A Tátrában történt lavinabalesetről

by: Túravezető

Category: , ,

Zsolt és felesége, Hilda

Intenzíven jelent meg a hírekben: Erőss Zsolt és két mászótársa lavinabalesetet szenvedett szombat délután a Magas-Tátrában. Mivel igen sok megkeresés érkezik szimpatizánsoktól és a médiától, ezért ezen az oldalon a mentésben részt vevő egyik társ leír mindent, amit tud az esetről saját tapasztalata és a sérültek elmondása alapján.

Már a házban Lacival és a mentőkkelErőss Zsolt, Hajdú Peti (túravezetők) január 2-án felső biztosítással jégmászást oktattak a Menguszfalvi-völgy keleti oldalában lévő, vízjégen. Ez a program kora délután véget ért és a résztvevők lesétáltak turistaösvényen a 25 percre lévő házba. Zsolt, Peti és egy barátjuk hárman továbbmásztak a jégfal fölötti kuloáron, majd a túloldalán, a Sárkány-völgy (Dračej dolinka) nyugati oldalán ereszkedtek le. A lefele tartó kötélpartiban Zsolt ment hátul.

Zsolt fölött két méterrel indult meg egy hótábla, aki épp egy keményebb, firnes szakaszon állt és eleinte meg tudta fogni az esést, de – mint mondta – a kötél pengett, és a másik két mászót, akiket magával ragadt a lavina, nem tudta megtartani. Ekkor tört el mindkét lába, majd a 2-300 méteres csúszás következtében egy bordája. Végül kötelük egy kőben akadt meg, így nem csúsztak még 1-200 métert a völgy aljáig.

A történtek ellenére egy kis derű csillan meg Peti arcán

Petinek az arca zúzódott össze, kificamodott a válla és megsérült két nyakcsigolyája. Marci barátjuk összezúzta magát és jobb lába nagyon fájt, de sejtette, hogy nem tört el. Lábára nem nagyon tudott ráállni. Zsolt sérülései voltak a legkomolyabbak; a bordatörésen túl bokatörése és jobb lábán a nyílt lábszártörés miatt nem nagyon tudott mozogni. Peti sérülései ellenére le tudott menni 300 métert a völgy aljába, hogy telefonon segítséget kérjen – itt ugyanis jobb volt a térerő mint följebb a hegyoldalban, ahol Marci és Zsolt táskájukra ülve várták a segítséget.

A segítség először egy másik csoporttól jött, melyet Sándor Misi, Mécs Laci és Rényi Zsolt vezetett. Ők a Vysoka alól tartottak visszafele az Omladék-völgy irányába. Először Peti hallotta a légvonalban kb. 600 méterre lévő, 9 fős csoport hangjait. Először kiabáltak, majd telefonon is sikerült kapcsolatba lépni. Ekkor sötétedett, kb. 16:30 volt.

Laci és Zsolt elindultak a keresésükre a hangok irányában, majd Laci a bajbajutottak fejlámpáit meglátva kb. 1 óra múlva eljutott hozzájuk. Zsolt bevárta Misit, aki közben lekísérte a csoportot az Omladék-völgyben vezető turistaútra, ami reggelről ismerős volt a csoport számára, így ők biztonsággal lejutottak a házhoz. Misi közben csatlakozott Zsolthoz, ők kb. 18:00-ra érték el a hegyoldalban várakozó Marcit és Erőss Zsoltot.

Misi lement Petihez a völgybe, aki kb. 200 méterre jött el társaitól. Laci és Rényi Zsolt maradtak Marcival és Erőssel, akiket felöltöztettek, etettek, itattak, illetve próbálták Zsoltot minél kényelmesebb és stabilabb helyzetbe ültetni. Ekkor már úton voltak a mentők, akikkel Misi tartotta a kapcsolatot. Laci lement Petihez és Misihez, majd elindult a völgy irányába egy dombtetőre, hogy jelezhessen a mentőknek. A mentők első, 5 fős csoportja 21:00 körül ért fel, őket még rengetegen követték; a végén 40-en voltak. Azért jöttek ilyen sokan, mert nagyon kevés volt a hó a hegyen, így a havon leeresztés helyett köveken és törpefenyőkön át kellett cipelni a hordágyakat.

A sérülteket hordágyra fektették; Zsoltot és Petit légpárnás ágyra tették, Marcinak sínbe rakták a lábát. Zsolttal 22:00-kor indultak el a mentők és több mint 4 órán keresztül tartott az út vissza a házig. Ekkorra Peti és Marci már útban voltak a poprádi kórház felé. Zsolt injekciót és infúziót kapott, levették a síbakancsát, majd őt is elszállították.

2 hölgy szimultán masszíroz meleget Peti lábába...

A sikeres mentés több tényezőnek köszönhető:

 • A sérültek végig higgadtak maradtak, nem állt be sokkos állapot ami ilyenkor fenyegető veszély
 • A szlovák hegyimentők gyorsak voltak, sokan voltak és gyakorlott profik. Hihetetlen nehéz terepen, frissen behavazott sziklákon kellett levinni a három sérültet hordágyon 2100-2200 méteres magasságból patakágyban, törpefenyők között.
 • A Vysoka-csapat a tervezettnél egy kicsit lassabban haladt, így a baleset bekövetkezte után nem sokkal épp hallótávolságban jártak. A szerencsének is köszönhető, hogy a látási viszonyok ugyan nem voltak optimálisak, de nem volt szél és így többszáz méteres távolságból is jól hallottuk egymást.

Fontos segítség volt Bencze Zsolt barátunk Budapesten, hiszen Peti egy jó ideig sikertelenül hívta a Vysoka-csapatot, akiknek nem volt térerejük, így csak a Pesten lévő barátját érte el. B. Zsolt hívta a mentőket és ő is tartotta velük a kapcsolatot egy ideig. Folyamatos próbálkozás után Bencze Zsoltnak sikerült először Misit elérnie.

Zsolt ellátás

A médiában megjelent néhány pontatlanság az esettel kapcsolatban. Ez nem feltétlenül a magyar média hibája, hiszen elsősorban a hegyimentők honlapjáról vagy a szlovák médiából értesülnek és a hegyimentők honlapja nem mindig precíz.  Íme néhány helyreigazítandó tény:

 • “…gerincsérülést szenvedett…” – ez így rémisztően hangzik. A valóság az, hogy Petinek két nyakcsigolyája repedt meg, de az orvos szerint nincs szükség műtétre.
 • “…150 métert estek majdnem függőlegesen…” – 150-200 métert csúsztak lefelé 30-45 fokos lejtőn. Volt a csúszásban egy kisebb “repülés” amire mindhárman emlékeznek, de az néhány méter lehetett.
 • “…kiásták magukat a lavina alól…” szerencsére nem zúdult le annyi hó, hogy eltemette volna őket. Igen havasak lettek és átáztak, de nem temette őket be a lavina. A lavina alján az összegyűlt hó térdmélységű volt.
 • “…hajnalban találtak rájuk…” – a valóság az, hogy társaik délután 5-re tudták, hogy hol vannak, 6-kor érték el őket, 8-ra pedig már a hegyimentők is a helyszínen voltak, majd hajnali 2 után érkeztek le a Poprádi-tavi házhoz.

"Te, ilyen nekünk is kéne!" - véroxigén- és pulzus mérő

Mécs Laci Duna TV-nek adott interjúját itt nézhetitek és olvashatjátok. A riportban Zsolt és Peti is megszólalnak a kórházi ágyban – kissé megviselt ábrázattal, de optimizmussal telve.

Köszönjük a szimpatizáló, segítségfelajánló telefonokat és emaileket, igen jól esnek – a jókívánságokat pedig továbbítjuk a kórházban pihenő túravezetők felé, akik ezekben az órákban érkeznek haza itteni kórházakba.

Hogyha kérdésetek van, vagy üzenni akartok nekik, akkor itt a megjegyzésbe várjuk… – kinyomtatjuk és bevisszük nekik a kórterembe :)

rényi zsolt

162 hozzászólás a(z) “A Tátrában történt lavinabalesetről” bejegyzéshez

 1. Kedves Zsolt, Peti és Mindenki!
  Aggódva hallottuk a híreket … Köszönöm a blognyitást,megnyugtató volt első kézből részletes híreket hallani a történtekről.
  Edzőtermi jelmondatunkat küldöm Nektek: “Nincs erősebb fegyvered, mint az akarat”. Kívánok gyors felépülést, egész-séget, mihamarabb térjetek vissza családotok körébe és szeretett hegyeinkhez.

 2. Sziasztok!

  Szeretnék mielőbbi gyógyulást kívánni Nektek, és nagyon boldog, túrázásban gazdag új évet a “szlovák Mikulásnak” és csapatának. :)

  Kata

 3. Jobbulást kívánok én is, maradéktalan, hegymászásra alkalmas gyógyulást. Amúgy jó olvasnia szlovák-magyar viszony ilyen drámai helyzetben való javulásáról(?), persze, biztos meg is kell fizetni az árát, de mégis: segítettek, ott voltak, sokan, a magyarokat menteni..Az OTRI-ban jó helye lesz Zsoltnak, az akarata meg megvan, ahogy láttuk eddig:), üdv. Hajni,e gykori OTRI dolgozó, újságíró

 4. huh emberek…nem semmi lehetett! köszi a pontos infókat. minden elismerésem a tiétek, és persze a hegyimentőké. mielőbbi felgyógyulást, aztán irány a hegy!

 5. Kedves mindenki!
  Nagyon jó, hogy tisztázódtak az események nagyon zavaros volt a média. Mindenkinek jobbulást, mielőbbi felépülést!
  Az a jó mászó ugyanis aki sokáig él! Hát ez rátok is igaz!
  Mégegyszer jobbulást!

 6. Kedves Zsolt és társaid !

  Az erdélyi turistaság a médiából értesült a szerencsétlen kimenetelû balesetrôl. Aggodalommal figyeljük a hireket, és szurkolunk a mielôbbi felépülésetekért. Kitartást, bátorságot és gyors jobbulást kíván az Erdélyi Kárpát-Egyesület tagsága, az Erdélyi Gyopár széles olvasótábora, valamint az erdélyi természetbarátok. Várjuk a mielôbbi találkozást !
  Hajrá Zsolt, hajrá fiúk !
  Tartsátok szem elôtt, hogy várnak barátaitok -az újabb havas csúcsok!

  Dezsô László, az EKE országos elnöke

 7. Jobbulást és gyors felépülést kívánok mindenkinek! Utána ne felejtsétek el megköszönni a hegyimentőknek a segítséget!

 8. Aggódva figyeltük barátaimmal a híreket.
  Mint sokan mások, lélekben veletek vagyunk!
  Köszönjük a pontos információkat.

  Mielőbbi gyógyulást, jobbulást kívánunk!

  Üdvözlettel: Mészáros Melinda, Varga Eszter..

 9. Emberségből *5-ös! Elsősorban Erőss Zsoltnak, aki a társai mentése miatt a lábait törte, vezetői felelőssége okán, a segítséget nyújtó magyar csapatnak, és a szlovák mentőknek.
  Minden résztvevő példát mutatott a bajba jutott emberek megsegítéséből.
  Vigyázzatok rájuk! Belőlük kevés van!

 10. Kedves Hegymászó barátaink!

  Mielőbbi fájdalommentes, gyors felépülést kívánok Nektek!
  Zsolt, nyárra ígértél egy túrát, és vár a Himalája is.
  Tessék mielőbb újra 100%-os állapotba kerülni.

  üdv: oszi

 11. Köszönjük a tiszta infókat, grat mindenkinek aki részt vett a mentésben, és mielőbbi gyógyulást kívánok mindhármatoknak!!!
  Üdv! S

 12. Sziasztok!

  Nagyon jó hallani, hogy milyen profin ment a mentés, ill. hogy a körülmények is úgymond megfelelőek voltak. Kíváncsi voltam a blog beszámolóra, köszi az infókat, és mihamarabbi jobbulást, és rehabot kívánok a túlélő hegymászóknak!
  Üdv Tina

 13. Kedves lábadozó túravezetők!

  A tv-ben közzétett hír nagyon felkavart,ezért megnyugtató, hogy itt olvashattam a pontos részleteket.
  Örülök, hogy egyben vagytok.

  Mielőbbi gyors felgyógyulást kívánok nektek.

  Marinka

 14. Kedves Mindenki!

  Köszönjük a gyors és pontos információkat! Sajnos a média megint nagyon elferdítette a történteket, és bíztam abban, hogy nem egészen igaz az a fiúk állapotával kapcsolatban, mint amit megírtak.
  Minhárom fiúnak mielőbbi gyors és maradéktalan gyógyulást kívánok! Aztán újra irány az imádott hegyek!

  Üdv! M.

 15. A Hegy Szelleme nem hagyott el Benneteket ! Maradjon mindig így !
  Akadálymentes gyógyulást !
  Azután hajrá !
  Ősszel várunk Nagyváradon az Ady-ban .

 16. Jobbulast a Hosoknek!

  na ez nem szep hogy csuszdanak hasznaltak a hegy oldalat, aztan meg eladtak mint valami komoly baleset :))

  Ismerem ezt a trukkot, raulsz a hatizsakra es csuszas le a volgybe :))

  De komolyra forditva a szot, Kivanom hogy mihamarabb ujra a hegyen lassuk viszont oket!

 17. Most hívott Langer Peti barátunk, hogy a mentés vége felé ő fotózott és hamarosan küldi a képeket, így felkerülnek ide is…

 18. Fiúk!
  A hosszú hegymászóélet titka a szerencse, a tudás és az akarat együttléte, mert csak az öreg hegymászó az igazán jó hegymászó.
  Mindegyik adott, tehát lehet öregedni.
  De ehhez előbb jobbulást kívánok!

  garas

 19. Minden jó, ha jó a vége!!! Nagyon örülök, hogy biztonságban vagytok végre.
  Gyors jobbulást és felépülést:
  Zsófi

 20. Kedves Zsolt, Peti és Marci!
  Szívből kívánok mielőbbi gyógyulást!
  Köszönet a hegyimentőknek és mindenkinek aki a segítségetekre volt!
  üdvözlettel:
  Csilla

 21. Mielőbbi felépülést és hegyre való visszatérést kívánok mindhármuknak! Egyúttal köszönet a részletes tájékoztatást a baleset és a mentés körülményeiről.

 22. Nagyon jó, hogy ilyen pontos tájékoztatást kaptunk. Maga az eset, az összefogás, a sikeres mentés, ez a pontos összefoglaló a médiumok számára is mutathatja, hogy a magyar hegymászók profik és fegyelmezettek. Nagyon örülök a szerencsés befejezésnek, teljes felépülést kívánok az egész csapatnak, remélhetőleg mielőbb már együtt túrázhatunk.

 23. Kedves mászó és mentő csapat !
  Örömmel olvastam a pontosított híreket. Az első infó elég rémisztő volt .Jobbulást és mielőbbi visszatérést kívánok nektek. A Mentő brigádnak köszönet a profi munkáért, nektek gratula a higgadtságotokért !
  Valami ilyen összefogást és összhangot és segítő készséget kívánok mindannyiunknak az életben is !!

 24. Aggodva hallottuk a hirekben a tortenteket,de orulunk,hogy a segitseg” kozel” volt.
  Tovabbra se engedje el a szerencse a kezeteket,es mielobbi jobbulast kivanunk.

  Udv Csikszeredabol

 25. Hali srácok!

  Zsolt, Peti és Matróz! Kitartást és türelmet a gyógyuláshoz!
  Misi, Laci és Zsolt gratulálok a sikeres mentéshez!

  raskolnik

 26. Kedves Zsolt, Peti és Marci!
  Szorongva figyeltem a híradásokat a balesetről, de tudtam, hogy kemény gyerekek vagytok és minden rendben lesz! Örülök a sikeres megmenekülésnek és annak, hogy nem lett nagyobb probléma!
  Mielőbbi felépülést és gyors visszatérést kívánok Nektek az imádott hegyekhez!
  Üdvözlettel: Horváth zsolt

 27. Sziasztok!

  Kivanok mielöbbi gyogyulst es ha “rehabilitaciora” lenne szüksegetek-beke-nyugalom- varlak benneteket Svajcban. Mind a ket csapatot. Sandor Misitöl többet megtudhattok. Minden jot.zsuzsa

 28. Blog!!!
  Az új blog megnyitása valójában nagyon fontos volt a korrekt tájékoztatás miatt. A szenzációhajhász álhírek
  pontosítása végett. A médiában pontatlan, eltúlzó a tájékoztatás. Mieőbbi gyógyulást kivánok a fiúknak, hogy újraélhessenek szenvedélyknek. Üdv: Jani

 29. Biztos, hogy sokat fog segíteni Zsoltnak, Petinek és Marcinak ez az sok szeretet és pozitív gondolkodás ami a soraitokból átjön. És persze a megbecsülés a mentőknek…
  Egy apró félreértés: Kedves “Raskolnik” szerencsére a “Matróz” Marciért nem kell aggódnotok, a baleset egy másik Marcival történt. Persze jól esik, de most nem nekem jár a törődés!

 30. Köszi a pontos infókat. Gyors lábadozást kívánok a sérülteknek és Zsoltot várjuk Csíkban a Sapientia aulájában idén is!!!!

 31. Kedves Zsolt!
  “Megmérheted tudatlanságodat azon, hogy mennyire hiszel Igazságtalanságban és sorscsapásban.
  Amit a hernyó a világ végének tekint, azt a mester pillangónak nevezi.”
  Remélem fenti idézet értelmében gyógyultan és “mesterként” kerültök ki ebből a helyzetből.
  Gyógyulást kívánva szeretettel gondolunk rád és társaidra, és emlékezünk az élménybeszámolóidra, a Torockói EKE táborban szervezett jó hangulatú sziklamászó “tanfolyamaidra”.
  Remélem lesz szerencsénk még veled találkozni és további sikeres kalandjaidról előadásokat hallgatni.
  Debrecenből : Kovács Erzsébet és túrázgató társai

 32. Kedveseim!
  Mindannyian, akik elszenvedői voltatok ennek a szerencsés kimenetelű balesetnek, és mindannyian, akik helyt álltatok a mentésben, bátorításban, vígasztalásban – , csodásak vagytok!
  Nagyon jó, hogy mindannyian biztos, meleg helyen vagytok már, és a sérültek hozzáértő gondoskodás mellett gyógyulnak.
  Köszönöm a megható tájékoztatást, a gép előtt ülve is beleborzongtam: mit élhettetek át: sérülésekkel, fájdalmakkal, a hidegben… Jelesre vizsgáztatok kitartásból, emberségből, akárcsak a mentésetekben részt vevő csapat!
  Biztos gyógyulást és szép élményeket kívánok az új évben…

 33. mindig nagyon büszke voltam a magas hegy nélküli ország mászóinak fantasztikus teljesítményére–most is.Isten áldjon benneteket és adjon mielőbbi gyógyulást

 34. Zsolti!
  A felemás hírek miatt aggódtunk, de hála Istennek a sérüléseket leszámítva jól vagytok.
  A további orvosi beavatkozásokhoz sok kitartást és erőt kívánok!
  Ebben a helyzetben is profik voltatok, se hiszti, se sokk, így kell.
  Jobbulást!

 35. Sziasztok!

  Mielőbbi gyógyulást kívánok! Örülök, hogy mindenki szerencsésen megúszta a balesetet.
  Remélem Zsolt sérülése nem lesz akadálya az idei Himalája expedicióban való résztvételének.

  Üdv:

  Rick

 36. Szevasztok!
  Jo felgyogyulast kivanok nektek, es ez legyen a legdurvabb baleset amit hegymaszokent megeltek!
  Remelem a Kancsendzonga meg osszejon, Zsolt!!!

  Udv: Gabor

 37. Gratulálok Unokaöcsémnek és Apának, valamint Erőss Zsoltnak, Marcinak, Rényi Zsoltnak és Mécs Lacinak, amiért ilyen erősek, kitartóak és bátrak voltak. A hegyimentőké minden elismerésem.
  De most már igazán elég volt a sok izgalomból, idegeinket hagyjátok kicsit pihenni!!!

 38. Sziasztok!

  Isten fogja kezeteket továbbra is. Mielőbbi jobbulást kívánok nektek. Örülök, hogy ilyen sikeres mentőcsapatot küldtek a szlovák kollégák. Nagyon sok kitartást, türelmet kívánok a gyógyuláshoz

 39. Misi,Laci,Zsolt meg a többi mentők,emelem kalapom előttetek.
  Zsoltnak,Petinek meg Marcinak mielőbbi gyógyulást,majd elő a zsákot újból.
  Üdv Erdélyből/

 40. Sziasztok!

  Aggódva figyeltem a médiában megjelenő hireket a balesetről , de mostmár tiszta a kép és megnyugtató a hir, hogy ”legyőztétek a lavinát” és időben érkezett a segitség.
  Remélem az idén személyesen is találkozunk valamelyik hegycsúcson…
  Mielőbbi gyógyulást és gyors felépülést kivánok!
  Hajrá, fiúk!

 41. Sziasztok!
  Nagyon örülök, hogy a körülményekhez képest jól vannak a srácok. Így ismeretlenül is minél hamarabbi gyógyulást kívánok Nekik!
  Pinyó

 42. Köszi a pontos tájékoztatást.Elsőre rémisztően hangzott,
  főleg a gerincsérülés,lavinából kiásás…stb.
  Mielőbbi felgyógyulást kívánok Zsoltéknak,kitartást,mert
  még igen sok hegy van a világon.:-)

 43. Hála az égnek, hogy túlélték!
  Remélem nem törik meg ez a csodálatos sportpályafutás, amin haladtak. A sebek begyógyulnak majd, és hegyek szeretete is megmaradhat. Remélem hát, hogy ott lesznek a srácaink újra a “toppon”!
  Kívánok ehhez erőt, egészséget!

 44. Sziasztok fiuk. Megrazo ilyen hireket hallani rolatok, azok utan hogy mindig csak a pozitiv infot halljuk…csak annyit tudok kivanni hogy gyogyuljatok meg minel hamarabb es csak arra gondoljatok hogy a Magas Tatra veletek volt mikor ez megtortent es hogy mindenki szerencsesen tulelte. Gyogyulast es minden jot kivan nektek egy kis csoport szekely hegymaszo.

  UDV. Döme

 45. Heló!
  Kicsit megijesztettetek, hisz ti élitek az álmaimat,
  De Istennek hála , minden ok, kívánok sok nyugalmat és minden jót a felépüléshez!
  Guszti

 46. Zsolt, bízz a Dokiban, összerak, mint a legot…aztán irány a Hegy…! Köszönet a szlovák hegyimentőknek… Igaz barátok vagytok!

 47. Cső Srácok !

  Örülök, hogy túléltétek.
  Biztos vagyok benne, hogy viszonylag hamar felépültök.
  De ezt, márminthogy túléltétek, nem szerencse !
  Bevonzottátok. Sajnos a balesetek elkerülhetetlenek.
  De ilyen esetekben általában a felkészületlen emberek meghalnak.
  A jól felkészültek pedig túlélik és újra felépülnek.
  Mint ahogy ti is.

  Mielőbbi felépülést !

  Balay

 48. Sziasztok Srácok!
  Mi is ismerjük azt a fajta jótékony megszállottságot ami folyton előre és felfelé visz, bár mi már korban odébb vagyunk kicsit. Kicsit koszos, kicsit sérült, kicsit törött, de kit érdekel. Működik és ez a lényeg!
  Mindenkinek gyors és hatékony gyógyulást kívánok!
  Fel a fejjel, aztán ismét a hegyre!
  Üdvözlettel Rózsa és Zoli!

 49. Sziasztok Fiúk!

  Nagyon örülök, hogy megtudhattuk a teljes igazságot
  Szívből kívánok mielőbbi gyógyulást!
  Köszönet a hegyimentőknek,na és persze mindenkinek aki a segítségetekre volt!
  Mielőbbi viszontlátást valamelyik hegycsúcson :-) !

  Üdvözlettel: Meli

  Nagyon örülök, hogy megtudhattuk a teljes igazságot.

 50. Nagy dolog ez az együttérzés – ma voltunk Petinél és odaadtuk neki kinyomtatva a du. 5ig érkezett kommenteket.

  Ne feledkezzünk meg a dokikról és az ápolókról sem. Poprádon is igen jók voltak és szerencsére idehaza is jó kezekben vannak a srácok. Most rajtuk a világ szeme, nekik kell szurkolni!

 51. Zsolt!

  Mihamarabbi gyógyulást kívánunk Félegyházáról!

  Baráti üdvözlettel:Bense Zoltán,Családja és barátok

 52. Szia Zsoli!
  Akik a hegyen járunk, tudjuk, hogy a Hegy nem válogat. Ilyesmi bármelyikünkkel előfordulhat.
  Látom most is hoztad a formádat, tudtad, hogy az adott pillanatban mit kell tenned…
  Nem a hegymászót, hanem az Embert tisztelem benned, aki szerény alázattal közelít a Hegyhez és embertársaihoz. Ez a hozzáállás tesz téged azzá, ami vagy.

  A gyógyulás alapvetően hit kérdése. (Nem az van, amit látunk, hanem amiben hiszünk!) Tudom, neked nem kell ezt mondanom. Te gondolatban már a következő expedíciódat szervezed, és ez így van rendjén.

  Egy fontos dolog:
  Minden ilyen kényszerpihenő bizonyos fokú izomsorvadással jár. Orvosotokkal, gyógytornászotokkal beszéljétek meg, mik azok a gyakorlatok, amikkel már most csökkenthetitek ennek mértékét! (Másfél éve én is térdműtéten estem át. Akik nem ismernek közelebbről nem hiszikl el, hogy egy éve még két mankóval jártam.)

  Szóval fel a fejjel! A régi barátsággal ölel:
  Sz-K. Géza

 53. Mi előbbi gyógyulást kívánok, és örülök hogy ennyivel megúsztátok. Ebből is látszik, hogy egy jól felkészült csapatról van szó. Köszönet a hegyimentőknek is és mindenkinek aki részt vett a mentésben. Mégegyszer jobbulást!

 54. még egy pontosítás: Marcit Komlós Marcellnak hívják, és nem Kamlusz Mártonnak … :-)

  mindhármójuknak jobbulást!

 55. Kedves Zsolt!
  Ez nehezebb lehetett az Everestnél… A hó megindulásától a biztonságig eltelt órák ideje ilyenkor a legnehezebb. Jól tudjuk, hogy egy lábunk kiesés is mit jelent, nem mind a kettőé. Egy ilyen helyzetben nem létezik semmiféle testhelyzet, vagy mozdulat fájdalom nélkül. Mégis, mindennel együtt akár szerencsésnek is tekinthető az eset. A felépüléshez a legjobbakat kívánom Neked és Társaidnak.
  A régi barátsággal
  Ákos

 56. Kedves Zsolt, Péter, Marci!

  Szívből kívánok mielőbbi gyógyulást Nektek!
  Jó érzés látni, ahogy a bajban azonnal megjelent körülöttetek és értetek ez a sok segítő szándék és jócselekedet.
  Hálás szívvel gondolok mindannyiukra, rátok pedig nagy bizalommal.
  Kívánok Nektek teljes gyógyulást, s hogy mielőbb teljesen egészségesen folytathassátok ott, ahol abbahagytátok.

  Szeretettel:
  Gyula

 57. Kedves Hegymászók!

  Jobbulást, sok sikert és erőt kívánok a felépüléshez.
  Üdvözlettel: Elsholtz Tamás Csömörről

 58. Szia Zsolt,
  gyógyulást kívánok és remélem még jösz Kolozsvárra előadást tartani legújabb túráidról! Esetleg pontosan a balesetekről és lehetséges megelőzéseikről is érdemes volna beszélni.
  Boldog új évet erőben egészségben,

  Derzsi Csongi

 59. Köszönjük a blog megjelentetését. Mi ugyan első kézből kaptuk a híreket, hiszen Péter az unokánk, Misi a fiunk, mégis borzasztó volt a média híreit hallgatni. Mindenkinek, aki a mentésben részt vett, hálás szívvel mondunk köszönetet. Zsoltnak ismeretlenül is teljes gyógyulást kívánunk, hisz várja a Himalája. Üdvözlettel a nagyszülők.

 60. Helló Peti!

  Mielőbbi gyógyulást kívánunk Neked és társaidnak! Minden híradóban megnéztünk. Reméljük már jobban vagy, ha hazamehetsz, meglátogatunk!

  Szia: unokatesóid!!

 61. Én senkit személyesen nem ismerek, csupán az i-kaland oldalára járok rendszeresen, mégis megdobbant a szívem a hír hallatán – Úristen, ezek Zsolték! Elolvastam rengeteg cikket a balesetről – biztos vagyok benne, hamar felépülnek, hiszen Zsolt életén látszik, akaraterőnek nincs híján. A másik kettő sincs valószínűleg, de róluk kevesebbet tudok.
  Meg hát mint mondják, a székely ember a jég hátán is megél…. :-)
  Gyors gyógyulást!
  Klári a Felvidékről

 62. Kedves Zsolt!
  Aggódva hallgattuk a híreket, most mindannyian nagyon örülünk hogy a körülményekhez képest jobban vagytok mindhárman. Felépülésed után szeretettel várunk egy újabb vetítésre Ózdra.
  Fehér Gábor

 63. Kedves Zsolt meg a csapat!
  Gyógyulást nektek! Kitartást! De hiszen “ebcsont beforr!” na de mikor?
  Sokat ne röhögjetek, mert csak akkor fáj!
  A régi ismerősök a Gyergyói Vasasból halálra aggódják magukat miattatok!

  Le a kalappal előttetek! Üdvözlettel: Váncza Csilla

 64. Mindenkinek mihamarabbi gyógyulást kívánok.Zsolt! Téged külön is üdvözöllek(elnézést a többiektől,de régi az ismeretség)Köszönet Mécs Lacikának és a többieknek.Köszönet a Hegyimentő Szolgálat(HZS) profi és nagyon korrekt csapatának.Magam is szeretettel emlékszem 1994 április 08-i mentésünkre,Jan Kostka hegyimentőre és a többiekre.Semmi sem véletlen.Zsolt öröm látni,hogy a helyzethez vidám, higgadt és bölcs vagy.Igazán a mostani nyilatkozataid bizonyítják,hogy beértél:)) Jó hegymászó vagy!

 65. Kedves Rényi Zsolt!

  Edzőtársam Verinszky Zsolti nevében is köszönöm a -végre- hiteles és korrekt tájékoztatást!
  Végigolvasva a teljes eseménysort, MINDEN érintett előtt fejet hajtunk: elismerésünk a gondolkodásért, a hozzáállásért, a tetterőért!!!

  Kedves Erőss Zsolt!

  Bár talán Te nem is emlékszel ránk, a Goutier háznál találkoztunk, aztán bent beszélgettünk néhány mondat erejéig 2008. szeptember elején.
  Te rövidnadrágban és egy aláöltöző felsőben napoztál a ház előtt; mi sápadtan, lihegve, bizonytalanul kapaszkodtunk fel a Téte-Rousséból, majd 20 perc szusszanás+kaja után indultunk is tovább a csúcsra. Kábé -5 fok lehetett, Te meg sportszandiban zúztad… Volt valami brutál fagyási sérülés a lábadon, ennek -és a hidegnek- ellenére vidám és nyugodt voltál (láthatóan így is otthon érezted magad); sőt, még bíztattál is minket, hogy bár kemény és kockázatos, de -ha odatesszük magunkat- lehet, hogy meg tudjuk csinálni…
  Na ennyit a seggnyalásról, a sztori végét majd később, pl. személyesen! Most biztosan van fontosabb teendő(d) is egy vidéki amatőr mailjének az olvasgatásánál: MEGGYÓGYULNI!
  Szóval jobbulást és mihamarabbi felépülést Neked és a többieknek V. Zsolti nevében is!
  Üdvözlettel: István

 66. Ennyi önfeláldozás és emberség mellett, kellő hit és akarat segítségével a mielőbbi felépülés sem fog elmaradni! Ehhez kívánok türlemet és erőt!
  A kő marad…

 67. Kedves Mindenki!

  Mielőbbi, gyors felépülést kívánok Nektek. Vigyázzatok magatokra és örülök, hogy ilyen pontos, részletes tájékoztatást hallottunk a történtekről.

  Baráti üdvözlettel,
  Ildikó

 68. Kedves Fiúk!
  Remélem Mindenki mihamarabb újra harcképes lesz! Gyors, de alapos felépülést kívánok Nektek!
  Külön köszönet a mentésben résztvetteknek!
  A hegyek állnak és Rátok várnak megint!
  Veletek vagyunk!
  Körtvélyessy Magdi

 69. Szia Zsolt

  Mielőbbi, gyors felépülést,jobbulást kívánok mind hármatoknak.

  Köszönöm a -végre- hiteles és korrekt tájékoztatást!

  Szia Paluchné
  Szob

 70. Sziasztok.Gratulálok mindenkinek a profi mentésért és mielöbbi teljes felépülést és kitartást.A székelyudvarhelyi hegyimentök nevében Gabonász.

 71. Szia Zsolt & co! Nagyon jól fogalmazott Zsolt Rólad kapcsolatban az előzőkben Sz-K. Géza,hozzá csatlakozom én is.Ezalkalommal is bizonyítottad bajtársiasságod,ha még kellett volna.Ígérted,ha most -egy ideig,felépülésed alatt nem tudsz hegyet mászni,akkor közönséged számára ujabb élménybeszámoló könyvet hozhatnál esetleg össze. Kívánok mielőbbi gyógyulást,boldog ujesztendőt és várunk az idén is a Kölcsey(Református) Kolégyom Dísztermébe, B.Balázs,Szatmárnémeti

 72. Sziasztok,

  Köszönet a részletekért,jobbulást a fiuknak,Zsoltnak üzenem,aggodalomra semmi ok,a székelyek védőszentje mindig Vele lesz,a Kancsendzönga meg úgyis megvárja:)
  És csatlakoznék az élménybeszámoló könyvet várók táborához:))

  maresz

 73. Sziasztok srácok,

  Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok mindannyiótoknak és mielőbbi visszatérést a hegyek közé!!!

  Csaba

 74. Kedves Hegymászók! Mindenek elött köszönjük az iKalandnak a hiteles információt és a most látható képeket! Őszinte megdöbbenéssel hallottam a hirt a TV-ből és izgultam nagyon Értetek–akik a MAGYARHON hegymászóinak KINCSE vagytok! Most is tanubizonyságot tettetek az akaratról-a pédamutató egymást – segités nemes és kioldhatatlan szándékról ! Kivánom,hogy mielőbb sikeres-eredményes legyen gyógyulásotok és hóditsatok meg Ujabb és UJABB Hegycsúcsokat–mert EZ a TI világotok a Ti Életetek ! A baj mellett szerencse,hogy nem lett mégnagyobb bajotok–de SOHA ilyen NE történjen meg Veletek mégegyszer !

 75. Hermann Maierről írnék idéznék itt egy pár sort…
  A visszavonulását az idei szezonban bejelentő síklasszist az 1997/98-as szezonban már összetett győztesként ünnepelték, az 1998-as naganói olimpián vált széles körben az egész világon ismertté. A lesiklás versenyszámban hatalmasat bukott, de a hatalmas repülést sértetlenül megúszta, sőt mindezek után két további versenyszámban aranyérmet is szerzett. Ekkor kapta Herminátor becenevét. 2001 nyarán súlyos motorbalesetet szenvedett, egy sofőr szabálytalanul elékanyarodott. Összeütköztek, Maier pedig húszméteres repülés után az árokban kötött ki. Mindkét lábszárán nyílt törést szenvedett, emellett számtalan más sérülését is kezelni kellett. A legnagyobb gondot azonban a szétroncsolódott lábszárcsontok jelentették, s emiatt sokáig a levegőben lógott, hogy amputálni kell mindkét lábát. Hétórás operációval rakták rendbe a sérült részeket a salzburgi klinkán, mindkét lábszárába 25-25 centiméteres fémrudat szegecseltek be. Maiert azonban mindez nem érdekelte. Elfeledte két kitört metszőfogát, vesezúzódását, lábplasztikáját. Szeptember 9-én elhagyta a kórházat, és megkezdte rehabilitációs programját. Kérdéses volt, hogy valaha is sílécre állhat, azonban Maier hosszú, kitartó munkával újra felküzdötte magát a dobogók tetejére. Egy átlagember örült volna, ha újra járni tud, de Maier visszatért a pályákra és 2003-ban megnyerte minden osztrák síelő álmát, a kitzbüheli versenyt – Super-G-ben. 2004-ben szintén összetett VK-t nyert, 2005-ös VB-n az utolsó aranyát vihette haza, a 2006-os Olimpián betegen is két érmet szerzett.
  Ezután cask annyit lehet mondani: HAJRÁ! Bízom benne, hogy az orvostudomány és a természet is besegít! Természetesen a többi sérültnek is gyors és teljes fizikai és lelki felépülést kívánok!

 76. Szia Zsolt !
  Amikor meghallottam a hirt csak drukkolni tudtam ,hogy nem tul nagy a baj.De most mar ugy -ahogy megnyugodtam. Olvasva a tortenteket latom ,kemenyen “odatetted a csontot”(derekasan kialltal) a kollegaidert.
  Kivanok minel elobbi gyogyulast es tovabbi sikeres turakat.
  Ernő . Csikszeredából

 77. Tudom Veled az az Erő mely hitedet erősíti! Én csak kérem a Teremtőt, hogy mindent adjon meg gyógyulásodhoz! Tudom, hiszem, érzem, hogy a Jóisten megsegít! A magasság mindig vár és Téged hív! Tudom, hogy újra nekiindulsz, megkapod a csúcsaid! Te vagy az ki elérheted Őket! Ólelúnk Béla és Juli

 78. Szia Zsolt!
  Kívánunk Neked szövődmény-mentes, gyors felépülést. Reméljük, a legjobb helyen gyógyulsz! Ha mégsem, kérünk, jelentkezz, hogy segíthessünk.
  Üdv: Ivády Vilmosék

 79. Kedves Zsolt! Nagyon rosszul ért a hír, nagyon aggodunk érted, de tudom hogy lesz erőd meggyogyulni, mert te is nagyon akarod. Meglátod megsegít az Isten. Én is ímádkozni fogok érted.
  Nagyon sok szeretettel kívánjuk a gyogyulásodat: Saciék

 80. Minden sérültnek mielőbbi teljes gyógyulást és a korábbiakhoz hasonló nagyszerű hegyi/völgyi túra- és mászóélményeket kívánok!

 81. Szomorúan értesültem a hírről, miszerint amputálni kellett Erőss Zsolt lábát. Nagyon sajnalom!
  Kivanok batorsagot, erot es kitartast, hogy feldolgozza ezt a traumat.

 82. Kedves Zsolt!
  Amikor az ősszel egy kis magyar csoportot kutattak a Himalájában, valami különleges aggódás fogott el, csak nem Te is köztük vagy? Aztán jött a szomorú hír róluk, de Te akkor nem voltál ott. Most az első hírek hallatán nem is sejtettem még, hogy épp a Tátra, “a világ legalacsonyabb magashegysége” az, ami kifoghat rajtad. De nem fogott ki! A felgyülemlett tapasztalat, a szívós székely akarat megmentett téged, s csapatod. S amikor Békésen az előadásod s későbbi beszélgetéseink során is a higgadt, szilárd rendíthetetlenség sugárzott szavaidból az addig elszenvedett maradandó sérüléseid dacára, ugyanazt érzem most is! Erősebben fogsz ismét kikerülni az újabb műtétből, s tudom, ismét Te leszel a győztes, merthisz – tudom Te így vagy vele – a név is kötelez! Nem állhat az utadba semmi, az elvesztett láb sem, újra Tieid lesznek a hegyek (az összes 8 ezres), újra mesélsz, újra érezheti mindenki írásaidból a filozifikus bölcsességeket.
  Ahogy felépülsz, ha teheted, újra vár Békés városa!
  Mihamarabbi felépülésed kívánva Békésről, Laci

 83. Zsolt, sok erőt, kitartást, töretlen hitet, és mielőbbi visszatérést kívánok! Abszolút “civilként” csupán előadásaid során figyeltem fel teljesítményedre, képességeidre, páratlan emberségedre, lebilincselő személyiségedre, s azóta a médiában figyelemmel kísértem sorsodat. Várnak vissza a hegyek, mi pedig várjuk a jó híreket!!!

 84. Szia Zsolt!

  Karacsonyra kaptam Foldes Andras konyvet amit rolad irt es szinte egy helyben kiolvastam. Nagymamam vette nekem mikor Nagyvaradon jartal meselni a Manaslu expediciorol. Hihetetlen izgalmakban es szenzacios helyeken jartal. 2002 utan meg toretlenul folytadodott a lista, es tudom, hogy meg ezutan is folytatodni fog. Ezert kivanok gyors felepulest az emberfeletti kitartas, a vasakarat, a pozitiv gondolkodas emberenek! A legjobb dontest hoztad meg, akkor is mikor tarsaid mentesere aldoztad a labadat, es most is.
  Melletted vagyunk!

 85. Kedves szereto Baratok akik igaz szivbol Zsoltert aggodtok mely fajdalommal
  kozlom veletek, hogy a XXI szazad legbotranyosabb muszakibeavatkozasat vegeztek el Eross Zsolt serult laban. Ugyanis terden alul hirteleen amputaltak a Zsolt labat szombaton keso delutan.
  Nagyon szepen koszonom a mentoknek akik az elso segelyt nyujtottak majd a tovabbi mentoknek es a lelki tamaszt adoknak akik biztattak es lelekben vele voltak, de hibaztatok minden olyan szemelyt aki miatt elhuzodott az azonnali korhazbaszallitasa es azokat a beosztasban levo embereket akik tehettek volna Eross Zsoltert.,aki megis enek az orszagnak le tett valamit az asztalara. Ha Zsolt nem egy ilyen ekolcsileg zullott orszag allamplgara lett volna , hanem pl Ausztiae aki a mai napig a tenyern hordozza es isteni Reinhold Messnert vagy Romaniae ahol nemzeti osszefogas van es mely alapon nyugszik a szolidaritas ahol nem neztek volna hogy mi mennyibe kerul es ki mit fog fizetni, akkor mar szombaton a baleset napjan helikopteres mentessel es azonnali mutetes beavatkozassal megmenthettek volna . Nem pedig hetfo este mentoautoval hazaszallitjak es ra 1-2 napra avatkoznak be mutettel . Tessenek atnezni ismet a datumokat es akkor mindenki megerti, hogy mirol beszelek. Ha akkor ott helyben leszakadt volna a vegtagja es csak 10-12 ora mulva kerult volna korhazi kezeles ala kkor az ember elfogadja igy pedig felteszi a kerdest, hogy mit kell elvenni Magyarorszag legjobb hegymaszojatol ? a labat!
  Beacskam es tarsaid akiket a sarga irigyseg gyotort es kepesek voltatok Szabo Levente csaladjat felbujatni Zsolt ellen es az az ugyved aki egy ilyen ugyet kezbe vett , holott Budapest utccain szinte naponta fagynak meg eberek es lenne eleg szemely akiket ezert felelosegre lehetne vonni ,de NEKIK az volt a fontos , hogy Eross Zsolt becsuletet tonkretegyek es most sikerult testileg is.Nem tudom, hogy oromet okozott volna-e a Levente csaladjanak , ha akkor faradtan keresesere indulnak ,hogy meg ket aldozattal tobb legyen?
  Vagy netan karpotlast szeretnenk amivel bepiszkitanak Leventenek az emleket hiszen O is szekely fiunak vallotta magat es a szekelyeknel a karpotlas nem divat sem a holtak zaklatasa. A szekelyek mindig elfogadtak Isten akaratat amit most a baleset ideje alatt Zsolt is tett.
  Felkerem ezeket a szemelyeket es kerem toluk Eross Zsolt megkoveteset , mert ezen cselekedetevel is be bizonyitotta, hogy nem onzo , hanem peldamutato , tisztesseges es szereny ember, lehethogy azert is tudtak rabeszelni , hogy ezt a mutetet hirtelen vegrehajtsak rajta.
  Nagyon nagy szeretettel Tenzi, aki Zsoltot szuletese ota szereti es mindig Isten segitseget keri amikor expediciokra indul amit most sajnos mar csak utolag tehetek , de annal nagyob bozgalommal kerem a csiksomlyoi SzuzMaria kozbenjarasat valamint Szent Antal segitseget.
  Himnusz Szent Antalhoz!
  Csodakat ki latni vagytok
  Oh jojjetek Szent Antalhoz
  Vetket, nyomort,fekelyt , halalt,
  Satant el uz
  Gyogyulast hoz!

  Szent Antalnak imajara
  Tenger enged bilincs torik
  Az elveszett tagot, vagyont
  Ifju es agg vissza nyerik

  Szukseg mulik, veszely tunik
  Paduaban azt beszelik
  Azt hirdetik kik ereztek
  Szent Antalnak jo tetteit

  Szent Antalnak imajar
  Tenger enged bilincs torik
  Az elveszett tagot, vagyont
  Ifju es agg vissza nyerik

  Dicsoseget zengunk nektek
  Atya Fiu es Szentlelek
  Szentharomsag egy Istennek
  Aldas legyen es dicseret

  Szent Antalnak imajar
  Tenger enged bilincs torik
  Az elveszett tagot, vagyont
  Ifju es agg vissza nyerik

  A refrenyt mindenki bar egyszer mondja el Zsoltert es biztos , hogy meghallgatast nyer es koszonom az eggyutezest

 86. Kedves Zsolt!

  Bár személyesen sajnos nem ismerlek, mégis példaképként tekintek Rád emberi tartásod, bajtársiasságod és igazi sportemberi mivoltod miatt.
  Kívánom, hogy tartsd meg ezen tulajdonságaidat a bajban is! Maradj továbbra is példakép egy olyan világban, ahol ezek az emberi tulajdonságok kiveszőben vannak. Isten óvjon és segítse gyógyulásodat!

 87. Kedves Zsolt!
  Sajnálattal értesültem az újabb fejleményekről. Te tényleg megtetted emberségesen, amit bajtársaidért tehettél, amit ők meghálálni nehezen tudnának. Áldozatot hoztál, nem kicsit, de egy nagyobb ügyért, mások túléléséért.
  Barátsággal, kitartást és mihamarabbi gyógyulást kívánok,
  Csongi

 88. Kedves Hegymászó csajok és srácok!

  Egy pillanat az élet!
  És nem mindenhonnan van visszaút.
  Nem minden a Nagy Kaland, az Élet a minden!
  Mostanában kerüljétek a lavinákat egy kis időre!

 89. “sej-haj, nem bánom én, ha a síromon nem lesz kereszt,
  aki nem látta még a csend világát, az úgysem érti ezt”
  (Barlangász Himnusz)

  Másoknak 300 évig kellene egészségesen élniük ahhoz, hogy annyi élményt szerezzenek, mint amennyit Zsolt szerzett eddig. És még annyi minden van a világon, amit így is meg fogsz tapasztalni, Zsolt, ebben biztos vagyok.

  A madarak tudnak repülni. Örömmel repülnek fáról fára, hegyről hegyre, északról délre, délről északra.
  Mi emberek nem tudunk repülni. Bár szeretnénk, mégsem érezzük azt minden nap, hogy kevesebbek vagyunk két szárnnyal. Inkább kiélvezzük az összes lehetőséget, amit a természet adott.
  Egy kerekesszékes ismerős szavaival élve: Mindenkinek vannak saját korlátai. Ha az ember szeretne boldogan élni, akkor e korlátok között kell megtalálni mindazt, amit csak lehet. És a korlátok feszegethetőek is.

  Bár egy hegymászó számára kevés dolog lehet olyan fájdalmas, mint egy láb amputálása, azért még semmi sincs elveszve. Olyan fejlett az orvosi technika, hogy akár mozgatható művégtaggal is lehet hegyeket hódítani, úgyhogy fel a fejjel, aztán irány vissza a csúcsra!

  “Lehet, hogy majd jó öreg, talán szenilis koromban csak az én szép hegyeimről mesélek majd unokáimnak (?). Nekem szükségem van rájuk, nem hétköznapi érzéseim támadnak ott fent.” (Hegymászó magazin, 1995/2.)

  Csak így tovább, Zsolt! Büszkék vagyunk RÁD!

 90. EZ ŐRÜLET! EZ NEM LEHET IGAZ! Ledöbbentett a HIR,hogy Zsolt lábát amputálni kellett! Rettenet lehet,hogy aki egész ÉLETÉT a mászásnak szentelte-szenteli,azzal ilyen történjen! Elképesztő dolog–mélységesen szomorú lettem..tényleg nagyon megrázott! DE biztos vagyok,hogy Zsolt UJRA-még művégtaggal IS tovább fogja járni-mászni a hegyeket–hisz EZ az Ő Világa,Ő enélkül nem tud élni! És fantasztikus az az AKARAT-az a Szellemi nagyság,ami Zsoltban él !Kivánok mielőbbi gyógyulást – mielőbbi hegymászást !!

 91. Zsolt!
  Amikor a baleset masnapjan hazafele bent voltunk nalatok a popradi korhazban, es azt mondtad, remelhetöleg nem lesz ‘Szendrö Szabi szindroma’, en nagyon biztam benne. Most viszont, hogy megis megtörtent, biztos vagyok benne, hogy igy is követni tudod majd a celjaidat, es ujra csak azt tudom kivanni, amit az otthagyott olvasnivalo belsö oldalara irtam.
  Sok eröt hozza!

 92. En mar kepzomuvesz diakkent is azt modtam: ha megvakulok, zenesz leszek. Ha nem tudom a bringa pedaljat labbal hajtani, hajtom kezzel. De amig egy mod van ra en nem adom fel.
  Gyogyulast es minel tobb hegyet.

 93. Kedves Zsolt!
  Adjon neked a Jóisten elég erőt, hogy lélekben és testben is fel tudj épülni és, hogy meg tudd találni az életedben az igazi értékeket. Ebben melletted áll a családod, a barátaid és a hegyek. Sok erőt, kitartást és bizakodást kívánok.

 94. Szia Zsolt !
  A tordai E.K.E.-nevebenn kivanunk neked egeszseget erot es kitartast,melletted vagyunk mindannyiann.
  Sok erot ,kitartast,bizakodast kivanunk !

  Udvozol a tordai E.K.E !

 95. Kedves Zsolt! Így ismeretlenül is sokat gondolok rád és kívánok jó egészséget újra, felépülést és megmászandó hegyeket! Mindenki számára pédamutató, ahogy kiálltál a társaidért, minden körülmények között. Remélem újra visszakapaszkodhatsz oda, a hegyek közé, ahova annyian vágyunk. Isten segítsen! Takács család

 96. Kedves Zsolt!

  Hihetetlen az az erő, amit sugárzol a műtét után is.
  Nagyon sok erőt kívánok ahhoz, hogy céljaid, álmaid megvalósuljanak.
  ” Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább….”
  / Hemingway/
  Tisztelettel: Lehotai Lilla

 97. Kedves Zsolt! Ismeretlenül kívánok Neked elegendő lelki és testi erőt, kitartást a jövőben. Példát mutattál emberségből ennek az országnak. A Jóisten segítsen utadon.

 98. Kedves Zsolt !
  Mély agodalom vesz körül minket a hírek hallatára.
  Imátkozunk hogy meggyogyuljál és a célokat amiket magadelétüztél tudd megvalósitani.Kemény fából faradott székely legény vagy a sors nem fog tudni rajtad kifogni.Ne add fel és imádkozz,mi is fogunk segiteni neked imáinkal.Imádkozni fogunk a csiksomlyoi Szüzanyához az összes székely megsegitöéhez ,hogy rendbejöjön az egészséged.
  Isten áldjon.

 99. Kedves Zsolt!
  Komoly, felelősségteljes ember vagy, bizonyára alaposan átgondoltad a döntést a lábadról.
  Nagyon sokan vagyunk, akik őszintén reméljük, hogy fogsz még nyolcezresekre mászni, mert hiszünk a gyógyulásodban. Téged a hegyek éltetnek, erre születtél…
  Gyors, a lehetőségekhez képest fájdalommentes felépülést kívánok, s hosszú, boldog életet imádott hegyeid és a családod körében. A Jóisten vigyázzon Rád és szeretteidre!
  Üdvözlettel: Myrtill (egy “fotelhegymászó”)

 100. Szia Zsolt !

  Megjegyzem jobb hirekkel is köszönthetett volna a 2010-es esztendő, EZ borzalmas volt!
  .Mivel tudom azt ,hogy kemény fábol faragtak és nem adod TE fel olyan hamar ,megenedtem magamhak egy humoros megjegyzést.Reméle te is nevetsz rajta.Ezt a balesetett úgy is lehet nézni mint mikor valaki elesik a fürőszobába.Azok után ,hogy te hol jártál keltél ez tényleg olyan.
  Ma este látott riport igazolta azt ,hogy valójában mennyire kemény is az a fa amiből faragtak. Örüm volt halgatni milyen felszabadultan nevetsz.Te a gondot már megoldttad, az ügy le van zárva, vár a Himalája.Ne feledd Sikim a himalájai rododendronok hazája.
  Használd ki a gyogyulási időt arra is,hogy rengeteget mesély a lányodnak a hegyekről.Igazi apjalánya amint láttam.
  Bizom benne ,hogy hamarosan találkozunk Tordán a következö expediciód bemutatásán.
  Mégegyszer köszönjük azt a szép déluánt és estét.
  Villámszerű gyogyulást kivánok a magam és az egész tordai E.K.E. nevében.
  Sok szeretettel Tünde

 101. Kedves Zsolt.
  Kívánok neked, és bajba jutott társaidnak erőt, egészséget, kitartást és teljes regenerálódást.
  Kívánok még boldogságot és sok-sok örömöt.
  Köszönetet is szeretnék mondani, mert úgy gondolom, hogy mióta társaiddal – akiket szintén nagyon tisztelek – megmásztatok jó néhány csúcsot (magyarok a világ nyolcezresein), azóta a magyar hegymászó- és túraélet felélénkült.
  Köszönet az emberségedért is, amely szerintem nem hétköznapi.
  Kívánom tehát, hogy minél hamarabb felgyógyulj, és ha úgy döntesz, térj vissza a hegyek világába.
  És ha így lesz, remélem találkozunk ott fent a hegyekben.
  Balázs

 102. Zsolt@Szabi!

  Óriásiak voltatok,vagytok a Hegyen!De nagyon emberiek voltatok tegnap.

  Eddig is így éreztem,de mostantól mégjobban örülök a barátságunknak. Erőt merítettem belőletek!

  Bense Zoli

 103. Szia Zsoli!
  Megdöbbentett a hír. Erre a fordulatra nem számítottam! S lám, neked már ott a hegyen eszedbe jutott Szabi példája…
  Amikor kisfiú voltam, anyámmal és bátyámmal társasjátékoztam. Boldog voltam, ha nyertem, és bőgtem, ha veszítettem. Idővel megtanultam, hogy a győzelemhez meg kell tanulnom JÓL veszíteni.
  Az élet is egy nagy társasjáték. Most néhány dobásból kimaradsz. Te azonban nem csak nevedben vagy Erőss, hanem lélekben is. Fogsz még – átvitt és valódi értelemben is – számos csúcson állni!
  Ne feledd: Nem két ország, hanem az egész Magyarság és a hegymászóvilág lélekben veled van! (Ha bármiben tudok segíteni, kérlek hívjál!)
  És még egy gondolat: Akik magasra törnek, irigyeket is szereznek. Míg egyik közeli hozzátartozód levelét olvastam egy kalotaszegi hujjogató és egy kínai közmondás járt az eszemben:

  Írigyeim sokan vannak,
  Mint a kutyák, úgy ugatnak.
  Adok nekik víg napokat,
  Had ugassák ki magukat!

  “Csak azt a fát dobálják kővel, amelyik jó gyümölcsöket terem.”

  Épülj fel mihamarább, hogy újra élvezhessük derűs nyugalmad gyümölcseit!

  Ölel: Sz-K. Géza

 104. Szia Zsolt!
  2 dologban hasonlitunk:en is szekely vagyok es en is imadom a hegyeket…
  Szomoruan kovettem a baleset reszleteit es amikor az utobbit meghallottam,nem akartam el hinni!
  Kivanok mielobbi felepulest es biztos vagyok benne,hogy nemsokara ujra vissza terhetsz oda ,ahol a legjobban erzed Magad:a HEGYEK koze…
  Akinek ilyen neve van ,mint Neked,azt nem kell felteni!

  Egy olyan vilagban es foleg orszagban,ahol egyre kevesebb a PELDAKEP , te sokaknak voltal,vagy es leszel a peldakepe!

  Vegul egy idezet ami most meg inkabb illik Rad:

  “Csak egy,csak egy:a JELLEM az ami az embert emberre teszi.”

  Barati udvozlettel,Karcsi

 105. Kedves Zsolt, jobbulást.
  Ugyanakkor el vagyok képedve – na nem azon, hogy milyen kemény fából faragtak, hanem hogy ennek a társaságnak tényleg, teljesen elment az esze.
  Bárki megnézheti az index interjút mégegyszer- eszedbe sem jut, hogy felelősséged volt/van a társaid iránt, akiket kalandozásaid során bajba sodortál, netán meghaltak?
  Ne haragudj, de számomra nem vagy hős, hanem egy ön- és közveszélyes öngyilkos jelölt, akinek a hegymászás jelenti a drogot, és egy aranylövésért az életeddel fogsz fizteni. Kár, mert egyébként ha lenne realitásérzéked, remek dolgokat is véghezvihetnél még a halálod előtt.
  Üdvözlettel
  Viki

 106. Kedves Zsolt!
  Megdöbbenve szereztünk tudomást családommal arról, hogy súlyos baleset történt Veled. Aggódtunk Érted és figyeltünk minden híradást, ami a Ti csapatotokról szólt.
  A sok ember sokat fecseg és könnyű innen, “lentről” fecsegni. ” Odafent” minden más. Évek óta figyelemmel követjük mászásaidat, amelyek “tiszták” és sportszerűek egy olyan világban, amelyben pénzért bárkit felcipelnek a magashegyekbe egyes túravezetők. Kedves Zsolt! Bízunk benne, hogy hamarosan felépülsz és további sikereket fogsz elérni! Kitartást, gyógyulást kívánunk és számos boldog évet családod körében!
  Baráti és túratársi üdvözlettel
  B. Éva és családja

 107. Kedves Viki! :)

  Aki hegymaszo, ezt megerti, s elfogadja. Nem egy baleset eseten, hanem mar elotte. Masreszt lathatod, hogy szinte ugyanolyan elete/mozgasa lehet, mint elotte.
  A tobbi kockazatot amit te emlitettel minden hegymaszo vallalja. Nem tudom ki kit sodort bajba, hegymaszasban elofordul, hogy valaki lerant mast, vagy hibazik. Ez szinten alapfeltetele a maszasnak. En csak azt lattam, hogy a felelosseg ott kezdodik, amikor teged lerantanak es a labadat adod azert, hogy megmentsd a masik 2 tarsad. Es en nem vagyok hegymaszo.

 108. Kedves Zsolt!

  Az a kitartás, bátorság és akaraterő, amely személyéből sugárzik (az Önnel készített riportok alapján), példaértékű. Elgondolkodtató ez a nyugalom, az élet kiszámíthatatlanságával való kibékülés. Bízom benne, hogy a nehéz társadalmi-politikai viszonyok miatt már kiábrándult magyarság merít az Ön optimizmusából. Nem szeretném közhelyek sorozatát ideírni, nem is tudom, hogy sikerül-e kifejeznem, ami bennem van…nagyon megérintett az eset. Nem sajnálat van bennem, hanem mérhetetlen tisztelet! Büszke vagyok rá, hogy a honfitársam!

  Egy Márai Sándor idézettel kívánok minél hamarabbi felépülést, és szerencsét a további hegymászáshoz!:)

  “Életveszélyes helyzetekben arra kell gondolnunk, hogy időnk mindenképpen lejárt,
  akkor is, ha tíz esztendővel elébb vagy később ér el a végzet keze; mert az élet tartalmát
  a nagy feszültség, az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi
  időszaka. Éltél, amikor minden erőddel kifejezted azt az isteni parancsot, mely
  életed tartalma volt, teljesítetted, lelkesen és végzetesen, kötelességed. Ez a pillanat
  volt az élet ideje. Minden más csak előkészülés, várakozás volt. S a természet gazdaságos:
  azokat, akikre művéhez szüksége van, nem engedi el idő előtt; s ha megtették
  azt, amire a világ nagy művében szerződtették őket, nem törődik többé velük. Az
  életveszély tehát egyértelmű azzal, jól éltél-e, bátran és kötelességteljesítően éltél-e?
  A többi magánügy, mely szíved mélyén még téged sem érdekel igazán!”

  Üdvözlet!

 109. Kedves Zsolt!
  Ha épp ki akarnám nyitni a számat, hogy nyavalyogjak egy sort, ezentúl elég lesz Önre gondolni, és ígérem, szégyenkezve csukom majd be, de gyorsan.
  Őszinte szívvel kívánok Önnek mielőbbi teljes felépülést és még nagyon sok szép élményt a hegyek közt!
  Üdvözlettel:
  Roni

 110. SZEVASZ ZSOLT
  AMIKOR ELÖSZÖR HALLOTTAM A MÜTÉTRÖL ELSIRTAM MAGAM, MA MÁR CSODÁLLAK, BÁMULATOS AKARATERÖD VAN MÉG NEVETNI IS TUDSZ.EGY GYENGE VIGASZ…
  EZ BIZTOS NEM FAGY EL.GYORS GYOGYULAST,NE FELEDD A HEGYEK MEGVÁRNAK, RÁD VÁRNAK
  ÜDVÖZLETTEL.FERENC,AKI A KILIN VOLT VELED

 111. Kedves Erőss Zsolt!

  Mielőbbi gyógyulást és még sok sikeres mászást kívánunk!

  Lőw Barnabás és Rácz Sarolta (a születésnapozós társaság, ahol előadást tartottál decemberben)

 112. Sziasztok!
  Sok erőt és kitartást Nektek a gyógyuláshoz!
  Egy klasszikust idéznék: A Bibliából :)
  “Az Úr erőt ad a fáradtnak, s gyámolítja a kimerültet. Még a fiatalok is elfáradhatnak, az ifjak erőtlenül összeeshetnek. De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok” (Iz 40,29-31)
  :)

 113. Kedves Zsolt! Megrendülve,hallottuk a történteket egyszerüen hihetetlen,nem találom a szavakat.Kivánok a magam és a Zoli nevében mielöbbi gyógyulást és kitartást.Fantasztikus ember vagy nem hiába hívnak Erössnek Te sugárzod az eröt másoknak még most is.Hallottam az interjut a Kossuth rádióban,az eredmény az volt,hogy te vigasztaltál engem is.Sok szeretettel gondolunk Rád és a családodra Bea és Zoli

 114. Kedves Zsolt !

  Hópárduc ,a hargitai farkasok ereje, szelleme legyen veled és segítse jobbulásod, mihamarabbi hegymászást kívánok .

  Egy nomád aki Gyergyói havasokat járja.

  Üdv Wolfline.

 115. Kedves Zsolt!
  Így, ismeretlenül is nagyon elszomorít, ami történt Veled. Mielőbbi testi-lelki gyógyulást kívánok!
  Már a sikeres Everest-meghódítás után is szerettem volna pár témába vágó, már akkor is antikvárnak számító könyvet NEKED eljuttatni, akkor nem értem célhoz, talán most sikerülhet valahogy kezet ráznom Veled és a napi tréning után talán jóleső érzéssel lapoznád ezeket a könyveket, hiszen ha engem is magával tudott ragadni ez a világ, akkor megértem a Ti elhivatottságotokat. Várom jelentkezésedet, addig is erőt, kitartást a gyógyuláshoz!

 116. Kedves Zsolt !
  Több előadásán voltam már pilisvörösváron,és mindig is nagyon érdekeltek mi szépet élt át a hegymászásokról.Az oldalát is naponta látogatom.
  már ugy 1éve a példaképemnek tekintelek és ez most bebizonyosult.Nem hittem volna e történés után hogy újra elkezd hegyetmászni és most ténleg megtanultam hogy ha az ember igazán szeret valamit csinálni semmi áron se adja fel.
  Jó hegymászást továbbiakra is.
  Szerettel : egy 13 éves lány

 117. Kedves Zsolt és Családja!

  Többször utaztam Önnel Budaörse a 40-es buszon,mindig büszkén és kicsit ugy néztem Önre
  mintha én is részese lehetnék annak a dicsőségnek
  amit ÖNNEK köszönhetünk .Derüs jó kedvü ,mosolygos volt. A történtek nagyon szíven
  ütöttek ,de azt az EMBERI NAGYSÁGOT amit azóta is
  látunk és hallunk Öntöl csak köszönni tudom Önnek és családjának.Példaképünknek tekítjük!!!17 éves Budaörsi fiú unokám iskolát nevezne el Önről ! Kivánunk Önnek fájdalommentes gyógyulást,mielőbbi
  felépülést és hegymászást,családjának sok energiát
  és boldogságot!

  Nagyon nagy tisztelettel: ságnes

 118. Sziasztok!

  Először is, jobbulást.
  Nekem elsősorban kérdésem lenne.
  Az egyik az, hogy milyen szintű volt a lavina jelzés, (mert úgy emlékszem, mintha akkortájt 1-es lett volna.)
  A másik pedig az, hogy helikopter miért nem indult a mentéshez?

  Köszi.

 119. Kedves Zsolt !Az első hirek óta lélekben veled vagyok és még mindig hihetetlen az a balszerencse és szerencse amit a legkisebb nagyhegyen megéltél.
  2009 amúgy is egy különös,tragikus év volt a magyar hegymászóknak és most még ez is….Csodálom eltökéltségedet és tiszta racionalitást ,amivel döntéseidet meghoztad meg a humorérzékedet,ami ilyen helyzetben nem sok embernek adatik meg.Gyors ,de óvatos rehabilitációt
  kivánok.A médiát azért próbáld inkább távoltartani magadtól.Mintha túl sokan próbálnának megélni a te képességeidből,sikereidből és most a tragédiádból.
  A gyors felépüléshez türelmet a családnak.
  Baráti öleléssel: Zoli,egy 50-es hegymászó ,négyünket 2008.júliusában Hildával vittetek fel a Grossvenedigerre.

 120. Kedves Hilda!

  Együttérzésemet szeretném kifejezni.

  Tisztelettel: Lehotai Lilla
  Egy pedagógus, aki nagyon tiszteli az Erőss Családot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain