Magashegyi ruházat A-tól Z-ig – hegyivezetők tanácsai

by: Laca

Category:

Minden nyári szezonban napi 3-4 túrázó keres fel minket e-mailen vagy telefonon, az alábbi kérdéssel: Milyen felszereléssel készüljek a túrára?
Ha ez a kérdés benned is felmerül, akkor ez a cikk Neked szól, és most nem csak általánosságban beszélünk. A jó tanácsok mellett, ezúttal konkrét, kis hazánkban is beszerezhető termékeket mutatunk...

venediger

Valljuk be, a magashegyi túrádhoz ruhát választani sokszor egy rémálommal ér fel. Felkészülsz a reggeli  mászásra valami könnyű ruhával, hiszen a napsütés, vagy csak maga a táv, úgyis kellemetlenül megizzaszt majd.

A melegtől csak addig szenvedsz, amíg eléred az első árnyékos részt, ahol hirtelen elkezdesz vacogni, majd következik a combosabb mászás, ami során ismét kimelegedhetsz, de az is előfordulhat, hogy a mozgékonyságodat növelendő, inkább minél több cuccot ledobálsz magadról.

Az eredmény: megint fázol, de legalább képes vagy gyorsan haladni. A csúcson hideg szél fogad, nem is beszélve a lefelé gyaloglás során testedre "fagyó" izzadtságról.

 

 

Természetesen egy viharra is fel kell készülnöd, tehát máris ott tartasz, hogy egy hatalmas hátizsáknyi "csak a legszükségesebb" ruhával vágsz neki a hegynek.

Fontos

Alapvető fontosságú, hogy nem elég a jó minőségű felszereléseket megvásárolni, azokat használni is tudni kell. Fel kell ismerned, rá kell jönnöd, hogy miben érzed jól magad, mi az ami igazán kényelmes, hiszen a nem megfelelő ruházat sokat elvehet az élményből.

Ezeket a titkokat csak úgy derítheted ki, ha kísérletezel. Szóval, irány a hegy! (Azért előtte megnézzük, hogy mit vegyél magadra...)

"Aláöltözet" - a legalsó réteg

alaolto

Kétségtelenül ez az egyik legfontosabb réteg - mégis sokan lebecsülik, figyelmen kívül hagyják. Alsóból (nadrág) és felsőből (póló) áll, de a nyári szezonban az alsó réteget, nem feltétlenül használod. A felső esetében érdemes egy rövid és egy hosszú verzióval készülni.

Az anyag tekintetében választhatod a melegebb, ám nehezebben száradó merinót vagy a jobban/gyorsabban száradó, de vizesen jéghideg szintetikus anyagokat.

Nézz körül a campside-on. Kézzel válogatott, általunk használt és tesztelt felszerelések.


 


Hol tudod beszerezni?

Pl: Mountex: szintetikus vagy merinó, vagy ha költséghatékonyabb megoldást keresel, akkor Decathlon felszerelései is tökéletesek.

Tipp:

2017-06-01_1943

A száradás a felső alá öltözetnél talán még fontosabb, ezért javasolt, hogy mindenképpen egy cipzáras változatot szerezz be. Ha meleged van, így könnyen le tudod hűteni magad, viszont  a gallérnak hála a nyakad sem fog fázni.

Mindezt kiegészítheted egy nyakmelegítővel (népszerűbb nevén “csősállal“), hogy ha szeretnéd az  arcod és a nyakad megvédeni a hidegtől.

Középső réteg

A nyári szezonban a középső réteg alatt, extra meleg réteg(ek)et értünk, ami sokszor a hátizsákban marad. Egy vékony polár pulcsi elegendő erre a célra. Semmi extra, legyen könnyű és kicsire összecsomagolható. Figyelj, hogy vízhatlanul csomagold, hiszen a hátizsák átázhat az esőben/havazásban. Jól jön, ha hidegebbre fordul az idő vagy nagyon megizzadsz.
polaire-femme_2

 

A megfelelő kabátok kiválasztáshoz néhány ökölszabályra szeretnénk felhívni a figyelmed:

1. Ne vásárolj túlságosan hosszú és bő kabátot, ami mindenbe beleakadhat, illetve ne tömd ki a kabátod zsebeit!

Csábító lehet odapakolni néhány dolgot, ez viszont nem csak "idióta" külsőt kölcsönöz viselőjének, de hátráltatja is a trükkösebb mozdulatok kivitelezése közben.

2. Hasznos lehet ha a zipzár alul és felül is nyitható, így nem fogsz teljesen kihűlni, amíg például egy csoki után kutatsz a nadrágzsebedben.

3. A megfelelő szigetelés érdekében fontos, hogy a kabát megfelelő "szűkítőkkel" rendelkezzen. Alul a deréknál egy belülre varrt rugalmas, a kabát ujjánál pedig tépőzáras összehúzót "keress". Ha ilyen tulajdonságokkal nem rendelkezik a kabát, akkor valószínűleg nem hegyi ruházatnak szánták.

kulso

Pehely és szintetikus

38631

Hosszú kint tartózkodás alatt szükséged lehet egy extra, szintetikus vagy pehely belsőre, ami garantáltan melegen tart.

A fő szempontok: könnyű, kis helyet foglal, és van kapucnija. Erre a legalkalmasabb a pehely és a szintetikus kabát, de közöttük nem könnyű dönteni.

Íme néhány érv, csak felsorolás szerűen az egyik és a másik mellett.

Pehely:

Könnyebb, melegebb, azonban ha elázik nagyon nehezen szárad meg, és nem is "tesz jót" a bélésnek a nedvesség. A mosást inkább felejtsd el. Árát tekintve jóval drágább mint a szintetikus.

Szintetikus:

Kicsit nehezebb és kevésbé meleg, de gyorsabban szárad, és vizesen is szigetel. Nem utolsó sorban, általában olcsóbban hozzájuthatsz.

Bármelyiket is választod, ezek alapvetően középső rétegként funkcionálnak, tehát érdemes egy vékony, vízálló külső réteggel kombinálni. Mind a szintetikus, mind pedig a pehely kabátok vastagsága/töltöttsége igen eltérő lehet, a "papírvékonytól" egészen a klasszikus pufi kabátig.

Meglepő, de ezek a vékony rétegek is rendkívül jól szigetelnek, száraz időben akár a softshell kabát helyét is átvehetik, ugyanis jóval könnyebbek és melegebbek.

Hol szerezheted be?

Softshell és Hardshell

A kabátkérdés fölött nem lehet elsiklani a "hardshell versus softshell" megvitatása nélkül. A kérdés még a tapasztaltabb hegymászókat is zavarba ejtheti, ezért erről is ejtsünk néhány szót! Talán nem újdonság, hogy ezek szerepe nem elsősorban a tested melegen tartása - azt elvégzik az alsóbb rétegek -, hanem a hó/eső/szél elleni védelem és a szellőzés/"lélegzés" megoldása.

Ezért, amikor kabátot választasz, a kinézet és a divat helyett, a várható "túra nehézségét" (pl: mennyire fogsz megizzadni), a beígért csapadékmennyiséget, és a táskád méretét(és súlyát) gondold át.

layers

Ha esőre van kilátás, mindenképpen hardshellt pakolj, és akkor is, hogy ha több napos túrára indulsz, mert bármikor elázhatsz. Azonban száraz időben sem szabad teljesen elfelejtkeznek kedvenc hardshell kabátodról: ha könnyű zsákot szeretnél, akkor szintén előnyt élvez a softshellel szemben.

Nem mintha a softshell kabátok annyira nehezek lennének, de a kettőt összehasonlítva azért egyértelmű a különbség.

A hószitálás és köd ellen megfelelő védelmet nyújt a softshell kabátok külső, vízálló/vízlepergető része, ugyanakkor kényelmesebb, mint "vetélytársa" és nem jóval strapabíróbb.

A softshell kabátok tehát nem "eső ellen vannak", de felfogják a szelet és érezhetően jobban szellőznek, mint a hardshell cuccok. (Ebből és a komfortból kifolyólag biciklizéshez és futáshoz is a softshell kabátok jönnek szóba...)

A "strech szerkezet" miatt tényleg szabadon mozoghatsz benne, nem feszül, nem korlátozza a mozdulataid.

Az utóbbi években megjelent a hardshell kabátok új generációja: a superlight. Ránézésre papírvékonynak tűnnek, ugyanakkor amellett, hogy tökéletesen vízállóak és légáteresztőek, meglepően tartósak is. Továbbá ezek a modellek rendkívül könnyűek (akár 300-350 gramm) és kicsire összecsomagolhatóak.

Hol szerezheted be?

waterproofBreathable2011

Hogyan válassz?

A fenti ökölszabályok itt is érvényesek. Kiegészítésképpen annyit, hogy a kapucnis és a hónaljnál is kinyitható verziót javasoljuk.

A hardshell kabátoknál figyelj arra, hogy teljes értékű, összehúzókkal felszerelt kapucnija legyen. Ha felhúzod a zipzárt fednie kell a szádat és az orrod hegyét. Érdemes a méretválasztásnál figyelembe venni, hogy legyen elég hely felhúzott zipzár esetén is, hiszen valószínűleg több réteget is viselsz majd alatta.

A hegyi túrákhoz gyártott kabátok kapucnija az átlagosnál nagyobb, erre azért van szükség, hogy sisak viselése esetén is kényelmes legyen.

Hegyi túrákra a hosszú poncsókat nem ajánljuk.

20160902_OM_Gore-Tex-jackets_P1A5546_final_LukaszWarzecha

Nézz körül a campside-on. Kézzel válogatott, általunk használt és tesztelt felszerelések.


 


Nadrág

Hardshell

Ha komolyan gondolod az alpesi túrákat, akkor egy hardshell nadrágra is szükséged lesz.

Jól szigetel, jól szellőzik, vízálló és könnyű (némelyik mászónadrág összesen 300 grammot nyom), azonban relatíve magas árat kell fizetned értük, ráadásul kevésbé tartósak, mint a light hardshell kabátok.

A lábszáraknál fontos a megerősített anyag, ugyanis a mászás közben, a hágóvassal akaratlanul is kifogod szakítani. :(

A hardshelleket aláöltözettel kell kombinálni, mert önmagunkban nem nyújtanak megfelelő szigetelést és nem is túl kényelmesek. Egyes típusok rendelkeznek oldalsó cipzárakkal melyek akár teljesen lehúzhatók, így a nadrágot a bakancs és akár a hágóvas levétele nélkül is le/fel tudod venni.

Mammut_Mittellegi_Pro_HS_Pants_Women_blau_450x450

Softshell

A nyári szezonra azonban egy softshell nadrággal is rendben leszel. Ha egy kamáslival kombinálod, akkor száraz idő esetén, ezek a szélálló és rendkívül tartós nadrágok tökéletesen megfelelnek.

Rugalmasak, kényelmesek, tartósak és gyorsan száradnak. Léteznek vékony - direkt nyári modellek, de ezek alá - hűvösebb hajnalokon - szintén kelleni fog az aláöltözet.big_b0f47d5e-0617-464e-929a-35db7eba888e

Kesztyű

Azt tanácsoljuk, hogy egy mérettel kisebbet vegyél, vagy olyat, ami épp jó rád, mert idővel tágulni fog és nagy kesztyűben nehéz fogást találni a sziklákon.

Technikás mászáshoz gumírozott/bőrrel megerősített tenyerű kesztyűt vigyél, de ne felejts el rákérdezni a kesztyű szigetelésére is, mert kellemetlen a hegyen ráébredni a hiányosságaira...

Talán meglepő, de a kesztyűnél is érdemes több rétegben gondolkodni, egy plusz polár vagy akár egy régi síkesztyűt minden esetben pakolj be tartaléknak.

Hol szerezheted be?

A kesztyű szerepét nagyon gyakran alábecsülik a túrázók...

...talán azért mert sokak fejében ez egy "kiegészítő" ruhadarab. A hegyen kicsit más a helyzet. Túravezetőink minimum 2 pár kesztyűt visznek magunkkal, de nem túlzás a három sem.

Egy vékony polár/softshell kesztyű hűvös időre. Egy meleg kesztyű, ami nagy hidegben is megfelelő szigetelést nyújt.

(A Mont Blanc csúcsnapon 0 és -15 fok között bármi előfordulhat, de volt olyan júniusi mászásunk, ahol mínusz 23 fok volt.)

kesztyu

Hol szerezheted be?

Sapka

Sokféle tévhit, bizonyított vagy megcáfolt hír kering arról, hogy miért fontos a fejünk védelme. Mi most egyiket sem szeretnénk megvitatni, de ennek ellenére javasoljuk, hogy a túrára ne indulj el sapka nélkül.

A nagyi kötött sapija nem biztos, hogy ide való, de azt leszámítva bármi más megteszi. Ha mégis valami spécit szeretnél, akkor a többi felszerelésnél jól bevált szempontokat figyeld: legyen szélálló, gyorsan száradó anyagból és szellőzzön.

Esetleg kiválthatod egy fejpánttal/"bandanával"/kapucnival.

tnf-T0AHHZJK3-aw11-zoom

Csősál

Gyorsan száradnak, melegen tartanak, szellőznek és jól variálhatók. Lehet sapka, lehet sál, de ha fúj a szél akkor (sí)maszkként is jól funkcionál. Egy szó mint száz, ennek a sokoldalú találmánynak, minden túrázó ruhatárában ott a helye.

new-2014-windproof-mountain-bike-seamless-scarf-muffler-bicycle-magic-bandanas-men-face-mask-autumn-and

Van olyan amit kihagytunk? Szívesen olvasnál még más felszerelésekről?
Bátran írj és válaszolunk!

Ne feledd!

...a felkészülés, az alapozás ugyanúgy része a csúcsmászásnak, mint azok a lépések, amiket a csúcs alatt megteszel. Vedd komolyan! Meghálálja magát - és segít intenzívebben megélni azt az élményt, ami miatt te is, én is hegyre megyünk...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain