Ne csak mássz, fotózz is!

by: Laca

Category: ,

A hosszú hétvégén mászó túrán voltunk Omisban. A túra kapcsán sokat gondolkoztam azon, hogy ezeket a jó kis hétvégeket komolyabban kellene dokumentálnunk, hiszen ezzel elhozunk egy kis darabkát abból az élményből, amit ott az Adria meseszép szikláin tapasztalunk. Tisztában vagyunk vele, hogy kevesen szánják rá magukat, hogy elolvassák a „programot”, a szöveg helyett sokkal jobb, ha a képek beszélnek. Ez a cikk nélkülözni fogja a képeket, de pontosan azért születik, hogy egy kicsivel jobb képeket készítsen mindenki.

Nem vagyok profi fotós, nincsen több százezres gépen. Egy egyszerű kompakt lapul a zsebemben, és azzal kattintgatok  ezerrel. Mivel ez még kevés ahhoz, hogy jó képek szülessenek, amiket talán, rajtam és a nagyin kívül valaki megnéz, ezért elkezdtem keresgélni. Egy angol cikkben találtam néhány tippet, amit szeretnék megosztani veled. Jók a tippek, segít, hogy tudatosabban készíts képeket és ez által, egyben jobb képeket. Persze ez csak a duma, majd kiderül a jövőben, hogy mennyit használt. Én „kipróbáltam”, ha van, kedved te is tedd ugyanezt.

Íme, néhány tipp, hogyan készíts jó mászós képeket

1. Fotózz ismert „utakat” és „mászókat”

Nem mindenki fotózhat profi mászókat, de ha a barátaidat fotózod az (általad is ismert) utakon, jó eséllyel térsz vissza használható képekkel. Ha olyat fotózol, amit/akit ismersz, akkor a képeidnek lelki és személyes töltetet is adsz. Ez elsőre nevetségesen hangzik, de rengeteget számít. Ha ismered az utat, akkor könnyebben elkaphatod a látványos mozdulatokat, fogásokat.

2. Gondolkodj, mielőtt kattintasz

Válassz jó sziklákat. Érdekes-színes textúra, jól követhető látványos repedések, drámai árnyékok. Figyelj a mászó testhelyzetére, és arra, hogy milyen szögben fotózod. Találd el, hogy a mászó melyik irányba nézzen, sokkal jobb egy mosolygós arc, mint egy kócos fej hátulról. Kicsit próbálj meg úgy gondolkozni, mint egy profi fotós. Képzeld el, hogy fest majd a kép a szobád falán vagy a monitorodon. Ha gondolkodsz egy percet a képen, és megvan az elképzelésed arról, hogy milyen fotót is szeretnél, az sokat segít abban, hogy jobb képeket készíts.

3. Jókor jó helyen

Kelj korán és maradj kinn sokáig, ne hagyd ki a napkelte utáni és a napnyugta előtti időszakot, amikor a fény és az árnyékok igazán jók. Keresd azokat a helyeket/helyzeteket, amik látványos és érdekes mozdulatokat kívánnak a mászótól.

4. Merj „hibákat” elkövetni

Rengeteg szabály van a fotózásban és ezeket nem véletlenül találták ki. Derék dolog a szabályok mentén haladni, és jó képeket csinálni, de ami még jobb kicsit tágítani a határokat, áthágni a szabályokat és a megszokottól eltérve valóban új képeket csinálni. Semmi be sem kerül, ha hibás vagy rossz képek vannak a memóriakártyádon, ellenben őrült jó képek születhetnek, ha egy kicsit hagyod magad szárnyalni. Kockáztass és próbálkozz. Próbálj meg elmondani egy történetet a képeid segítségével. Fotózz a Napba, hibázz, majd tanulj belőle, és ne feledd, ha nem tetszik a kép, maximum kitörlöd.

5. Végül mindezt fűszerezd meg egy kis szenvedéllyel

Mássz annyit, amennyit tudsz. De lehetőleg még annál is többet. Fedezz fel új helyeket, járd a világot, tedd mindezt elszántan és szenvedéllyel. Még mindig itt ülsz? Gyerünk, indulj és készítsz pár jó képet a függőleges világodról.

Van néhány profi tipped? Nosza, oszd meg velünk is!

 

2 hozzászólás a(z) “Ne csak mássz, fotózz is!” bejegyzéshez

  1. Lehet evidens mindenkinek, de azért odaírnám 6. tippnek, hogy az alulról fotózott mászók sok esetben elég hülyén festenek. Csak egy nagy tompor látszik és az ilyen képek nem túl “profik”. A mászó feje fölül készült képnél ugyanez a baj, a mozdulata pont nem fog látszódni. Ha lentről fotózunk, próbáljunk minél távolabb állni a szikla lábától, de szerintem úgy készülnek a legjobb képek, ha egy szomszédos útba beleereszkedünk, és oldalról próbálunk fotózni, eltartva magunkat a sziklától. Itt már tényleg fontos, hogy ismerd az utat, mert érdemes az út legszebb mozdulatánál megállni, és így viszonylag közelről fotózhatod a mászót, ráadásul minden mozdulata szépen kivehető. (És amit én külön szeretek, hogy az arcok is jól látszódnak) Remélem tudtam segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain