Rozsdamentes acél kulacsok: gondolatok és tesztelés

by: Túravezető

Category: ,

Soha nem volt “rendes” kulacsom. 

Illetve, de. Kiscserkészként kaptam egy menő, színezett alu kulacsot. A világoskék festék hamar lepattogzott róla, mert nem kíméltem és első szezonja végére úgy 28 horpadás is keletkezett rajta. Amikor ez összehorpadt, megnyomorgatott, felmatricázott kis hétdecis flaskámnak egy nap lába kelt, akkor nem vettem újat. 

A víz-kérdést műanyag flakonokkal oldottam meg a következő egy-másfél évtizeden keresztül. Kényelmes volt, mert minél jobban kifogyott, annál inkább összepréseltem a táskámban. Aztán kihajítottam egy kukába. Jött a következő flaska. Megtöltöttem, használtam néhány napig, majd a hegyről visszaérve, a parkolóban ezt is kidobtam.


Aztán egyre több “csapból folyt” a hulladék-mentességre törekvés. Otthon is csökkentettük a nylon zacskók számát, szép lassan beszereztünk vászonszatyrokat a bevásárláshoz, méhviasz-csomagolót és egyéb zacskóhelyettesítő megoldásokat. Növekvő lelkiismeretfurdalással vásároltam palackos vizet és ahogy öregedtem, egyre jobban zavart a palackban sokáig lötykölődő folyadék műanyag aromája, főleg nyáron. Pfuj. 

Szóval, jöttek újra a kulacsok. 

A különböző műanyag megoldásokat kerültem – mert mű-anyag és egy idő után gyakran azok is “ízesítik” a vizet, mint az eldobható flakonok. Az alumíniumot szintén kerültem, mert orvosilag bizonyítottan “nem frankó” dolog élelmiszert tárolni alumíniumban. Városi használatra vettem egy üvegkulacsot is, de nehéz, terebélyes és mindig frászban vagyok, hogy mikor törik össze. 

A legjobb kompromisszumnak mind hétköznap, mind túrán a rozsdamentes acél kulacsok tűntek, bár a műanyaghoz és aluhoz képest a súlytöbblet kicsit zavarta az enyhén gramm-mániás lelkemet. Viszont, élettartamukat tekintve jóval bolygóbarátabbak – főleg, ha felelősségteljesen nyugalmazod őket, miután már nem használod.

Tesztelésre kaptunk három 24Bottles rozsdamentes acél kulacsot és egy termoszt. 18/8-as rozsdamentes acél; műanyagot a termoszban egyáltalán nem találsz, a kulacsoknak pedig csak a kupakjában, de az is spéci, az elérhető “legkorrektebb”, BPA mentes anyagból van. 


A hagyományos csavaros kupak mellett rendelhető szipkás kupak is a kulacsokra, ezzel nincs csavargatás ha kortyolni szeretne az ember, viszont koszolódhat a szájhoz érő rész.

A termosz

Az igazi ász a négy kulacs közül a CLIMA vákuumos hőszigetelésű termo-kulacs. Szkeptikus voltam a termosz hőtartása kapcsán, mert jóval kevésbé köpcös egy hagyományos termosznál, mégis azt ígérik, 12 órán át tartja a meleget és 24 órán keresztül a hideget.

Súly tekintetében e slankosság jelentős súlyspóroláshoz vezet; egy fél literes, hagyományos kialakítású termosz általában 350 grammot nyom, a 24Bottles fél literes termosza 270 grammnál megáll. No de, milyen a hőtartása? 

A teszt végett délelőtt 10:59-kor majd’ száz fok hőmérsékletű teával öntöttem tele a kulacsot, majd kiraktam a teraszra, ahol 17 fok volt és estére 10 fok alá hűlt a levegő. A következő tapasztalatom volt:

  • 3 óra elteltével, 14 órakor még kellemetlenül forró volt a tea, alig tudtam inni.
  • 6 óra elteltével kellemesen meleg volt, egy kicsit gőzölgött, 
  • 9 óra után is kellemes, fürdővíz-hőmérsékletű lehetett a termoszban lévő tea. 
  • 12 óra után langyos, 20-25 fok körüli lehetett az ital. 


Funkcionalitását tekintve hátránya a 24Bottles CLIMA kialakításának, hogy nem tartozik hozzá pohár – így a remek hőtartásnak köszönhetően a ca. 95°C-os tea órák elteltével is közel ilyen meleg lesz. Ha közvetlenül a kulacsból kortyolva próbálod inni a közel derékszög-hőmérsékletű teát, annak nem lesz szép vége. 

Sőt, egy hagyományos termoszhoz tartozik pohár is, amiben egyrészt gyorsabban hűl a folyadék, másrészt téli túrán akár havat is keverhetsz a teába, így rögtön fogyasztható hőmérsékletűre temperálhatod. Ezt a műveletet a 24Bottles CLIMA kulacsával csak külön pohár bevetésével tudod végrehajtani. 

Az egyliteres ultralight

Még egy jószágot kaptunk: a 24Bottles URBAN Ultralight rozsdamentes acél 1l-es kulacsát, ultrakönnyű, ráadásul a csillió szín és mintázat közül pont feketében (előny télen: napon tartva jobban olvad benne a hó). Na, ez nagyon érdekelt; ráhajítottam a mérlege, kupakkal együtt 171g. Nem rossz egy egyliteres palackhoz; egy 0,6 literes műanyag Equa kulacs volt még nálam, amivel össze tudtam hasonlítani; ez 120 grammot nyom, de kisebb is az űrtartalma 40%-kal. Ez tehát egy, súlyában műanyaggal versenyképes, de a műanyag hátrányait (csúnya vízkövesedés) nélkülöző pofás, vagány darab.

Összességében igényes eszközök a 24Bottles kulacsai; szépek, jó tapintásúak és megoldották, hogy kondenzáció se képződjön a kulacsok felületén amikor jeges itallal kilépsz a 48 fokos hőségbe. Prémium termékek; részletgazdagon kidolgozott, stílusos darabok.

Maga a rozsdamentes acél abszolút nyerő anyag élelmiszertárolásra – évek óta csak abban főzök a természetben is és jó esély van rá, hogy amíg nem találnak jobb anyagot, addig a folyadékomat is ilyenben hordom magammal mind a városban, mind a vadonban. Praktikum, egészség, környezet szempontjából egyértelműen veri az üveget és a műanyagot.

24Bottlesből egyébként számos szín-forma- és méretkombinációt, kiegészítőt megtalálsz a Designmarket.hu webáruházban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain