Bakancsválasztás praktikusan – ahogy a hegyivezetőink csinálják

by: Laca

Category:

Milyen bakanccsal készüljek a túrára?

…hányszor hallottuk és válaszoltuk meg ezt a klasszikus kérdést az iKaland ügyfélszolgálaton és hányszor szembesültünk azzal túravezetőként, hogy valaki teljesen alkalmatlan bakancsban jelent meg a reggeli találkozón? :) Nem panasz, mert szívesen segítünk, de most úgy döntöttünk, hogy ezt a gyakori kérdésekbe illő témát egyszer és mindenkorra megválaszoljuk. Valószínűleg több tucat hasonló cikk kering az interneten, különböző szerzők tollából, az önjelölt felszerelés “teszterektől” az önreklámozó felszerelésgyártókig mindenki nyilatkozott már a témában. Ezek is bizonyára nagyon hasznosak, érdemes átböngészni őket.

Minket viszont most egyetlen egy dolog vezérelt és talán egy picit más szemszögből közelítettünk, mint ahogy szokványos.

Ez a cél pedig a következő:

Gyakorlati, egyszerűen alkalmazható és tényleg márkafüggetlen tanácsokat adni a klasszikus alpesi hegyekbe készülő túrázóknak, kezdő vagy haladó hegymászóknak, mielőtt elköltik a fizetésüket valamelyik túraboltban.

Olyan tippekkel segíteni, amikkel lehet mit kezdeni, továbbá feltárni a tipikus hibákat, amikbe sokan belefutnak, megfelelő és hiteles tanácsadás hiányában.

Röviden, azt mondjuk, ami nekünk sok-sok tízezer szint leküzdése és sok évtized hegymászó tapasztalat tanított. Lehet, hogy neked is segíteni fog…

La Sportiva Nepal Extreme - Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt, klasszikus magashegyi bakancs. Sok túravezetőnk is ezt használja. A választás során 3 fő szempontot érdemes figyelembe venni/vizsgálni.
La Sportiva Nepal Extreme – Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt, klasszikus magashegyi bakancs. Sok túravezetőnk is ezt használja. A választás során 3 fő szempontot érdemes figyelembe venni/vizsgálni.

A bakancsválasztás alapszabályai, tanácsok, praktikus tippek:

A bakancs a legeslegfontosabb darab egy hegymászó ruhatárában* és talán az egyetlen dolog, amin tényleg nem érdemes spórolni. Magyarán erre ne sajnáld a pénzt, törekedj a minőségre, mert ezen állhat vagy bukhat a túrád sikere. Lehetsz bikaerős, akklimatizált, süthet a Nap, de ha bakancsod feltöri a lábad vagy kényelmetlen könnyen lehet, hogy lemaradsz a csúcsról.

(*Értelemszerűen ez akkor lesz teljesen igaz, ha alpesi hegyeket veszel célba, gleccsertúrákat tervezel. pl: Grossvendiger, Grossglockner, Mont Blanc, Matterhorn).

Legyen ez az első amit megveszel, mert a hátizsák kölcsönkérhető, a polár pulcsiból jó az olcsóbb/tavalyi modell is, a magasságmérős óra nélkül pedig szintén túléled a túrát.

Tehát még egyszer, vésd be – a bakancs legyen jó és kényelmes a többi várhat.

A megfelelő ruházat és felszerelés természetesen szintén fontos, növeli a tűrőképességedet, javítja a komfortérzetet és ezáltal jobb lesz a teljesítményed is, de ezekből nem feltétlenül kell megvásárolnod a legnagyobb márkák termékeit, főleg nem az elején. Chamonixban a hegyivezetők Quechua hátizsákkal másznak, Denis Urubko piros kutyasétáltatós mackónadrágban és focicipőben rohan felfelé 2000 szintet.

Nézz körül a campside-on. Kézzel válogatott, általunk használt és tesztelt felszerelések.Idővel úgyis be fogsz vásárolni, ahogy nő a tapasztalat és a csúcséhség. Azt javasoljuk, hogy ezt ne siesd el...A bakancsot viszont nem nagyon tudod halogatni.

Visszatérve a témához, csodák itt sajnos nincsenek, hosszas vadászás után sem fogod ezt megúszni 50-55 ezer Ft-alatt, de a 60-90 ezer Ft-os ár is teljesen átlagosnak mondható ebben a kategóriában. Szóba jöhet még a bérlés, de erre itthon nincs nagyon lehetőség, külföldön is csak a nagyobb hegymászó központokban - pl: Chamonixban a Mont Blanc lábánál.

A bakancs talpa legyen elég merev*, a hegymászásra magashegyi bakancsot válassz, ne pedig túra/trekking bakancsot.

A legegyszerűbb módszer, ha minimum félautomata/hibrid hágóvas rögzítésére alkalmas bakancsot vásárolsz. Ezt onnan ismered fel, hogy a sarkán egy kemény műanyag peremet találsz. (A félautomata bakancsnak csak a sarkán, a robusztusabb és melegebb automata bakancsoknak az orrán is van perem.)

Scarpa Mont Blanc - népszerű automata modell
Scarpa Mont Blanc - népszerű automata modell

Ökölszabály, hogy azokra a bakancsokra amikre ilyet "szerelnek" biztosan alkalmasak lesznek az alpesi terepre. (Másképp: ha ilyet választasz, akkor 99%, hogy nem foghatsz mellé, a speciális technikai feltételek miatt tényleg csak elsőosztályú, direkt hegymászásra gyártott lábbelikre teszik rá ezt a peremet.)

Félautomata verziók:

Talpuk elég, de nem teljesen merev, sziklás vegyes terepen is jó a lépésbiztonság (könnyen meg tudod lépni benne a sziklaperemeket, a bakancs tehát akkor is megtart ha csak az orra illeszkedik a sziklára), de nem túl nehezek és relatíve jól szellőznek. Emellett elegendő szigetelést nyújtanak, nyári 3-4 ezreseken nem fogsz benne fázni és nem fog beázni sem.

Ezek ferrátázásra is kényelmesek és univerzálisabbak. Ha most kezdesz neki a hegymászásnak ilyet válassz. Megfelelő lesz a például a Grossvenedigerre, a Grossglocknerre vagy a Marmolada megmászására.

Automata verziók:

Talpuk teljesen merev, nehezebb, robusztusabb, erősebb felépítésű, melegebben bélelt bakancsok. Hosszú gyaloglásra nem alkalmas, csak technikás magashegyi terepre ajánljuk. Elegendőek a magasabb 4000-eskre, téli túrákra, de akár téli mászásokra vagy a nyári 5000-es csúcsokra is. Pl: Elbrusz, Kazbek

A hágóvasakról és azok rögzítéséről különböző típusú bakancsokra itt találsz egy részletes cikket.

Hogyan állapítsd meg, a bakancs merevségét?

A merevségre utal a néhány gyártó által alkalmazott és feltüntetett "A, B, C, D" kategorizálás, de sokkal egyszerűbb, ha a bakancsot megfogod a sarkánál és az orránál és megpróbálod meghajlítani a talpát, vagy felpróbálva lábujjaidat a földön tartva megemeled a sarkad. A "C" egy picit, épp kellemesen meghajlik, a "D" teljesen merev, nem fog meghajlani. Amelyik a futócipőkhöz hasonlóan könnyen meghajlítható az "A" vagy "B" kategóriás, magyarán túrázásra, gyaloglásra tervezték, nem pedig hegymászásra.

hegymaszo bakancs
Ha elég merev a bakancs talpa, akkor kis peremeken is megtartja a testsúlyod. Sziklás terepen ez óriási előny. Fontos, hogy a bakancsot "bejárasd, betörd", mielőtt nagyobb túrára indulsz, hiszen egy új bakancs "szörnyű fájdalmat" tud okozni, ha feltöri a lábad.

Néhány márka, amellyel biztos nem fogsz mellé:

La Sportiva, Zamberlan, Scarpa, Meindl, Hanwag, Asolo, The North Face, Mammut, Millet, Garmont, Salewa.

Közös és legfontosabb tulajdonságaik (ahogy a képeken is láthatod):

- A bakancs orrát, sarkát és általában a teljes alsó részét magasított, erős gumírozás védi az éles szikláktól, törmeléktől. Ha ez hiányzik, magashegyi környezetben a bakancsod élettartama a töredékére csökken.
- Sarkukon és a robusztusabb verziók esetében az orrukon is rendelkeznek peremmel, amely a félautomata/automata hágóvas felszerelését teszi lehetővé.
- Természetesen vízhatlanok, jól szigetelnek, magas szárúak és masszív merev talppal rendelkeznek

Ha a fenti tulajdonságok rendben vannak, akkor a bakancsod is rendben lesz. Magyarán ezeket a tulajdonságokat kell figyeled, ezek legyenek a kritériumok a vásárlás során.

Mit ne csinálj, mit ne vegyél? Hibák, amikbe sokan belefutnak:

Óva intünk mindenkit a '90-es években elterjedt régi/használt műanyag duplex bakancsok megvásárlásától. A különböző online piactereken ezek időnként feltűnnek, a kezdők nagy örömére egy rendes bakancs árának töredékéért. Sajnos az idő nem kedvez nekik, mert még ha kívülről, ránézésére jó állapotúnak/újnak is tűnnek, az elöregedett műanyag és gumi részek már az első használat során felmondhatják a szolgálatot.

Jó esetben ez azt jelenti, hogy leválik a talpa, rossz esetben pedig azt, hogy szilánkokra törik az egész lábbeli. Ha ez mondjuk a csúcson derül ki és nincs nálad elég "ducktape", akkor elég komoly problémákat tud okozni.

A régi duplex bakancsok könnyedén törnek. Ez képen vicces, a hegyen nem annyira.
A régi duplex bakancsok könnyedén törnek. Ez képen vicces, a hegyen nem annyira. (Egyáltalán nem ajánljuk, hogy ilyenekkel próbálkozz.)

Attól még, hogy egy híres/nagy gyártó termékét veszed, nem jelenti azt, hogy a bakancsod jó lesz hegymászásra. A problémát általában az okozza, hogy a márkanév elvakítja a vásárlót, viszont nem veszi figyelembe, hogy a bakancsot trekkingre/túrázásra (2000 méter alá) vagy magashegyi igénybevételre (2500-3000 m fölé) tervezték.

Sokan vásárolnak így és csodálkoznak, keseregnek, amikor a 40 ezer forintos trekking bakancsnak leválik a talpa vagy szétesik a 3 napos túra után. Az alábbiak, egytől egyig jó márkájú, jó minőségű bakancsok, egy gond van velük. Nem hegymászásra, hanem középhegységi/alacsonyabb magashegységi túrákra/városi használatra találták ki őket. Talpuk puha, száruk alacsony, korlátozottan vízállóak, felső részük sérülékeny. (Kattints a képekre és vedd szemügyre őket.)

Univerzális bakancs, ami mindenhova jó:

Van ilyen egyáltalán? A rossz hír az, hogy nincs, a jó hír pedig az, hogy bizonyos kereteken belül mégis van. Ha olyan bakancsot szeretnél, ami tartós, vízálló, magashegyi terepen is kiszolgál, de az börzsönyi téli túránál sem töri ketté a lábad, akkor a talán a HanWag vagy a Meindl klasszikus bakancsai között érdemes nézelődnöd.

A robusztusabb típusokra hágóvas is rászerelhető, ezek elég merevek és elég melegek lesznek 3000-es vagy esetleg kisebb alpesi 4000-es csúcsokra is (természetesen ez nyáron igaz). Ugyanakkor kényelmesen lehet bennünk gyalogolni,  tátrai túrák vagy egy hótalpas túrán.

Ha elsősorban trekking csúcsokat veszel célbe pl: Kilimandzsáró, Ararát, Damavand akkor is jó választás lesz.

Konkrét példák:

Ráadás tippek:

Sok alpesi gleccser túra esetében (Grossglockner, Mont Blanc, Grossvenediger) az első nap csak egy 2500-3000 méteren fekvő menedékházig gyalogol a csapat. Nyári körülmények között ez nagyon gyakran azt is jelenti, hogy nem haladsz át gleccseren, egyszerűen sziklás, köves ösvényen gyalogolsz.

Erre a terepre a magashegyi bakancsnál kényelmesebb és jobb választás egy könnyű túracipő vagy egy vízálló, masszívabb terepfutócipő. Előnye, hogy kíméled a lábad és bakancsot, hátránya pedig csak annyi, hogy a bakancsot a hátizsákban kell cipelni. (Ezt nyugodtan alkalmazd, túravezetőink is így csinálják.)

A bakancs minőségét az is mutatja, hogy hol gyártották. A komoly magashegyi bakancsokat a mai napig Európában készítik, nem pedig Kínában. A nyelvében lévő címkét ellenőrizd - Bulgária, Románia, a csúcskategóriás termékeknél Olaszország, vagy akár Franciaország fog szerepelni a címkén.

A bakancs mellé szerezz be egy kamáslit. Ez védi a bakancsot a sérülésektől (tovább fog szolgálni) és felülről sem megy bele a hó, víz és a por.

Méretezés:

Sokakban felmerül a kérdés, mekkora bakancsot is vegyek? Nagy bölcsesség itt sincs, a bakancs legyen kényelmes és valószínűleg az a legjobb ha fél-egy számmal nagyobbat veszel mint az utcai cipőd.

Emellett viszont fontos, hogy jól illeszkedjen, hiszen ha itt-ott lötyög, túl keskeny, akkor kényelmetlen lesz, feltöri a lábad vagy nem tudsz benne stabilan, pontosan lépkedni.

Ha túl szoros a bakancs elszorítja a vérkeringésed és fázni fog a lábad, illetve lefelé menet lábujjaid folyamatosan hozzá fognak ütődni a bakancs orrához, ami olyan kellemes dolgokat eredményez mint a körömleválás.

Hol vásárolj?

Sajnos az itthoni kínálat nem túl változatos, főleg a méretet tekintve. A rendelés persze működik a legtöbb helyen, de ez hetekbe vagy akár hónapokba is telhet. Jó előre kell gondolkodj.

Ha jársz Ausztriában vagy Szlovákiában ott is érdemes körülnézni. Nagyobb a választék, több a kedvezmény.

A harmadik lehetőség, hogy online webshopban vásárolsz. Ha volt már bakancsod elég jól be tudod lőni a méreted, de a profibb boltoknál megadhatod a talpad méretét milliméterben. A mi tapasztalatunk szerint ez elég jól működik (de ez tényleg csak egy szubjektív vélemény), ha a bakancs mégsem jó, akkor általában vita nélkül cserélik.

Végül, segítségképpen és mindenféle elköteleződés nélkül, nézzük, hogy hol érdemes, hol lehet vásárolgatni.

Itthon:

 • Grube.hu
 • Campside.hu
 • Overland
 • Tengerszem
 • Mountex
 • Dockyard
 • Nomád Sport

Ausztria: Bergfuchs, Intersport áruházak

Szlovákia: Sport Rysy pl: Poprádon

Webshopok, amit mi is előszeretettel böngészünk:

 • Outdoor dream
 • Sport Conrad
 • Dein Klettershop
 • Globetrotter Outdoor

Mit tehetsz, ha a fentiek nem válaszoltak minden kérdésedre és továbbra is bizonytalanul nézed a kirakatot?

Felveheted velünk a kapcsolatot itt és segítünk.

A jelentkezés után e-mailben elküldheted (fénykép vagy konkrét márka+típus), hogy milyen bakancsod van, milyet néztél ki és segítünk eldönteni, hogy az alkalmas lesz-e a kiszemelt túrára.

Ne feledd!

...a felkészülés, az alapozás ugyanúgy része a csúcsmászásnak, mint azok a lépések, amiket a csúcs alatt megteszel. Vedd komolyan! Meghálálja magát - és segít intenzívebben megélni azt az élményt, ami miatt te is, én is hegyre megyünk...

5 hozzászólás a(z) “Bakancsválasztás praktikusan – ahogy a hegyivezetőink csinálják” bejegyzéshez

 1. Két fontos észrevétel: egyrészt a bakancsot komoly túra előtt hordani kell, “betörni”, aki egy többnapos, komoly mászás során hordja először a merev talpú, C-s vagy D-s bakancsát, az számíthat arra, hogy igen fájdalmas élmény lesz a nyílt sebekkel együtt gyalogolni a második-harmadik naptól kezdve. Műanyag, vagy nagyon merev D-s bakancsot nem lehet ugyan betörni, de itt is hozzá kell korábbi túrák során szoktatni a lábat, így érdemes több rövidebb kirándulás során használni a bakancsot. Szerintem komoly túra előtt legalább 100 kilométert kell benne sétálni több menetben.

  Másodsorban nem ajánlom a webshopot, legfeljebb, ha valaki a második, tökugyanolyan bakancsot veszi, és az első már bevált (persze pár évente a nagy gyártók klasszikus termékei esetében is van modellfrissítés, és itt is érhetik az embert meglepetések). Egy merev bakancsnál fontos a pontos illeszkedés, ha nagy a bakancs, akkor csúszkál benne a láb, és azokat a kis peremeket nem fogja tudni benne meglépni, a szűk, merev bakancs okozta szenvedésről nem is beszélve.

 2. Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Hanwag Tatra esetében megtévesztő lehet a bakacs sarokkiképzése, ami ugyan kinézetre emlékeztet egy félautomata bakancs profiljára, de nem az! Tapasztalatom szerint ezt sajnos elég sokan hiszik tévesen hágóvas profilnak, érdemes tudni, hogy nem az! Találkoztam olyan felhasználóval is, aki kötözős vasat tett rá, ami pedig alaposan megnyúzta szegény cipellőt.

 3. Nekem most kellene új bakancsot vennem a következő túrára, de nagy gondban vagyok vele, hogyan tudom addig betörni.
  Erre nincs valami tippetek, hogyan lehet a legjobban megoldani? Másfél hét múlva Wildspitze, a régi bakacsom szerintem azt már nem húzza ki, és fogalmam sincs hogy itt a negyven fokban addig hogyan kellene magashegyi bakancsot betörnöm.

  • Katalin, Wildspitzére C típusú bakit ajánlunk. A betörés nyugodtan történhet akár 40 fokban is – a lényeg, hogy járkálj benne – a városban, a strandon :) vagy a plazában. Tegyél bele jó néhány kilométert, mielőtt felviszed az első hegyi túrádra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain