Orosz mulatós a leselejtezett luxus merciből, elhagyott dél-oszét falvak és a kaukázusi óriások – fotóriport Grúziából

by: Túravezető

Category: , ,

Sokadszorra járjuk meg iKaland túráknak köszönhetően (Kazbek mászás, Csavargás Grúziában) Grúzia legismertebb útját, a Tbilisziből Kazbegibe (hivatalos nevén Stepantsminda) vezető 2400 méter magas hágón keresztül kúszó grúz hadiutat. Az erre vezető országút öt éve még több birkanyájat látott, mint aszfaltot, ám az újranyitott orosz határátkelő és a környék növekvő népszerűsége miatt ma már csak egy kényelmes látványos három órát jelent a Budapestről az 5047 méter magas Kazbek lábához vezető utazás végén.


Grúzia1

Mostanra összegyűlt egy sorozatnyi analóg fényképezőgéppel készült képek közül. Ha már megmásztad a csúcsot, akkor a kalandokon merengésre, ha még csak tervezed a jövő évi túrádat, akkor azért érdemes végigpörgetni a képgalériát, hogy ne lepődj meg, ha majd túravezetőd egy lakatlan oszét faluba kalauzol levezetésképpen.

Tbiliszi száradás

Tbiliszi nagyszerű város, egyszerre képes megmutatni az orosz cári határvidéket, a Szovjetunió álomkertjét és a függetlenedést követő nagyratörő modernitás helykeresését. A főváros szinte bármely részén könnyen belefuthatsz egy zsiguliba egy világhírű építész tervezte modern kormányzati épület árnyékában, majd két sarokkal odébb már félmeztelen bácsi árulja a görögdinnyét és a házipálinkát a másfél évszázados ház alaksorából.


Tbiliszi utcai élet

Annyira az utcán zajlik az élet, hogy azt akár a Tesz-vesz város rajzolója is megirigyelhetné. Nyugati leselejtezett luxus Mercedes-ből szól az orosz mulatós, miközben táblajáték fölött beszélik meg a helyi nagyfőnökök az élet, a politika és az asszonyokról felmerülő legfontosabb kérdéseket. Teljesen általános utcakép, hogy a fiatalok szelfiznek, ölelkeznek, házasodnak vagy épp csak ücsörögnek a járdapadkán.


Kilátó kutya

A fővárost elhagyva először a hegyek közt megbúvó tornyok, templomok, erődök nyújtanak látnivalót, majd Gudauri sípályái közt föltekeregve a 2400 méter magas Jvari-hágó előtt egy fura építmény, a grúz-orosz barátság emlékműve fogad. Ha nem igazán érted, hogy hogyan kerül egy 30 méter átmérőjű kívül rideg kő, belül színes mozaik ufó egy hasadék tetejére, még biztosan nem utaztál eleget a szovjet végvidékeken.


Kazbegi település

Kazbegi (Stepantsminda) település főterén öt éve még csupán 2-3 ócska Niva várta a a Gergeti templomig vezető 400 méter szintkülönbséget megspórolókat, manapság azonban egy erősebb nyár végi napon 30-35 Mitsubishi Delica is alig bírja a forgalmat. A város épp mostanában kezd belelendülni a fejlődésbe, az elmúlt években épült trendi luxusszálloda, burjánzanak a főtéri vendéglátóhelyek és egyre bővül az aszfalthálózat is.


Gergeti templom figyelmeztetése

Gergeti templom jelöli a pontot, ahol szétválnak a kocaturisták és a Kazbek csúcsának nekiinduló túrázók. Az 1300-as években épült, 2100 méter magasan fekvő templomhoz rögös földút, vagy meredek ösvény visz fel. Az 1980-as évek végén épült egy kabinlift is, ám a helyiek úgy érezték, a túl könnyű megközelíthetőség elveszi a hely tiszteletét, úgyhogy a szovjet hatalom gyengülését kihasználva lerombolták azt.


Elindulsz fölfelé a Kazbek csúcsára

A templomnak hátat fordítva, arccal a Kazbek csúcsa felé séta hamar átalakul egyre meredekebb trekkinggé. Első lépések még unottan kérődző tehenek között visznek, majd az utolsó rododendron bokrokat is elhagyva 3000 méter magas hágóról már tisztán látszanak a következő pár nap tervei: a sziklás ösvény, a gleccser és fölötte a meteorológiai állomás és a felhőkből előbukkanó morcos-sziklás csúcs is. Azt mondják, szerencsés időben még Prométheusz láncai is megcsillannak, amint hadakszik a máját marcangoló sassal.


Gleccsermászás

A Gergeti gleccser megkerülhetetlen szerepet kap a Kazbek megmászásánál - többszöri átkelést követően a csúcstámadás napján órákon át azon visz a menetelés föl is, le is. Az  első átkelésnél még gleccserhez mérten barátságosan lankás, nyári trekkingcipőben és rövidnadrágban járható utat ad a jégfelszín.


Levezetés

A grúz hadiútról legtöbben alig térnek le, a Tbilisziből egyenesen észak felé vezető utat csupán 1-2 kilométerre hagyják el.  Egyenlőre felfedezetlenül pusztul az útról nyugati irányban nyíló Truso-völgy is: hajdan főleg oszétok lakta falvak a közeli dél-oszétiai csatározások, az infrastruktúra (aszfalt, áram, térerő) és a zord téli időjárás miatt mára szinte teljesen elnéptelenedtek. A völgy szűk száján beérve olyan tágas táj terül elénk, ahol a zöld pázsitban sokkal inkább lassan legelőző őslényeket várnánk megjelenni, minthogy menetrend szerinti busszal fussunk össze.


Csobbanás

A Kaukázus földtörténeti szempontból fiatal hegység, amit jól bizonyít, hogy a Kazbek vulkáni csúcsának legutolsó kitörése alig 3000 évvel ezelőtt történt. A mocorgó földnek és a bőséges vízkészleteknek köszönhetően lépten-nyomon ásványi anyagokban gazdag forrásokba lehet bukkanni. A több napja bakancsban puhított lábfejek nagy öröme érkezik el a kristálytiszta tavakba merüléskor.

 

Fotók szerzőjének további képei.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain