Mönch és Jungfrau villámbeszámoló Suhajda Szilárdtól

by: Zsolt Rényi

Category: , ,

Szilárd első iKaland túráját a Mönch-Jungfrau duóra vezette. Egy észbontóan szép Aletsch-gleccser átkeléssel melegítettek  a “Kis-Himalájában”, majd irány a Mönch szellős hegygerince. A sikeres menet után másnap a Jungfrau nem kevésbé izgalmas dél-keleti gerincén keresztül érték el a csúcsot. Rögtön írt is egy gyors emailt, amit bemásolunk ide… és közzétesszük a képeit is. Jó szórakozást! :)

Egy csodaszép túrán vagyunk túl, elégedett kliensekkel, intenzív és kemény itinert tartva, két kicsit sem könnyű útvonalat megmászva. A vezetés zökkenőmentes volt, és egyébként angolul zajlott végig (tekintettel az egyik tagra – német/orosz). Utóbbi sporttárs mint kiderült, azért nem olyan régen kezdte ezt az egészet, úgyhogy miután az egyik hüttétől felmentünk a másikig (+1000m), az időjárást látva és a terhelést/magasságot érezve ő úgy döntött, a Mönch-re nem jön fel – örömmel maradt a házban és inkább rendelt magának egy ebédet! :)

Így az első csúcsot kettesben értük el Zoltánnal, kifejezetten szeles, felhős időben. Utóbbinak hála, a híres-hírhedt gerincen bátrabban lehetett totyogni (ám a fotózás sajnos itt így kimaradt!), nem látva a két oldalon leszakadó mélységet. Az útvonal végig mászós, kalandos, változatos hó- és jég- és sziklaterep, a gerinc pedig először kellemes sziklaél majd kellemetlenül keskeny hógerinc – a heveny széllökésekben el is bizonytalanodott Zoltán a folytatást illetően (valóban barátságtalan helyzet volt), de végül kitartottunk, és a csúcson annál nagyobb volt az öröm! :) Lefelé sem volt gyerekjáték…

Másnap megint 3-kor reggeli, indulás, Jungfrau. Hó, majd zegzugos sziklaút, hosszú havas gerinc, a nyereg előtt némi omlásveszély, fokozódó szél, meredek traverz, még meredekebb, itt-ott lejegesedett csúcsgerinc. Totál élvezet végig! A csúcson irgalmatlan hideg szél: Zoltánról a szélárnyékos oldalon készítettem egy fotót:

mönch-jungfrau mászás

Egyébként kedves és barátságos, együttműködő csapat volt! Ilyen utakban még soha nem voltak, de alighanem lesz folytatás – nagyon tetszett nekik az egész! (Nekem is! :) )

A gleccser száraz volt, a Konkordia alatt nagyon hasadékos, lefelé olvadt, még inkább szétnyílt, egy-két gondolkodást igénylő, széles olvadékfolyam átkeléssel, akrobatikus és merész átugrásokkal. A helyiek szerint augusztus végére lesz legdurvább a helyzet. (Egyébként 4 métert olvadt az elmúlt két évben!!!)

Egy hozzászólás a(z) “Mönch és Jungfrau villámbeszámoló Suhajda Szilárdtól” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain