Túlélési praktikák középhegységben

by: Zsolt Rényi

Category: ,

A hétvégén vígan lezajlott az iKaland Bázis közösségének első tanfolyama a Balaton-felvidék napos lankáin, fenyveseinek hűsítő árnyékában.

“Mit keres az iKaland 200 méteres dombokon?”

Azt látjuk, hogy sok rutinos hegyjáró barátunk abszolút nincs tisztában azzal, hogyan kell pl. menedéket improvizálni egy filléres műanyag-ponyvával és a nála lévő cipőfűzővel, vagy a környéken található faanyagból. Tüzet gyújtani is többnyire csak öngyújtóval és fél kg papírral szoktak az emberek, ami általában épp akkor nem áll rendelkezésre, amikor nagyon kéne. (Ilyen szempontból olyan, mint a sörnyitó.)

Rákészülés - az elméleti oktatás rövid időt emészt fel, mindent rögtön kipróbálunk, gyakorlunk.

Pedighátugye, ezek a tudások nem csak életet menthetnek egy be-nem-tervezett éjszakázáskor, de élvezetesebbé, változatossá teszik a hegyek járását. Ha képes vagy bármikor, bárhol menedéket építeni és tüzet gyújtani, kitárul előtted a világ; kisebb zsákkal, gyorsabban, rugalmasabb útvonalon túrázhatsz.

Ha nincs ponyva, fából és levelekből lehet gyorsan 1-2 személyes menedéket összedobni. Vastagabb fák közé (kép előtere) bozótról nyesett ágakat illesztesz-fonsz (a menedék hátsó részén látható); így lehet szinte teljesen esőállóvá tenni.

Tervek szerint beavatjuk a Bázis tagokat mind nyárias, hazai körülmények közt az alapvető túlélési fortélyokra, mind télies, magashegyi körülmények közt - utóbbit a Kárpátokban, Alpokban. Véletlenül sem über-rambo kamuflázsruhás bozótharcosokat képzünk és nem is kérjük/javasoljuk 16-féle bushcraft termék összevásárlást. Inkább a minimalizmus jegyében készülünk; alapvető kellékekkel, cuccokból és minél szélesebb körben bevethető technikákat tanítunk, gyakorlunk.

Ezt a technikát egyik résztvevőnk osztotta meg: ami a kövön ég, az a jobboldali fenyőhasábból kapart, nagyon gyantás faforgács. Az egyik legjobb gyújtós; könnyebben gyullad a száraz szalmánál és a papírnál is, és tovább is ég.

Kukucs - egy kis Balaton.

...és mezei virágok. Ezúttal nem főztünk belőlük teát.

Nagyon várjuk a következő alkalmat, amikor a gyérebb növényzetű és zordabb magashegységekbe száműzi magát a Bázis testülete, ahol a tét is nagyobb lesz. Addig is, még egy fontos téma kerül terítékre ami szintén részben túlélési, részben élmény-faktor: tájékozódás, navigáció. Túl sokan megrekednek a "nem kell térkép, követjük a pirosat, aztán a kéket" szinten... és rengeteg mindenből maradnak ki.

Ezek a tanfolyamok önköltségesek az iKaland Bázis tagjai számára (de a Bázishoz nem lehet akármikor csatlakozni).

A fotók elkövetője és a fenyőgyantás fatwood technika bemutatása: Tátrai Laci

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain