Hogyan válassz megfelelő hátizsákot a hegyi túráidhoz?

by: Laca

Category:

Túravezetők tippjei, amiket betartva nem foghatsz mellé:


...emlékszem, az első "igazi túra hátizsákomat", amivel magashegyi túrákra indultam, 12 évesen kaptam a szüleimtől. A budaörsi Auchanban vásárolták, 50 literes volt, kék, fekete és zöld. Még a hímzett márka feliratra is emlékszem: Adventure - Let's go ahead!


Szerettem, mert tök jól belefért minden, volt pár oldalzsebe, strapabíró anyagból volt. Boldog voltam, amikor a kezembe vehettem, a padláson talált 1970-ben gyártott zsákhoz képest, ez maga volt a high-tech mennyország.


Aztán arra is emlékszem, hogy néhány tátrai és erdélyi túra után elkezdtem rájönni a hibáira. Itt nyomott, ott szakadt el, míg végül teljesen használhatatlanná vált. Sajnálkoztam persze, de ezek a rossz tapasztalatok már akkor egy csomó mindenre rávilágítottak.


A következő zsákomat már egészen komoly és kidolgozott szempontok szerint választottam ki. Azóta eltelt sok-sok év és elfogyott még egy-két "profi hátizsák".Lukácsa Laca, iKaland

Túravezetőinkkel beszélgetve és a több száz megszervezett túra után pedig az is kiviláglik, hogy egyeseknél a hátizsákválasztás a párválasztáshoz hasonló kaliberű dilemmát okoz. Persze, ez teljesen érthető.

 

Ezért összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amikre érdemes figyelni mielőtt hátizsákot vásárolsz a hegymászó túráidra.

(Fontos megjegyzés: A hátizsák nem egyenlő táska, a kötél nem madzag, a gleccserhasadék nem szakadék… :) )

Ha kezdő vagy mindenképpen ajánljuk átolvasásra az alábbiakat, de a haladó, tapasztaltabb hegyjárók is találhatnak benne hasznos tippeket. Az első kérdés persze az, hogy mire, milyen típusú túrákra, mászásokra fogod használni?

 

 

Az egyszerűség kedvéért, mi ezúttal a “nagy átlagot” vettük figyelembe, tipikusan a 2-3-5 napos gleccsertúrákhoz, mászásokhoz (pl: Grossvenediger, Marmolada, Mont Blanc, Grossglockner) kapcsolódó szempontok mentén haladtunk.

 

Florian_Hill_Ascent-940x523

Kitérünk tehát az ideális hátizsák tulajdonságaira, méretére, arra, hogy milyen részletekre figyelj, feltárunk néhány tipikus hibát, amit megismerve remélhetőleg Te nem a saját károdon tanulsz.

Kiderül, hogy mi a közös az átlagos kiscserkészben és a szemfüles hegymászóban, eloszlatjuk a tévhiteket, kézzelfogható tippeket adunk a pakoláshoz, végül konkrét márkákat és típusokat is ajánlunk, olyanokat, amit túravezetőként, mászóként mi is használunk a hegyekben.

Vágjunk is bele. Gondold oda, hogy minden mondat valahogy így kezdődik: Az “ideális hátizsák…”

30-45 literes űrtartalmú: Ha az Alpokban, Tátrában 1-5 napos túrákat tervezel és menedékházakban szállsz meg, akkor ez minden esetben elegendő lesz a felszerelésed szállítására. Az ennél nagyobb zsák valószínűleg tele lesz felesleges holmikkal és a csak lassítod a tempót, kifárasztod magad.
Természetesen “feltételezzük”, hogy a házakban minden esetben lehet meleg ételt kapni és újra töltheted a kulcsodat is, ami Európában a legtöbb helyen csak szezonon kívül nem igaz.

Nézz körül a campside-on. Kézzel válogatott, általunk használt és tesztelt felszerelések.


 


 

Kényelmes, kidolgozott hátrendszerű, mell és derékhevederekkel felszerelt.
Azt talán nem kell megvitatni, hogy ha a hátadra nem illeszkedik jól a zsák, akkor mi fog történni és mennyire lesz élvezetes a túrád. A derékpánt azért elengedhetetlenül fontos, mert ez "veszi le" a súlyt a vállaidról.

Egy kényelmes és jó kialakítású derékpánt alkalmazásával minden gond nélkül menni fog a 8-15 kg-os zsák cipelése, szinte meg se fogod érezni a súlyt. (Ez persze kicsit túlzás, de mindenesetre ez óriási segítség.)

A mellheveder segít a stabilizálásban és biztosítja, hogy a vállaidról ne csússzon le a zsák. Ne húzd túl szorosra, mert nem kapsz majd levegőt.

 

Rendelkezik megfelelő hosszúságú masszív felszerelésrögzítő és/vagy szűkítő hevederekkel: így a jégcsákány és a túrabot könnyen, gyorsan rögzíthető, de az sem árt ha egyéb felszerelést is biztonságosan fel tudsz rá rögzíteni. Pl: hótalp, síléc, kötél, hágóvas.

Amikor kevesebb felszerelést viszel, a hátizsák összehúzható, szűkíthető az oldalsó hevederek segítségével.

Modellektől függően ez eltérhet, de javasoljuk, hogy oldalanként legyen két, csattal ellátott nagy tartományban állítható heveder, illetve minimum egy jégcsákány rögzítő.

Nem baj, ha a csatok összefordíthatók, tehát esetleg a zsák elejére is tudsz rögzíteni. Egyes darabok fel vannak szerelve további hevederekkel, melyek lehetővé teszik a síléc és a kötél megfelelő rögzítését is. Ez utóbbi nem feltétlenül szempont, de ha univerzális zsákot akarsz, ami minden túrán kiszolgál, akkor ilyet válassz.

 

Ivórendszerrel felszerelt ("camelback"): praktikus, mert az iváshoz nem kell levenned a zsákod, így többször kevesebbet iszol. Ha így teszel nem fogsz kiszáradni és mivel folyamatosa az utánpótlás valószínűleg kevesebb folyadék is elég lesz egy napra. Hátránya lehet, hogy nagy hidegben befagyhat a cső, illetve, elég kellemetlen ha csöpög vagy kireped a tartály. A tartály könnyedén elhelyezhető a hátizsák hátában vagy a felső klapniban. A legtöbb modell esetében ez egyébként alapfelszereltségnek számít.

 

Rendelkezik min. 1-2 kisebb zsebbel és felszereléstartó füllel lehetőleg a derékpánton és/vagy a vállpánton.(Ez kiegészülhet még néhány különálló tárolórésszel, általában a zsák tetején vagy oldalán.)

Eszméletlen nagy segítség, ha útközben nem kell megállnod és levenni a zsákod egy kis plusz energiáért. Egy derékpánton elhelyezett aprócska hálós/rugalmas zsebbe kényelmesen elfér pár szőlőcukor vagy néhány energiaszelet.

A felszereléstartó fülre elhelyezhetsz egy jó adag technikai felszerelést (pl: karabinerek, jégcsavar, pruszik), de ide akaszthatod az épp nem használatos kesztyűdet, a napszemüveg tokját vagy épp a GPS-t.

Arra azért fontos figyelni, hogy ne nézz úgy ki mint a karácsonyfa, magyarán lehetőség szerint minden legyen a zsákban, de az esetlegesen kívül hordott dolgok még véletlenül se akadjanak be, vagy essenek le.

 

Inkább keskeny és magas, mint széles, duci felépítésű. A nagy kiálló zsebeket érdemes kerülni. Egy keskeny zsákkal kényelmesebb lesz mozogni, nem akad be sehol, ráadásul jobb a súlyelosztása is.

 

A csatok kesztyűben is könnyen nyithatók. Sajnos ez nem minden zsákra igaz, pedig sok időt takarítasz meg magadnak a hegyen, ha gyorsabban megy a pakolás.

 

 

4 további tipp amire a legtöbben nem gondolnak, pedig érdemes:

1. Hasznos kiegészítő lehet a beépített esőhuzat: bár ezt elég könnyen lehet pótolni (sok boltban kapható külön esőhuzat néhány ezer forintért) és nagy esőben ez is átázhat. (Igen, bárki bármit mond, minden zsák átázik, a kérdés maximum az, hogy mikor. A kamionponyvák nyilván nem, de azok elég nehezek, inkább húzózsáknak használják vagy az utazás során, az alaptáborig.) Azért, erre is van megoldás, olvass tovább...

 

2. Praktikus ha nem csak felülről, hanem oldalról is hozzáférsz a zsákod tartalmához. Sok gyártó ez úgy oldja meg, hogy az oldal zsebekben van egy dupla zipzár, amivel a hátizsák belső részeihez is hozzáférsz.

 

3. Nyilvánvaló okokból, erős, strapabíró anyagú zsákot válassz. A nagy gyártók egyre ügyesebbek abban, hogy a könnyű, vékony anyagokat is tartóssá teszik, de egy vastagon és sűrűn szőtt "cordura" összehasonlíthatatlanul többet bír, mint mondjuk egy papírvékony "ripstoppos superlight". Ebben a kérdésben mérlegelj, hogy a tartósság vagy a kisebb súly számít inkább.

 

4. Könnyen jól pakolható/tömhető zsákot válassz, ha sokat repülsz praktikus a kivehető hátmerevítős. Figyelj arra, hogy bizonyos modellekben olyan merevítés van, ami nagyobb, nem összenyomható tárgyak pakolását megnehezítheti. Ezeket érdemes kerülni.

 

Nem lesz könnyű, de próbálj úgy pakolni, hogy figyelembe veszed az alábbi néhány szempontot:

Milyen eséllyel lesz szükséged az adott felszerelésre illetve várhatóan a túra mely szakaszában kerül elő?
A ritkán használt dolgok pl: tartalék elem a fejlámpába, elsősegély csomag, tartalék száraz réteg, pót kesztyű vagy az ami csak este fog kelleni a menedékházban (váltóruha, hálózsákbélés, fogkefe), esetleg vésztartalékként van nálad (izolációs fólia, javító készlet) szintén kerülhet kevésbé elérhető helyre.

Egy ekkora hátizsákban úgysem tudsz nagyon eldugni semmit, de inkább azokat tedd könnyen elérhetővé - zsebekbe, zsák tetejébe, amit a túra során nagy eséllyel elő is fogsz venni. Az, hogy pontosan mire lesz szükséged nem könnyű és nem is lehet teljes bizonyossággal meghatározni, mert függhet az időjárástól, a hóviszonyoktól, a terep jellegétől, illetve igényel némi tapasztalatot.

De ha tudatosan próbálsz így pakolni, akkor előbb utóbb ki fogod találni, hogy mi az ami működik és mi az ami nem, hatékonyabb, gyorsabb leszel, nem fogsz annyit "szüttyögni". (Kezdőknél az egyik leggyakoribb "hiba", az időrabló-hosszas pakolászás, keresgélés, készülődés.)

A fentiekből értelemszerűn következik, hogy a biztosan kellő darabokat próbáld meg jól elérhető helyre - kis tárolók, hátizsák klapnija, egyéb zsebek közelében elhelyezni.

Pl: Enni biztosan fogsz, néhány gyorsan bevihető energiabomba tehát jó ha elérhető helyen van. (Bővebben érdekelnek a hegyi étkezés fortélyai? Itt találsz még néhány tippet.)

 

A nehezebb felszerelések lehetőleg ne a zsák elejébe és tetejébe kerüljenek, bár ez a szempont nem minden esetben kivitelezhető, de érdemes figyelembe venni. Minél távolabb esnek a hátadtól/derekadtól annál rosszabb lesz a hátizsák súlyelosztása.

Magyarán a nehéz cuccok ingataggá teszik a zsákot, rossz esetben kockáztatva a túrázó/mászó stabilitását.

 

Igen, igen banálisan hangzik, de pakolj zacskókba/vízálló tasakokba. Ezt minden átlagos kiscserkész tudja, de sok hegymászó, akkor jön rá, amikor a high-tech hátizsákjából előveszi a csurom vizes pehelykabátot. Ha így pakolsz, a felszerelésed, ruházatod könnyeben rendszerezhető és bármilyen körülmények között száraz maradsz. Még azokon a napokon is. :)

Az utóbbi időben divatossá váltak a mindenféle vízálló, kompressziós zsákok. Ha ilyenbe pakolsz biztosan nem ázik el a cuccod, ráadásul több fér a zsákba.

A vízhatlan zsákok szárazon tartanak mindent és könnyebb a ruházat rendszerezése is.

A vízhatlan zsákok szárazon tartanak mindent és könnyebb a ruházat rendszerezése is.

Fentebb is említettük, de lehetőség szerint ne nagyon aggass magadra dolgokat, amit lehet pakolj el hátizsákba. Ha mégis kívülre teszel valamit, nagyon figyelj arra, hogy semmiképpen ne eshessen le/csúszhasson ki.

Tipikus és gyakran elkövetett hiba, hogy pihenők során a túrázó lepakol a földre/hóba/sziklára. Aztán egy óvatlan pillanatban sisak és a kulacs lecsúszik a völgybe, a hátizsák leesik, a kesztyűt vagy az héjkabátot elfújja szél.

Nézz körül a campside-on. Kézzel válogatott, általunk használt és tesztelt felszerelések.


 


 

TIPP

Ha havas terepen vagy (pl: gleccsertúrán) taposs ki a hóban egy akkora gödröcskét, amiben stabilan elhelyezhető a hátizsákod. Más helyzetekben egy hevederrel és egy karabinerrel könnyedén rögzítheted a felszerelést a via ferráta dróthoz vagy egyéb fix ponthoz.

Az apróbb dolgokat pl: kesztyű, sisak  - a beülődhöz is rögzítheted, de semmiképp se pakold le a földre.

 

 

Néhány konkrét típus, amit jó szívvel ajánlunk.

(Túravezetőink, mászótársaink ezeket használják, tehát ezekkel biztosan nem fogsz mellé.)

Deuter Guide: Klasszikus és strapabíró darab, sokak szerint az egyik legpraktikusabb, legsokoldalúbb közepes méretű zsák, ami kapható. Az ára relatíve magas, de sokáig fog szolgálni, mondhatni örök darab.

Simond Sprint 30: Kevesen tudják, hogy a Decathlon által felvásárolt francia márka az egyik úttörője volt a modern hegymászó felszerelés gyártásnak. Chamonixban tesztelik, rajtunk kívül a francia hegyivezetők is előszeretettel vásárolják és használják. Outdoor sznobok is nyugodtan bízhatnak benne. Rendkívül sokoldalú zsák, meglepően barátságos áron, meglepően jó garanciális feltételekkel.

Osprey Mutant: Designos, szép és gyártásakor minden apró részletre nagyon odafigyeltek, így a hegymászás minden ágában (pl: sziklamászás, alpesi gleccserjárás/mászás, via ferráta, túrasí) kielégíti az igényeket. Szintén egy megbízható darab, mely könnyű anyaga mellett strapabíró. Természetesen ez is szubjektív, de az Osprey egyes modelljeit a világ legjobb hátizsákjai között tartják számon.

Zajo Eiger: Az Eiger széria tartalmazza mindazt a felszereltséget, amit mi erősen javaslunk nagyobb nehézségeket rejtő kalandjaidra. Az Eiger 35 egy rendkívül tartós, felső kategóriás alpin hátizsák. Robosztus, kompromisszumokat nem tűrő konstrukció 100% Cordura anyagokból. (Ezt a campside-on is megrendelheted.)

További modellek, amiket ajánlunk: TNF Cobra, TNF Shadow, Arcterix Alpha, Black Diamond Speed, Patagonia Ascensionist

Természetesen a fentieken kívül is vannak még nagyon jó és használható zsákok, amennyiben bizonytalan vagy és szeretnél tanácsot kérni a vásárláshoz, egész nyugodtan keress meg minket az alábbi űrlapon. 

Ne feledd!

...a felkészülés, az alapozás ugyanúgy része a csúcsmászásnak, mint azok a lépések, amiket a csúcs alatt megteszel. Vedd komolyan! Meghálálja magát - és segít intenzívebben megélni azt az élményt, ami miatt te is, én is hegyre megyünk...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain