Milyen felszereléssel készülj a Mont Blancra? Részletes elemzés, felszereléslista és hegyi vezetők tanácsai

by: Laca

Category: , ,

Fejünkbe vettük, hogy elkészítünk egy Mont Blanc felkészülési stratégiát, melynek keretein belül megosztunk mindent, ami a Mont Blanc kapcsán felhalmozódott bennünk az évek során. A siker egyik alappillére, hogy megfelelő hegyi felszereléssel vágj neki az Alpok csúcsának. Ha nem megfelelő a felszerelésed jó esetben csak kellemetlen lesz és visszafordulsz, rossz esetben fagyási vagy egyéb sérülésekkel térsz haza.

Nem szeretnénk, hogy így legyen, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb írásainkat a témában és mellékeltünk egy felszerelés és pakoló listát is.

Listát készíteni egyáltalán nem amatőr dolog és nem nem szégyen. (Az viszont ciki, ha 4000 méteren derül ki, hogy lenn maradt a kesztyű vagy a hágóvas.)

Biztasson a tudat, hogy 20-30 éves tapasztalattal rendelkező vezetőink a mai napig használják ezt a remek találmányt, felszereléslistával készülnek minden túrára/mászásra.

Egyrészt kisebb eséllyel hagysz otthon vagy a menedékházban valamit, másrészt csúcstámadás hajnala is kevésbé lesz stresszes.


FELSZERELÉS LISTA A MONT BLANC MÁSZÁSHOZ

Ide kattintva letöltheted a felszereléslistát. Vidd magaddal és pakolj eszerint!

mb felsz lista banner

További segítség lehet a Mont Blanc edzéstervünk, egy 8 hetes program, amit innen letölthetsz. A fizikai kihívásokra egy tökéletes felkészítés lesz.

toltsd-le-Mont Blanc edzésterv


BAKANCS

A bakancs a legeslegfontosabb darab egy hegymászó ruhatárában* és talán az egyetlen dolog, amin tényleg nem érdemes spórolni. Magyarán erre ne sajnáld a pénzt, törekedj a minőségre, mert ezen állhat vagy bukhat a túrád sikere. Lehetsz bikaerős, akklimatizált, süthet a Nap, de ha bakancsod feltöri a lábad vagy kényelmetlen könnyen lehet, hogy lemaradsz a csúcsról.

(*Értelemszerűen ez akkor lesz teljesen igaz, ha alpesi hegyeket veszel célba, gleccsertúrákat tervezel. pl: Grossvendiger, Grossglockner, Mont Blanc, Matterhorn).

Legyen ez az első amit megveszel, mert a hátizsák kölcsönkérhető, a polár pulcsiból jó az olcsóbb/tavalyi modell is, a magasságmérős óra nélkül pedig szintén túléled a túrát.

Bővebben a bakancsválasztásról itt olvashatsz.

 

 


KESZTYŰ

A kesztyű szerepét nagyon gyakran alábecsülik a túrázók...

...talán azért mert sokak fejében ez egy "kiegészítő" ruhadarab. A hegyen kicsit más a helyzet. Túravezetőink minimum 2 pár kesztyűt visznek magunkkal, de nem túlzás a három sem. Egy vékony polár/softshell kesztyű hűvös időre. Egy meleg kesztyű, ami nagy hidegben is megfelelő szigetelést nyújt. (A Mont Blanc csúcsnapon 0 és -15 fok között bármi előfordulhat, de volt olyan júniusi mászásunk, ahol mínusz 23 fok volt.)

kesztyu

Vedd számításban a változó hőérzetet is.

Szélcsendes, napsütéses időben, folyamatosan gyalogolva kevésbé érzed a hideget, de ha a hideg széllel párosul, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek. A mínusz 10 fokot 30 km/h-s széllel rögtön mínusz 20-nak fogod érezni. (A wind chill - vagyis a szél hűtő hatása/hideg érzet a csupasz bőrfelületre vonatkozik, ami ellen megfelelő szélálló rétegekkel tudsz védekezni.)

A hőérzet a levegő hőmérséklete és a szélsebesség összefüggésében

IMG_0011


HÁTIZSÁK

Az alábbi  bejegyzésben kitértünk az ideális hátizsák tulajdonságaira, méretére, arra, hogy milyen részletekre figyelj, feltárunk néhány tipikus hibát, amit megismerve remélhetőleg Te nem a saját károdon tanulsz.

Kiderül, hogy mi a közös az átlagos kiscserkészben és a szemfüles hegymászóban, eloszlatjuk a tévhiteket, kézzelfogható tippeket adunk a pakoláshoz, végül konkrét márkákat és típusokat is ajánlunk, olyanokat, amit túravezetőként, mászóként mi is használunk a hegyekben.

Itt találod a tanácsainkat arról, hogy hogyan válassz hátizsákot.

RUHÁZAT, RÉTEGEK

Konkrét termékekkel is alátámasztott 3 részes cikksorozatunkat is ajánljuk figyelmedbe, mely a hegymászó túrákhoz szükséges ruházat kiválasztásában nyújt segítséget.

Tudjuk, hogy nem könnyű kiigazodni ebben az “útvesztőben” és mivel a címben szereplő kérdést naponta válaszoljuk meg telefonon vagy emailen, ezért összeszedtük Nektek, sok év tapasztalatát és John Griffith tanácsait.

Milyen felszereléssel készüljek a túrára? - 1. rész
Milyen felszereléssel készüljek a túrára? - 2. rész
Milyen felszereléssel készüljek a túrára? - 3. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain