Hogyan lehetek hegymászó, hol kezdjem – avagy mit kell tenned, hogy vizsgázott hegymászó legyél

by: Laca

Category: ,

A magyarországi hegymászó képzésről

Az alábbiakban a Magyar Hegymászó Szövetség tematikája szerinti tanfolyamokat és a lehetséges kiegészítő tanfolyamokat mutatjuk be. Amennyiben szeretnél vizsgázott hegymászó lenni, itt megtalálod, hogy milyen tanfolyamokat kell elvégezned.

Végezd el a tanfolyamokat és máris hegymászó vagy

Azért ennyire nem egyszerű az út, de tény, hogy a hazai hegymászóképzés három tanfolyamának elvégzése után vizsgázott hegymászó leszel és megtanulod azokat a technikákat, amelyek ismerete nélkül nagyon hamar otthagyhatod a fogad a hegyekben.

A tanfolyamok az alábbiak:

 1. Alapfokú sziklamászó tanfolyam
 2. Nyári magashegyi tanfolyam
 3. Téli magashegyi tanfolyam

Kinek ajánljuk a tanfolyamokat? Kinek való és kinek nem?

Wildspitze - Ausztria második legmagasabb csúcsa

Tulajdonképpen mindenkinek, aki komolyabban bele akar menni a hegymászásba. Legyen szó több kötélhosszas sziklautakról a Garda-tónál, téli mix mászásról Skóciában, vagy 5-6-7 esetleg 8 ezresek megmászásáról.

Ha önállóan és biztonságosan szeretnél sziklát/hegyet mászni, akkor előbb-utóbb biztosan el kell végezned a tanfolyamokat, hacsak nem vagy olyan szerencsés, hogy van a közeledben egy tapasztalt és lehetőség szerint vizsgázott hegymászó/oktató, aki megtanít mindenre.

Ha kizárólag vezetővel akarsz mászni és nem érdekel, hogy mi miért történik (egyszerűen meg akarod mászni a csúcsot és inkább profira bízod magad), akkor sem szükséges elvégezni a tanfolyamokat. Idővel úgyis ragad rád valami, de egy jó vezetővel viszonylag kevés tudás mellett is mászhatsz nagy hegyeket.

Valószínűleg, ahogy egyre komolyabb hegyeket/nehezebb-komplexebb mászásokat nézel ki, magadtól is rá fogsz jönni, hogy mászópartnerként kell viselkedned, ennek megfelelően ismerned kell az alapvető technikákat.

A magyarországi hegymászóképzés felépítése

Tehát még egyszer: ahhoz, hogy vizsgázott hegymászó lehess, a három tanfolyamot mindenképpen el kell végezned. Célszerű a hivatalos sorrendben, hiszen a tanfolyamok részben egymásra épülnek. Ez különösen igaz az alapfokú és a nyári magashegyi tanfolyamra. A téli tanfolyamot az első kettő nélkül is elvégezheted, de utólag érdemes legalább az alapfokút pótolni.

 • 1

  Alapfokú sziklamászó tanfolyam

 • 2

  Nyári magashegyi tanfolyam

 • 3

  Téli magashegyi tanfolyam

Alapfokú sziklamászó tanfolyam:

sziklamászás Máltán - kiváló minőségű mészkő utakon

Röviden itt tanulod meg a hegymászás alapjait. A biztosítási lánc/rendszer kiépítését, helyes és biztonságos használatát. Magyarán megtanulod azt, hogy hogyan juss fel önállóan (- nyugi nem egyedül, hanem elől mászva -) és az életed kockáztatása nélkül egy sziklafalon, akkor is ha esetleg nincsenek nittek. Elsajátítod az ereszkedés, standépítés, köztes elhelyezés lehetséges módszereit. Innentől nem lesz gond, ha csukott szemmel vagy félkézzel kell megkötnöd a csomókat. Bővebben itt találod a tanfolyam tematikáját.

A tanfolyamot teljesen kezdőként, tehát előzetes mászó tapasztalat nélkül is elvégezheted. Nem kell nehezet mászni, a cél nem ez, hanem, hogy megtanuld az alapokat. A tanfolyamon természetesen tanulsz mászótechnikákat is, tehát biztosan jobb (hatékonyabb, technikásabb) mászó leszel, miután végeztél.

Gyakori tévhit, hogy ez a tanfolyam csak akkor kell, ha sziklamászó akarsz lenni. Tény, hogy itt alapvetően sziklamászást tanulsz, de az itt elsajátított kötél technikai ismeretek például minden körülmények között hasznosak lesznek.

Az alapfokú tanfolyam után vizsgát tehetsz, amelynek sikerességét a Magyar Hegymászó Szövetség igazolja. A szövetség és valamelyik hegymászó klub tagjaként (van egy minimális tagdíj) hegymászó igazolványt is kapsz és ebben gyűjtheted a tanfolyamokat igazoló matricákat. (A másik két tanfolyam után hivatalos vizsga nincs, a tanfolyam vezető értékeli a munkád és eldönti, hogy átmentél-e vagy sem.)

Nyári magashegyi tanfolyam:

dscn9413

 

Az alapfokú tanfolyamon tanultakat már magashegyi környezetben, több kötélhosszas utakban gyakorolhatod. Itt már komolyabb hangsúlyt kapnak a tradicionális mászó technikák - mászó út tervezés, eszközök helyes használata (friendek, ékek stb..), tájékozódás, időjárás, ön- és társmentés. Itt kezdődik az igazi hegymászás.

A tanfolyam sikerességét az oktatód igazolja, hivatalos vizsga nincsen.

Bővebb infóért kattints ide!

Téli magashegyi tanfolyam:


Magas-Tátra, téli hegymászótanfolyam

Sziklamászás helyett a havas, jeges terepen történő biztonságos hegymászást tanulod meg ezen a tanfolyamon. Legyen szó téli magashegyi túráról/mászásról vagy egy nyári gleccsertúráról 3-4000 méter felett. A sokak által célként kitűzött alpesi csúcsok (pl: Mont Blanc, Grossglockner) megmászáshoz elsajátíthatod a megfelelő technikai tudást.

Gleccserjárás, mentés a hasadékból, kicsúszás, hágóvas és jégcsákány használata, standolás hóban-jégen, lavina biztonsági ismeretek stb...

A tanfolyam sikerességét az oktatód igazolja, hivatalos vizsga nincsen.

Bővebb információ a téli magashegyi tanfolyamról itt.

Tény, hogy az Alpok fenn említett nagy és híres csúcsaihoz, gleccserjáráshoz kapcsolódoan itt tanulod a legtöbbet, de ha biztonságosan és önállóan akarsz mozogni a hegyekben, akkor a másik két (alapfokú, nyári magashegyi) tanfolyamot is végezd el.

 

Egyéb modulok, lehetséges továbbképzések

Az alábbi képzések nem képezik szerves részét a hegymászóoktatásnak, ezek nélkül is lehetsz vizsgázott hegymászó. Azonban ha komoly terveid vannak, vagy csak úgy érzed, hogy bizonyos területeken még van mit tanulni, akkor tudj róla, hogy ilyen lehetőségek is léteznek. Ezzel a tudással, gyakorlattal a tarsolyodban igazi all-round hegymászó leszel, bárhová is sodor az élet.

Lavina-tanfolyam

dropping_in_silverton_mountain_orange

Elméleti és gyakorlati oktatás, hogy lavinaveszélyes terepen is megtanulj döntést hozni és a kockázatot minimálisra csökkentve élvezhesd a hótalpas, freeride vagy sítúráidat.

A tanfolyam bőven túlmutat a téli tanfolyamon begyakorolt eszközhasználaton, elméleti és gyakorlati mentési módszerek ismeretén.

Bővebb infó a tanfolyamról.

Jégmászó tanfolyam

Jégmászás a Fogarasi-havasokban

Ez a néhányan nap kifejezetten a jégmászó technikákról, eszközökről szól, mivel a hegymászás ezen ágát csak felületesen érinti a téli magashegyi tanfolyam.

A jégmászó tanfolyam részleteit itt találod.

Szükséges tapasztalat: alapfokú sziklamászó tanfolyam és téli magashegyi tanfolyam

Expedíciós tanfolyam

Bivakolás 3500-on - Expedíciós tanfolyam az Alpokban

Sátrazás 6300-on, hajnali hóolvasztás, teafőzés az előző napi tésztavízben, 3 napos didergés a sátorban a csúcstámadás előtt, kényszer bivak mínusz 15 fokban – ezekre nem tudsz felkészülni. Vagy mégis? Ez a specifikus tanfolyam azoknak készült, akik szeretnének 6-8 ezres hegyeket mászni. Néhány nap alatt expedíciós veteránok keze alatt beletanulhatsz az expedíciós technikákba.

Bővebb információ a tanfolyamról itt.

Javasolt tapasztalat: Több alpesi csúcs teljesítése (4-5000 feletti csúcsok) vagy téli magashegyi tanfolyam
Ha kérdésed adódna, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, az alábbi gombra kattintva!

Kérdésem van a tanfolyamokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain