EAT. SLEEP. CLIMB. KAZBEK.

by: Murányi Dóra

Category: , ,

Mindig is azt gondoltam, hogy akkor leszek az iKaland hiteles túraszervezője, ha a saját bőrömön tapasztalom meg, hogy tulajdonképpen milyen kihívásokkal jár egy magashegy megmászása…

Sokan gondolhatjátok, hogyha valaki egy olyan utazási irodánál dolgozik, amely mondhatni a világ minden tájára magashegyi túrákat szervez, akkor ő egyrészt igen komoly hegy- és sziklamászó tapasztalattal bír, másrészt minden kiírt túra helyszínén legalább egyszer járt már.  

Higyjétek el, engem is örömmel töltenek el azok a sikersztorik, amelyek úgy kezdődnek, hogy 4 éves kora óta zongorázik, már a nagyszülei is… és a többi, és a többi. Az én valóságom azonban egy kicsit más, ugyanis számomra az iKaland hozta testközelbe a hegyeket. Imádtam a természetet, az extrém sportokat, mindig is aktív voltam és lelkes. Rengeteget inspirálódtam, könyvekkel, képekkel, videókkal, aztán egyszercsak bekerültem a sűrűjébe…  

Minden túrát pontról-pontra, minden túravezetőt a sztorijával együtt személyesen szerettem volna megismerni. Nem kellett sok idő, hogy azon kapjam magam, hogy épp egy Alpina Nepal magashegyi bakancsot rendelünk a Campside-ról, készülök az első 3000-esre – a Magashegyi felkészítő táborba megyek (hehe), pár hét múlva a másodikra – a Grossvenedigerre, majd télen az Ankogelre, a Dolomitokba, a Raxra…

Időközben elindult az iKaland hegyi közössége – a Bázis is, amellyel hasonszőrű partnereket is kaptam a kalandokhoz. Minden túra más élmény volt, más tanulságot hozott. Készültem valamire, bár magam sem tudtam, mire. Aztán 2019 júliusában magával ragadott az érzés: ez a valami a Kazbek 5054m-es csúcsa lesz… 

Leszögezem, a történet a csúcs elérése szempontjából nem sikersztori – még. :) De az ismeretgyűjtés, a felkészülés, az emberekkel – túratársakkal, túravezetővel, helyi partnerekkel – való együttműködés és a szellemi, mentális, fizikai önismeret szempontjából nagyon is az. Szeretném a saját tapasztalataim mentén megosztani Veled, hogy mi szükséges ahhoz, hogy megadd magadnak az esélyt arra, hogy egy 5000 m-es hegy csúcsán állhass. 

A szeptemberi Kazbek túránk után Kazbegiben találtam egy nagyon ütős képeslapot, rajta a képlettel: EAT. SLEEP. CLIMB. KAZBEK. Tehát étkezz megfelelően, aludj eleget, mássz kíválóan és tudd, hogy mi a célod, ugyanis a cél határozza meg mindennek a minőségi és a mennyiségi oldalát. 

EAT. Étkezz megfelelően.

Köztudott, hogy egy hegy megmászása során rengeteg energiát égetsz el, ugyanis hosszútávú, alacsony intenzítású, folyamatos, ún. aerob testmozgást végzel. A Kazbek mászás csúcsnapján, csak a csúcsra való feljutás 7-8 órát vesz igénybe, ahonnan még vissza is kell jutnod az „alaptáborba”.

Egy ilyen menet során 6-7000 kalóriát is felhasználhat az emberi test. Az ehhez szükséges energiát a hegyen olyan menüvel kell pótolnod, amely gyorsan, egyszerűen elkészíthető, súlyra könnyű, méretre minél kisebb, mégis energiadús ételeket tartalmaz. Az előbbi kritériumokat figyelembe véve, főételként sokan liofilizált ételekkel készülnek, ezekben általában 4-600 kalória található…

Szintén hatalmas odafigyelést igényel a folyadékfogyasztás, ugyanis az akklimatizációs folyamat és a magasság megköveteli a megnövelt folyadékbevitelt. Természetesen a hegymászás során kibillen az egyensúly, tehát nem fogsz tudni annyi ételt-italt a szervezetednek adni, amennyire papírforma szerint szüksége lenne, továbbá megnehezíti a helyzetet, hogy magassabb régiókban nem biztos, hogy hatalmas étvágyad lesz, hacsak nem a szerencsés, kisebb hányadba tartozol. Tehát nem vagy egyszerű helyzetben, azonban a következő elvek mentén megalapozhatod a sikert:

  1. Legyen étkezési stratégiád! Azaz fordíts időt arra, hogy a hegyi napokra összeállítod a saját étrendedet. Ehhez előzetesen (!) ki kell tapasztalnod, hogy mikor, mi, milyen mennyiségben biztosítja Számodra a szükséges hajtóerőt az adott típusú testmozgáshoz.
  2. Túra közben 40-60 percenként egyél, igyál valamennyit – azt és annyit, ami és amennyi éppen a legjobban esik. 2 szem mogyoró esetén ez lehet, hogy placebonak tűnik, az elégetett energia pótlásának szempontjából talán az is, azonban mentálisan már közel sem…
  3. A túra előtti időszak a szervezeted felkészítéséről, a túra utáni pedig a regenerációs folyamatok támogatásáról szól. Ennek a módja teljesen egyénfüggő, viszont fontos, hogy ne ess túlzásokba, nem szükséges a csúcsmászás utáni éjszakát izotóniás italokra kötve tölteni.

SLEEP. Aludj eleget.

A pihenés, ill. az alvás is kiemelkedően fontos, ugyanis sokkal nehezebb fáradtan elérni, hogy mentálisan fókuszált legyél mászás közben. Ez a mélypontoknál bír jelentős szereppel, pl. amikor kapsz egy kellemes 50 km/h-s szelet a csúcs alatti kitett részen. Fáradtan szétszórtabb az elme, tehát sokkal nehezebb lesz olyan erőforrást keríteni a fejedben, amely segítségével átvészeled a szélvihart.

Amikor megkérdeztem néhány tapasztalt kollégát a Kazbek mászás nehézségeiről, kivétel nélkül a Top 3 listára emelték a hegyen található menedékházat, a Bethlemi Hutot, ahol a higiéniás körülmények finoman szólva szinten aluliak. Amikor vacsora közben a szobánkban szembejött velem egy kisegér már meg sem lepődtem…

A szálláson egyébként emeletes ágyas megoldással vannak berendezve a szobák, a beosztás érzésem szerint elég improvizatív, tehát hiába foglaltál, fizettél előre, lehet, hogy egy lengyel és egy grúz fickó közé jut csak hely Neked. Vannak azonban segítő tényezők, mondhatni életmentő felszerelések és praktikák, amelyekkel mindennek ellenére jót tudsz majd aludni:

  1. Néhány “életmentő” apróság: Számodra ideális komfort hőmérséklettel bíró hálózsák, ugyanis sem a didergés, sem az izzadás nem segít átaludni az éjszakát. Füldugó, mert legalább egy szobatársad biztos, hogy horkolni fog, egy másik meg kicsit megfázott és néha muszáj krákognia, valaki pedig úgy érzi magát biztonságban, ha egy izofóliát terít maga alá, amely a ki- és belégzéssel járó mozgást is felhangosítja… Szemfedő, mivel valószínűleg olyan szobatársad is lesz, aki azon a hajnalon indul a csúcsra, amikor Te épp tudnál aludni és nem ismeri a fejlámpa piros fényű funkcióját.
  2. Az elalváshoz kapcsolódó szeánsz. Ha fürdésre nincs is lehetőség, azért van néhány apróság, amit megtehetsz, hogy úgy érezd tisztán kerülsz a hálózsákba: fogkefe-fogkrém és higiéniás kendő használata, tiszta ruha, lefekvés előtt egy pohár víz. Evidenciák, de hiányuk hatalmas űrt hagy egy puritán menedékházban.
  3. Bármi, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy ellazulj, illetve ha az éjszaka közepén felébredsz, könnyen visszaaludj. Ez lehet egy nyugtató teakeverék, levendulás illóolaj, zene – fülhallgató a kéznél. Csak vigyázz, nehogy Te legyél az, aki mindenkit felébreszt az éjszaka közepén.

CLIMB. Mássz kiválóan.

A mászáshoz szükséges megfelelő fizikai állapot… ezt kell talán a legkevésbé magyarázni. Több napon keresztül, akár napi 10-12 óra menet vár Rád, sokszor instabil, kitett terepen, tehát ha nincs kíváló állóképességed, kiestél. Manapság már könnyű információkhoz jutni annak kapcsán, hogy mivel fejlesztheted az állóképességedet.

Itt is fontos a személyreszabottság, tehát hogy olyan mozgásformákat válassz a felkészüléshez, amelyeket élvezettel végzel. Idén tartottunk egy tájékoztatót az egyik 5000-es hegy kapcsán a túravezetőkkel a csapatnak… a soron következő napirendi pont a felkészülés volt, ahol megkértem a túravezetőket, hogy meséljék el, ők hogyan készülnek.

A következő válasz hangzott el: „hmmm, én futni lényegében nem tudok.” Már fejben elkezdtem összerakni a szövegkönyvet, amivel mentem a helyzetet, azonban a gondolatmenet folytatása igencsak kedvező volt, ugyanis elmesélte a vezető, hogy bringával jár mindenhova és heti legalább kétszer úszik, nem mellesleg van már pár hegy a bakancsában.

  1. Tehát a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát találj, amit szeretsz, amiért megéri Számodra a nappal kelni vagy lemondani egy vacsorát a barátokkal.
  2. Továbbá ennek a témának az esszenciája abban rejlik, hogy ne csak edzd, de egyúttal ismerd is meg a testedet: Figyelj a testedre, tudd, hogy mik az erősségeid-gyengéid: Milyen terepen haladsz könnyebben, gyorsabban? Egy hosszú túra során mely izmaid, izületeid fáradnak el leginkább? Ismerned kell azt is, hogy hogyan reagálsz a változó időjárási viszonyokra: Milyen rétegekre van szükséged, ha meleg van, de nagy a szél vagy ha hideg van, de süt a nap? Mennyire és hol ver ki leginkább a víz egy kaptatón, tehát milyen anyagú, szellőzésű ruházat segít a mászásban? És azzal is tisztában kell lenned, hogy milyen technikai eszközök Számodra az ideálisak: Milyen típusú túrabotot tudsz megdermedt ujjakkal is magabiztosan megfelelő méretre állítani? Milyen hosszú jégcsákány Számodra az ideális?
  3. Végül kardinális kérdés, hogy tudod-e azonosítani az erőforrásaid. Lesz-e mélypont? Igen, feltehetően egy ilyen hegyen már lesz. Ne félj tőle, készülj fel rá. Találj mentális erőforrásokat, amelyekkel átbillented magad rajta. Legyen pl. egy mantrád, egy mondat, amit ha sokszor elismételsz, megerősít és átbillent az aktuális nehézségen.

KAZBEK. Tudd, hogy mi a célod.

Ha megvan a célod, térképezd fel. Nagyon fontos, hogy pontosan tudd, mire is vállalkozol. Informálódj a terepviszonyokról, a lehetséges időjárási körülményekről, az adott hegy nehézségeiről, a helyi szokásokról. 

Ha valamit megtanultam az elmúlt másfél évben a magashegyi túrák szervezése során, az az, hogy rengeteg tényezőt meg lehet alapozni, elő lehet készíteni, de mindig lesznek olyan események, amelyekre nincs ráhatásunk, amiket nem látunk előre és nem tudunk irányítani. A Te választásod, hogy az egységnyi, adott tevékenységre szánt időt és energiát hogyan mozgatod, használod fel a kaland során.

Minél nagyobb figyelmet fordítasz a fenti elemekre a felkészülésnél, annál több energiád marad megküzdeni a váratlan szituációkkal, amik a hegyen szembejönnek Veled. Amit Mi tehetünk érted, hogy a tapasztalatinkkal, tudásunkkal végigkísérünk az úton, viszont ne legyenek illúzióid: a mászás már a Te feladatod!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain