Videó és részletek az Everest alaptáborából

by: Túravezető

Category:

Több ezer áldozatot követelő földrengés sújtotta Nepált, április 25-én, szombaton, melynek hatására a hegyekben lavinák indultak, amik több alaptábort is elértek, köztük az Everestét is. Az alábbi videón jól látszik, hogy milyen erővel zúdult a hótömeg az Everest alaptáborára:

Túravezetőnk Török Zsolt a C1-es táborban ragadt, mivel a lavinatörmelék járhatatlanná tette a Khumbu gleccsert. Szerencsére sértetlenül megúszta a utórengéseket, társaival együtt.
A fölső táborokban rekedt hegymászókat helikopterrel próbálják lehozni.

De lássuk, hogy is történt mindez: A lavina a Pumori-ról (7161m) érkezett, mely az alaptábor mögött helyezkedik el. A Google Earth Scrrenshot úgy mutatja be a helyszínt, mintha a Khumbu gleccser fölött ülnénk, hátunk mögött az Everesttel és a Lhotse-vel. Bejelöltük a hógörgeteg útját, ahol elérte az alaptábort.

everest-earthquake-avalanche-view

Tehát Török Zsolt túravezetőnk társaival pár napra a hegyen ragad, mivel a lavinatörmelék járhatatlanná tette a kijelölt útvonalat, tönkretette a fix köteleket és létrákat a Khumbu gleccseren. Érkeztek olyan hírek is, miszerint egy bátor csapat alternatív útvonalon elindult az egyes táborból az alaptábor felé – mindez elég rosszul hangzik mivel a rengések hatására a Khumbu gleccser több helyen is instabillá változott.

Leginkább észak-kelet Nepált, Tibetet, Indiát és Bhutánt érintette a katasztrófa. Több 8000m magas hegyen is okozva problémákat, bár egyenlőre ezekről kevés hír érkezik. A videó a Makalu alaptáborában készült:

Szível, lélekkel az áldozatok és azok családjai mellett állunk ebben a nehéz időszakban. Ezen felül segíteni is van lehetőségünk, ugyanis az UNICEF adományt gyűjt a katasztrófasújtott területek segítésére. Aki megteheti éljen a lehetőséggel ezzel is könnyebbé téve a nehéz helyzetbe került nepáli családok életét!

Az adományok a http://adomany.unicef.hu/egyszeri oldalon küldhetőek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain