12 kérdés és válasz – ami segít felkészülni az Everest Alaptábor trekkingre

by: Túravezető

Category: , ,

Himalája – serpa nyelven annyit tesz – a hó lakhelye. Ha ezt olvasod, akkor már Te is oda tartasz, elindultál, megtetted az első óvatos lépést. Az első lépések mindig bizonytalanok, kell a segítség. Ezért összegyűjtöttünk neked 12 olyan kérdést (és persze a választ), ami általában mindenkinél felmerül a készülődés, érdeklődés során, ha az Everest alaptáborába készül túrázni – trendibben szólva – trekkingezni.

A 2015 márciusi csapat A 2015 márciusi EBC és Island Peak mászó csapat – a készülődés során, összesen 167 kérdést tettek fel nekünk

Hol, hogyan, merre, mit, kivel?

Bővebben: Hol is van ez pontosan, hogyan jutok oda? Biztonságos? Milyen lesz a szállás? Egyáltalán mi ott a hivatalos fizetőeszköz? Lesz helyünk a luklai gépre? Mi van ha félek a magasságtól és a kitettségtől? Kell hágóvas és jégcsákány? Én még nem voltam ilyen magasan soha, bírni fogom? Hogyan készüljek, hogyan edzek a túrára? Hány kilométer a túra? Nem fogunk leesni ugye?

Ezekre és még egy sor egyéb kérdésre megkapod a választ, ha tovább olvasol.

Hol van?

A Mt. Everest Nepal és Tibet határán található, a trekking a nepáli oldal Khumbu-völgyében vezet az 5364 méteren fekvő alaptáborig.

Hogyan jutunk oda?

Először is Kathmanduba kell elrepülni, Nepál fővárosába. Innen egy rövid belső járattal elrepülsz Luklába, ahonnét már gyalog folytatod az utat.

Hol alszunk?

Általában minden túrázó Kathmandu, Thamel nevű városrészében száll meg, itt vannak a legigényesebb szállások, éttermek, kávézók, élelmiszerboltok. Tiszta, egyszerű kétágyas hotel szobákat foglalunk, de nagy luxusra ne számíts. A közelben vannak a túraboltok is, amiket imádni fogsz, ha szereted a nyugati hegymászómárkák termékeit töredék áron megvásárolni.

Bármerre is jársz, lesz mit fotózni Bármerre is jársz, lesz mit fotózni

Kathmanduból hogyan tovább?

Ha sok időd van és nagyon edzett vagy, akkor tulajdonképpen végig gyalogolhatsz. A bevett szokás azonban az, hogy Kathmanduból egy belső járattal elrepülsz Luklába. Innen kezdődik az igazi trekking. (A Kathmandu-Lukla távolság leküzdése, repülő nélkül kb. 8-10 óra buszozás és 10-12 nap gyaloglás lenne)

A luklai járatra hogyan jutok fel?

Nem kell aggódnod, ezt intézzük neked. A jegyeket érdemes jó előre lefoglalni, mert a reptéren nagy a káosz. Egyrészt az időjárás miatt gyakran törlik vagy elhalasztják a járatokat, másrészt a szezonban több ezer hegymászó, túrázó próbál eljutni Luklába.

A fentiek miatt egyébként érdemes a túra programjába 1-2 nap tartalékot is beépíteni.

A luklai leszállópálya annyira izgalmas mint ahogy kinéz - neked és a pilótának is A luklai leszállópálya annyira rövid és izgalmas mint ahogy kinéz – neked és a pilótának is

Milyen hosszú az út az Everest Alaptáborig és hogyan jutunk oda?

Az út oda-vissza kb. 140 kilométer gyaloglást jelent, amit 12-14 nap alatt szoktak megtenni. Napi szintre leosztva ez nem tűnik soknak, de az akklimatizáció, a pihenők és persze a rengeteg fényképezni való miatt nem fogsz gyorsan menni.

A fentiekből következik, hogy egyik nap sem kell óriási terhelésre számítanod, viszont fontos a fizikai fittség, sportosság.

A kilométerek számolgatása helyett, egyébként sokkal beszédesebb ha az időt mérjük. Napi 4-6 óra gyaloglással érdemes számolni, de ez a pihenők függvényében 6-8 óra is lehet.

Nem baj ha soha nem voltam még a magasban?

Az Everest Alaptábor közel 5400 méteren fekszik. A velünk túrázók 95%-a aki ellátogat ide, korábban nem járt még 3000 méter felett, de ez általában nem okoz problémát a szokásosnak mondható, enyhe magashegyi tüneteken túl.

A magasság mindenkit megvisel, és mindenkit kicsit más mértékben. Előfordulhat fejfájás, hányinger, levertség, de ha betartod az akklimatizációs szabályokat, akkor sikeresen fel fogsz jutni az alaptáborig. Sajnos, nem sokat segít a tüneteken, ha korábban jártál magashegyen. A lényeg: ha akklimatizáció nélkül érkezel, akkor át kell esned az akklimatizáción – ezzel ugyanígy van Török Zsolt vagy Denis Urubko is.

(Aggódnod azonban nem kell, bőven lesz időd hozzászokni a magassághoz. Sok-sok éve szervezzük a trekkinget, eddig 100%-os volt a sikerarány.)

Vannak ugyan meredek kaptatók, de technikai nehézséggel nem kell számolnod Vannak ugyan meredek kaptatók, de technikai nehézséggel nem kell számolnod

Tériszonyom van, nem szeretem a kitettséget, félek a magasban – milyen lesz az útvonal?

Az ösvény végig jól kitaposott, biztonságosan járható, a függőhidakat és néhány rövid szakaszt leszámítva kitettségre sem kell számítanod. Technikai nehézségek abszolút nincsenek, előzetes hegymászói tapasztalatot egyáltalán nem igényel az út.

Mi kell ahhoz, hogy teljesítsem a túrát?

Fontos a sportosság és a fizikai fittség. Jó erőpróba, ha hazai körülmények között (Pilis, Mátra, Bükk) több napon keresztül képes vagy 30-40 kilométert legyalogolni.

Edzésképpen, a túrázáson kívül jó még a biciklizés, az emelkedőket is beiktató terepfutás és a úszás. Ha nem sportolsz semmit, a túra előtt 12-14 héttel érdemes hozzákezdni a felkészüléshez.

Szükségem van túravezetőre?

Igen. A trekking teljesítése engedélyekhez kötött, melynek elsősorban az a célja, hogy regisztrálják a túrázókat. Az ország ugyan biztonságos, de néhány korábbi baleset, eltűnés miatt bevezették ezt a fajta ellenőrzést. Az engedélyeket csak regisztrált nepáli vezetővel adják ki, enélkül igen költséges és macerás az elintézése.

A túrád során egy tapasztalt, expedíciókon edződött magyar hegyivezető is veled tart, aki mellett nem lesz gondod a bürokráciára és a kaotikus ügyintézést is elkerülöd. A magyar vezető feladata továbbá, hogy összefogja a csapatot, védje a magyar túrázók érdekeit (itt-ott azért a helyiek megpróbálnak trükközni, a nagyobb nyereség érdekében), odafigyeljen az akklimatizációra, illetve a felmerülő problémákban a segítségedre legyen. A túravezető nem lehet akárki, 7-8000-es csúcsokon edződött, tapasztalt hegyi róka vigyáz rád.

Biztonságos a környék?

Abszolút az! A Khumbu völgyben nem is igazán ismert a bűnözés fogalma, szeretik és tisztelik a túrázókat, hiszen a környéken ez az egyetlen megélhetési forma. A nepáliak kedvesek, barátságosak, hálásak amiért munkát, pénzt adsz nekik.

Természetesen az alapvető óvatosság itt – ahogy mindenhol máshol a világon – fontos, értékeidet, készpénzedet ne téveszd szem elől.

Mit fogunk enni, hol lehet vásárolni a túra során?

A hegyi szakaszon végig teljese ellátásban részesülsz (napi 3 étkezés és ivóvíz), utunkat óránként-két óránként teaházak szegélyezik. Itt minden esetben találsz meleg és hideg élelmet. Fontos tudni azonban, hogy a magassággal együtt az árak is növekednek. Kathmanduban egy sör 1-1,5 dollár, egy tábla csoki 1 dollár. Az alaptábor közelében az 1-2 dollárból könnyen lehet 5-6 dollár is.

A fentiek sok mindenre választ adtak, de biztosan érdekel még más is.

Mikor érdemes menni, hány fok van az alaptáborban, milyen az időjárás, hogyan maradj egészséges Kathmanduban és a túra során, milyen felszerelésekre van szükséged, mit érdemes Kathmanduban és mit érdemes inkább itthon beszerezni, mik az akklimatizáció legfontosabb szabályai, szükséges-e/érdemes-e magashegyi gyógyszereket beszerezni, hogyan érdemes felkészülni a túrára, pontosan mennyibe fog kerülni a túra, mennyi költőpénzt számolj, hogyan zajlik a tisztálkodás, milyenek a teaházak, hogyan pakolj a hátizsákba és még sorolhatnánk….?

Ha mindezekre biztosan tudod a választ, akkor nincs más dolgod mint repjegyet venni, bepakolni és nekivágni.

De ha egy kicsit is bizonytalan vagy, akkor első lépésként érdemes lesz még tovább olvasnod. Nemrégiben tettük nyilvánossá az EVEREST BASE CAMP TREKKING KÓDEX című e-bookot. Ha szeretnél ingyen hozzájutni, kattints ide és máris küldjük neked.

 

katt-download

3 hozzászólás a(z) “12 kérdés és válasz – ami segít felkészülni az Everest Alaptábor trekkingre” bejegyzéshez

  1. Kedves András! Köszi a kérdést. Az EBC túra háztól házig kb. 700-750 e Ft-ba kerül. A pontos ár függ az egyéni igényektől és a repülőjegy foglalásának dátumától is.

    Ha van egy egyéb kérdésed bátran írj nekünk itt: https://ikaland.hu/kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain