Nézd meg élőben, hogy milyen egy lavinabaleset utáni mentőakció. Eredetileg imitálni akarták, de a 10 perces mentésből 55 perc lett.

by: Laca

Category: , , ,

"Egy lavina után a hó alatt lenni olyan, mintha betonba öntöttek volna. A legfojtogatóbb érzés, amit el tudsz képzelni."

avy_res2
Az alábbi videóban „élőben” követheted végig egy lavinabaleset utáni mentőakció lépéseit. Szerencsére csak imitálták a lavinabalesetet és a mentőakciót – de a látvány így is megfelelően sokkoló..és tanulságos.

fotó: Avalanche Search and Rescue - Buried Alive

A kísérlet az eredeti terv szerint 10 percig tartott volna, a kutyáknak és a mentőcsapatnak ennyi idő után kellett volna megtalálnia és kiásnia az áldozatot. De a dolgok nem mentek ilyen simán, a mentés 55 percig tartott.

 

55 perc a hó alatt. Ez iszonyú hosszú idő..(Aki olvasott már a témában tudja, hogy ennyi idő után már nagyon kevesen élik túl a hó alatt.) Hiába volt tehát mindez “megrendezve” - tehát az áldozatról tudták, hogy hol van, ő pedig tudta, hogy ki fogják ásni, a hó alatt fekvő ember komoly traumát élt át...és meglehetősen hálás volt, amikor kiásták.

"The scariest and craziest experience of my life."

- emlékszik vissza a kísérletben szereplő amerikai úriember.

Mennyi ideig lehet túlélni a hó alatt?

Sajnos nem sokáig. 7 perc után már agykárosodás léphet fel, 15 perc után az áldozatok 30% meghal, 30 perc után az áldozatok 90% meghal.

Érleld magadban most ezt egy kicsit….aztán lépj tovább.

Persze ne úgy, hogy ezek után ugyanúgy kicsúszol a kijelölt sí pályáról miközben rajtad vagy a barátaidon nincsen PIEPS, vagy a 3-as lavinaveszélyben túrasízel egy jót, mert a környéket ismered és amúgy is szépen süt a Nap…

ortov1

fotó: Ortovox facebook

 

Hanem inkább úgy, hogy átgondolod a tanulságokat, átgondolod, hogy egy ilyen helyzetben mit tehetsz, mit kell tenned, vagy mit kell tenned ahhoz, hogy ezt elkerüld.

Ismerd fel a lavinaveszélyt, tanuld meg a kockázatkezelést és a mentést. Ez életbevágó a téli hegymászáshoz, túrasíhez, freeride-hoz.

Első lépésként: Itt tudsz jelentkezni a lavinabiztonsági előadásra.

Kicsit megcsúszik a lejtő vagy lejön a fél hegy

Bizonyára te is láttál már felvételeket óriási mindent letaroló lavinákról. Ilyenkor szokták mondani, hogy „lejön” a fél hegy, de olyan is előfordult már, hogy a hótömeg egy egész falut eltakarított. Ezek a lavinák olyan méretűek és már annyira abszurdak, hogy ugyan elszörnyedünk rajtuk, de nem hisszük, hogy ilyen velünk is megtörténhet.

Elég ha egy félméternyi hó temet be

Valóban kicsi az esélye annak, hogy ekkora lavinának legyünk tanúi, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kis lavina is lehet halálos kimenetelű. Elég, ha egy félméternyi hó van rajtad és már mozdulni sem tudsz.

Ezt nagyon jól tudja mindenki, aki valaha volt a hó alatt.

Milyen a hó alatt?

Ha nem voltál még a hó alatt, akkor gondolj vissza a tengerparti nyaralásra, amikor betemettétek egymást és mindössze 30-40 cm homok alatt már mozdulni sem tudtál.

Hogyan kerüld el a lavinabalesetet és mit tegyél, ha mégis belekerülsz?

Ezek csak a legalapvetőbb kérdések, amelyek akkor lesznek igazán húsba vágóak, amikor nem csak magadat, hanem barátaidat, a rád bízott/benned bízó haverjaidat is figyelembe veszed. Ha téged eltemet a lavina az lehet, hogy nem érdekel, Te nem félsz ettől. "..mert velem úgyse történik meg".

De mi van ha egy jó barátod, barátnőd vagy rokonod kerül a hó alá?

A három indulás előtti szabályt már biztosan ismered:

  • ellenőrizd a lavina előrejelzéseket és az időjárást (nem csak a túra előtt 1-2 nappal, hanem a túrát megelőző héten és a túra alatt is)
  • legyen nálad és ismerd a kötelező mentő felszerelés használatát (ez legyen igaz a társaidra is)
  • ismerd a határaidat, ha kicsit is bizonytalan vagy inkább mondj nemet és fordulj vissza

Ezeknek persze több tucatnyi “ellenőrző” kérdés a vonzata, de vannak egyéb tényezők is amelyek hiánya/nem tudása bajba sodorhat, viszont ismeretük - mely sokszor nem több néhány perc olvasásnál - életet menthet.

pieps_avfotó: PIEPS facebook

Elmélet és gyakorlat

Sok múlik a gyakorlaton - autót vezetni sem könyvből tanulsz meg ugye, de nem is az országúton való kamion sor előzésével kezded a tapasztalat szerzést. Tehát haladjunk szépen sorjában, kezdjük az elmélettel, rakjunk rendet a fejekben.

Első lépésként: Itt tudsz jelentkezni a lavinabiztonsági előadásra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain