Egy régi túra új köntösben

by: Túravezető

Category:

Elhagyott házak El MiradorbanAz iKaland legnépszerűbb közép-amerikai túrája mindig is az „Észak-Guatemala: Dszungeltúra a maja őserdőben” volt, éveken át a magyar utazási irodák közül egyedüliként állt itt a kínálatban El Mirador megtekintése. Aztán a legutóbbi utunkon…Átírtuk a programot. Egyrészt kiderült, hogy egy kisteherautó platójáról sokkal többet látunk, több helyre eljutunk, és szebb helyeken tudunk táborozni, mintha helyi repülőjáratokkal és buszokkal rohannánk át az országon, másrészt sokat változtak a körülmények is.

Az utóbbi években Guatemala-szerte új utak épültek, megdrágultak a belépők, és főként, ami minket mindig is riasztott, egyes helyekből igazi turistalátványosságok lettek. A saját gépjármű nyújtotta előny és a frissen bejárt útvonal hatására új nevet, és ami fontosabb, teljesen új programot kapott a túra. Szinte minden megmaradt, ami a régi utat olyan népszerűvé tette, de mellé most belefért közel kétszer annyi új hely és látnivaló. Mindezt úgy, hogy a tempó nem lett sietősebb.

Istentisztelet kékbenMiről is van szó? A reptérről egyenesen Quiriguá (a maják legmagasabb sztéléi), majd Lívingston (Guatemala egyetlen karibi kisvárosa) a célpont, miközben szédületesen változatos tájakon haladsz át. Ugyanúgy a negyedik napon érkezel Tikalba, amelyet felkapottsága és népszerűsége ellenére egyszerűen látni kell. A zsúfolt romváros után egy nap pihenőt tartasz egy igazán különleges helyen, a Cerro Cahuí Biotóp Rezervátumban, ahol a Petén Itzá tó legszebb partszakaszán úszhatsz egy nagyot.

Ezek után indul az út fénypontja az El-Mirador túra. Idén márciusban több mint három hetet töltöttem El Mirador és Rio Azul régészeti feltárásainál önkéntesként. Sokkal többet tanultam a majákról és a területen található romokról, mint az utóbbi 10 év látogatásai során bármikor. Kétségtelen, hogy a területet rohamos ütemben kezdik felfedezni a látogatók. 2-3 csoport szinte mindig tartózkodik a területen egy nap, és a vendégkönyv tavalyi 2000+ látogatója mindent elárul a jövő tömegeiről.
De mint mindig, számtalan lehetőség adódik, hogy letérj a jelzett ösvényről, és leereszkedj a föld alá egy ősi maja élelmiszerraktárba, vagy megtekints a látogatóktól egyelőre elzárt, frissen felfedezett kőfaragásokat, vagy éppen a világ legnagyobb piramisának tetején töltsd az éjszakát. A többi, túra során felkeresett rom pedig csak tetőzi az élmények sorát. Mindeközben persze ne feledd, hogy a kontinens egyik legnagyobb összefüggő és érintetlen esőerdejében túrázol, ott alszol és élsz napokig.

Chichicastenango piacánMire kiérsz a rengetegből és megérkezel egy nagyobb városba, már eltelt a 12. nap, de még öt van hátra. Mit kezdesz ezekkel? Ott van a közelben a szinte ismeretlen Waka’ romvárosa, a Laguna del Tigre Nemzeti Park szívében. A környéken vörös arapapagájok, egy ritka krokodilfaj, számtalan emlős és madár vár ebben a természeti paradicsomban. Nem kell menetrendszerinti buszokra várnod, így másnap már a Laguna Petexbatún vizeit szeli csónakod, ahol ugyancsak különleges természeti környezetben rejlő, keveset látogatott városok fennmaradt piramisait és lakóépületeit tekinted meg.
A túra címét nem véletlenül kapta: a maják 3400 éve alapított városát, Nakbét ugyanúgy meglátogatjuk, mint a ma élő leszármazottaik településeit a Maja-felföldön. Uspantán, Chichicastenango és a többi város hangos az ősi maja nyelvektől és tarka a több tucat színes népviselettől, amit az itt élők a mai napig hordanak. Ráadásul 2010-ben a maja újév, a Wajshakib Batz október 24-re esik, és éppen akkor jársz majd az ősi maja naptárat a mai napig használó vidéken.

Útszéli árusA túrakiírás már egy ideje fent van az Ikaland oldalán, olvasd át, és ha még nem döntöttél, ne várj túl sokat, mert lassan elfogynak Guatemalában is azok a helyek, ahol nem áll üdítőárus a piramis árnyékában vagy kiépített parkoló a madárvárta mellett. El Mirador, Laguna del Tigre és a többi, nemrég felfedezett vidék napjai meg vannak számlálva.

H. „Bedouin” Áron
túravezető
Fotóblogom

Rocky Mountain