Grossglockner – Te mit válaszolnál erre a levélre?

by: Túravezető

Category: , ,

Jött egy email.
A következő állt benne:

Azon oknál fogva írok,hogy talán Te(Ti) tudnátok segíteni,vagy
tájékoztatni.Mire számítsak a Grossglockneren április legelején,a
húsvéti hosszúhétvégén.

Konkrétan, akkor mi az a minimál cucc, ami azért
kelleni fog, csákányon, és hágóvason kívül. Mekkora hó szokott még
olyankor lenni a Tauernben? Mennyire életképes ez a vállalkozás?
3-an mennénk,én jártam már 3000 körül, hágóvast,csákányt használtam
vízesésen, de a két hölgy útitársam elég csekély tapasztalattal, de annál
több önbizalommal rendelkezik.

A segítséget előre is köszönöm,
Töretlen Tisztelettel:….

Szerintem jó, hogy feltette a kérdést a barátunk – bölcs. Elég tipikus, egyébként. Válaszoltam neki; lebeszéltem róla és a Tátrát ajánlottam 1-2-es lavinaveszély mellett. De közben eszembe jutott: PIEPS, lapát, szonda akkor is kell. Ha nem használták még őket, hogyan tanulják meg?

Jól tettem, hogy lebeszéltem? Talán megfosztom egy óriási élménytől? Te mást tanácsolnál neki?

32 hozzászólás a(z) “Grossglockner – Te mit válaszolnál erre a levélre?” bejegyzéshez

 1. Én is lebeszélném őket , mert áprilisban még igencsak van hó a Glockneren ! Nem szabad lebecsülni azt a hegyet ! A fiatalember menjen fel valakivel , aki már többször járt a Glockneren , a hölgyek még gyakoroljanak előtte ! Nem kezdőknek való az a hegy , és kár lenne a kalandvágyó Magyarokért ha ottmaradnának ! Ha jártok Heiligenblutban , nézzétek meg a temetőt is !

 2. Hatvan éve vagyok természetjáró. Szándékosan nem mondom, hogy hegymászó, mert az egy nagyon komoly szakma. Igaza van Cseh Péternek. Bárhol jártam én is mindig megnéztem a temetőt. Magashegyi
  túrákon meg elkerülhetetlen, hogy az ember egy menedékház közelében ne lássa meg a kereszteket.
  Én is találkoztam már tornacipőben hegyetmászó “túristával”. Itthon is lehet túrázni. Kell hozzá egy pár jó bakancs és egy húsz kilós hátizsák.
  Nem véletlen az aklimatizálás! Ma divattá vált autóval a hegylábához kocsizni és neki a hegynek. Ezek után törvényszerűen jön a katasztrófa. Én sem hittem el, hogy hideg nélkül is meg lehet fagyni a hegyen, csak megfelelő fáradtság szintet kell elérni és felkészületlenséget.

 3. Kedves Levélíró!

  A Grossglockner hatalmas élményt és hatalmas erőfeszítéset igénylő óriás!
  Azt gondolom, hogy az önbizalom sajnos nagyon kevés ahhoz, hogy áprilisban kellő tapasztalat és felszerelés nékül elinduljatok…
  Nekem nyári élményeim vannak… háromszor voltam a nagyharangon. Háromezreseken többször voltam, de ez közel 4000 m! Nem kis erőt, kitartást és felkészültséget igényel! S tudod milyen huideg van odafenn? Már az megterhelő….
  A hó-, a lavinaveszély, a hőmérséklet, illetve a csapattagok kellő felkészültségének hiánya miatt nem tartom jó ötletnek tavaszal nekivágni az osztrák alpok legnagyobb hegyének…
  Ott a vastag hótakaró s nem tudod mi van alatta…jön a lavina s tudod mit tegyél? Hm, ott már hiába van jégcsákányod, hágóvasad… nem véd meg….
  Nem a hegyről szeretnélek lebeszélni….azt nem szabad kihagyni….csupán az időpont igényel módosítást:)
  Hogy hová indulnél húsvétkor? Ajánlom a Rysyt!

  Kívánok sok szép élményt és megfontoltságot…!
  K

 4. Ha átkerül nyárra a válalkozás, amikor már nyitottabb a gelccser akkor is fűzzetek meg egy vezetőt, mert az egy “már mászott” úr és a két tapasztalatlanabb hölgy nem jó arány! Előtte fizikai felkészülésre: Magas Tátra kiváló!

 5. Bölcs dolognak tartom, hogy kérdeztek. Ugyanis hülyeséget lehet kérdezni, akár többször is, ellenben csinálni lehet, csak egyszer sikerül. Az életben nincs visszavonás gombocska, mint a szövegszerkesztőben. Azt pedig még jobb dolognak tartom, hogy nem lemartátok a kérdezőt, hanem értelmes tanácsokat adtatok!

 6. Nemtudom, elötte keressen rá a neten nagyon jó beszámolókat és tanácsokat lehet találni. Jó felkészülésnek esetleg Szlovéniában a Triglav? Mi oda készülünk. Ha tudtok tanácsot adni megköszönném. Ha mindenképp a Glockner hez mennek nem muszáj nekivágni biztos van a környéken könnyebb túra út is.

 7. Tök jók a tippek, jó látni ennyi józan embert egy helyen :) @Róbert, keress Triglav tanácsok ügyében. És bárki más is kereshet tanácsok ügyében; ha tudunk, segítünk. Kérdezni ingyen lehet, de a tanulópénz sokszor túl drága.

 8. Március elején megyünk Bohinjba, a Triglav a cél. A környéken 350 cm a hó, kicsit tanácstalan vagyok az időjárás miatt, hol tudnám megnézni az átlaghőmérsékletet? Kb mi várható Márciusra? Köszönöm

 9. Üdv !

  Én csupán jól felkészült túrázó,
  de “semmiképpen nem” hegymászó vagyok.
  Még csak a Bükki Gyertra völgyben a
  Hegyes-követ másztam meg,
  nem az ösvényen megközelítve.

  Bár jól bírom a strapát és szeretem a kihívásokat,
  de azért nem vágnék neki tapasztalt vezető nélkül
  1 olyan hegymászásnak “tapasztalatlan emberekkel”.

  Jól tetted hogy lebeszélted őket !!!

  Ez most már úgy se fog kiderülni hogy alakult volna,
  de lehet hogy ott hagyták volna fogukat,
  vagy komolyan megsérülhettek volna,
  ( akár egész életükre ).

  És nem maradtak le arról az élményről mert később, tapasztalt vezetővel még felmászhatnak,
  és életre szóló pozitív élményben lehet részük majd.

  Ellenben ha másztak volna és rosszul sült volna el,
  hallottunk már ilyenről szerintem…
  és Zsolték ráadásul jól felkészült,
  profi hegymászók.

  Szóval nem fosztottad meg őket semmilyen pozitív
  élménytől, jól tetted hogy lebeszélted őket !!!

  Halihó !

 10. szerintem a triglav is igen nagy falat,nem messze van tölle a vogel,szerintem az lenne kezdésnek a jó!garantálom,hogy aznap jól alukálnának!

 11. Kell hogy az embernek legyen önbizalma, bátorsága. Ha a hölgyeknek az erőnlétük is megvan hozzá az is pozitív. Komolyabb tapasztalattal, tudással viszont csak Te rendelkezel. 46 leszek. Nem vagyok hegymászó, de bevállaltam már húzós dolgokat extrém dolgokban. Én megfogadnám a többiek tanácsát, máshova mennék.

 12. Én mielőtt a Glokira mentem, túl voltam jónéhány téli és nyári Tátra csúcson, Grossvenedigeren (tél+nyár) és egy téli magashegyi tanfolyamon. Nyáron mentem neki a Glocknernek – vezetővel. Markos Hubával. Igaz, ekkor már a Stüdlgraton mentünk, de a normál utat sem vállaltam volna be egyedül, csak olyannal, aki nálam tapasztaltabb.

 13. @Róbert: Triglav és minden egyéb hegyi időjárás ügyében a freemeteo.com oldal és a mountain-forecast.com oldal lehet nyerő – magasságra lebontva közlik a 3-7 napos előrejelzéseket. Mérget ugye nem vehetünk az ilyen infora, de ha 200 km-es körzetben mindenhova szaridőt jósolnak, akkor neki se megyünk.

  Ilyen téli mászásos dolgokban (félreértések elkerülése végett: a Tátrában és az Alpokban általában, 2000 m fölött május végéig kell téli hómennyiséggel és lavinákkal számolni) mindenképp érdemes hótalpakkal vagy túraléccel készülni. OK, májusra már eléggé összeáll a hó, de ha 350 cm-ről van szó és márc elejéről, akkor tökigsüppedés lesz, ami azt jelenti, hogy az előre kalkulálható sebességnek a negyedével tudtok haladni úgy, hogy 2x olyan fárasztó.

  Nem lehet elégszer elmondani, hogy 1-es és 2-es lavinaveszély fölött le kell fújni a 30-40 fokos hegyoldalakon át vezető túrákat és 1-es, 2-es lavinaveszély mellett is használjuk a PIEPS-szonda-lapát triót.

 14. Hello!
  Tapasztalatlan -esetleg nem is a legjobb kondiban lévő- társakkal nem szabad és nincs is értelme oda menni! Előtte érdemes kicsit edzeni, bár ez eléggé egyénfüggő. Egy barátom néhány éve májusban próbálta meg a klasszikus utat de esélyük sem volt. Tökig érő hóban addig vergődtek valamivel a Herzog felett míg a csoport egyik tagjánál beállt az izomremegés és le kellett jönniük. Első körben mindenképpen érdemes nyárra időzíteni. Igaz, nagy a tömeg de sokkal szebb a látvány is. Ha jó időt fogtok ki akkor egy életre szóló élmény lesz. Én háromszor próbáltam és kétszer engedte is a hegy, hogy megmásszam. Nagyon szép! Látni kell de el is kell tudni mesélni.
  Jó túrázást!
  Csaba

 15. Köszönöm a tanácsokat és az emil-cimeket. A Vogelen tavaj augusztusban jártunk, nagyon szuper bemelegítés Mi úgy döntöttünk hagyjuk a Triglavot, inkább a Vrata völgyet nézük ki. Elindulunk felfelé az Alzajev Dom felé, nem mászás, hanem egy jó túra.

 16. hello,
  “hat eleg nagy az Isten allatkertje” bocs, de ez jutott eszembe amint olvastam a szoveget. Inkabb maradj otthon es menj locsolkodni. Nyaron vidd a lanyokat 30 kg-os hatizsakkal a hatukon a Tatraba es 3 napig folyamatosan menjetek fol es le. Ha meg ekkor is akarnak menni hat akkor hajra, de csak vezetovel.

 17. 4bakancsnak
  Jó a videó amit ajánlottál, már én is néztem régebben. Csodálatos felvételek, ha ezek után nekivágnak hármasban van egy kis adag önbizalmuk. De inkább ne

 18. Kedves Kérdező

  Két gyermekes apuka vagyok Erdélyből, vállalkozó kedvő, de teljességgel tapasztalatlan hegymászó. Júliusban szeretnénk megközelíteni a Grosslocknert, ugyancsak apasztalatlan feleségemmel és 5 éves lányunkkal meg 7 éves fiúnkkal. A cél az Erzherzong-Johann Hütte lenne. Ennek érdekében konzltáltam a számomra elérhető legtapasztaltabb hegymásóval, Tulit Zsomborral. Szeretem ugyanis tudni, hová megyek két gyermekkel, s bár a világhálón több Klockner filmecske és élménybeszámoló olvasható, pontosan egyik sem kívál teljes vizuális élményt. A http://4bakancs.com/grossglockner-the-black-mountain film gyönyürű, de inkább eszmei, mint tapasztalati. Szükségét éreztem tehát olyasfajta közvetlen információknak, mint: kb. milyen meleg van, ha jó az idő? mennyi az abszolut menetidő? melyek a nehezebb útszakaszok? kaptatók, sziklás részek? szükséges-e hágóvas a Ködnitz glecseren? mi vár ránk a E-J menedékház alatti vashuzalokkal biztosított sziklás emelkedőjén?
  Bár úticélom a tietekhez képest nehézségfokban jóval alatta marad, a közvetlen információk olyan személytől, aki hitelességében megbízol és aki már járt a GL-en áprilisban nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy világosabb képet alkothass, és belátással dönthess.
  Örömteli áprilisi hegymászást kívánok nektek!

  Ui: Erőss Zsolt, nagyszerű ötletnek tartom az ilyenfajta kommunikáció facilitálását. Soha semmilyen közösségi lapra vagy fórumra nem íratkoztam még fel (faceboock stb.). Ha mindenki ennyire jól csinlja, érhető az emberek lekesedése az ilyesmiért.

 19. Sajnos,hogy engem a csípőprotézis vissza tart az e fajta túrázástól,de az itthoni hegyeket még megmászom..a “túrista úton” és már itt ezen a ponton nem a kor számít! Jóegészséget és kitartást mindenkinek,mert valahol valaki-k mindíg visszavár–nak!!

 20. Jó túraterep a glockner, de szerintem áprilisban nagy merészség kezdőknek odamenni, nagy a lavinaveszély, kiszámíthatatlan a terep, az időjárás. Ilyenkor a glockner rémálommá is válhat!

 21. Erdélyi nyugdijas , de még turista vagyok. Nem a a túrázókhoz, hanem a vezetőkhöz szeretnék szólni. A reklámmal bátorítják a meggondolatlan kezdőket, nem adnak meg fontos információkat. Pl. honlapjukon Damavand túra is szerepel, kb 1100 euróért. Nem közlik, hogy évente csak 60 nap van jóidő, hogy mit jelent egy ötezres (egy csoportból a tízből egy jutott fel) és egyáltalán nem kérnek előzetes mászólistát. Egy időben az mászhatott nyolcezrest, aki három hétezres megmászott, tehát ne a pénzre összpontositsanak, hanem a túratársak biztonságára. Hiába van felszerelés, ha nem tudják használni. Az menjen háromezresre, aki legalább 3 napig gerinctúrázott hátizsákkal egy kétezres gerincen stb. Ötezresre, aki két négyezrest megmászott. Miért nem úgy hirdetik: Ercyas-Süphan-Damavand túra (3900,4000 és5600m) Annakidején azt vették be a kolozsvári barlangász körbe, aki kiállta az egy év próbaidőt és legalább 5 napot sátorozott azelőtt.

  • Kedves Miklós! Köszönjük hozzászólását. Hadd reagáljak a többi vezető nevében is, akikkel együtt kerül kialakításra a program. Azt semmi esetre sem akarjuk, hogy meggondolatlan kezdők jöjjenek bárhova – ezért minden jelentkezővel történik elbeszélgetés, hogy merre járt, milyen körülmények közt, mikor… és hogy jelenleg, illetve a túra időpontjában milyen lesz a fizikuma várhatóan. Nem tudunk minden információra kitérni a honlapon, így pl. fölösleges arról szólnunk, hogy az év hány napján mászható a Damavand – tekintetbe véve, hogy egy adott időpontot jelölünk ki.

   Ennek ellenére szívesen vesszük azt is, ha valaki privát szervezésben akar megmászni egy hegyet és tőlünk kér információt. A mai napon is érkezett egy ilyen megkeresés a Kilimanjaro kapcsán. De aki privát szervezésben vág neki, az pláne nem csak a mi honlapunk alapján tájékozódik, hanem pl a summitpost.org alapján, ahol jóval több infot megtalál egy saját szervezésű túrához.

   A fokozatosság elvével maximálisan egyetértünk. Ha csak a pénz motiválna minket, akkor mindenkit végigzavarnánk 6-8 Kárpátok-béli csúcson, mielőtt 3000 méterre visszük. Ebben jóval több pénz lenne. De a legtöbb ember azért jön vezetett túrára, mert nem akarja végigjárni a hegymászók szamárlétráját (anyagi és/vagy időbeli korlátok miatt) és mégis biztonságban akarja megtapasztalni a magas hegyek, gleccserek gyönyörét. Az a tapasztalat, hogy aki sportos életet él, az gond nélkül feljut a Grossvenedigerre, ha utána a Grossglocknert is megmássza, akkor pedig a Mont Blancra is. Ahhoz, hogy ezt biztonságban megtegye, kell egy jó vezető.

   Higyje el, a szervező cégek lennének a legboldogabbak, ha egy Ercyas-Süphan-Damavand túra eladható lenne és találnánk kellő résztvevőt akik a Damavand kétszereséért, kétszer annyi időre el tudnának jönni. De a világ nem ebbe az irányba megy, az igény a minél rövidebb túrák iránt nő, a hosszabb túrák iránt csökken.
   A Damavandon, Kilin szerzett tapasztalatunk alapján mondom, hogy ha van kellő túrarutinja az embernek 2-3000 méteres hegyekben (enélkül nem vállalunk be ügyfelet) és lelkiismeretesen felkészül fizikailag, mentálisan, akkor 90% körüli a csúcsesély, amennyiben az időjárás is velünk van. A jó vezető főleg ahhoz kell, hogy a fontos döntéseket a magashegyen kevésbé rutinos ügyfél helyett meghozza és megelőzze a bajt (fagyások, eltévedés, túlvállalás és társai).

 22. Tisztelt Turavezetők !

  köszönöm szíves válaszukat és megértésüket a felvetett kérdésekkel kapcsolatban. Kérem, ne gondolják, kétségbe vonom a vezetők szükségességét, az előzetes információk fontosságát. Ha valamilyen módon felmérik a jelöltek kondicióját, előzetes tapasztalatait, máris eleget tettek minden etikai kérdésnek.
  Sajnos, találkoztam olyan (nyugat-európai) vezetőkkel néhány divat-hegyen (Ararát, Atlasz), akiket csak a bevétel érdekelt A sport-turistáktól még az alapvető információkat is megtagadták.
  További jó munkát, kellemes ünnepeket kíván
  Hints Miklós

 23. Sziasztok, azaz Szia Töretlen”!

  “Töretlen”. Nem rossz a saját elnevezés. Viszont, ha az is akarsz maradni, pláne két kezdő és lelkesedett nő társaságában, ne vállalkozz ilyenre. Még egy kezdőre is nehéz figyelni, mikor mit csináljon, hová lépjen, hogy azokat a fogásokat tanulja meg, ami “Biztonságos”.
  Ennek ellenére persze, meglehet mászni a Großglocknert télen is. Ha lehet, inkább olyan tapasztalt túratárssal, túravezetővel menj, aki mellett több tapasztalatot szerzel vezetés terén is. Így jobban át látod majd, mi(k)re kell majd odafigyelni a társaságodban, hogy a lelkesedésük mellett a biztonságukra való törekvésed is megértsék és elfogadják. Ha lehet, ne hozd magaddal ki.
  Üdv Neked és persze minden Hozzászólónak is…
  Hedvicsek Csaba Kaprunból

 24. Kedves Túravezetők !

  Jó ez a blog, valószínűleg minden túrázásra, hegymászásra, netán barlangászásra készülő “”kocaturista” jól tenné, ha elolvasná mielőtt nekiindul hegynek-völgynek… :) …szerintem esetleg még más túravezetőknek is hasznos lehetne… Kívánok Nektek további sikeres munkát és egyben kellemes aktív pihenést!

 25. sziasztok!

  nekem is az a véleményem hogy tanulni és ismételni mindig kell!szerencsésen megmásztam néhány négyezres hegyet és egyszer már jártam közel hatezer méter magasságban ,jó magam felkészületlennek tartom és tudom lehet egyszer talán ez lesz a vesztem de ha nem akkor viszont rengeteg hegyet szeretnék meghódítani!de addig is legfontosabbnak tartom a megfelelő fizikumot a felszerelést és minimálisan a megmászandó hegy tulajdonságainak alap ismerete!én nekem kevés a tudásom de tanulok mindig tanulok és mindenek előtt fontosnak tartom a helyi ismeretek és időjárást!ezek nélkül senki ne vágjon neki !

  u.i.:ez egy nagyon szép sport kitartást!

 26. én biztosan lebeszéltem volna, ha nem is miatta hanem a két hölgy felkészületlensége miatt!de vezetővel egy jó időjárással kombinálva simán kivitelezhető!

 27. Jó néhány éve történt az őszi Kaukázusi túrán amelyet az MHSZ – akkor még szövetség, nem klub – szervezett. Minden csapat vezetővel ment a hegyre. Mi is, holott akadtak közöttünk a szakma felkent szentjei is szép számmal. Amikor tisztáztuk a vezetővel, hogy merre, hogyan mozognánk a hegyen azt mondta: nem egy napóleoni terv, tetszik. Végig úgy bánt velünk, mint azokkal szokás akik tudják, mi a dolguk, tudják mit miért csinálnak. Utóbb azt is mondogattam magamban, hogy őt inkább a vezetésért járó pénz és a nyugatiaktól elkunyerálható felszerelés érdekelte inkább, mint más. Akkor is rezzenéstelen maradt a tekintete, amikor egy nem túl meredek gleccseren a csapat úgy döntött – csökkentendő a kockázatot – hogy akkor mostantól hágóvas (!) és bekötés terítékre kerül…(hallani vélem a zúgolódást, hogy addig miért nem…stb) Hozzá kell tennem, hogy ugyan csapatként mozogtunk odafenn, de egyénileg – max kötél-partiként – kellett meghoznunk a döntéseinket. Így aztán – ahogy az sejthető – bekövetkezett a baj. Miért? Próbálja meg (meg ne tegye senki!!!!) bárki is egy 35 fokos lejtőn, hátán egy 15-20 kilós zsákkal, a bakancsán a hágóvassal felvenni a beülőt (tudom, tudom… De így történt) persze, hogy kicsúszás lett a vége. A két ember – addigra már össze volt kötve – kötelékben zúdult lefelé a lejtőn egyre gyorsuló tempóban. (Fékezni hátizsákkal a háton?…nekik nem sikerült. Egyikük a kötélbe bonyolódva tehetetlenül csúszott, a másikuk – ő billent ki az elején – a hátán csúszva haladtak az alant tátongó spaltnik felé. Hármat sikerült abszolválniuk, szerencsétlenségükre az addigra jócskán ellaposodó lejtőn elfogyott a lendületük, hogy azt a nagyot is átrepüljék…onnan még vagy 20 méter zuhanás a mélybe. Megúszták élve, de nem sokon múlt.
  A vezető ekkor azzá vált, aki amúgy a tisztségéből adódóan amúgy is volt. Szépen levezényelte a mentést – így a néhány hónappal azelőtti képzést éles gyakorlat követte. Mi a tanulság? Kell a vezető! Az a fajta, aki nem várja meg a tragédia bekövetkeztét, hanem jóval előtte megtesz minden tőle telhetőt, hogy azt elhárítsa. De ha már ott a baj, akkor is tudja, mi a dolga. Nincs két egyforma mászás vagy túra. Még akkor sem, ha ugyanazt az utat mássza valaki többedjére. A hegyek közti veszélyekre egy magamfajta hétköznapi halandó nem nagyon van felkészülve. Kell a vezető, hogy ezeket a lehetőségekhez mérten elkerülhessük.

 28. Sziasztok!
  Örülök minden olyan iräsnak, mikor kezdöket, vagy tapasztalatlanokat lebeszelnek.
  A Großglockner, ha a parkolobol indulunk hajnali 01-kor, akkor szämolni kell, hogy olyan 22 ärära erünk vissza. Aki itt kint az Alpokban van olyan 700-1200 m magassägban, nekik, nekünk nem kell aklimatizälodni. De 4000 föle mär igen.
  A Glockner kemeny es nagy kitartäst igenyel. Aki csak ugy oda megy, aklimatizäcio nelkül ne menjen.
  Többen keresnek meg, hogy szervezzek egy neki valo turät, de tesztelem öket. Sokan csak dombocskäknak nevezik ezeket a hegyeket. Egy nagyon jo pelda: Egy szegedi anyika, aki a 100 Kek turät es egyeb, ältala megnevezett 50-eseket csak ledöngetett, itt 2300 m magassägnäl alig vette a levegöt, pedig nem siettem.
  A kenyelmes 4 csucsbol 3-at megmäsztunk. Ezek közel 3000 m-esek voltak szinttartässal.
  A tanulsäg: lehet akär milyen fitt valaki, ha kocsival felmegy valamilyen szintre, häyninger, hänyäs, es legyengüles is fogadhatja, mert nincs hozzä szokva. Enni nem tud… De ök ezt nem tudjäk.

  Ezert vagyunk mi, hogy täjekoztassuk öket, mi a celravezetöbb.
  Köszönet a Blogert, hogy megoszthattam egy kis szeletet a tärsasägnak.
  Baräti üdv: Csaba.

  U.i.: Valaki ket honapon keresztül helyet akart foglalni az Erzherzog Johann Hütteben sikertelenül. Majd megkerestek engem, hogy tudnek -e nekik segiteni. Elkertem a telefonszämot, es, hogy kivel kell beszelni es az öveket, hogy vissza hivhassam öket.
  Felhivtam a hüttet, es a telt häz mellett, a kedvemert kitakaritottäk a padläsreszt, ahol le tudtak volna feküdni. Erre akik kertek, pär nap mulva le is mondtäk.
  Meg volt a velemenyem roluk. 6-an mentek volna.
  Köszi, hogy elolvastad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain