Baleset a cseszneki via ferráta ösvényen – így néz ki egy via ferráta kantár amibe teljes testsúllyal beleestek

by: Túravezető

Category: , , ,

 

Nem is olyan régen egy bérbe adott via ferrata kantár kinyílt (felszakadt, és így használhatatlanná vált) állapotban érkezett vissza a szertárunkba egy tavaszi hétvégéről.
A baleset Cseszneken történt, mondhatnánk egy igen buta szituációban, ugyanis a via ferrátázás alapvető szabályának betartásával egyértelműen elkerülhető lett volna.

A baleset elszenvedője által használt via ferrátakantár A baleset elszenvedője által használt via ferráta kantár

(Évek óta adunk bérbe felszerelést saját szervezésű túrákra, de még sohasem történt ilyesmi. Nem árt hozzá tenni azt sem, hogy egy via ferráta kantár nem szokott csak úgy kinyílni, ahhoz jó nagyot “kell” esni.)

Miután hazaért a túrázó, részletesen beszámolt nekünk az esetről, amit papírra is vetettünk. A minden via ferrátázónak tanulságos történet részleteit fontosnak tartjuk közölni, hiszen – különösen a cseszneki via ferráta sikere óta – egyre többen vágnak bele ebbe a sportba, sokszor mindenfajta tájékozódás és előképzettség nélkül.

Amúgy szuper jó ez a cseszneki via ferráta Amúgy szuper jó ez a cseszneki via ferráta – forrás: viaferrata-csesznek.hu

A túrázó így számolt be az esetről:

“Barátaimmal az E-nehézségű (E – Extrém nehéz, csak haladóknak) ferrátán próbálkoztunk. Az egyik nehéz résznél, annyira lefoglalt az erőlködés, hogy elfelejtettem a felettem lévő rögzítő pont fölé akasztani. Igazából elértem volna, de valamiért nem akasztottam át.

Ez persze csak akkor derült ki, amikor tovább akartam mászni és a kantár visszahúzott. Amikor pedig leguggoltam, hogy visszanyúlva átakasszam a karabinereket a következő szakaszra, hirtelen megbillentem és beleestem a kantárba.

Elég nagyot, kb. 3-4 métert eshettem, szerencsére nem ütöttem meg magamat, az eszköz viszont kinyílt…”

Hál’ Istennek nem sérült meg, az eszköz tette a dolgát, a 3-4 méteres esést követően felszakadt – így a kukában végezte (helyesebben “bemutató” darabként az iKaland iroda falát dísziti).

Így néz ki egy kinyílt via ferráta kantár Így néz ki egy kinyílt via ferráta kantár

Te tisztában vagy vele, hogy mik a via ferrátázás alapvető szabályai?

A következő részben ezt fogjuk részletesen megtárgyalni.

A folytatásban a tanulságokat és egy brutális videót találsz arról,

hogy mi történik egy 80 kg-os túrázóval, aki 4 métert zuhan egy via ferrátázás közben. Picit ijesztő.

13 hozzászólás a(z) “Baleset a cseszneki via ferráta ösvényen – így néz ki egy via ferráta kantár amibe teljes testsúllyal beleestek” bejegyzéshez

 1. Azt viszont érdemes lenne megemlíteni, hogy annak az E-s résznek semmi értelme. Az év nagy részében csúszós. Tehát hiába vagy tapasztalt, 50% hogy beleesel.
  Egyik alkalommal amikor ott jártunk, egy próbálkozó visszacsúszott és a kezével fékezte le magát. Fel is szakadt szerencsétlennek. Nem ez lesz az utolsó baleset azon a részen!

  • Jó adalék! Köszi Dani! (Bár az is igaz, hogy itt nem a csúszos szakaszon volt a hangsúly, nem azért történt a baleset)

 2. Én is kipróbáltam a cseszneki ferrátákat (az E-s szakaszra nem vállalkoztam). Szuperjó volt! Viszont azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan első próbálkozásként jönnek ide, pedig szerintem a D-s szakaszok sem kezdőknek valók. Mi több, mint egy 1,5 órát vártunk a falon az egyik D-s szakasz előtt, mert kezdőkkel volt tele a fal (szó szerint fürtökben), és nem tudta az egyik delikvens leküzdeni a falat, úgy vonszolták alulról-felülről, mindenhonnan, ami szintén nagyon balesetveszélyes. Szóval szerintem inkább gyakorlottabbak menjenek ide.

 3. “annak az E-s résznek semmi értelme” – ugyanígy mondhatnánk azt is, hogy a HTL klettersteignek (Ausztriában, Maiersdorf mellett) úgy ahogy van, egyáltalán nincs semmi értelme: nehéz, nedves időben csúszós, technika is kell hozzá, és erő is (és lényegesen hosszabb, mint a cseszneki).
  Ehelyett azonban inkább csak azt kellene megérteni, hogy az E kategória tényleg E kategória, és csak gyakorlott, erős és technikás mászóknak javasolt, és hogy kezdőknek és nem elég gyakorlott mászóknak kifejezetten veszélyes lehet.

 4. Már miért ne lenne értelme egy E-s nehézségű falnak? karácsony óta háromszor jártam arra és bevallom februárban eszembe sem jutott nekimenni az E falnak. viszont márciusban amikor a nap sütötte nagyon jól lehetett gyakorolni rajta. Ez a lényeg minden falhoz kell a józanság és az hogy tisztában legyünk a képességeinkkel. Erre tökéletes Csesznek! Több ilyen kellene az országba. Én egyébként egyszer beleestem a beülőmbe úgy 150m magasan a Fallbach vizesésnél. Na az durva! Csoda hogy utána még volt erőm lejönni. Egy életre megtanultam menyit bírok és nálam precízebben senki nem akaszt!!!
  ÜDV MINDENKINEK

 5. Ha jól értem, szerencsére nem sérült meg a főhős az energiaelnyelő kantár működésének köszönhetően. Ha nem sérült meg a mászó, akkor nevezhetjük ezt az eseményt balesetnek? Nem csak egy extrém esésről van szó?

 6. Háromszor voltam Cseszneken december vége és január közepe között. Ebből kétszer kimásztam az E-t.
  Én csak azt írtam le amit tapasztaltam. Nem kötekedni akartam. Egyébként nagyon tetszett. :)

 7. Persze, hogy van ertelme az E-s falnak!!! Ez nem kerdes! A HTL-t nyaron napsutesbe, szarazon, gumicsizmaba masztam meg! Imadtam! Azon csak egy pont van ami kepesztos E-s es az is rogton az elejen van, utana gyerekjatek az egesz, de annak, aki mar volt korabban tobbszor steigen. Szoval egy kezdonek egy B-s ut is lehet E. Nezopont kerdese :-) Leloki a hegy magarol azt, aki nem kello alazattal, felkeszultseggel probalja feszegetni a hatarait.

 8. Sziasztok!
  Ha ez egy 400m-es fal közepén történik, ahonnan lefele ritkán, felfele sokkal inkább vezet az út, akkor egy felszakadt ferratás eszköz már csak “sima” laphevederként működik (ami abszolút nem biztonságos), amiben elcsúszik a kötél számomra “újrahasznosíthatónak” tűnik. Ti mit javasoltok?

 9. Ha beleesel akkor mindenképpen cserélni kell az eszközt. A felszakadósnál egyértelmű, de a fékes verziónál is sérülhet a kötél. (Lásd videó).

  A túra innentől csak kötélbiztosítás mellett folytatható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain