…ezek nem is technikás 5000-esek, akkor miért kell mégis hegyi tapasztalat?

by: Laca

Category: ,


Legutóbb sorra vettük a legnépszerűbb 5000-es csúcsainkat nyolc (8) szempont alapján. Ez tök célszerű, nagyon jó összehasonlítási mód - nem is tudom, miért nem csináltuk meg előbb. Íme tehát, a legnépszerűbb, Európából is könnyen elérhető hegycsúcsok összevetése 8 szempont alapján - összköltség, időtartam, szükséges tapasztalat... és még 4 szempont.

Azt is mondtuk, hogy ezek nem is technikás 5000-esek, akkor miért kell mégis hegyi tapasztalat?

...a fenti kérdés direkt és indirekt módon is többször szembe jön velünk. Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla, hiszen a csúcs elérése legtöbbször tényleg apróságokon múlik. Másképpen, egy 5000 méter feletti hegyen "banális" hibák is visszafordulásra kényszeríthetnek. Ezeket igen könnyű elkövetni, de szerencsére igen könnyű elkerülni is.

Készen állunk, hogy átadjuk 2-3 évtized és sok száz mászás tapasztalatát, de az a helyzet, hogy ehhez már Te is kellesz.

Ez már más liga, ez már nem az Alpok, itt többre lesz szükség...

5671m - Damavand csúcsmászás

A Damavand csúcsmászás technikailag nem nehéz, de a kénes gőzt is el kell viselned.


Az első tanácsunk: 

Ismerd magad és ismerd a felszerelésedet!


Nem mondhatjuk, egy 5000 méter magas hegyen minden csupa vidámság. A nehézségek több oldalról támadnak és ha nem maradsz fejben pozitív, nem érzed magad komfortosan, akkor a fizikai teljesítő képességed is romlani fog.

Nem elég tehát, ha bevásárolsz a legjobb, legmelegebb, legkényelmesebb hegyi ruházatból. A titok sokkal inkább abban rejlik, hogy a rendelkezésedre álló felszerelést hogyan használod, hogyan kombinálod.

Meg kell tanulnod, hogyan öltözködj fel úgy, hogy ne fázz hajnalban, de amikor kisüt a nap, akkor se kelljen negyed óráig bíbelődnöd, levenni a hágóvasat, a kamáslit, a bakancsot, majd a külső héjnadrágot azért, mert az aláöltözteted túl vastag vagy túl melegnek bizonyult.

Különbözőek vagyunk, különböző tűréshatárral.

Kazbek - 5047 m - készülődés a menedékház előtt

A Kazbeken lévő menedékházban igen puritán körülmények uralkodnak. Könnyen lehet, hogy nem alszol majd jól 3800-on, de másnap teljesíteni kell.


A helyes öltözködésben és felszerelésválasztásban részletekbe menően tudunk segíteni, de azt, hogy neked pontosan mi jön be, magadon kell letesztelned. A legegyszerűbben kisebb hegyeken, de sokszor akár "otthoni körülmények" között is lehetséges.

Ugyanez igaz a megfelelő energiabevitelre.

Rengeteget segít ha tudod, hogy mire és milyen mennyiségben van szükséged. Igen is meg kell tervezned, hogy a csúcsnapon mit fogsz enni, mit fogsz inni. Mi esik jól és mi az ami nem, mi az, amit hajnali kettőkor is szívesen megeszel és nem csapja el a gyomrod.

Ezt egész egyszerűen ki lehet próbálni

Nézz ki egy napot, legyen mondjuk hétvége. Menj el egy nagyot túrázni, akár itthon Magyarországon. Vigyél magaddal 10 kilónyi felszerelést. Legyen egész napos a túra, nagy szintkülönbséggel. Miután este hazaértél, húzd fel a vekkert hajnali 2-re. Reggelizz meg, majd iktass be egy kiadós futást (10 km), lehetőleg ismételten úgy, hogy legyen benne szintkülönbség.

Nem a tempó és nem is a helyszín a lényeg, hanem az, hogy kipróbáld, hogyan teljesít a szervezeted, ha előző nap is megterhelted és nem pihentél rendesen. A kísérlet után írd fel, hogy mit ettél, mit kívántál...

Természetesen a magasság, az aktuális mentális állapotod miatt a hegyen ez nem biztos, hogy ugyanígy lesz. De ott lesz az a fontos ütőkártya a kezedben, hogy voltál már hasonló helyzetben, van hasonló tapasztalatod.

Mert kényelmetlen körülmények között, kialvatlanul kell teljesítened a hegyen is. Ha voltál már "szívás helyzetben", akkor fejben is jobban fogod bírni.

Mi jön ezután?

Ha ezt a bejegyzést olvasod elég nagy a valószínűsége, hogy az 5000 méter feletti hegyek is szerepelnek már a listádon. Lehet, hogy "hosszú az út", de folytatni fogjuk a tapasztaltok átadását. Segítünk. Felkészítünk. Tanítunk.

Legközelebb sorra vesszük azokat a nehézségeket, amikre fel kell készülnöd és beavatunk gyakorlati példákon keresztül abba is, hogy 5000 felett ez miért/miben más mint az Alpok.

 

Rocky Mountain