Hét könyv, amikből megérted, miért kell neked is Grúzia

by: Túravezető

Category:

Felmászol a Kazbekre (5047 m), vagy körbeutazod Grúziát? Kiolvastad már a Lonely Planet és a Wikipédia vonatkozó írásait? Mindent tudsz a Dél-Kaukázus történelméről és előre vágod már azt is, hol fogod a legjobb hacsapurit enni miután megtaláltad az ország legeldugottabb pontjait? Ha még ennél is többre vágysz és érdekel a helyi kultúra sűrűje, mi van a hegyek mélyén és a fényképeken túl, nézd meg, mi az a hét könyv, amit még feltétlenül olvass el, mielőtt becsekkolsz a hajnali repülőútra!

Ha pedig már mindezen végigrágtad magad, gyere el velünk a grúzok földjére és nézd meg magad, miért tartotta Tolsztoj és Steinbeck is édenkertnek azt!

A lista persze nem teljes. Hogy is lehetne, mikor az 1600 éves grúz írásbeliségnek hála már jó ideje precíz és szaftos, lélekelemző és könnyed, romantikus és realista feljegyzéseket kaphatunk a a Kaukázusból. Ilyen időtávban legnagyobb orosz írók – többek közt Puskin, Lermontov és Tolsztoj – évtizedes kaukázusi száműzetései is csak egy fejezet volt az évszázados perzsa uralom után és a fiatal grúz demokrácia előtt.

Mihail Lermontov: Korunk hőse

Lermontov XIX. századi nagyregényéhez nyert önéletrajzi ihletettséget miután forradalmi hangvétele miatt száműzetésben találta magát a cári Oroszország déli végein. Pecsorin, a főhős bámulatos fizikai és szellemi képességekkel rendelkezik – mégsem használja ki azokat csak bolyong tétlenül a kaukázusi kormányzóságokban. Szibéria fájdalmat okozó szenvedéseivel szemben a Kaukázus magashegyi tájai és látványos természeti változatossága épp a bámulatos lehetőségeket szimbolizálják.

Elérhető: letölthető online, vagy bármelyik antikváriumban jó esélyeid vannak.

Grúz hadiút Lermontov 1837-es festményén és a túravezetőd 2010-es fényképén.

 

Lev Tolsztoj: Hadzsi Murat

A nagy hódítások időszakát idézi fel Tolsztoj is, aki a szilaj és zord hegyvidék politikai viszájait és törzsi és cári viaskodásait eleveníti meg. Ha nem lenne annyira mérhetetlenül precíz, hogy szinte a paták felverte port is köpködni kell lapozás közben a romantikus kalandregény lehetne az orosz indiánregény. Pszt, Tolsztojhoz képest meglepően rövid szöveg, még a kézipoggyászba is könnyen befér.

Elérhető: letölthető online, vagy próbálkozz antikváriumban.

Thomas De Waal: The Caucasus: An Introduction

Eurázsia szakértőkből lassan magyar nyelven is akad egy pár, ám ha mélyebben kezd érdekelni a Kaukázus, hamar belefuthatsz a legérthetőbb, ám szakmailag mégis legrelevánsabb Tom de Waalba, a Carnegie elemzőjébe. Az Azerbajdzsán és Örményország véres háborújáról írt könyve, a Black Garden félelmetesen alapos és precíz, ám mégis rendkívül olvasmányos. Ezt követte a térség átfogóbb, nagyképet leíró történetét, a társadalmak aktuális helyzetét és lehetséges irányait elmesélű mű. A szerző legaktuálisabb írásaiért érdemes Facebookon bekövetni.

Elérhető: angol nyelven az Amazonról.

Peter Nasmyth: Walking in the Caucasus – Georgia

Nem elég, amit a túravezetőd mutatott és újabb ösvényekre vágysz? Grúzia és Svájc között hegyi trekking szempontjából a legnagyobb különbség egyértelműen a Kaukázus érintetlensége, az emberi beavatkozás hiánya. A kihívásra nyitott túrázó ezt persze abszolút pozitívumként értékeli, hisz van mit felfedezni: akár egy hetet is sétálhatsz úgy, hogy nyomát sem leled aszfaltnak. Nasmyth könyét azért érdemes magaddal vinni, mert nemcsak bejárta az ország legtöbb gyalogösvényét, hanem részletesen leírta annak flóráját-faunáját, rövid történetét, amik mellé GPS koordinátákat, hasznos felszerelés infókat és színes képeket is kapsz.

Elérhető: angol nyelven az Amazonról.

Legjobb túrautak néha iszaposak, néha virágosak.

 

 Bagdány Sándor: Grúziai utazások

Legkézenfekvőbb előnye ennek a 40 éve megjelent útikönyvnek, hogy magyarul van. Ezen túl persze további mélységeket rejt, hiszen a legendás Panoráma könyvsorozat nem csak sok tízezer példányszáma miatt került oda kalandos nagyanyáink könyvespolcaira. A vízuminformációk és a politikai gazdaságtant elemző rész valószínűleg meghaladott már, ám épp – a még ma is pontos történeti részen túl – ez teszi igazán izgalmassá. Személyes kedvencem az utazási lehetőségek leírása: saját gépjárművel nem ajánlott, vonattal Kijeven vagy Moszkván át két nap alatt meg is érkezhetünk Tbiliszibe.

Elérhető: Antikvárium.hu-n néha ki lehet fogni egy-egy példányt.

Darra Goldstein: The Georgian Feast

A gasztroirodalmár Darra Goldstein könyve alapmű, ha nem csak megfőzni és nevükön nevezni (sic!) szeretnéd a gasztroforradalom következő állomásának jósolt grúz konyha elemeit, hanem tudni szeretnéd, miben más a maconi a joghurtnál, kinek jutott eszébe szőlőszirupba mártani diófüzért. A téma jelentőségét hangsúlyozva jegyezném meg, hogy Alekszandr Puskin szerint minden grúz étel egy verssel ér fel.

Elérhető: Amazonról.

John Steinbeck: Orosz napló

Csupán egy fejezet szól Grúziáról, ám feltétlen a listán a helye. A könyv különleges voltát az adja, hogy a XX. század egyik legnagyobb amerikai írója és egyik legjobb fotósa – John Steinbeck és Robert Capa – annyira kiváncsiak lettek a Szovjetunióra, hogy megnézték maguknak – 1947-ben, rögtön a II. világháború után még épp átcsusszantak a vasfüggöny alatt. Aligha van ennél életközelibb és sokrétűbb írás nyugati utazóktól ebből a korszakból. Moszkvából sok átszállással, repültek a szovjet édenkertbe, ahová úgy vágynak az oroszok, mint a mennyországba. Szőrös ámde szép férfiakat láttak, költői tósztok mellett hatalmasakat zabáltak és hegytől hegyig, Tbiliszitől Sztálinig zötyögtek ilyen-olyan járgányokon.

Elérhető: nagyobb könyvesboltokból előrendeléssel.

Grúz arcok 1947-ből (Robert Capa) és 2015-ből (iKaland túra).

 

A könyvek beszerzéséhez kérd túravezetőd segítségét, vagy ugorj be Tbiliszi legjobb idegennyelvű könyvesboltjába!

Bejött a környék? Gyere velünk egy teljes kört Grúziában, fel a Kazbek csúcsára, vagy csak épp pár napra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain