Tanulható az expedíciózás?

by: Laca

Category: , ,

Sátrazás 6300-on, hajnali hóolvasztás, teafőzés az előző napi tésztavízben, 3 napos didergés a sátorban a csúcstámadás előtt, bivakolás mínusz 15 fokban – ezekre nem tudsz felkészülni. Vagy mégis?

Magashegyi és magassági tapasztalatot szerezhetsz a Kilimandzsárón vagy az Elbruszon, némi technikai tudást az alpesi túráid során – Grossglockner, Mont Blanc – vagy a téli magashegyi tanfolyamon.

A fizikai felkészülés jelentős része “otthon” is elvégezhető, bár nyilvánvalóan nem helyettesítheti a magashegyi mászást. Ha expedíciós hegymászáson töröd a fejed, akkor fizikálisan valószínűleg nagyon fitt vagy – bizonyára rendszeresen edzel, futsz, túrázol, mászol, bringázol.

Oké, de mégis hogyan készülsz fel például egy 23 napos kirgizisztáni expedícióra? Vagy egy himalájai 6000-esre?

És mi a helyzet az expedíciós tapasztalattal és a mentális edzéssel, ezekkel mi legyen?

Másképpen fogalmazva: A csinos és meleg pehelycuccokon kívül, mi az ami mindenképpen kell ahhoz, hogy 6-7-8 ezreseket mássz?

Tapasztalat (expedíciós tapasztalat és technikai tudás), és megfelelő edzettség (fizikai és mentális) biztosan.

1

Sokszor e kettő hiányzik a sikerhez. Ha komolyan gondolod az expedíciózást, akkor ezekkel mindenképpen foglalkoznod kell. Azért hívtuk életre az expedíciós hegymászó tanfolyamot, hogy ezt megtehesd. Hogy, a fentiekkel komolyan foglalkozz.

expedicios-1

 

Mégis mit tanítunk? Mi a cél?


A tanfolyam célja tehát nem más, mint, hogy felkészítsünk egy 6-7-8 ezres expedíción rád váró technikai, fizikai és mentális nehézségekre, hogy tapasztalatot szerezz, hogy kipróbáld milyen napokig sátrazni, egy viharos, átvirrasztott éjszaka után 2 napos csúcsmenetre készülni, a hóbarlangban bivakolva egész este havat olvasztani, palackba vizelni…

Mert vannak dolgok, amikről nem elég tudni..ezeket érezni kell a saját bőrödön.

Ezek egy részét talán már kipróbáltad, gyakoroltad, úgy érzed, hogy fejben megvan, mit kell csinálni. De a helyzet az, hogy a változó körülmények, a nagy magasság és az egyéb testi-lelki tényezők megnehezítik a dolgodat.

Egy expedíción már taktikázni kell, gyorsan és hatékonyan kell tudni pakolni, hiszen az expedíció vezető jelenléte mellett is nagyrészt magadra számíthatsz. Önállónak kell lenned.

A felszerelést nem állítja össze neked senki, a sátor állítás, a hóolvasztás mind-mind a Te feladatod. Esténként nem húzódsz be a menedékházba, nem szárogathatod a vizes zoknidat a kályha mellett, nem nagyon szolgál fel senki energia dús finom fogásokat.

Ebben a “ligában”, már meg kell tanulni szenvedni, de ha tudtában vagy a rád váró nehézségeknek, voltál már hasonló szituációban, akkor sokkal jobban fogod kezelni ezeket a pillanatokat.

Éppen ezért a megoldás az, hogy:

Az expedíciós körülményeket imitáljuk

Tehát a tanfolyamon tulajdonképpen az expedíciós körülményeket imitáljuk, de még ellenőrzött körülmények között. A tematika egyrészt a téli tanfolyam ide vágó anyagát illetve a specifikusan expedíciós technikákat, taktikákat-praktikákat öleli fel. Mindezt olyanok expedíciós veteránoktól tanulod, akik a 7-8000-eseket és tucatnyi expedíciót tudnak maguk mögött.

Bővebben itt olvashatsz a programról és a tematikáról.

img_0930

A tanfolyam vezetői

Koncz Ákos

Ákos a mászást 1979-ben kezdte, a Kaukázus ötezresei után a volt Szovjetunió 3 hétezresét is megmászta. Az Alpok néhány híres nagy fala mellett  1990-ben első magyar megmászója volt a 8201 méteres Cho Oyunak, de ellátogatott Kenyába és Mexikóba, ahol a Kilimandzsárót és a Popocatapétlt mászta. E távoli vidékeken fertőződött meg az idegen kultúrák szeretetével, így beiratkozott egy egyetemre és elvégezte a kulturális antropológia szakot. Kínában négyszer járt, lenyűgözte India és a Közel-Kelet szépsége, de a nagy szerelem Afrika. Dél-Afrikában 3 hónapot töltött. Jelenleg második ciklusát tölti a Megszállottak Klubja elnökeként. 

Nedeczky Júlia

Júlia ’93-ban kezdte a mászást. Habár érdeklődése kezdettől fogva a Himalája felé irányult, előbb teljesítette az Alpok és a Magas-Tátra jelentősebb csúcsait. Tagja volt a 2003-as, sikeres Gasherbrum II (8035 m) expedíciónak (mely során, magyar nők elsőként értek el 8000-es csúcsot), valamint további három 8 ezres expedíción vett részt. Évekig Erőss Zsolt mászótársaként járta a hegyeket, egyik kedvenc helye – stílusosan – a Júliai-Alpok. Ő az Aconcagua-expedíciónk vezetője.

Ez a tanfolyam nem való mindenkinek...


dsc04860

Akkor várjuk jelentkezésed ha komolyan érdekel az expedíciózás és 5-6-7, netán 8 ezres csúcsok megmászását is fontolgatod, illetve részben túl vagy már ilyeneken.

A tanfolyam tehát tipikusan azoknak készült, akik már megmászták az első 4-5 ezres hegyeiket vagy elvégezték a téli tanfolyamot, de szeretnének szintet lépni és technikailag is magabiztossá válni. A tanfolyam a tanulás mellett megfelelő erőpróba, ha a csoportos, vezetett expedíciókon töröd a fejed. Pl: Lenin-csúcs, Aconcagua stb...

Fontos tudni, hogy ez a túra számtalan nehézséget tartogat, ezért tényleg csak a mindenre elszánt, fanatikusoknak ajánljuk. Téli körülmények között sátrazunk, éjszaka könnyen lehet mínusz 20-25 fok. A közelben nincsen menedékház.

A tanfolyam jelentkezéshez elengedhetetlen feltétel a megfelelő minőségű felszerelés, különös tekintettel a bakancsra, a hálózsákra és a kesztyűre.

Jelentkezés, program, időpont és egyéb részletek itt.

expedicios-1

Miért/mikor érdemes eljönni az expedíciós tanfolyamra - miért jó ez neked?

Az expedíciós taktikákat-praktikákat sokan alulbecsülik vagy egyáltalán nem tudnak a létezésükről. Pedig ha megkérdezel bárkit, aki 5-6 ezer méter fölötti, netán 7-8 ezres csúcsokat is mászott, komolyan expedíciózott biztosan ki fog emelni néhány olyan részletet, amire nem gondolnál.

És itt elsősorban nem a technikai nehézségek és a magasság legyűrésére gondolunk. Hanem például a tábor kiépítésre, az időjárási ablak leghatékonyabb kihasználásra, mindennapos nehézségek elfogadása és legyőzésére. A lelki erő, a kitartás mindenkinek ismerős aki mászott már hegyet, de egy expedíción "többszörös" próbának vannak kitéve.

Az expedíciós tanfolyam tehát felfogható egyrészt egy főpróbaként, ahol expedíciós körülmények között tesztelheted magad és a teherbírásodat. Emellett természetesen rengeteget tanulsz a sokat látott expedíciós veteránoktól, a társaktól és persze magadról/magadtól. 

Az sem utolsó szempont, hogy ha "probléma" (felszerelés, technikai tudás, erőnlét stb..) adódik, akkor nem egy sok százezer vagy akár milliós nagyságrendű, három hetes expedíciót "dobsz ki" az ablakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain