Egy tévhit az edzésről, ami miatt lehet, hogy bukod a kiszemelt hegycsúcsot

by: Zsolt Rényi

Category: , ,

Él egy mítosz sokak fejében arról, hogy hogyan érdemes edzeni mászótúrákra, hosszú gyalogtúrákra. Mind kezdők, mind a rutinos öreg rókák evidenciaként kezelik e hiedelmet – mert bizonyos szempontból logikus(nak tűnik)!

A tévhit így szól:

 

A hegymászásra hegymászással kell edzeni.
 

Magyarán, a javaslat szerint aki nagy túrára, magas hegyek közé készül, az legjobban teszi, ha minél többet túrázik és mászik. Tudományosan és gyakorlatban is cáfolták már ezt a hiedelmet, amit egyébként mesterünk, Erőss Zsolt is axiómaként kezelt. Ennek ellenére sem igaz.

Azért ástuk bele magunkat a témába, mert túrázóinknak rendszeresen segítünk tanácsokkal, edzéstervekkel felkészülni alpesi túrákra; az évek során bezsebeltünk némi tapasztalatot abban, hogy a technikailag könnyű, de combos fizikai kihívást jelentő magas (és hosszú) túrákra hogy érdemes edzeni.

Hogy kell hosszú túrákra és mászásokra edzeni?

 

 

Ha elkezded kutatni a világ legjobb magashegyi mászóinak edzését (már ami megismerhető a féltett titkokból), hamar feltűnik, hogy maga a hegymászás, a magashegyi mozgás meglepően csekély szerepet kap egyéb mozgásformákhoz képest. Kiderül, hogy hegymászásra jelentős részben cardio edzéssel készülnek. Másrészt, motorikus izomzatot fejlesztenek. És (a spoiler): mindezt tengerszinten, legalábbis alacsony magasságban. Aszfalton vagy tornateremben, illetve a helyi erdőkben.

Simone Moro például azt mondja, hogy ha 8000-esre készül, ami általában nem túl nehéz technikailag, akkor a legfontosabb izma a szíve – ezért a szív erősítése kapja a legnagyobb szerepet. Íme egy összefoglaló az edzés-filozófiájáról:

Simone napi 20 km-t fut a Bergamot övező dombok közt; ezekbe a futásokba 1200 m körüli szintemelkedést iktat. Kiderül még az is, hogy a hegyen is igyekszik “normális” kaját enni, jó olaszhoz méltó módon! :)

Egykori mászótársa és egyben minden idők egyik legerősebb magashegyi gépe, Ueli Steck is hasonló elvek mentén edzett… futás, motorikus erő: tartó izmok, core:

Így nézett ki Steck általános edzésterve egy hétre – ez egy sablon amit aszerint hangolt, hogy épp milyen célt tűzött ki maga elé.

Ami rögtön feltűnhet: 2,5 – 3-szor annyi edzést szentelt cardio- és izomépítésre, mint mászásra. Persze, amikor technikailag nagyobb kihívást jelentő célért küzdött, akkor növelte a mászás arányát az erőnlét rovására.

Kijelenthető: a kevés technikai tudást igénylő hegyi kihívásokhoz az edzés nagy része nem hegyen történik. Ez pedig baromi jó hír, mert máris kevésbé kell sopánkodnia a magyarnak a nagy hegyek hiánya miatt. Legalábbis, felkészülés szempontjából.

…inkább mondják el az edzőim, mentoraim…

Szóval, egy szinttel feljebb akarjuk csavarni a felkészítésedet és minden eddiginél komolyabb, módszeresebb segítséget megadni. De, erre már nem vállalkoztunk egyedül; elhozunk Neked két szakembert a témában. Egyikőjük túravezetőnk és ügyes 8000-es mászó: Suhajda Szilárd.  A másik úriemberről nem esett még szó: ő az én személyes edzőm, “hegyi edzőm”. Mindkettőjük teljes tudását, tapasztalatát igyekszünk kicsalni belőlük :) hogy minél inkább profitálj.

Suhajda Szilárdot mindenki ismeri, de ő csak egy kicsit később csatlakozik ezen projektünkhoz, mert jelenleg Pakisztánban van elfoglaltsága, két nyolcezressel is. Szilárddal szemben Cser Attilát valószínűleg nem ismered. Íme Ati 20 másodpercben:

Egyébként, próbáltál már hegymászáshoz értő személyi edzőt találni? Nekem nem volt könnyű dolgom, amikor ilyet kerestem. Az ország tele van futóedzőkkel, bringa edzőkkel, triatlonosokkal, joga (hotjoga, lengő-joga, bármi-joga), fitnesz, trx és ki tudja, milyen személyi edzőkkel… például popo tuning műhelyekkel:

De hegyi túrákhoz, mászásokhoz… na, az nehezebb dió.

Nekem nagyon bejött Attila stílusa és hiteles volt szememben az általa megtett út – közös mókáink alkalmával pedig saját szememmel láttam, hogy nem csak papolni tud arról, a témáról.

Segíteni fog abban, hogy profi edzésterved legyen bármilyen hegyi célhoz – teljesítmény túra, terepfutás, 8000-es mászás, bármi.

Itt kicsit kifejti a cardio fontosságát, mielőtt a következő írásban belemennénk részleteiben abba, hogy hogy kell cardio-edzést összerakni:

A következő fejezetben folytatjuk a cardio edzésed felépítésével! Lesz szintfelmérő, nézünk pulzust – és jókat mulatunk. Katt a második részhezNe hezitálj feltenni kérdéseket a kommentekben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain