Miből áll egy canyoning túra – a legfontosabb technikák

by: Laca

Category:

Ha már kedvet kaptál a canyoning kipróbálásához, de részletesebben is érdekel, hogy miből áll egy ilyen túra, olvasnál még néhány hasznos tippet, akkor jó helyen jársz. Amennyiben nem tudod, hogy mi az a canyoning - itt találod a cikksorozat első részét.

Nézzük a legfontosabb canyoning technikákat, amelyekre szükséged lesz a túra során.

A canyoning nagy élmény, de az is biztos, hogy jól elfogsz fáradni. Különböző sportokból merít, mixeli a technikákat úgymint az úszás, mászás, túrázás, kötélen ereszkedés, szikla szirtekről ugrálás...

 

# 1 - Kötélen ereszkedés

 

Ugyan nem minden canyoning túrán lesz erre szükséged, de az biztos, hogy érdemes tudnod róla. Amellett, hogy nagy élmény, a technikai tudásod is bővül és még izgalmasabb helyszínekre juthatsz el.

Akkor alkalmazzuk, ha a sziklaszirt túl magas, vagy nem biztonságos a gyalogos lejutás és az ugrás sem jöhet szóba. A kötélre egy úgynevezett ereszkedő eszközt rögzítünk, amely segítségével kontrollált módon, lassú és biztonságos tempóban jutunk el a kanyon aljára, mindenfajta fizikai erőfeszítés nélkül.

Természetesen vezetőd megtanít az eszköz használatára, rögzíti a kötelet és felügyel, hogy minden rendben menjen.

Ez a technikai a hegymászásból/sziklamászásból került be a canyoning eszköztárába. Megtanulása egyáltalán nem bonyolult, vezető segítségével néhány perc alatt elsajátítható.

 

# 2 - Mászás

Mivel egy sziklás szurdokban mozogsz a túra során, nem nehéz elképzelni, hogy időnként egy kicsit mászni is kell. Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy függőleges falakon kell órákig csimpaszkodni és félkarból megtartani magad.

Azonban ahhoz, hogy végigmenj az útvonalon időnként használnod kell majd a kezeidet is. Néhány mozdulat és már fel is kapaszkodtál a meredek oldalban és jöhet egy kis csúszdázás vagy ugrás egy sziklamedencébe.

Ha már esetleg voltál via ferráta túrán könnyebben fog menni. Ha gondot okoz a dolog, vezetőd természetesen ott lesz, hogy segítsen.

Leginkább a lábunkat kell használni a mászáshoz, a mozdulatok nem lesznek extrán megerőltetőek.

 

 

#3 - Ugrások

 

A sziklákról való vízbe ugrálás helyes technikájára vezetőd megtanít, de ennek ellenére sosem kötelező. Noha sokak szerint ez a canyoning egyik legizgalmasabb része, aki nem akarja csinálni, azt a vezető kötélen ereszti le.

A túra olyan terepen vezet, amelyet vezetőd jól ismer, így minden esetben tájékoztat arról, hogy hogyan és hova lehet ugrálni.

 

 

#4 - Úszás és csúszdázás

 

A canyoning elengedhetetlen része a vízben való haladás. Vadvízről van szó, tehát óvatosnak kell lenned, fontos a jó úszótudás. Időnként alámerülünk, máskor a víz felszínén maradva sodrodunk az árral.

Néhány kanyonban természetes sziklacsúszdák alakultak ki, amelyek biztosítják az adrenalinnal teli és élménydús haladást. Voltál már aquaparkban? Ez is hasonló, csak odakinn - így tehát sokkal jobb :)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain