Mítoszok és tévhitek a lavinákkal kapcsolatban

by: Laca

Category: , ,

Számtalan tévhit és mítosz kering a köztudatban és az interneten arról, hogy mit kell csinálni ha a lavinába kerülsz, mitől alakulnak ki a lavinák vagy hogyan kell elkerülni őket. Ezek közül most csak néhányat szedtünk össze.

Próbáld meg megválaszolni az alábbi kérdéseket és teszteld a tudásodat. Könnyen lehet, hogy meg fogsz lepődni.

ortov

Igaz vagy hamis?

  1. A lavina kialakulásában a legfontosabb természeti tényező a Napsütés és a felmelegedés. Tehát elsősorban az olvadás következtében alakulnak ki a veszélyes és instabil lejtők, amik később a lavinához vezetnek.
  2. Ha lavinába kerülsz dobd el a hátizsákod, mert ez is beakadhat, lehúzhat, könnyebb lesz fennmaradnod a sodrás tetején, mert hátizsák nélkül kisebb a súlyod.
  3. Erős hanghatás is okozhat lavinát pl: repülőgép hangja, kiabálás, hangoskodás - ezért lavinaveszélye terepen mindig maradj csöndben.
  4. A legtöbb baleset akkor következik be, amikor a legnagyobb a lavinaveszély.

Ha a fentiek közül bármelyikre is igennel válaszolnál... 

..akkor sajnos Te is téves, elavult vagy pontatlan információkkal rendelkezel a lavinákat illetően. Ugyanis a fenti állítások egyike sem igaz.

Amennyiben télen is járod a hegyeket, vagy előszeretettel térsz le a sípályákról egy kis porhó kedvéért, érdemes elméleti és gyakorlati szinten is képbe kerülnöd.

Elmélet + Gyakorlat - Új 2 modulos lavinatanfolyam

Ismerd fel a lavinaveszélyt, tanuld meg a kockázatkezelést és a mentést. Elméleti és gyakorlati tanfolyam téli hegymászáshoz, túrasíhez, freeride-hoz.

Itt tudsz jelentkezni az elméleti képzésre és a tanfolyamra.

képek forrása: Ortovox facebook, wikihow.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain