Bakancsválasztás praktikusan – ahogy a hegyivezetőink csinálják

by: Laca

Category:

Milyen bakanccsal készüljek a túrára?

…hányszor hallottuk és válaszoltuk meg ezt a klasszikus kérdést az iKaland ügyfélszolgálaton és hányszor szembesültünk azzal túravezetőként, hogy valaki teljesen alkalmatlan bakancsban jelent meg a reggeli találkozón? :) Nem panasz, mert szívesen segítünk, de most úgy döntöttünk, hogy ezt a gyakori kérdésekbe illő témát egyszer és mindenkorra megválaszoljuk. Valószínűleg több tucat hasonló cikk kering az interneten, különböző szerzők tollából, az önjelölt felszerelés “teszterektől” az önreklámozó felszerelésgyártókig mindenki nyilatkozott már a témában. Ezek is bizonyára nagyon hasznosak, érdemes átböngészni őket.

Minket viszont most egyetlen egy dolog vezérelt és talán egy picit más szemszögből közelítettünk, mint ahogy szokványos.

 

Ez a cél pedig a következő:

Gyakorlati, egyszerűen alkalmazható és tényleg márkafüggetlen tanácsokat adni a klasszikus alpesi hegyekbe készülő túrázóknak, kezdő vagy haladó hegymászóknak, mielőtt elköltik a fizetésüket valamelyik túraboltban.

Olyan tippekkel segíteni, amikkel lehet mit kezdeni, továbbá feltárni a tipikus hibákat, amikbe sokan belefutnak, megfelelő és hiteles tanácsadás hiányában.

Röviden, azt mondjuk, ami nekünk sok-sok tízezer szint leküzdése és sok évtized hegymászó tapasztalat tanított. Lehet, hogy neked is segíteni fog…

La Sportiva Nepal Extreme - Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt, klasszikus magashegyi bakancs. Sok túravezetőnk is ezt használja. A választás során 3 fő szempontot érdemes figyelembe venni/vizsgálni.
La Sportiva Nepal Extreme – Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt, klasszikus magashegyi bakancs. Sok túravezetőnk is ezt használja. A választás során 3 fő szempontot érdemes figyelembe venni/vizsgálni.

A bakancsválasztás alapszabályai, tanácsok, praktikus tippek:

A bakancs a legeslegfontosabb darab egy hegymászó ruhatárában* és talán az egyetlen dolog, amin tényleg nem érdemes spórolni. Magyarán erre ne sajnáld a pénzt, törekedj a minőségre, mert ezen állhat vagy bukhat a túrád sikere. Lehetsz bikaerős, akklimatizált, süthet a Nap, de ha bakancsod feltöri a lábad vagy kényelmetlen könnyen lehet, hogy lemaradsz a csúcsról.

(*Értelemszerűen ez akkor lesz teljesen igaz, ha alpesi hegyeket veszel célba, gleccsertúrákat tervezel. pl: Grossvendiger, Grossglockner, Mont Blanc, Matterhorn).

Legyen ez az első amit megveszel, mert a hátizsák kölcsönkérhető, a polár pulcsiból jó az olcsóbb/tavalyi modell is, a magasságmérős óra nélkül pedig szintén túléled a túrát.

Tehát még egyszer, vésd be – a bakancs legyen jó és kényelmes a többi várhat.

A megfelelő ruházat és felszerelés természetesen szintén fontos, növeli a tűrőképességedet, javítja a komfortérzetet és ezáltal jobb lesz a teljesítményed is, de ezekből nem feltétlenül kell megvásárolnod a legnagyobb márkák termékeit, főleg nem az elején. Chamonixban a hegyivezetők Quechua hátizsákkal másznak, Denis Urubko piros kutyasétáltatós mackónadrágban és focicipőben rohan felfelé 2000 szintet.

Nézz körül a campside-on. Kézzel válogatott, általunk használt és tesztelt felszerelések.


 


Idővel úgyis be fogsz vásárolni, ahogy nő a tapasztalat és a csúcséhség. Azt javasoljuk, hogy ezt ne siesd el...A bakancsot viszont nem nagyon tudod halogatni.

Visszatérve a témához, csodák itt sajnos nincsenek, hosszas vadászás után sem fogod ezt megúszni 50-55 ezer Ft-alatt, de a 60-90 ezer Ft-os ár is teljesen átlagosnak mondható ebben a kategóriában. Szóba jöhet még a bérlés, de erre itthon nincs nagyon lehetőség, külföldön is csak a nagyobb hegymászó központokban - pl: Chamonixban a Mont Blanc lábánál.

A bakancs talpa legyen elég merev*, a hegymászásra magashegyi bakancsot válassz, ne pedig túra/trekking bakancsot.

A legegyszerűbb módszer, ha minimum félautomata/hibrid hágóvas rögzítésére alkalmas bakancsot vásárolsz. Ezt onnan ismered fel, hogy a sarkán egy kemény műanyag peremet találsz. (A félautomata bakancsnak csak a sarkán, a robusztusabb és melegebb automata bakancsoknak az orrán is van perem.)

Scarpa Mont Blanc - népszerű automata modell
Scarpa Mont Blanc - népszerű automata modell

 

Ökölszabály, hogy azokra a bakancsokra amikre ilyet "szerelnek" biztosan alkalmasak lesznek az alpesi terepre. (Másképp: ha ilyet választasz, akkor 99%, hogy nem foghatsz mellé, a speciális technikai feltételek miatt tényleg csak elsőosztályú, direkt hegymászásra gyártott lábbelikre teszik rá ezt a peremet.)

Félautomata verziók:

Talpuk elég, de nem teljesen merev, sziklás vegyes terepen is jó a lépésbiztonság (könnyen meg tudod lépni benne a sziklaperemeket, a bakancs tehát akkor is megtart ha csak az orra illeszkedik a sziklára), de nem túl nehezek és relatíve jól szellőznek. Emellett elegendő szigetelést nyújtanak, nyári 3-4 ezreseken nem fogsz benne fázni és nem fog beázni sem.

Ezek ferrátázásra is kényelmesek és univerzálisabbak. Ha most kezdesz neki a hegymászásnak ilyet válassz. Megfelelő lesz a például a Grossvenedigerre, a Grossglocknerre vagy a Marmolada megmászására.

Automata verziók:

Talpuk teljesen merev, nehezebb, robusztusabb, erősebb felépítésű, melegebben bélelt bakancsok. Hosszú gyaloglásra nem alkalmas, csak technikás magashegyi terepre ajánljuk. Elegendőek a magasabb 4000-eskre, téli túrákra, de akár téli mászásokra vagy a nyári 5000-es csúcsokra is. Pl: Elbrusz, Kazbek

A hágóvasakról és azok rögzítéséről különböző típusú bakancsokra itt találsz egy részletes cikket.

Hogyan állapítsd meg, a bakancs merevségét?

A merevségre utal a néhány gyártó által alkalmazott és feltüntetett "A, B, C, D" kategorizálás, de sokkal egyszerűbb, ha a bakancsot megfogod a sarkánál és az orránál és megpróbálod meghajlítani a talpát, vagy felpróbálva lábujjaidat a földön tartva megemeled a sarkad. A "C" egy picit, épp kellemesen meghajlik, a "D" teljesen merev, nem fog meghajlani. Amelyik a futócipőkhöz hasonlóan könnyen meghajlítható az "A" vagy "B" kategóriás, magyarán túrázásra, gyaloglásra tervezték, nem pedig hegymászásra.

 

hegymaszo bakancs
Ha elég merev a bakancs talpa, akkor kis peremeken is megtartja a testsúlyod. Sziklás terepen ez óriási előny. Fontos, hogy a bakancsot "bejárasd, betörd", mielőtt nagyobb túrára indulsz, hiszen egy új bakancs "szörnyű fájdalmat" tud okozni, ha feltöri a lábad.

 

Néhány márka, amellyel biztos nem fogsz mellé:

La Sportiva, Zamberlan, Scarpa, Meindl, Hanwag, Asolo, The North Face, Mammut, Millet, Garmont, Salewa.

 

Közös és legfontosabb tulajdonságaik (ahogy a képeken is láthatod):

- A bakancs orrát, sarkát és általában a teljes alsó részét magasított, erős gumírozás védi az éles szikláktól, törmeléktől. Ha ez hiányzik, magashegyi környezetben a bakancsod élettartama a töredékére csökken.
- Sarkukon és a robusztusabb verziók esetében az orrukon is rendelkeznek peremmel, amely a félautomata/automata hágóvas felszerelését teszi lehetővé.
- Természetesen vízhatlanok, jól szigetelnek, magas szárúak és masszív merev talppal rendelkeznek

 

Ha a fenti tulajdonságok rendben vannak, akkor a bakancsod is rendben lesz. Magyarán ezeket a tulajdonságokat kell figyeled, ezek legyenek a kritériumok a vásárlás során.

Mit ne csinálj, mit ne vegyél? Hibák, amikbe sokan belefutnak:

Óva intünk mindenkit a '90-es években elterjedt régi/használt műanyag duplex bakancsok megvásárlásától. A különböző online piactereken ezek időnként feltűnnek, a kezdők nagy örömére egy rendes bakancs árának töredékéért. Sajnos az idő nem kedvez nekik, mert még ha kívülről, ránézésére jó állapotúnak/újnak is tűnnek, az elöregedett műanyag és gumi részek már az első használat során felmondhatják a szolgálatot.

Jó esetben ez azt jelenti, hogy leválik a talpa, rossz esetben pedig azt, hogy szilánkokra törik az egész lábbeli. Ha ez mondjuk a csúcson derül ki és nincs nálad elég "ducktape", akkor elég komoly problémákat tud okozni.

 

A régi duplex bakancsok könnyedén törnek. Ez képen vicces, a hegyen nem annyira.
A régi duplex bakancsok könnyedén törnek. Ez képen vicces, a hegyen nem annyira. (Egyáltalán nem ajánljuk, hogy ilyenekkel próbálkozz.)

 

Attól még, hogy egy híres/nagy gyártó termékét veszed, nem jelenti azt, hogy a bakancsod jó lesz hegymászásra. A problémát általában az okozza, hogy a márkanév elvakítja a vásárlót, viszont nem veszi figyelembe, hogy a bakancsot trekkingre/túrázásra (2000 méter alá) vagy magashegyi igénybevételre (2500-3000 m fölé) tervezték.

Sokan vásárolnak így és csodálkoznak, keseregnek, amikor a 40 ezer forintos trekking bakancsnak leválik a talpa vagy szétesik a 3 napos túra után. Az alábbiak, egytől egyig jó márkájú, jó minőségű bakancsok, egy gond van velük. Nem hegymászásra, hanem középhegységi/alacsonyabb magashegységi túrákra/városi használatra találták ki őket. Talpuk puha, száruk alacsony, korlátozottan vízállóak, felső részük sérülékeny. (Kattints a képekre és vedd szemügyre őket.)

 

 

Univerzális bakancs, ami mindenhova jó:

Van ilyen egyáltalán? A rossz hír az, hogy nincs, a jó hír pedig az, hogy bizonyos kereteken belül mégis van. Ha olyan bakancsot szeretnél, ami tartós, vízálló, magashegyi terepen is kiszolgál, de az börzsönyi téli túránál sem töri ketté a lábad, akkor a talán a HanWag vagy a Meindl klasszikus bakancsai között érdemes nézelődnöd.

A robusztusabb típusokra hágóvas is rászerelhető, ezek elég merevek és elég melegek lesznek 3000-es vagy esetleg kisebb alpesi 4000-es csúcsokra is (természetesen ez nyáron igaz). Ugyanakkor kényelmesen lehet bennünk gyalogolni,  tátrai túrák vagy egy hótalpas túrán.

Ha elsősorban trekking csúcsokat veszel célbe pl: Kilimandzsáró, Ararát, Damavand akkor is jó választás lesz.

Konkrét példák:

Ráadás tippek:

Sok alpesi gleccser túra esetében (Grossglockner, Mont Blanc, Grossvenediger) az első nap csak egy 2500-3000 méteren fekvő menedékházig gyalogol a csapat. Nyári körülmények között ez nagyon gyakran azt is jelenti, hogy nem haladsz át gleccseren, egyszerűen sziklás, köves ösvényen gyalogolsz.

Erre a terepre a magashegyi bakancsnál kényelmesebb és jobb választás egy könnyű túracipő vagy egy vízálló, masszívabb terepfutócipő. Előnye, hogy kíméled a lábad és bakancsot, hátránya pedig csak annyi, hogy a bakancsot a hátizsákban kell cipelni. (Ezt nyugodtan alkalmazd, túravezetőink is így csinálják.)

A bakancs minőségét az is mutatja, hogy hol gyártották. A komoly magashegyi bakancsokat a mai napig Európában készítik, nem pedig Kínában. A nyelvében lévő címkét ellenőrizd - Bulgária, Románia, a csúcskategóriás termékeknél Olaszország, vagy akár Franciaország fog szerepelni a címkén.

A bakancs mellé szerezz be egy kamáslit. Ez védi a bakancsot a sérülésektől (tovább fog szolgálni) és felülről sem megy bele a hó, víz és a por.

Méretezés:

Sokakban felmerül a kérdés, mekkora bakancsot is vegyek? Nagy bölcsesség itt sincs, a bakancs legyen kényelmes és valószínűleg az a legjobb ha fél-egy számmal nagyobbat veszel mint az utcai cipőd.

Emellett viszont fontos, hogy jól illeszkedjen, hiszen ha itt-ott lötyög, túl keskeny, akkor kényelmetlen lesz, feltöri a lábad vagy nem tudsz benne stabilan, pontosan lépkedni.

Ha túl szoros a bakancs elszorítja a vérkeringésed és fázni fog a lábad, illetve lefelé menet lábujjaid folyamatosan hozzá fognak ütődni a bakancs orrához, ami olyan kellemes dolgokat eredményez mint a körömleválás.

Hol vásárolj?

Sajnos az itthoni kínálat nem túl változatos, főleg a méretet tekintve. A rendelés persze működik a legtöbb helyen, de ez hetekbe vagy akár hónapokba is telhet. Jó előre kell gondolkodj.

Ha jársz Ausztriában vagy Szlovákiában ott is érdemes körülnézni. Nagyobb a választék, több a kedvezmény.

A harmadik lehetőség, hogy online webshopban vásárolsz. Ha volt már bakancsod elég jól be tudod lőni a méreted, de a profibb boltoknál megadhatod a talpad méretét milliméterben. A mi tapasztalatunk szerint ez elég jól működik (de ez tényleg csak egy szubjektív vélemény), ha a bakancs mégsem jó, akkor általában vita nélkül cserélik.

Végül, segítségképpen és mindenféle elköteleződés nélkül, nézzük, hogy hol érdemes, hol lehet vásárolgatni.

Itthon:

 • Grube.hu
 • Campside.hu
 • Overland
 • Tengerszem
 • Mountex
 • Mormota
 • Nomád Sport

Ausztria: Bergfuchs, Intersport áruházak

Szlovákia: Sport Rysy pl: Poprádon

Webshopok, amit mi is előszeretettel böngészünk:

 • Outdoor dream
 • Sport Conrad
 • Dein Klettershop
 • Globetrotter Outdoor

Mit tehetsz, ha a fentiek nem válaszoltak minden kérdésedre és továbbra is bizonytalanul nézed a kirakatot?

Felveheted velünk a kapcsolatot itt és segítünk.

A jelentkezés után e-mailben elküldheted (fénykép vagy konkrét márka+típus), hogy milyen bakancsod van, milyet néztél ki és segítünk eldönteni, hogy az alkalmas lesz-e a kiszemelt túrára.

Ne feledd!

...a felkészülés, az alapozás ugyanúgy része a csúcsmászásnak, mint azok a lépések, amiket a csúcs alatt megteszel. Vedd komolyan! Meghálálja magát - és segít intenzívebben megélni azt az élményt, ami miatt te is, én is hegyre megyünk...

Rocky Mountain