1. rész – Grossvenediger  – 3666 m – a hegy, ahol érdemes elkezdeni az alpesi világgal való ismerkedést

by: Laca

Category: , , ,

Gyakori, hogy azért fordultok hozzánk, hogy segítsünk kiválasztani a megfelelő hegyi túrát.

Nyilvánvaló, hogy mind biztonsági, mind pedig anyagi szempontból sem érdemes elhamarkodni egy ilyen döntést.

Vajon megfelelő az erőnléted, a felszerelésed, a tapasztalatod?

Ez az írás azért készült, hogy ezeket a kérdéseket segítsen neked eldönteni.

De persze itt nem állunk meg.

Tanácsokkal és útmutatókkal szeretnénk segíteni a felszerelés kiválasztásban, az edzésben/felkészülésben és az akklimatizációban.

Számtalan alkalommal emlegetttük, de most is hangsúlyozzuk. Nagyon nagy előnnyel indulsz, ha tudod mi vár rád, ha már elméletben is felkészülsz a rád váró kihívásokra. (A fizikai fittség tehát nem minden…)

Ezúttal jöjjön a  Grossvendiger. A hegy, ahol érdemes elkezdeni az alpesi világgal való ismerkedést.

Szinte alig ismerünk olyan iKalandos túrázót, akinek nem ez volt az első 3000-ese.

Igazi beavató szertartás a gleccsertúrázásba és az alpesi magashegyi túrák világába.

A csúcs 3 vagy 4 napos programterv szerint is teljesíthető, (vezetővel mászás esetén) hegymászó technikai tudást egyáltalan nem kíván.

A program úgy lett összeállítva, hogy átlagos-sportos túrázók teljesíthessék, tehát egyáltalán nem probléma ha ez az első igazi magashegyi élményed.

Nem árt persze, ha nem most van rajtad először hátizsák, szoktál és szeretsz gyalogolni/túrázni. Néhányan úgy érkeznek, hogy már jártak a Magas vagy Alacsony-Tátrában, esetleg próbálták a via ferrárát. Mások inkább csak itthon, Magyarországi körülmények között túráztak – például az országos kék-túra ösvényein.

De olyan is akad, akinek semmilyen tapasztalata nincsen. (Alapvetően ezzel sincsen baj, hiszen azért jössz, hogy ezt megszerezd. De fontos, a sportos előélet és a jó erőnlét.)

Milyen nehéz, mire kell számítani?

A Grossvenediger hegymászó szempontból abszolút kezdő szintű, egy könnyű gleccsertúra. A szintkülönbségek barátságosak (7-800 méter),  kényelmes tempóban ez 3-5 óra alatt teljesíthető.

Természetesen a túra alatt több pihenőt is tartunk.

Ennek ellenére nem szabad lebecsülni a Venedigert, fontos tehát a sportos előélet és a kitartás. Képesnek kell lenned néhány órán keresztül felfelé gyalogolni.

Technikai nehézség nincsen, kizárólag gyalogolni kell  – eleinte köves, később havas-jeges terepen.

Összeségében elmondható, hogy a túrázók 98%-a sikeresen szokta teljesíteni a hegyet, persze ha a magashegyi időjárási viszonyok ezt lehetővé teszik. Magyarán viszonylag ritka, hogy stabil időben valaki visszafordulna a csúcsnapon.

Hogyan érdemes készülnöd fizikailag, ha még semmilyen tapasztalatod nincs és még sohasem túráztál?

Első körben érdemes lemérned, hogy mennyire vagy fitt, bírod-e a gyaloglást. Ehhez itt találsz pár túra tippet, amit itthon tudsz teljesíteni és gyakorlatilag csak az útiköltségre kell egy kicsit költened.

Ha már túráztál, de edzenél/készülnél, akkor két tanácsunk van.

Amennyiben van rá lehetőséged menj el magashegyi túrákra, számtalan jelölt ösvény van például a Magas-Tátrában vagy Ausztriában, ahol remekül fel lehet készülni, ki lehet próbálni az új felszerelést stb…

Magashegyi edzéstervünk is van

A másik lehetőség, hogy főleg itthon készülsz, ez sem lehetetlen. Ehhez készítettünk egy magashegyi edzéstervet, amit itt letölthetsz. Ne ijedj meg tőle, már az is valami ha részben teljesíted. Bátran el lehet térni tőle, a fontos az, hogy vedd komolyan a Grossvenedigert és készülj fel.

A Venediger szezonja június végétől-szeptember közepéig tart, így a tavaszi, kora nyári időszakban bőven belefér, hogy egy kicsit megedződj. Tehát, ha most veszed először a fejedbe a hegymászást, akkor is bátran vágj bele.

A túra menete, program

A Grossvendiger három napos programot itt találod.

A túra oldalán, elolvashatod a részleteket, itt összeszedtük a költségeket, találsz felszerelés listát és egy sor egyéb hasznos tippet.

Ha kérdésed van bátran írj a túra “érdeklődés” gombra kattintva.

Hegyi szakértők fognak segíteni neked és nálunk nincs olyan, hogy hülye kérdés.

Felszerelés

Minden túránknál találsz egy felszerelés listát (“Felszerelés és infó fül” alatt), amely alapján érdemes pakolnod.

Amennyiben a felszerelés kiválasztásban szeretnél segítséget kapni, körülnézhetsz a campside-on. Ez egy olyan webshop, ahol általunk is tesztelt, jó ár-érték arányú felszereléseket vadászhatsz magadnak. A kínálat még nem teljes, de érdemes időről-időre visszanézned.

A campside mögött olyan hegymászók “bújnak meg”, akik maguk is használják ezeket a felszereléseket, tehát nyugodtan hagyatkozhatsz a tanácsaikra. Ezek tényleg a hegyen lettek letesztelve.

Bakancs, hátizsák, kabát, kamásli, túrabot, fejlámpa…ezeket biztosan megkapod.

A felszerelés kiválasztásban, egyébként rengeteget cikkeztünk az elmúlt időszakban

Néhányat itt összegyűjtöttünk neked –

Bakancsválasztás – praktikus tanácsok, elemezés, tippek, konkrét típusok, amiket jó szívvel ajánlanak hegyivezetőink

Milyen a jó hegyi hátizsák – mi legyen rajta, mekkora legyen – tippek és tancsások itt

Ruházat A-tól Z-ig – a magashegyi ruházaton sok minden múlhat, tanuld meg Te is profin összeállítani a saját felszerelésed – tanácsainkat itt olvashatod

Érdekel a Grossvenediger, megnézem a programot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain