Alacsony-Tátra, a Szeszélyes Szépség

by: Túravezető

Category: , , , ,

Hágóvasaink alatt sercegett a keményre fagyott hó Hágóvasaink alatt sercegett a keményre fagyott hó

Még magamhoz sem tértem a Poprádi-tavi szilveszteri túra mámorából, amikor azon kaptam magam, hogy az Alacsony-Tátra főgerince felé kalauzolom az újév első lelkes csapatát. Egy hétre rá repetáztunk egy még népesebb társasággal, ugyanitt. Hó, jég, köd, napsütés, forró káposztaleves és gyorsan fogyó sörök jellemezték utunkat…

A vidám (vagy az arcunkra fagyott :O ) mosolyok még napokig kitartottak, amit egy túrázónk meghökkentően őszinte véleménye csak tovább erősített…

“A túra előtt elhízott, depressziós voltam és mindig leragadt az edényben a palacsinta…a túra óta viszont lefogytam, vidám és kiegyensúlyozott vagyok és a palacsinta sem ragad le sütés közben, mindent az iKalandnak köszönhetek!! és mindez egy nap alatt!!” :)

Január 4.-én békés szélcsendben értünk fel a Gyömbér házzal szomszédos csúcsocskára. A lemenő nap fénye szürreális alkotásként fénylett nyugaton, és utolsó erejével bágyadtan derengett az északon uralkodó Magas-Tátra gránit tömbjei között. Ebből az idillből az éjszaka hírnökeként érkező fagyos szél zökkentett ki minket, jelezve, hogy jobban tesszük, ha a menedékház kandallója mellett elmélkedünk tovább a hegyek szépségéről. Senkit sem kellett nagyon noszogatni, kis csapatunk hamarosan a Gyömbér ház melegében ülve emelgette a söröskorsókat. Nagy szerencsénkre Gréta, a szőke csapos lány kényesen figyelt arra, hogy az üres korsók újra használhatóvá váljanak :) Az elfogyasztott sör mennyiségével egyenesen arányosan elszántságunk is nőtt, figyelmen kívül hagyva olyan apróságokat, mint a háznak feszülő hatalmas széllökések.
Mikor másnap reggel kiléptünk az ajtón, nedves ködöt vágott arcunkba a szél és éreztük hogy igen, a hegyekben vagyunk :) Ha két szóval szeretném jellemezni a gerincen tett túránkat a Gyömbér csúcsától a Chopokig, akkor a hideg zuhany kifejezés lenne a legtalálóbb.

Kijózanító valóság a Chopok csúcsán Kijózanító valóság a Chopok csúcsán

Hideg zuhany a Gyömbér csúcson Hideg zuhany a Gyömbér csúcson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő hétvégén még népesebb sereg tartott velünk. Az időjárás kegyesebb volt hozzánk, de ismét elővillantott pár trükköt a tarsolyából. Néha melegen sütött a nap, néha erős szél süvített, vagy épp sűrű köd takart el mindent, hogy végül újra előbújjon a nap, győzedelmeskedve a köd felett. A Chopok csúcsán pezsgővel ünnepeltük egyik társunk születésnapját, majd a csúcs alatti menedékházban föltörődve nekivágtunk hazafelé vezető útnak.

Az Alacsony-Tátra nem az a hely, ahol a teleket a már már unalmassá váló napsütés uralja. A hegységnek oly sok arca van, hogy talán egy élet kevés lenne arra, hogy az összeset megismerjük. Mindenesetre nagy élmény ellátogatni ide, megélni azt, amit aznapra nekünk szánt a természet és elgondolkozni azon, vajon mit is jelent számunkra ez az egész.

Csipet-csapat a Gyömbér (2043 m) csúcsán Csipet-csapat a Gyömbér (2043 m) csúcsán

 

ps: Decembertől márciusig több alkalommal is bejárjuk az Alacsony-Tátra főgerincének legmagasabb szakaszait. Lehetőség van az egynapos ismerkedő túrára. Egy hangulatos menedékházban töltött éjszakával megtoldott kétnapos verzióra. És akik igazán el akarnak mélyülni a téli gerincmászás fortélyaiba, azoknak lehetőség van a hegységen való téli átkelésre is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain