Noé után szabadon – Sítúra az Araráton

by: Túravezető

Category: , , , , ,

1 (3)

“A lényeg a hideg” – Magyarázza Anti miközben az Ararát után kutat emlékeiben.
“Nem voltak jó ruháink, volt műanyag esőkabátom, de amikor szét akartam nyitni, darabokra törött!”
Az igen, -gondoltam- nesze neked Gore-tex!

Az Ararát egy nagyon jó síterep. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy minden tavasszal egyre többen csatolják fel a léceket, hótalpakat és vágnak neki ennek a hatalmas vulkánnak. Idén mi sem maradunk ki mindebből. Áprilisban Sturcz Anti vezetésével indul útnak a csapat!

A hegyről első magyarként Sturcz Antal és Csíkos József síeltek le 1986 telén egy nemzetközi expedíció keretein belül. Anti elmondása szerint ez a világ egyik leghidegebb hegye. Mindezt misem bizonyítja jobban, mintsem az, hogy szélcsendben -41°C-ot mértek. Talán ez is az oka annak, hogy a legtöbben a tavaszi szezonban vágnak neki. Ilyenkor “csak” a  -20-25°C-os tavaszias időjárással kell megküzdeni.

A tavaszi időszakban a viszonyok általában ideálisak a csúcsmászáshoz. Azonban még iolyenkor is előfordulhat hogy az erős szél és a nagy hidegek hatására a csúcsrégiót sokszor keményre fagyott, eljegesedett firnes hóréteg takarja, ami lehetetlenné teszi a sível való fel és lejutást. Ilyenkor a hágóvasé a főszerep. Mindezt Antiék is megtapasztalták:

– “Emlékszem az utolsó este ott reszeltük a sátorban a hágóvasakat, hogy másnap valahogy meg tudjunk állni vele a jégen!” – Mondta, mikor a csúcsmászásról kérdeztem.

Ezeket leszámítva a hegy nagyjából mentes az objektív veszélyektől. A gleccserek szelídek és lavinákra sem kell számítani. Sefer a helyiek vezetője hosszú évek óta járja a hegyet, de lavinát még sosem látott! Szóval minden adott egy jó mászáshoz.

Pár kép 30 év távlatából:

A mászás körülményei is sokat változtak azóta. Míg 30 éve minden szükséges felszerelést a mászó cipelt föl, és lefele síelés közben is. Jelenleg ezt hordárok teszik, ami leginkább a csúszás élvezhetőségén javít. A főzéssel sem kell bajlódni, a hegyen mindenkinek jár a teljes ellátás.

Az 1986-os expedíció az első sítúra volt a hegyre, ami különlegességnek számított abban az időben. Azóta, részeben a túrasí egyre nagyobb népszerűsége miatt, minden szezonban több csapat indul útnak, hogy 5000m főlé kapaszkodjon egy hólepte vulkán csúcsára.

Ha szívesen csatlakoznál te is, ezt nyugodtan megteheted, még nem maradtál le semmiről. A részleteket ITT találod.

Képek a jelenből:

Héjja Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain