Mennyi szelfit bír még el Sztálin Goriban?

by: Laca

Category:

Ha egy mondatot kell leírnom Oroszországról, akkor az biztos ez lesz: olyan nagy és olyan kesze-kusza, hogy bármi amit róla állítunk, annak épp az ellenkezőjét is mondhatnánk.

…aztán van az az apró, nagyon szovjet, mégis nagyon grúz hely a Kaukázus ötezres csúcsainak árnyékában, a Kura középső folyásának sziklás, kopár vidékén, amire éppen ugyanez illik.

Gori, elsőre egy középszerű kisváros, de már egészen más a helyzet, ha szemügyre vesszük a főtértől nem messze álló, egyedülálló monumentalitást árasztó Sztálin múzeumot.

Mondhatom azt, hogy egy ósdi vidéki helytörténeti kiállítás valahol Döbrögiújhely és Tomposmányokfa közötti tanyavilágban. Vagy azt is akár, hogy a világ egyik legbizarrabb, legegyedibb történelmi emlékhelye.

Közép-európai szemmel államszocialista romantikát ébreszt a műbőr ülőke, a köpenyes teremőr néni, a plüss tapéta vagy a szedett-vedett, lepattogzó magyarázatok a kiállított tárgyak hangulata. Ha nem tudnánk már az intézmény postai címéről (Sztálin sugárút 32.), hogy a XX. század egyik legjelentősebb történelmi személyiségének szülőháza mellett ácsorgunk, akár egy mezővárosi lepkemúzeumban is érezhetnénk magunkat.

Az épület maga négy évvel Sztálin halála után, 1957-ben épült, egy évvel azt követően, hogy Nyikita Hruscsov a XX. pártkongresszuson először beszélt az elmúlt 30 év bűneiről és ostorozta pont azt a személyi kultuszt, amit ez a hely konzerválni hivatott.

A kongresszus, ami Magyarországon épp a forradalomnak lehetőséget teremtő enyhülés évét hozta, az grúz szemmel a csalódás, az árulás eseménye volt: az elnyomott kis nemzet legnagyobb fiát, az elnyomók urát, Joszif Visszarionovics Dzsugasvilit sértegették a moszkvai újhullámosok.

Az elmúlt hatvan évben a Szovjetunió, majd Grúzia és Oroszország is háromszor próbált meg (több-kevesebb sikerrel) hozzányúlni Sztálin ideáljához, társadalmi párbeszédet kezdeményezni jóról és rosszról, bűnökről és hőstettekről, emberről és történelmi személyiségről.

Az első, már említett hruscsovi olvadás ugyan 1961-ben kiemelte Sztálin bebalzsamozott testét Lenin mellől a mauzóleumból, de a szent vezető képe ezután is ott maradt az emberek fejében, a gyárak falain, az iskolák mozaikjaiban és a taxik visszapillantójába tűzve. Annál inkább Grúziában, ahol desztalinizációval Tbiliszi lakossága annyira megsértve érezte a haza fiát, hogy az utcára vonult, amit végül vérrel torolt meg a hatalom.

Másodszorra a brezsnyevi enyhülés már kevésbé radikális reakciókat váltott ki, ám az 1985-95-ös időszakban ennél fontosabb témák kerekedtek felül a közbeszédben: az alkoholellenes kampány, a peresztrojka és az előbb-utóbb véresre forduló polgárháborúk.

Ezt követően már az országot a nyugati reformok felé evező Szaakasvili piszkálta meg a szovjet kor örökségét, ám a próbálkozás gyengeségét mutatja, hogy ő is csak az éj leple alatt, suttyomban mozdítatta el Gori főteréről Sztálin szobrát 2010-ben (ami így majd’ 60 évvel élte túl a vezér halálát).

Arról, hogy miért ilyen nehéz hozzányúlni Sztálin személyéről könyvtárnyi irodalom született már. Amennyire bonyolult volt maga a Szovjetunió ezernyi nemzetiségével, a föld hatodát lefedő területével, annyira összetett vezetőjének identitásának megítélése is.

Szülőhazájában nemzeti történelmi személyiségként, Moszkvában a világháborút megnyerő politikai figuraként tekintenek rá, még ma is. Ezek mellett mára már elhalványult az imperialista világ elleni harc nemzetiségek felett álló proletár képe.

Gori, ma Grúzia egyik legkiemelkedőbb látványossága. Az 50 000 lakosú kisvárost sugárút szeli ketté, a sugárút központi helyén ott áll a kis parasztház, ami már rég összeroskadt volna, ha nem bújhat be az olasz kereskedőházat stilizáló szocreál múzeum árnyékába.

Három utcával feljebb azonban már se híre, se hamva a nagyzolásnak, a helyieket ott már a piac nyüzsgése köti le, a turistákat pedig az, hogy juthatnak el az innen 10 kilométerre fekvő 3000 éves barlangvárosba vagy a szintén posztszovjet romantikájú Csiaturába.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain