Lavinabiztonság okostelefonnal? A legjobb lavinabiztonsági appok, előnyök, hátrányok. Freeridereknek, túrasízőknek és mindenkinek, aki a téli hegyeket járja

by: Laca

Category: , , ,

Kétségtelen, hogy az okostelefonok sok területén megkönnyítik az életünket, ezzel aligha lehet vitatkozni. De igaz ez a lavinabiztonságra is? Milyen appok léteznek, hasznosak-e vagy veszélyesek, érdemes-e őket használni vagy felejtsük el, mert egytől-egyig használhatatlanok? Érvek és ellenérvek, melyek segítségével eldöntheted, hogy melyik oldalon állsz a kérdésben.

Jó ha tudod

Semmilyen okostelefonos app nem helyettesítheti a lavinabiztonsági felszerelést (jeladó, lapát, szonda) és az elméleti-gyakorlati tudást. Ha viszont a helyén kezeljük őket, segíthetnek a baleset megelőzésében és a döntésben. Röviden - jó kiegészítők, ha szeretsz kimerészkedni a téli hegyek közé.


Univerzális appok


Minden funkcióval rendelkeznek, ami "elvárható" egy apptól és amire szükséged lehet a hegyekben. Pl: GPS, előrejelzések, lejtő analízis stb...

Mammut Safety App

avyapp1

Lavinaadatok és előrejelzések, lejtőmeredekség és kitettség megállapításában is segít. Ezt összevetve egy részletes előrejelzéssel megállapítható, hogy az adott lejtő mennyire biztonságos. Baleset esetén a GPS funkcióval koordináták küldhetőek a mentőcsapatoknak.

Ne feledd! A telefon lemerülhet és a hegyen pontról-pontra, óráról-órára változhatnak a viszonyok.

Letöltés: Android, iPhone

Avalanche Lab


avy-lab

Egy alkalmazás, amit tényleg a terepre terveztek. Amellett, hogy rendelkezik a lejtő és réteg elemzéshez fontos funkciókkal, a megfigyelések elektronikusan megoszthatók, GPS koordinátával és fotókkal ellátva.

Használata már feltételez némi elméleti és gyakorlati tudást. (De ha az nincs, akkor amúgy sincs semmi keresnivalód odakinn.)

Letöltés: iPhone (fizetős és ingyenes verziója is van.)

Régió specifikus appok


Hasonló tudással rendelkeznek mint az univerzális appok, de csak bizonyos régiókra koncentrálnak. Szerencsére van jó néhány, ami megfelelő az Alpokra. (Emellett Észak-Amerikai hegyeiben sem maradunk app nélkül.)

White Risk - SLF Avalanche App


avy-app3-1024x614

Interaktív térképpel, 4 nyelven is elérhető - elsősorban a lavina előrejelzés megállapítására és az aktuális adatok lekérésére használható. Ha a svájci Alpokban csúsznál, érdemes beszerezni.

Az előrejelzés ismerete önmagában nem nyújt biztonságot. Persze alkalmazhatod az egyes számú ökölszabályt. Ha lavinaveszély van érvényben nem mész sehová. A kályha mellett teázni is élvezetes és tuti, hogy nem kerülsz bajba.

Letöltés: Android, iPhone

SnowSafe


avy-app4

Ha a Tátrában és az Alpokban mozogsz, ez az egyik leghasznosabb applikáció, amit letölthetsz a telefonodra. Szintén az előrejelezéseket és az aktuális hóhelyzetet követheted vele. Hátránya, hogy az előrejelzések nem mindig érhetőek el angolul. Egyes vélemények szerint gyorsan lemeríti a telefont.

Letöltés: Android, iPhone

Funkció specifikus appok


Bizonyos esetekben hasznosabb és "szerencsésebb" ha egy specifikus funkcióra fókuszáló appot használsz. Legyen szó lejtőmeredekségről vagy 3D-s terület elemzésről. Ezek segíthetnek a tervezésben és a biztonságos útvonalak megtalálásában.

Clinometer + bubble level

Magyarul: klinométer és vízmérték. Egy nem kifejezetten hegyi célra fejlesztett alkalmazás, de mivel a visszajelzések szerint igen megbízható, jó ha kéznél van. A lejtőmeredekség mérése fontos része a kockázat elemezésnek és az előrejelzések értelmezésének. Német, osztrák hegyivezetők közül is ismerünk olyat, aki használja.

Letöltés: Android, iPhone

FATMAP - 3D Map


avy-app7-1024x743

Látványos és igen jól használható a terep áttekintésére, tájékozódásra - mind a felfelé, mind a lefelé vezető úton. Segítségével kiemelhetőek a lavinaveszélyes lejtők. Prémium felhasználóknak offline is elérhető.

Letöltés: Android, iPhone

Jó ha tudod

A telefonok és a lavinajeladók interferálhatnak egymással, így semmiképp sem javasoljuk, hogy egymás mellett tárold őket.

Néhány egyszerű tanács, mielőtt télen elindulsz a hegyek közé

  • Ismerd a kötelező lavinabiztonsági felszerelés (jeladó, lapát, szonda) használatát és bizonyosodj meg arról, hogy a társaid is rendelkeznek a megfelelő gyakorlattal.
  • Ha van lehetőséged vigyél magaddal ABS hátizsákot is, de ne hidd, hogy ettől "érinthetetlen" leszel.
  • Jó ha van nálad térkép és iránytű, könnyen lehet, hogy újra kell tervezned az elképzelt útvonalat.
  • Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Hol lehet tanulni, hol lehet gyakorolni?

Hasznos ha vannak appjaid, de ismeretük és használatuk nem helyettesíti a megfelelő tudást és tapasztalatot. Ha szeretnél a témában többet megtudni, akkor első körben elméletben, majd a gyakorlatok terén is célszerű okosodnod.

Elmélet + Gyakorlat - Új 2 modulos lavinatanfolyam

Ismerd fel a lavinaveszélyt, tanuld meg a kockázatkezelést és a mentést. Elméleti és gyakorlati tanfolyam téli hegymászáshoz, túrasíhez, freeride-hoz.

Itt tudsz jelentkezni az elméleti képzésre és a tanfolyamra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain