Egy hely ami "simán veri" a Machu Picchu-t. Íme Ani, a misztikus szellemváros

by: Kiss-Csapó Gergely

Category: , , , , , ,

Az Ararát megmászása után szeretnénk egy rövid kulturális, történelmi, építészeti kalandot is beilleszteni a programba. Így esett választásunk az Araráttól mintegy 120 km-re lévő Ani szellemvárosra.

Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen!” – vallja a Global Heritage Fund igazgatója Jeff Morgan.

Monastery_of_Hripsimian_Virgins_Ani_Turkey

A Törökország és Örményország határán fekvő Ani, az 1001 templom és negyven kapu városa valaha a középkori Örményország központja volt. Az egykoron százezres metropolis, ma elhagyatottan áll.

Hogyan néptelenedett el ez a hajdan virágzó település, mely fénykorában Konstantinápollyal, Kairóval és Bagdaddal vetekedett? A várost viszontagságos középkori történelme során bizánci, török, grúz és mongol támadások érték. A pusztító hadjáratok után 1319-ben egy hatalmas földrengés tette lakhatatlanná, így lakosai gyorsan elhagyták. Az XIX. század végétől orosz fennhatósága alá került, ekkor már valódi szellemváros volt. Ebben az időszakban kezdődtek el területén a régészeti ásatások. A város viszonylag jó állapotban fennmaradt középkori örmény épületeiről híres. A török kormány időnként erőfeszítéseket tesz, hogy állagmegóvás címén felújíttassa az romokat, kevés tekintettel azok valódi műemléki értékére.

A videót ahmet selim sabuncu és vasili frang munkáiból rövidítettük.

 

A legendák szerinti 1001 templomból mára mindössze tíz maradt fenn romokban. Az építőkövek elhordása, a javítgatások és az erózió következtében napjainkban az teljes pusztulás állapotába került az összes megmaradt épület. A Global Heritage Fund 2010-es listáján Ani bekerült a világ 12 legveszélyeztetettebb történelmi nevezetessége közé. A misztikus szellemváros áldozatává válhat a török-örmény ellentétnek is, így a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.---

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain