Hogyan válasszak magamnak hágóvasat? (fontos tudnivalók és tuti tippek)

by: Márk Előd

Category: ,

 

Jégcsákány és hágóvas – mit ér az egyik a másik nélkül?

Miután az előző cikkünkben kiveséztük a jégcsákány témát és adtunk pár tippet arról, hogyan válaszd ki a neked megfelelő modellt, lássuk  milyen hágóvasat érdemes párosítanod hozzá. Ha még nem olvastad a jégcsákányos cikket, akkor itt megteheted.

Szerintem mellőzzük ezúttal a lírai és történelmi részleteket. A fontosabb gondolatokat érintettük már az előző bejegyzésben. Épp elég ága-boga van a megfelelő hágóvas kiválasztásának, de ne aggódj, segítünk!

Antik darabok (forrás: https://bonnes-mares.smugmug.com/VintageAlpineAdventures/Molitors-and-Galibiers)

1. Rögzítés a bakancsra

Ha a megfelelő hágóvas kiválasztásáról keresel bármilyen cikket, vagy véleményt, szinte biztos, hogy ez a kritérium lesz az első és néha (sajnos) az egyetlen, ami szerint osztályozzák a vasakat. Valóban egy fontos szempont, hiszen nem minden rögzítési rendszer klappol bármelyik bakancshoz és megtörténhet, hogy a drága pénzen vett vasad pont nem passzol a jól bevált bakancsodhoz. Ez akkor egy igazán végzetes hiba, ha erre a hegyen jössz rá, hajnalban, a gleccser szélén toporogva.

Vicces, nem? Pedig hidd el, történt már ilyen!

A bakancsokról és azok típusairól, beleértve a hágóvas rögzítésének a lehetőségeit is írt Laca egy nagyon részletes cikket. Talán nem árt, ha azt is elolvasod.

Szóval! Három alapvető rögzítési forma létezik, az egyszerűség kedvéért nevezzük „kötésnek”. Ismerkedjünk meg ezekkel:

A legrégebbi ezek közül az úgynevezett klasszikus vagy univerzális kötés. Ez eleinte úgy nézett ki, hogy a hágóvas keretére 10-12 fémgyűrűt rögzítettek. Ezeken a gyűrűkön a cipőfűzőhöz hasonlóan egy bőr vagy textil pántot fűztek át és ez szorította a vasat a bakancs talpához. Ennek a módszernek elég sok hátulütője volt: a fém gyűrűk eltörtek, a pánt elszakadt vagy kioldódott és ha nem volt elég feszesre húzva, akkor a vas könnyen elmozdult, a pánt elszorította a lábfej vérkeringését és jelentősen növelte a fagyási sérülések veszélyét.

A szintetikus anyagok fejlődésének köszönhetően sikerült tökéletesíteni az univerzális vagy klasszikus kötéseket. A hágóvas elején és hátulján egy-egy műanyag/gumi kosár található és ezt a két elemet köti össze egy önfeszítő csattal ellátott textil heveder. A rendszer előnye, hogy szinte bármilyen bakancsra lehet rögzíteni, a talp kialakításától függetlenül ezért is az „univerzális” megnevezés.

Megfelelő beállítás mellett a hágóvas ritkán mozdul el, bár a nagyon puha bakancsokkal ezek sem tökéletesek: a bakancs a hajlékonyságának köszönhetően kibújhat a kötésből, eltörheti a hágóvas központi sínét. A nagyon puha bakancsot a kötés rászorítja a lábunkra és a kényelmetlenség mellett akár fagyási sérülésekhez is vezethet.

10 pontos túra hágóvas univerzális kötéssel

Időrendi sorrendben az automata kötés következett. Ez a rendszer a klasszikus síkötések alapelvét használja. A kötés a bakancs talpának elején és hátulján kialakított peremre rögzül és valószínűleg a műanyag duplex bakancsok időszakában élte a fénykorát.

A rendszer legnagyobb hátránya, hogy csak kimondottan az erre a célra kialakított D-s keménységű technikai bakancsokra rögzíthető. Mielőtt tehát ilyen bakancsot vásárolnál, győződj meg róla, hogy a bakancsodnak úgy az orrán mint a sarkán megvan a szükséges perem.

A kötés legnagyobb előnye, hogy meglehetősen gyors és nem kíván finom kézimunkát. Akár a kétujjas magashegyi kesztyűvel is rögzíteni tudod a bakancsodra, ami hatalmas előny, ha éppen éjjel 2-kor mászol ki a sátorból 7900 méteren, -30 fokban, hogy megkezd a csúcstámadást az Evereszten. Mivel a hágóvas csak a lábbeli talpán feszül, ezért nem rontja a lábfej vérkeringését.

Elméletileg D-s talpú bakancsról nem szabad oldjon az automata kötés, de a könnyebb struktúrájú bőr vagy szintetikus bakancsról sajnos néha mégis leold. Elég ha csak néhány millimétert hajlik a bakancs, hogy egy meredekebb jéglejtőn lepattanjon az első drót. Magashegyi bakancsok és duplex műanyag bakancsok esetében ez a lehetőség közelít a zéróhoz. Éppen ezért leginkább expedíciós mászások alkalmával, főleg (nagyon) magas hegyeken használják ezt a típust.

12 pontos klasszikus hágóvas automata kötéssel

A félautomata kötés az előző két rendszer ötvözése. A klasszikus kötéstől örökölte a hágóvas elején található műanyag/gumi kosarat, míg a hátsó része egyetlen kattintással rögzül az erre a célra kialakított peremen. Ennek köszönhetően elég, ha a bakancsodnak a sarkán van perem, az orr rész nem határoz.

Az ilyen „félautomata” bakancsok legtöbb esetben könnyebb struktúrájú C-s vagy C/D-s talpú bakancsok, melyek jelentősen kényelmesebbek a közép-magas hegyeken: például 3-4-ezres alpesi csúcsokon. Talán ennek köszönhető, hogy nagy népszerűségnek örvend jelenleg ez a rendszer az Alpokban.

Az első kosár kiküszöböli annak a lehetőségét, hogy a kötés leugorjon egy puhább struktúrájú könnyű bakancsról (ami fennáll az automata kötések esetében), viszont aránylag gyorsan és könnyen rögzíthető a lábbelire. Megfelelő beállítás mellett nem zavarja a lábfej vérkeringését.

A gyártók hamar rájöttek arra is, hogy van előnye annak, ha átjárást biztosítanak a különböző kötések közt. Előbb azt oldották meg, hogy az automata kötés első drótját kosárra tudd cserélni, aztán a Petz kitalálta ugyanezt a hátsó elemre is.

Manapság jó néhány modell alapból tartalmazza az első drótot és kosarat is, valamint külön megvásárolható a kompatibilis hátsó kosár. Így teljes az átjárhatóság az automata és a klasszikus kötés közt.

Klasszikus 12 pontos hágóvas fálautomayta kötéssel (a fényképen látható segédelemmel percek alatt automatává kobertálható)

2. Fogazat és struktúra:

Attól, hogy a hágóvasad passzol a bakancsodra még nem biztos, hogy a céljaidnak is megfelel. Jelentősen eltérhet a fogak száma, azoknak hossza, formája valamint az elrendezése és ezeknek mindegyike más-más célra lett kifejlesztve. Nézzük a fontosabb típusokat:

a) 10 pontos (fogú) klasszikus hágóvas: könnyű téli túrákra és gleccserjárásra alkalmas; a kisszámú fognak köszönhetően aránylag könnyű és olcsó is; vegyes sziklás terepen nem ajánlott a használata, mert a kevés fog következtében nagyobb terhelés jut ezekre és hamarabb eltörhetnek valamint meredek lejtőn kicsi a stabilitásuk.

b) 12 pontos klasszikus hágóvas: széleskörű felhasználásra alkalmas; a 12 fognak köszönhetően megfelelően merev és stabil, akár sziklás terepen és meredek firnlejtőkön is jól megállja a helyét; jégmászásra kevésbé jó, mert az első két fog nem megfelelően merev valamint nehéz stabilan belerúgni a jégbe.

c) 12 pontos klasszikus hágóvas (technikai variáns): az első két fog keresztmetszete T alakú és fogazott ezért sokkal merevebb mint a klasszikus változat; jobban megbirkózik a vízjéggel és stabilabb pozíciót biztosít függőleges terepen, valamivel nehezebb (az első fogak miatt) az előzőnél és drágább is.

T keresztmetszetű recézett első fogak egy 12 pontos hágóvason

d) 12 pontos klasszikus hágóvas (rövid fogakkal): többnyire azt tudja mint a „b” variáns, viszont kimondottan sziklás és mixt terepen érzi jól magát, a rövid fogaknak köszönhetően kevesebb valószínűséggel töröd ki a bokádat a sziklákon bukdácsolva, ugyanakkor több odafigyelést igényel a havas lejtőn, különösen oldalazás közben, mert a rövid fogak hamar kibillennek a hóból

A Grivel AirTech nagyon rövid, ék alakú fogazata

e) technikai vasak: ide most több mindent belegyúrok, mert ha már ezek közül válogatsz, akkor tutira tudod, hogy mit szeretnél, legfőbb jellemzőjük, hogy egyetlen T keresztmetszetű frontális foggal rendelkeznek, mely vígan harapja a jeget, vagy jól beékelhető mindenféle repedésekbe bizonyos modelleknél ez a fog cserélhető, állítható a hossza és a szöge, egyes modelleknél azt is eldönthetjük hogy kettő vagy egy frontális fogat használjunk-e és létezik olyan variáns is, melynek egy hátrafelé meredező foga is van, hogy a sarkunkat is megakaszthassuk egy lelógó jégcsapba, ezeknél a hágóvasaknál az elsődleges szempont az, hogy jól teljesítsen függőleges vízjégen, vagy sziklás terepen ezért nem kimondottan kényelmesek havas sétaterepen, az egyedülálló T keresztmetszetű frontális fog minduntalan kicsúszik a firnlejtőből, felgyűlhet a ragadós hó a talpad alatt, stb.

Egy nagyon agresszív monopoint (egy első foggal rendelkező) technikai vas a Petzltől

Volt néhány próbálkozás a gyártók részéről mindenféle alternatív struktúrák kifejlesztésére, de manapság szinte kivétel nélkül egy sarok elemből (négy foggal), egy első elemből és az ezt összekötő sínből épül fel az összes hágóvas.

Az összekötő sín segítségével állíthatod a hágóvas méretét. Egyes túra modellek esetében az összekötő sín valamilyen nagyon flexibilis ötvözetből készül, hogy hajolhasson a puha bakancsod talpa után. Ha nem tudja a sín követni a talp hajlását, akkor jó eséllyel eltöröd azt, vagy kibillen a bakancsod a kötésből. Ne a hágóvassal akard a bakancsodat merevíteni, mert rossz vége lesz!

Szintén tartsd szem előtt, hogy a hágóvasad mérete állítható legyen segédeszközök (csavarhúzó, villáskulcs) használata nélkül és összecsúsztatható legyen, miután kiválasztottad a neked megfelelő méretet. Magától érthetődnek tűnnek ezek a dolgok? Ha másodkézből vásárolnál 10-15 éves cuccot, nem is olyan biztos! Az ezredfordulón rengeteg olyan modell volt még, melyen a sín egyik vége fix volt, és helyszínen kellett bekattintanod a rögzítő szöget (vagy 8-as anyacsavart) a megfelelő lyukba…

Kerüld az olyan modelleket, melyeknek az alján nincs műanyag hólap! Ez a találmány nem is olyan régi keletű, elsőként a Grivel alkalmazta. Szerepe az, hogy megakadályozza, hogy hó gyűljön fel a hágóvasad alján a fogak közt. A sima felületű rugalmas műanyagról legtöbb esetben lepotyog a hó. Ennek hiányában akár kilós hógolyók is tapadhatnak a bakancsod talpára és amellett, hogy megnehezíti a járást, akár halálos kicsúszást is okozhat. Megjegyzés: egyes extrém technikai modell első részén nincs ilyen hólap, mert a gyártó azt feltételezi, hogy kőkemény vízjégen és fagyos sziklán használod csak.

Ezek a flexibilis műanyag lemezek megekadályozzák, hogy a hó a talpadhoz ragadjon

 

3. Anyag

A legtöbb hágóvas acélból készül és többnyire 800 gramm és 1,2 kiló között mozog egy pár tömege. Az acél elég rugalmas és erős ahhoz, hogy ne törd ki minduntalan a fogakat valamint aránylag lassan kopik sziklás terepen.

Bizonyos célokra ugyanakkor alumíniumból is gyártanak hágóvasat (vagy minek is nevezzem). Egy ilyen cucc mindössze 350-400 gramm! Kár, hogy nagyon gyorsan kopnak és használhatatlanok sziklás terepen. Általában egy kis rovátka jelzi a fogakon, hogy meddig koptathatod őket, majd dobhatod a szemétbe. Ezeket a hágóvasak könnyű gleccsertúrára vagy téli völgytúrákra alkalmasak, ahol biztos, hogy nem kell kemény jégre vagy sziklára lépned. Sítúrázók is nagy előszeretettel hordják a hátizsákban és remélik, hogy nem kell használniuk. A könnyű alumínium fogak úgy pattannak vissza a vízjégről, mint a gumiról.

Alumínium túra hágóvas: kevesebb mint fél kilót húz, de nagyon gyorsan kopik

Naná, hogy léteznek hibrid variánsok is! Például a Petzl kitalálta, hogy a különösen érzékeny és sokat használt első részt meghagyja acélból, a hátsó elemet legyártja alumíniumból és egy szintetikus zsinórral megoldja a két elem összekötését. Ueli Steck előszeretettel használta ezeket. A végzetes balesetekor is ilyeneket viselt, bár nem bizonyított, hogy a vasak okozták volna a vesztét. Ettől függetlenül érdemes óvatosan bánni ezekkel a felemás cuccokkal – megfelelő tapasztalatot igényelnek és jó, ha van mellette 1-2 másik pár normális vasad is.

Hibrid túra hágóvas acél első valamint alumínium hátsó elemmel

 

4. Gyártók és választás:

A jégcsákányhoz hasonlóan az első valamirevaló hágóvasat is a Grivel cég fejlesztette ki és azóta is ott vannak az élvonalban. Grivel vassal nehéz bakot lőni, bár ennek megfelelően az áraik is magasak.

Ugyancsak magas minőséget képviszel a BD és a Petzl is, valamivel barátságosabb áron. Előbbi különösen népszerű Európában. A BD termékekkel nem sok tapasztalatom van, a Petzlnek viszont több vasát is évekig használtam és engem meggyőztek.

Főleg azért kedvelem a Petz hágóvasait, mert a teljes termékcsalád moduláris és kompatibilis. Akár még különböző termékgenerációk közt is van átjárás. Néhány plusz alkatrész beszerzésével mindig az optimális felállást tudom kilegózni magamnak anélkül, hogy 4-5 pár különböző hágóvasat tartanék a felszereléstáramban.

Hágóvasak esetében én nem ajánlom, hogy olcsó gyártók mellett döntsetek. Még akkor is, ha a gyártó által megadott technikai paraméterek azonosak a drágább termékek adataival, sok potenciális hibát rejtenek. A klasszikus modellek a Petzl vagy a BD esetében sem veszélyesen drágák. Az olcsó cuccok viszont sok sebből véreznek:

 • a kialakításuk és a formaviláguk hozzávetőleges, ezért valahogy soha nem passzolnak pontosan a bakancs alakjához
 • a felhasznált anyagok minősége gyengébb: a fogak hamarabb törnek, hamarabb rozsdásodnak
 •  a kötés valamelyik eleme a legrosszabb pillanatban adja meg magát
 • idétlenül nagyok, még összecsukott állapotban is, ezért több helyet foglalnak a zsákban
 • az olcsó vasak esetében általában a hóvédő lapkákon is próbálnak spórolni ezért a feladatukat is rosszabbul végzik

Ha most veszed az első vasadat, de legalább 1-2 éves távlatban gondolkodsz, vegyél egy ügyes 12 pontos klasszikus hágóvasat. Azzal jó pár évig elleszel. Lehet, hogy spórolnál pár grammot és néhány ezer forintot egy 10 pontos vassal, de szerintem kár a kompromisszumért. Akkor vegyed a 10 pontos variánst, ha nagyon pici a lábméreted. Abban az esetben néha még előny is lehet a rövidebb vas.

Ha csak nem egyből a Himalájába indulsz, valószínű nincs szükséged az automata kötésre.

Még ha a jelenlegi bakancsodra klappol is, a lábbeli hamarabb elvásik mint a vas és nem biztos, hogy következőkor is full-automata kompatibilis bakecet veszel. Az is lehet, hogy vennél egy második pár könnyebb bakancsot 3 – 4 ezres túrákra és ezen már csak hátul van perem. Automata kötés tehát nagyon ritka esetben ajánlott, a másik két opció közti döntést a bakancsod adja meg. Ha semmiképp nem tudsz dönteni, akkor vegyél Petzl vasat, mert azt utólag tudod alakítani.

Ha gyors fejlődési görbében gondolkodsz, akkor vehetsz akár egy Petzl Linxet is. Ez a moduláris hágóvas alkalmas klasszikus hegymászásra de technikás jég és mixt utakra is. Használhatod 1 vagy 2 első foggal, valamint az alapcsomagban benne van az automata és fél-automata kötés és opcionálisan megveheted hozzá a hátsó kötéselemet, amivel univerzális lesz.

Petzl Linx cserélhető és állítható első fogakkal. Használható két vagy akár egy frontális foggal is

Végezetül elárulom azt is, hogy én milyen készlettel gazdálkodom, bár talán ez már enyhén túlzás (mentségemre szolgáljon, hogy ez az arzenál közös a párommal és sok esetben bizonyos típusból kettőre is szükségünk van egyidőben, valamint haveroknak is kölcsönzök, hogy együtt mehessünk hegyre):

 • Petzl Vasak (automata/félautomata): a legtöbbet használt, jól bevált alpesi eszközök, az Elbruson is ezeket használom
 • Grivel Airtech (félautomata): a rövid fogaknak köszönhetően nagyon kényelmes nyáron az Alpokban, ahol bőven akad sziklás terep
 • Petzl Sarken (automata/félautomata): tavaszi északi falak mászására 50-55 fokig, ahol rövidebb jeges szakasz is lehet elsőosztályú
 • Petzl M10 (automata/félautomata): ritkán használom: ha például vízjeget mászok, valamint ezzel másztam az Eiger északi falát
 • Petzl Dart (automata/félautomata): még érintetlen, a következő nagy kihívást várja
 • Camp XLC 470 (automata): ezt a könnyű alumínium vasat kimondottan sí-túrázni használom, ha csak nem valamelyik acél vasat viszem magammal

 

Bármelyiket is választanád, remélem lesz alkalmad tövig koptatni az összes fogát. Kalandra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain