ferrátázni?
A közeli Rax-ra mentünk, a Haidsteig nevű útvonalra.

3. Emlékszel milyen nehézségű volt az útvonal?
Azt hiszem C-D. A beszállásig jó sokat gyalogoltunk, de onnan szinte végig
intenzíven másztunk, alig volt sík szakasz..

4. A hivatalos besorolás szerint a “nehéz” ill. a “nagyon nehéz ” útvonalakat illetik ezekkel a betűkkel. Első ferrátának nem volt ez egy picit erős kezdés?
Az elején jóval nehezebbre számítottam, de egy két “akasztás” után már belejön az ember. Volt egy-két létrás szakasz, ahol egy picit féltem de így utólag visszagondolva ezek voltak a legkalandosabb részek. Elképesztő élmény volt, amikor függőleges sziklafalakon másztunk és ehhez csak ezeket az egyszerű eszközöket használtuk.

5. Ezek szerint nem volt ismeretlen előtted a via ferráta felszerelés használata?
Dehogynem. Viszont a túravezető egy rövid bemutató során mindent részletesen elmagyarázott és egyébként sem bonyolult a használatuk.

6. Összességében mi a véleményed a via ferrátáról?
Nagyon jópofa sport, és mivel nem csak gyalogolunk sokkal kalandosabb, változatosabb élményt nyújt. Szerintem egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni, én már alig várom a következőt. /Valóban ezt mondta, nem szépítettünk semmin – a szerk./ :)

Innentől pedig kellemes képnézegetést…

Fotók: Fehérvári Zsolt és Tolnai Zoltán

3 hozzászólás a(z) “Villáminterjú Miss Via Ferrátával” bejegyzéshez

  1. Hasonló szűz ferratás élményekről tértem vissza múlt vasárnap egy 5 napos dachsteini kalandot követően, így megerősíthetem, az élmény azért messze meghaladja a gyalogtúrák szintjét. Nekem még az is megadatott, hogy egy amúgy megkerülhető F-es szakaszt is kipróbálhassak a 3. napon. Büszkén jelenthetem hátizsákkal együtt és elsőre feljutottam. Ez viszont már igazán nem a kilátás miatt jelent kiemelkedő élményt, inkább a “megcsináltam ezt is” érzést adja. Magam is a sziklamászás irányába kacsintgatok a következőkben és biztatok is mindenkit folytassa egyre “magasabban”. ŐSZINTÉN GRATULÁLOK A CSAPATNAK! Nálunk csak én voltam kezdő…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain