Így pakolj a hátizsákba – három szabály, mielőtt elindulsz a parkolóból

by: Laca

Category: , ,

Biztosan ismered a sztorit, amikor a filozófia professzor azzal kezdte az előadását, hogy egy befőttes üveget megtöltött öklömnyi kövekkel. Aztán megkérdezte a hallgatóitól, tele van-e az üveg. A válasz igen volt. Ezután apró kavicsokat szórt az üvegbe, azok kitöltötték a kövek  közötti üres helyeket. Megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután homokot töltött az üvegbe...."

A hátizsákod megpakolása is hasonló lesz abból a szempontból, hogy mindig marad egy-két kitöltetlen rész, ahová még be tudsz tuszkolni valamit. Igazán "profi" viszont akkor leszel, ha a zsákod olyan mint egy hivatásos fotós táskája, amiben mindennek megvan a helye és minden kéznél van.

16501

Ez nem lesz egyszerű és kíván némi gyakorlást - de ha betartod az alábbi három szabályt, hajlandó vagy egy kicsit tervezni/előre gondolkodni, akkor sok időt és bosszúságot megspórolhatsz magadnak a hegyekben. Minden nálad lesz, minden kéznél lesz, minden be fog férni.

 

1. Elérhetőség

Az első szabály tehát, hogy a felszerelésed legyen elérhető, könnyen hozzáférhető. Mielőtt elkezdesz a zsákba bepakolni, csinálj néhány kupacot, aszerint, hogy mikor és milyen sűrűn lesz szükséged az adott tárgyakra.

1. Ruházat, amire már szükséged lesz a parkolóban. Bakancs, túranadrág, póló, túrazokni, vékony kesztyű, csősál, napszemüveg, egy-két szelet csoki/müzli. Magyarán tervezd meg, hogy nagyjából mit fogsz viselni az első etapon, amíg felmész a menedékházba/táborhelyig.

2. Egyéb élelmiszer, folyadék. Amit a következő napon/napokban fogsz megenni. Itt is érdemes megpróbálni a tervezést, hiszen így elkerülheted, hogy felesleges kilókat cipelj.

TIPP: Miután véget ér a túra írd fel, hogy pontosan mit és mikor ettél, mi esett jól és mi az ami megmaradt. A következő túrán már sokkal könnyebb lesz a tervezés.

3. Éles, hegyes vagy kívülre rögzíthető felszerelés. Ide tartozik a túrabot, csákány, hágóvas. Ha táborozni fogsz és nem menedékházban alszol, akkor nagy valószínűséggel a derékalj is kívülre "megy".

4. Ruházat, amire nem feltétlenül lesz szükséged, de elképzelhető, hogy elő kell venned a menedékházig. Ilyen lehet egy extra meleg réteg, vastagabb kesztyű, szél-eső elleni védelem - hardshell nadrág és kabát.

TIPP: a ruházatot mindenképpen vízhatlanul pakold - ehhez a legegyszerűbb, ha kisebb nejlon zacskókba vagy vízhatlan tasakokba válogatod szét a különböző darabokat. Ez segít rendszerezni is. (Nagy esőben a hátizsákod biztosan át fog ázni, még akkor is ha van rajta esőhuzat. Vizes zokniban vagy pólóban nekivágni a másnapi csúcstámadásnak elég kellemetlen, ezt nem javasoljuk még akkor sem, ha szereted a kihívásokat. :) )

5. Felszerelés, amire biztosan nem lesz szükséged a nap folyamán. Pl: Főző, fogkefe, hálózsákbélés.

photo

2. Súlyelosztás

A második szabály - figyelj az egyensúlyra, a megfelelő súlyelosztásra. Azokat a felszereléseket, amelyek nehezek és valószínűleg nem fognak kelleni a nap során pakold közel a derekadhoz és a hátadhoz. (A nehéz felszerelések semmiképp ne kerüljenek tehát a hátizsák tetejére vagy elülső részébe. Ha így pakolsz érzetre is nehezebb lesz a zsákod és az egyensúlyodból is kibillenthet.)

Ugyanakkor figyelj arra is, hogy a keményebb tárgyak ne kerüljenek közvetlenül a hátrészhez. Ha a zsák nagyon meg van tömve vagy nincs túlságosan kipárnázva, akkor nagyon kényelmetlen lesz.

Pakolás közben, két kézzel emelgesd meg a zsákod, ezzel elkerülheted, hogy "féloldalas" legyen és az egyik válladra nagyobb súly nehezedjen mint a másikra.

Az első túráid előtt ezzel egész sok időt el fogsz játszani, de hidd el érdemes inkább otthon rászánni a plusz fél órát, mint a menedékházhoz vezető úton vagy a hóviharban átrendezni a zsákod tartalmát.

3. Összenyomás

Amit lehet nyomj össze, préseld ki a levegőt, a puhább felszerelésekkel pedig töltsd ki a réseket.

Használj kompressziós zsákot, amivel nem csak helyett spórolsz, de a nedvességtől is megvéded a zsákban lévő ruházatodat.

Extra tippek

Ne légy rest, írj/használj felszerelés és pakolólistát, mert ezzel is rengeteg bosszúságnak elejét veheted és biztosan nem fog azon múlni a túrád sikere, hogy valami kimaradt. A Mont Blanc mászáshoz itt találod a pakolási tanácsainkat.

Mont_Blanc_kit

Mielőtt nekivágsz a hegynek, időben pakold össze a felszerelésedet, vedd fel a zsákod és sétálj egyet a környéken. 10-15 perc alatt kiderül például ha nem jó a súlyelosztás...

Nagy hegyekre, 4000-5000 méterre, netán a Mont Blancra készülsz?

Növeld a csúcsesélyed, az alábbi edzéstervvel. A nyolc hetes - "otthon" végezhető edzésprogram eredetileg a Mont Blanc mászásra készült, de más csúcsokra is készülhetsz ezzel.

toltsd-le-Mont Blanc edzésterv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain