Elbrusz insights – hogy ne érjen meglepetés, amikor benevezel a túrára!

by: Márk Előd

Category: , ,

 

Kezdjük talán a földrajzi fekvés kérdésével!

Ez az óriási vulkán – az ikerkráterével – a Kaukázus hegység része. Közigazgatásilag az Oroszországi föderáció Kabar-Balkár Köztársaságának a területén fekszik, alig kőhajításnyira a grúz határtól – félúton a Fekete- és a Kaszpi-tenger közt.

Mivel a Kaukázus hegység főgerince határolja el az európai és ázsiai kontinenset, sokan megkérdőjelezik, hogy valóban Európában található-e a hegy. Talán vessünk egy pillantást a térség földrajzi térképére. Tisztán kivehető, hogy az Elbrusz, nem a hegység főgerince mentén (azaz a határvonalon), hanem attól északra fekszik, tehát egyértelműen Európában. Ezért az Elbrusz az öreg kontinens legmagasabb csúcsa és ezért ő képviseli a kontinensünket a Seven-Summits klubban.

Jól látható, hogy az Elbrusz tömbje határozottan a Kaukázus hegység főgerincétől északra fekszik

 

Megközelítés/utazás:

Én ugyan 2002-ben még vonattal utaztam egészen Mineralnye Vody-ig és nem tagadom, megvan a maga romantikája egy ilyen több napos vonatozásnak, de sok időt és stresszet spórolsz meg magadnak, ha a repülőt választod. Szerencsés esetben egyetlen moszkvai átszállással kb. fél nap alatt repülhetsz Budapestről Mineralnye Vody-ba.

Innen mindössze 200 kilométer a hegy lába, amit kisbusszal teszel meg. Repülés ide vagy oda, hidd el nekem, ez az utazás igazán izgalmas része! Biztos láttál már a YouTube-on videókat az orosz közlekedésről. Minden filmkocka igaz! Dudálás, káromkodás, szembe-előzések, út közepén békésen kérődző tehenek – mind mind a kaland részei.

 

Pénznem, elfogadott fizetőeszközök:

A hivatalos fizetőeszköz az orosz rubel (RUB). 1 rubel ára 4 és 5 forint közt ingadozik, az árfolyam elég volatilis. Ugyanez az ingadozás jellemző az euróhoz viszonyítva is. 1 eurót nagyjából 65-75 rubelért lehet beváltani.

Orosz rubel (RUB)

Túl a számokon, amik úgy is változni fognak, a következőket vedd figyelembe, ha az Elbruszra készülsz:

 • a rubel egzotikus valutának számít Magyarországon, ezért nem érdemes itthon rubelt vásárolni
 • különösen igaz az előbbi szabály, ha a vakációra félretett pénzed euróban van; ha Magyarországon euróra rubelt vásárolsz, kétszeresen veszítesz
 • legyen nálad bankkártya – bár a legtöbb helyen a hegy lábánál nem tudsz kártyával fizetni, Terskolban, Minerlnye Vody-ban és a moszkvai reptéren is van pénzautomata – ezeket használva még mindig jobban jársz, mint az otthoni rubelvásárral
 • a költőpénzed legalább 70%-át euróban vidd magaddal, készpénzben – a Ceget szállóban van pénzváltó (bár elég fura a nyitvatartása), ugyanakkor a szállások nagy részét és a transzfereket euróban is tudod fizetni, tisztességes árfolyamon
 • kocsmákban, vendéglőkben, boltokban, csak készpénzzel és csak rubelben tudsz fizetni

 

Szállás

Általában három különböző szálláshelyet használunk az Elbrusz túra során, ebből egyet a hegy lábánál és kettőt a hegyen.

Abban az esetben, ha a repülő valamilyen nagyon furcsa órában érkezne vagy távozna Mineralnye Vody-ból, esedékes egy második „városi szállás” is, közvetlen repülés után vagy előtt. Mivel ez külön macerával jár, úgy a csomagok mint a transzferek szempontjából, többnyire áthidaljuk a min. vody-i megállót.

A снежный барс hotel:

Neked is fejtörést okoz a cirill betű? Sebaj! Ez a takaros kis hotel - melynek neve csak annyit jelent «Hóleopárd» - a hegy alatti főhadiszállásunk. Itt töltjük a legtöbb éjszakát az Elbrusz túra alatt. A Baksan völgyön felkúszó műúttól alig pár száz méternyire bújik meg, egy árnyas erdő mélyén, közvetlen Terskol település bejáratánál. Ha egészen pontosak akarunk lenni, valójában a Ceget turistakomplexum része.

Első látásra nem túl bizalomgerjesztő a hely. Mindenféle beton építmények és félbehagyott épületek veszik körül, de belülről meglepően tiszta és kényelmes. Nyáron az Elbrusz-mászók, télen a sízők főhadiszállása. Klasszikus, több emeletes hotel, igazi szériagyártmány. Légkondi nincs ugyan benne, de a 2000 méter tenger fölötti szint maradéktalanul hűvösen tartja a külső-belső klímát.

A Hópárduc hotel (forrás:pogostite.ru)

A szobák tágasak, az ágy relatíve kényelmes a fürdőszobák tiszták és jól felszereltek — igazi nyugati standard. Még TV és kis hűtőszekrény is van a berendezésben. Utóbbi különösen fontos, ha tábla szalonnával és méternyi csabai kolbásszal érkezel otthonról!

További extrák: lift, WiFi, 24 órás recepció — bár eléggé lutri, hogy az épp szolgálatos személy beszél-e angolul.

A kb. 20 EUR/éjszaka/személy tarifa kiadós büfés reggelit is tartalmaz. Meglepően változatos és kiegyensúlyozott menüvel szolgálnak! Az otthonról hozott zabpelyhed tehát marad a hegyen elköltött reggelikre.

További előnye, hogy kényelmes járó-távolságra fekszik úgy a cegeti piactértől, mint a Ceget felvonó alsó állomásától valamint Terskol központjától is. Lőtávolban van a legtöbb valamirevaló túrabolt és kölcsönző, valamint a legtutibb helyi kocsmák nagy hányada is. Kellhet ennél több?

Barrels hut:

Egy igazi klasszikus. Erről a helyről szerintem mindenki hallott már, aki csak futólag is eljátszadozott az Elbrusz-mászás gondolatával. Egy tucatnyi átalakított kőolajhordóból és néhány bádog konténerből áll össze a táborhely kb. 3800 méteres magasságban, közvetlen az Elbrusz lejtőit borító gleccser alsó peremén.

Ez a szálláshelyünk a hegyen töltött első éjszakán. A közel 2000 méteres szintkülönbséget a völgyből felvonóval tesszük meg, így az előzetes akklimatizációs túra ellenére a legtöbb ember nem ápol kellemes emlékeket ezzel az éjszakával kapcsolatban: álmatlanság, légszomj esetleg fejfájás is megnehezítheti a nyugodt pihenést.

Pedig a tábor meglehetősen kényelmes, ha figyelembe vesszük a helyszínt és a magasságot. Minden hordó 6 férőhelyes. Takaros kis előtéren keresztül jutsz a hálószobába. Jobbról-balról 3-3 heverő szivacs-matraccal és párnával. A szoba végén kis ablak. A faburkolattal bélelt lakótérben még világítás, áramforrás és elektromos fűtőtest is található. Ha tehát nem gyötörnek a magasság okozta szindrómák, kényelmesen heverészhetsz a kellemesen meleg térségben és lapozgathatod kedvenc regényedet, miközben újratöltöd az okostelefon, fotógép és egyéb elektromos kütyü aksiját.

No de térjünk rá a kevésbé vonzó oldalára is a tábornak. A mellékhelyiség! Hát igen, ezt az aspektust enyhén szólva elhanyagolták. Valahol a hordók mögött egy szemét és sóderdomb tetején egy betonputriban két luk tátong a deszkán. Folyóvíz itt már nincs, tehát a kézmosást egy kis hógolyó-morzsolással helyettesítheted. A hordók közelében a szabadban vizelni tilos! Bünti jár érte.

A hordók és az ebédlő barakk (forrás: summitpost.org)

Elméletileg egy konyha/ebédlő konténer is van a táborban, de nekem egyik évben sem volt gusztusom bemenni oda. Az emberek általában lusták levinni a szemetüket így az egész hely rothadó ételmaradékoktól bűzlik, igazi fertő. A magasság okozta étvágytalanságon épp csak az ott terjengő szagok nem segítenek. Van ugyan a konténerben palackról működő gáztűzhely, de ismétlem: jobb távolról elkerülni a helyet. A jó hír az, hogy egészen nyugodtan és kényelmesen elfőzőcskézhetsz a hordók előtti betonplaccon – ha az időjárás engedi – vagy a hordód előterében.

Jó eséllyel még az alig száz méterre található Garabashi ház kocsmája is nyitva van, ahol sört, üdítőt, vizet és még levest is vásárolhatsz. 2018-ban itt néztük az oroszországi VB-döntőt is, élő adásban!

Ha netán megúszod a magasság okozta szindrómákat és mélyen áthorkolodod az éjszakát… - ne szokj hozzá a komforthoz! Máznap megyünk is tovább. Az akklimatizáció folytatódik.

Konténerváros 4100 méteren:

Sokan talán a „Priut 11” megnevezést vártátok, de ez így enyhén pontatlan. Az erre a névre hallgató menedékházat azóta kaotikusan körbeépítették különböző konténertelepekkel. A mi szálláshelyünk ezek közül a legmagasabbra épített - „sárga konténerek”-ként azonosított – kis telep a csúcs felé kígyózó gleccsernyelv jobb oldalát határoló sziklatarajon.

Ez lesz a szálláshelyed a hegyen töltött további három éjszakán.

A táborhely nagyjából tíz méterrel a gleccser fölött fekszik egy kis sziklateraszon. Ha nem szeretnél hágóvasat húzni, igen csak korlátozott a mozgástered: két nagyobb konténer és két kisebb bádog-tákolmány szolgál szálláshelyül, egy újabb konténerben rendezték be az ebédlőt, valamit a tábor alsó peremén a Barrels-hoz hasonló pottyantós bádog-latrina teszi teljessé a tábori infrastruktúrát. Víz és áramforrás itt már nincs. Elméletileg van egy benzines áramgenerátor, de ez idáig még nem sikerült működésbe hoznunk egyik évben sem, pedig volt már velünk diplomás elektromossági mérnök is.

Itt már jelentősen spártaibbak a körülmények. A felső sárga barakknak ugyan van belső burkolata és ablaka, de a belső tér meglehetősen szűk és a priccsek kemények. Itt már elengedhetetlen a felfújhatós vagy izofoam derékalj használata. Az alsó, zöld barakk ennél egy szinttel rosszabb: szigeteletlen, nincs fényforrása és az ajtó mellett besüvít a szél.

Ebben a táborban tehát igen csak jó szolgálatot tesz a téli, meleg hálózsák és a kényelmes derékalj. Talán a füldugó sem egy rossz ötlet – legyen az a túratárs horkolása, vagy a szélben csattogó bádogajtó zaja, amit éppen szűrnél vele.

Én mégis szeretem ezt a táborhelyet! Ha szép az idő, gyönyörű a kilátás a latrina fölötti kis teraszról. Napközben kellemesen megütközik itt a nap: sütkérezhetsz, szárítgathatod az átnedvesedett cuccaidat. Kedvenc helyem az ebédlő. Igazán jó kis társasági tér, ahol valódi csapat kovácsolódik a színes társaságból. Talán ezért nem is zavar engem annyira az alvótér spártaisága: a nap túlnyomó részét amúgy is vagy túrázással töltjük, vagy az ebédlőben múlatjuk az időt.

Az ebédlőben szinte az egész teret egy hosszú asztal tölti be, körös-körül padokkal. Mindössze a barakk távoli végében van egy kis pult, ahol a gáztűzhely is helyet kap. Elméletileg használható, de nem minden alkalommal van tele a gázpalack. Ugyanakkor csak két égője van, ami meglehetősen kevés egy 12-14 fős társaságnak. Kiváló hely, naphosszat tartó vadászmeséknek, hegyi hőstetteknek, miközben gőzölög a tea a kis gázfőzőkön, vagy ehetőre ázik a liofilizált „taktikai” kaja.

Ugyancsak a hely előnyére szolgál, hogy ebben a magasságban már jelentősen kisebb az alsóbb régiókra jellemző ratrak-forgalom. Itt már igazi magashegyi környezetben érezheted magad. Mivel az előző éjszakához képest mindössze 300-400 méterrel emelted az alvási magasságot, egy kis szerencsével akár már az első éjszakától megúszhatod a ritka levegő okozta kellemetlen szindrómákat.

 

Minden, mi szem-szájnak ingere... (étel, ital):

Nagyjából fele-fele arányban oszlik meg az Elbrusz lejtőin és a völgyben töltött napok száma. Természetesen alkalmad nyílik megismerkedni a helyi gasztronómiával is, de előbb lássuk, hogyan készülj a hegyen töltött 5 napra.

A hegyen:

Egy afrikai (Kilimandzsáró) vagy nepáli túrával ellentétben, saját magad kell gondoskodnod a kajáról és az ivóvízről a hegyen töltött napok során. Kb. 5 napra elegendő elemózsiával készülj, figyelembe véve a következőket:

 • az Elbruszon nincs ivóvíz forrás egyetlen táborhelyen sem – tehát vagy havat olvasztasz, vagy viszed magaddal az 5 napra szükséges vízmennyiséget; mivel a hóolvasztás sok macerával jár, időigényes és gyomorrontást is okozhat, ha nem sikerül rendesen fertőtleníteni a hólevet, általában 5 literes kiszerelésben vásárolható palackozott vizet viszünk magunkkal; ez potom 170-200 rubelért beszerezhető a völgyben/palack és általában 15 liternél több nem fogy el fejenként; a cipekedés miatt ne aggódj, a felvonó elbírja, a második táborba meg legtöbbször ratrakot fogadunk a málha szállítására
 • hozz magaddal főzőfejet - bár mindkét táborhelyen van elméletileg gázfőző, nincs rá semmi garancia, hogy ezek működni is fognak, valamint az a 2-3 égő igen csak kevés 14-20 ember számára; legyen tehát nálad csavarmenetes főzőfej és edény; a gázpalack ugyan nem szállítható a repülőn, de jó áron beszerezhető Terskolban és a meg nem kezdett palackokat visszaválthatod a túra végén

Ilyen csavarmenetes palackot vásárolhatsz Terskolban a főződhöz

 • alap élelmiszereket – kenyér, gyümölcs, zöldség - meg tudsz venni helyben, de minden másban szegényes a felhozatal, ezért nem árt, ha a hegyi étrendet alapját otthonról hozod magaddal: instant tészták, levesek, liofilizált kaják, sajtfélék, májkrém, jó kis csabai kolbász, energiaszeletek, müzliszeletek (ízlés és tapasztalat szerint); mivel a magasság és a ritka levegő az étvágynak sem kedvez, fontos ha előre tudod, mi az amit ilyen körülmények közt is szívesen fogyasztasz, hogy meglegyen a szükséges napi kalóriabevitel
 • a Garabashinál (alsó tábor) és az új felvonó végállomásánál – félúton az alsó és felső táborhely közt - van étterem, így elméletileg kipótolhatod az étrendedet egy tányér báránylevessel, gulyáslevessel vagy pelmenyivel (darált húsos tészta), de nem garantált, hogy ezek nyitva is vannak! Ezeket a lehetőségeket tehát hagyd ki a számításból, mikor az elemózsiás pakkot készíted. Ha valamelyik hegyi-kocsma nyitva lenne, az bónusz: ebben az esetben üdítőt, vizet, akár még sört is tudsz a hegyen vásárolni.

A völgyben:

Reggeli a hotelben, a nap második felében gasztrotúra. Ne izgulj, nem fogsz éhen halni! Néhány apróságra viszont készülj fel. Íme a Baksan völgy gasztro-kalauza pontokba szedve:

 • a felszolgáló személyzet ritkán beszél angolul és ha ért is valamicskét legtöbbször nem azt, amit te mondanál neki
 • általában találsz fotókkal ellátott kétnyelvű (orosz, angol) menüt
 • egyszerű ételekre számíts, kb egy otthoni falusi kifőzde szintjén
 • a helyi konyha alapját a különféle nyárson sült húsok alkotják (saslik), a bárány az autentikus helyi specialitás
 • egészen finom leveseket készítenek: tárkonyos bárányleves, gulyásleves stb.
 • a friss kaprot szinte minden ételben megtalálod, legyen az leves, sült, saláta
 • pizzát és hamburgert is találsz az egyik „modernebb” helyen, de készülj fel: félóránként kb. 1 pizzát tudnak megsütni és valószínűleg napi 4-5 hamburger az eladásra programozott ráció – éhesen és türelmetlenül tehát ne ezt a helyet válaszd
 • ami az italokat illeti: maradj a sörnél! Találsz bort is, de ugyan csak kétes minőségűt. A sörrel se cifrázd sokat: válassz az Elbrus, Terek és a Nalcik közül, palackosat vagy csapoltat. Néhány helyen találsz valamilyen import barna sört is, de ha túl sokat kérdezel, csak összezavarod a pincért… Ha épp a csúcsmászást ünneplitek a sarki pubban szóljatok jó előre, hogy ne csak 5 sört hűtsenek be és ne lepődjetek meg, ha félúton elfogy a készlet valamelyik fajtából
 • ami a pénztárcádat illeti: nem túl magas kelet-európaias árak; 5% borravalót tartalmaz a vendéglői csekk! Annál többet nem is nagyon érdemelnek…

 

Ha éltél netán a kommunizmusban, akkor édes-keserű nosztalgiával fogsz visszaemlékezni a 70-es, 80-as évekre. Ha te már a szabad generáció tagja vagy, itt az ideje hogy belekóstolj az elődeid hős kommunista korszakába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain