Kezdd el a magashegyi felkészülést itthon – 10 magyarországi túraútvonal, amit jó szívvel ajánlunk

by: Laca

Category: ,

A felszerelés és az akklimatizáció mellett, a harmadik leggyakoribb kérdés valahogy így szól – Hogyan készüljek a magashegyi túrámra, milyen túrákat javasoltok felkészülésnek? 

Kezdjük a jó hírrel…

A magashegyi felkészülés (amennyiben főként trekking csúcsról van szó) jelentős részét teszi ki az, hogy a szervezetünket hozzászoktassuk a specifikus terheléshez. Röviden “monoton”, hosszú gyalogláshoz – lehetőleg komolyabb szintkülönbséget is beiktatva. Ez tökéletesen elvégezhető itthon, a szépséges középhegységi tájainkon.  (Ha tehát a Kilimandzsáróra, Elbruszra, Damavandra, Toubkalra, Kazbekre, Everest Alaptáborra készülsz – az egyik legfontosabb feladatod ez. Gyalogolj, túrázz amennyit bírsz. Nyilván a túrapasztalat nem mindenhol lesz elegendő..viszont mindenhol elengedhetetlen.)

Az alábbiakban tehát összegyűjtöttünk néhány hazai túraútvonalat, ha szeretnéd tesztelni magad mielőtt nekivágsz egy-egy nagyobb csúcsnak…vagy inkább egy nagyobb csúcsra való felkészülésnek. Mutatunk 10 helyet, ahol jókat túrázol, bemelegítesz, kipróbálhatod a felszerelésedet, betörheted a bakancsodat…próbát tartasz a nagyobb falat előtt. (Ha simán megy egy nap alatt a 25-35 km-nyi gyaloglás, úgy, hogy közben 1000-1200 méternyi szintkülönbséget is beiktatsz és még másnap is van kedved gyalogolni, akkor bátran kimondhatod, hogy a fizikai állóképességed alkalmas a fenti túrákhoz. Még egyszer hangsúlyozzuk, ez nem mindenhol elég, de mindenképpen letesztelendő.)

A túrák között találsz egészen könnyűt is – így akkor is belevághatsz, ha még sosem vagy utoljára az úttörő táborban kirándultál.

Könnyű túrák:

Tipp

Ezeket a túrákat elsősorban ráhangolódásnak ajánljuk, akkor is megcsinálhatod, ha még kezdő vagy és bizonytalan a fizikai teherbírásod tekintetében. Könnyed, néhány órás gyalogtúrák.

1. Vértes, Gánt

Marsbéli vörös táj és afrikai szavanna hangulat

2016-11-04_1136

A Vértes hegység egyik legkülönlegesebb tájára visz Gántról induló gyalogtúránk. A falutól délre nyúló egykori bauxit külfejtéseinek bizarr, vörös vidékének felfedezése után a Gém-hegy páratlanul szép, afrikai szavannákra emlékeztető tisztásán keresztül jutunk vissza a szép fekvésű faluba.

A túra hossza: 11,5 km

A túra időtartama: 3,5 óra

A túra jellege: Könnyű kirándulás végig jól jelzett turistautakon, ösvényeken, enyhe emelkedőkkel és lejtőkkel.

Útvonal: Gánt – bauxit külfejtés – Sasfészek – Német János-völgy – Öreg-hegy – Gém-hegy – Gém-tisztás – Gánt

Kiindulási pont: Gánt, faluközpont, a Vértes Vendéglő (Mary néni vendéglője) előtt, illetve az élelmiszerboltnál az út mellett több parkolóhely.

További infó és leírás itt.

 

 

2. Pilisborosjenő, Teve-szikla

Sziklatornyok, impozáns művárromok nyomában a Pilis déli lejtőin

2016-11-04_1212

Könnyű, változatos gyalogtúra a Pilisborosjenő környéki hegyekben, a séta csúcspontjai az egri vár romjai, mely a nagysikerű Egri csillagok című film sokak által ismerős díszletéül szolgált és a Teve-szikla bizarr sziklaformációi.

A túra hossza: 11 km

A túra időtartama: 3 óra

A túra jellege: Könnyű, változatos gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken kevés szintkülönbséggel. Vízvételi lehetőség útközben nincs. Az egri vár környékén jelzetlen, de jól követhető utak.

Kiindulópont: Házi-réti-horgásztó melletti parkoló. Megközelíthető a 10-es főútról, a Solymárra vezető bekötőúttól (Brit katonai temető), 500 m-re Pilisvörösvár felé jobbra tartó murvás úton érjük el a tavat. A túrát kezdhetjük Pilisborosjenőről is, tömegközlekedéssel célszerűbb választás.

További infó itt.


Közepes nehézségű túrák:

Tipp

Egész napos, kicsit nehezebb túrák, amelyek kiváló bemelegítésül szolgálnak.  Időtartamban és távban hasonlóra számíthatsz a Kilimandzsárón, de a magasság és a sorozatos (több nap gyaloglás) terhelés miatt, Afrikában azért ennél nehezebb dolgod lesz. Ha ezek könnyedén mennek és még másnap is lenne kedved túrázni, akkor jó úton haladsz...

1. Galyatető, körtúra a Mátra-nyeregből

A Mátra gerincén

2016-11-04_1211

Panorámában és gyönyörű erdőkben bővelkedő körtúra a Mátra-nyeregből a felújított és átépített galyatetői kilátóhoz és turistacentrumhoz az Országos Kéktúrán keresztül, majd vissza a Nyírjes-bércen át. A galyatetői turistacentrum az ország legigényesebb menedékháza, a Péter hegyesén álló teljesen felújított és megmagasított kilátótoronyból pedig az egész Mátrát beláthatjuk.

A túra hossza: 16 km

A túra időtartama: 5 óra

A túra jellege: Közepesen hosszú, könnyű körtúra kitűnően jelzett turistautakon kisebb, rövidebb emelkedőkkel.

Kiindulópont: Vörösmarty turistaház melletti parkoló. Mátraházától északra 3 km-re, a 24-es főút mellett.

További infó itt.


2. A Börzsöny tetején

Klasszikus börzsönyi körtúra a hegység két legnépszerűbb csúcsára, fantasztikus panorámával, bővizű patakokkal, gyönyörű szálerdőben.

2016-11-04_1223

Közepesen nehéz, félnapos túra jól jelzett utakon, néhol meredek, de rövid kaptatókkal a Börzsöny legmagasabb csúcsára a Csóványosra (938 m) és a leglátogatottabbra a turistaházzal koronázott Nagy-Hideg-hegyre (865 m).

Táv: 19 km

A túra időtartama: 5 óra

Útvonal: Királyrét – Nagy-Hideg-hegy – Rakodó – Hangyás-bérc – Csóványos – Három-hányás – Rakodó – Magas-Tax – Király-rét

Kiindulópont: Királyrét, Cseresznyefa parkoló

Megközelítés: a 12.sz. főútról Kismarosnál jobbra Királyrét – Szokolya irányába, majd Királyrétnél az elágazásnál a bal oldali úton végig a Cseresznyefa parkolóig. (Ne felejtsünk a Királyréten található automatából parkolójegyet venni.)

További infó itt.


 

Nehéz túrák:

Tipp

Ha ezeket a nehéz túrákat teljesíteni tudod, akkor a fizikális felkészültséged rendben van és biztos lehetsz abban, hogy nem lesz ilyen jellegű problémád a Kilimandzsárón. 

Ebben a kategóriában a legkézenfekvőbb ha teljesítménytúrákat és/vagy több napos túrákat tervezel be.

Teljesítménytúrák

1. Pilis-nyereg Háromszor

Útvonal: Piliscsév - Klastrompuszta - Szénás út - Pilis-nyereg - P+ elágazás - Simon halála - Mária pad - Kétbükkfa-nyereg - Pilis-nyereg - Pilisszentlélek - Postás út - Sasfészek - Pilis-nyereg - Vörös út - Piliscsév
Kiindulási pont: Kálmánfi Béla Művelődési Ház és Könyvtár, Piliscsév Hősök tere 10.
Táv: 25,4 km
Szint: 950 m

További infó itt.

2. Börzsöny Vulkántúra

Útvonal: Királyrét - Taxi-nyiladék - Cseresznyefa-parkoló - Vasfazék-völgy - Nagy-Hideg-hegy - Csóványos - Magosfa - Fekete-völgy - Jancsi-hegy - Hollókő - Salgóvár - Magyar-hegy - Magyar-völgy - Bányapuszta - Hanák-rét - Nagy-Hideg-hegy - Magas-taxi-rét - Grófi út - Taxi-nyiladék - Királyrét
Kiindulási pont: Királyrét, Kastélyhotel
Táv: 43,6 km
Szint: 2216 m

További infó itt.

 

További túrák

Ha több napos-hosszú és nagyobb szintkülönbségű túrákon is próbálkoznál, a Kék-túra alábbi szakaszait jó szívvel ajánljuk.

Badacsonytördemic-Nagyvázsony - 47 km, szint fel: 1535 m; le: 1389 m

Nagymaros-Nógrád - 40 km, szint fel: 1657 m; le: 1546 m

Becske-Mátraverebély - 74 km, szint fel: 2177 m; le: 2213 m

Szarvaskő-Putnok - 62 km, szint fel: 2069 m; le: 2144 m


forrás: kirandulastippek.hu, teljesitmenyturazoktarsasaga.hu, kektura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain