800 méteres sziklafal kötél nélkül – gondolatok a Free Solo mászásról

by: Túravezető

Category: , , ,

Alex Honnold korunk egyik legtehetségesebb hazárdjátékosa. Legalábbis kívülről talán ezt a látszatot kelti. Amikor megláttam a videót, amin free solo-za az El Sendero Luminoso nevű utat, sokféle érzés kavargott bennem. Tőlem sem áll messze a kötélbiztosítás nélküli sziklamászás és abban biztos vagyok, hogy mindez több mint szerencsejáték!


A free solo az a műfaja a sziklamászásnak, amit maguk a sziklamászók sem tudnak megérteni, egy szűk réteg kivételével.

Minek ez az egész? – szokták kérdezni…

De hányszor föltehetnénk ezt a kérdést?
Mint amikor egy hatalmas autóban fölbőg a motor, és 200km/h fölött cikázik az autópályán. Vagy mint a bázisugró, aki kiáll egy keskeny párkányra, háromig számol, majd leveti magát a semmibe. Vagy az extrém síző, aki az utolsó kanyar után ráfordul a meredekre, hogy elég lendülete legyen a sziklás rész átugrására. Vagy a vadvízi evezős, aki önszántából sodródik az árral egy hatalmas vízesés felé. Vagy épp a sziklamászó, aki odaáll a végeláthatatlan fal alá, fölhúzza a mászócipőt, beziázza a kezét, vesz egy nagy levegőt, majd megfogja az első fogást és nekiindul.

És ilyenkor elmúlik minden. Nincsen múlt, nincsen jövő. Csak a jelen van. De ez a jelen élesebb, tisztább mint bármikor máskor. És a pillanatnak élni a világon a legfelemelőbb érzés. Mindenki törekszik rá, csak más-más módon. De aki egyszer megtapasztalta, az függővé válik, megszállottja lesz az érzésnek és újra át akarja élni. És ha jobban belegondolunk, miért is élünk? Szerintem azért, hogy minél tisztábban megéljük a jelent, amiben épp élünk.

honnold

 

Mint ahogy A békés harcos útjában is hallható, amikor Den a  tornász élete egy meghatározó gyakorlatát végzi:

 “Hol vagy Den?- Itt.
 Ez mikor történik? – Most.
 És te mi vagy? – Ez a pillanat!”

 

Héjja Bálint

 

 

Egy hozzászólás a(z) “800 méteres sziklafal kötél nélkül – gondolatok a Free Solo mászásról” bejegyzéshez

  1. Én repülök vitorlázógéppel és movittal, amire azt mondják sokan veszélyes, de ez sokkal veszélyesebb! Ennek ellenére azt gondolom: Nincs legközelebb! Csinálni kell, aki szeret valamit, az számára mindennél többet ér!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain