Drámai mentés a Nanga Parbaton

by: Zsolt Rényi

Category: ,

Meglehetősen drámai mentőakciót követhettünk nyomon a Karakorum-hegységben, szinte élőben. A tragédia a “Gyilkos hegynek” keresztelt Nanga Parbaton alakult ki. A bajbajutottak: Elisabeth Revol francia és Tomek Mackiewicz lengyel mászók. Céljuk: a Nanga Parbat téli normálutas megmászása. Segítségükre sietett: a szomszédos K2-n expedíciózó Denis Urubko és Adam Bielecki.

Tomek Mackiewicz 2011 óta hatszor próbált meg feljutni a Nanga Parbat csúcsára; ez a hetedik nekifutása volt, Revollal pedig a harmadik közös kísérletük a hegyen télen. Tomek három gyerek édesapja, autószerelő.

Elisabeth Revol kőkemény mászónő. 2017 május 10-én oxigénpalack nélkül, szólóban mászta meg a Makalut. 12 nappal később a Lhotse csúcsán állt, szintén egy magányos és O2 palack nélküli mászást követve. Öt nappal később az Everestet mászta volna meg hasonló feltételekkel, de 8500 méterről vissza kellett fordulnia a romló időjárás miatt.

Revol és Mackiewicz

A sokat tapasztalt duót január 25-én látták utoljára 8000 méter körül, ahogy felfelé haladtak. Ezt követően vagy 10 órán át nem jött hír felőlük. A következő hírek arról szóltak, hogy megvolt a csúcs, de mindketten rossz állapotban vannak és mentés szervezését kérték; kettőjük közül a lengyel férfi állapota volt súlyosabb.

Revol a 7200 méteren lévő sátorig tudta lesegíteni társát, aki erejének végén járt és nem volt más választása, mint otthagyni. Egyedül folytatta a lassú, kínkeserves ereszkedést a Kinshofer úton utolsó tartalékait és fagyási sérüléseivel dacolva.

Tomek és Elisabeth

A megoldás több mint 100 km-re keletebbről érkezett, a K2 lejtőiről; mégpedig a Lengyel Nemzeti K2 Expedíció négy mászójának személyében. Denis Urubkot és Adam Bieleckit, illetve Jarek Botort és Piotr Tomalat röptették egy villámgyorsan megszervezett mentőakció keretében a Nanga Parbat Diamir oldalán. Jarek és Piotr az alaptáborban készítették elő a fogadásukat, míg Urubko és Bielecki eszméletlen tempóban, éjszaka nekivágott a falnak. 8 óra alatt gyűrtek le 1200 méter szintet az alaptáborból.

A K2 alaptáborából körülbelül 200km-es helikopter-út vezet a Nanga Parbat alaptáborába; onnan pedig Skarduba menekítették a csapatokat.

Tomek mentésének gondolatával is komolyan foglalkoztak, de nem volt realitása. Elisabeth Revollal viszont szembetalálkoztak, akivel lassú tempóban együtt folytatták az ereszkedést és végül elérték az alaptábort, ahonnan helikopter röpítette Skarduba a csapatot. Onnan Revol Iszlamabadba ment tovább, a lengyelek pedig visszarepültek a K2 alaptáborába, hogy folytassák, amit elkezdtek.

A tragédia miatt együttérzésünket küldjük Mackiewicz családjának, barátainak és az egész lengyel mászóközösségnek. Ugyanakkor óriási öröm, hogy a K2 csapat gyors döntése és hősies helytállásának köszönhetően megmenekülhetett a másik mászó, Elisabeth Revol. Rengeteget fogják elemezni ezt a mentőakciót, figyelemmel fogjuk követni a fejleményeket, elemzéseket.

Íme egy pár másodperces videó Revolról, miután megérkezett Skarduba:

A dráma és fájdalom mellett kicsit furcsa is volt végigkövetni ezt az eseménysorozatot. A Mozgásvilág Hóhatár Facebook oldalon Pintér Laci folyamatosan, gyakorlatilag élőben közvetítette a híreket, amit a kommentelők saját értesüléseikkel egészítettek ki. Érdekes módon épp Laci volt az, aki 25-én, csütörtök este Peter Habeler előadásán tolmácsolt és várakozás közben említette, hogy gond lehet, mert régóta nem jött hír a Nangát mászó duóról.

Az előadás utáni italozáskor Habelerrel közösen humorizáltunk közös barátunkon, Denis Urubkon, aki most biztos nagyon fázik a K2-n… akkor még mit sem sejtve a mentőakcióról. Készítettünk is egy gruppen-szelfit, amit el is küldtünk neki emailben. Gondoltuk, majd csak elolvassa valamikor.

Meglepő hirtelenséggel jött a válasz, miszerint az alaptáborban van és várják a helikoptert, hogy menjenek menteni a Nanga Parbatra:

Urubko máskor is volt már nagylelkű – persze, nem ennyire kritikus helyzetben. A Dhaulaghirin sebességi rekordot próbált felállítani, amikor bajba került egy másik expedíció egyik mászója. Denis felhagyott a saját mászásával, hogy részt vegyen a mentésben. Példaértékű a helytállása, ami különösen fontos egy ilyen (külső kritikusok által) individualistának mondott sportban, mint a mienk.

Denis Urubko hamarosan Budapestre látogat és élőben mesél a mentésről illetve a K2 téli expedícióról! Ne hagyd ki!

Források:

  • http://blogs.dw.com/adventuresports/mackiewicz-wants-to-return-to-nanga-parbat/
  • https://www.facebook.com/groups/hohatar/
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89lisabeth_Revol
  • http://se.pl
  • http://www.planetmountain.com/en/news/alpinism/nanga-parbat-relentless-rescue-efforts-continue-for-elizabeth-revol-and-tomek-mackiewicz.html
  • https://www.facebook.com/pakmountainnews/videos/393642931077331/

Egy hozzászólás a(z) “Drámai mentés a Nanga Parbaton” bejegyzéshez

  1. Le a kalappal…ilyen mentés a csodával határos…ilyen emberek is csak nagyon kevesen vannak a világon akik ezt megcsinálják…minden tiszteletem az övék !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain