A világ legnagyobb piramisa

by: Túravezető

Category: ,

Legutóbbi Guatemala túránkon a résztvevők ismét nekem szegezték a fenti kérdést, és mint kiderült, nem is olyan egyszerű a válasz. Másképpen fogalmazva, a kérdés nem volt eléggé egyértelmű. Melyik a világ legmagasabbra nyúló piramisa? Mekkora a legnagyobb tömegű gúla? Hol van a maja világ leghatalmasabb épülete? Melyik országról mondhatjuk el, hogy legmagasabb építménye több mint ezer éves? Nézzük szépen sorjában…

1. A világ legmagasabb piramisa (csúcstól a talajszintig)

A legtöbb forrás egyetért abban, hogy a legmagasabb ismert piramis a világon a gízai nagy piramis (Kheopsz-piramis) a mai Egyiptom területén. 147 méteres magasságával (138 és 149 méter különböző források szerint) pár méterrel ráver a szomszédjaira, és messze túlszárnyalja az amerikai kontinensen található hasonló jellegű épületeket.

2. A maja világ legmagasabb piramisa (csúcstól a talajszintig)

Sokáig ezt a címet a mexikói Cholula piramis viselte 66 méteres magasságával, ám az utóbbi években végzett pontosabb geodéziai számítások szerint El Miradorban (Guatemala) található La Danta 70-72 méteres magasságával veri az eddigi rekordert. Azért fontos kiemelni, honnan mérjük az épület magasságát, mert egyes régészek szerint a közeli El Tigre piramis, melynek talajszint feletti magassága csupán 55 méter, igen mélyre nyúló alapokkal rendelkezik, amelyek az épület abszolút magasságát könnyedén 80-90 méteresre emelhetik.

3. A világ legnagyobb térfogatú piramisa (alapterület és magasság alapján)

Itt a rekorder még mindig a már említett azték Cholula (Tlachihualtepetl) piramis Mexikóban, amely hihetetlen 4,5 millió köbméteresre becsült térfogatával közel kétszer akkora, mint gízai testvére. A Guinness Rekordok Könyve szerint is a világon valaha épített legnagyobb emlékmű nem tűnik piramisnak amikor felnézünk rá, mivel a tetején épült katolikus templom és a feltáratlan állapota miatt inkább egy kisebb hegynek hinnénk, mint mesterséges építménynek.

Fontos megjegyezni, hogy itt is sorban áll egy lehetséges vetélytárs: a kontinens legmagasabb piramisaként jegyzett La Danta feltárása még javában folyik, de sok szakértő szerint ha a 18 ezer (!) négyzetméteres alapzat térfogatát hozzáadjuk a piramis térfogatához (a legújabb számítások szerint ez 2,8 millió köbméter), akkor könnyedén a világ legnagyobb tömegű piramisa címet nyerheti el.

4. A világ legrégebbi piramisa (legidősebb kőből épített gúla formájú épület)

A világ legrégebbi piramisa, és feltehetően a legrégebbi kőből épített vakolt épülete a Dzsószer-piramis az egyiptomi Memphis városa mellett. A Kr.e. 2611-ben befejezett síremlék máig áll, és az egyik legfontosabb bizonyítéka az akkori mérnöki és technikai tudás fejlettségének. Itt is vita tárgya persze, mit nevezünk piramisnak, ugyanis az ősi mezopotámiai, asszír és sumér kultúrákban előfordult ugyan a gúla alakú építkezés jóval az egyiptomiak megjelenése előtt, de ezeket többnyire égetett agyagtéglákból építették és mind méretükben, mind funkciójukban eltérnek az általunk piramisnak titulált építményektől (sokan a közép-amerikai lépcsőpiramisokat sem tartják valódi piramisnak).

5. A világ legnagyobb természetes piramisa (nem ember által épített, gúla alakú képződmény)

Bár a mai napig helyi vita tárgya, a tudományos közösség (köztük a neves Science magazin) egyetért abban, hogy átverés volt a 2005-ben bejelentett boszniai piramisokról szóló hír. Visoko város mellett több, 200 méternél is magasabb gúla formájú domb magasodik, amelyet hamis adatokkal és álhírekkel egy boszniai író hozott a nemzetközi bulvársajtó figyelmébe.

6. A világ legnagyobb föld-piramisai

A mai napig ufó-hívők és összeesküvés-elmélet rajongók érvei között szerepelnek a kínai föld-piramisok. Kína Senhszi tartományában, Xi’an város mellett található néhány tucat, többnyire feltáratlan csonka gúla alakú halomsír, melyet a hazai kunhalmokhoz hasonlóan temetkezési céllal emeltek a közeli termőföldből. Leghíresebb képviselőjük a Nagy Fehér Piramis, amelynek létezését egy légifotóra, valamint az amerikai hadsereg és a kínai kormány titkolódzására alapozzák, és amely állítólag 300 méter magas, de ezt eddig még senki nem tudta bizonyítani.

7. Az ország legmagasabb épülete

Végül egy helyi rekorder. Mit gondoltok, a Guatemalával szomszédos Belízben melyik a legmagasabb épület? Nem ám egy 20. századi felhőkarcoló, hanem egy 1200 éves maja áldozati emlékmű, Caracol, melynek Caana nevű tornya 42 méter magasra emelkedik ki a környező dzsungelből. Ez a mai napig az ország legmagasabb mesterséges épülete.

Mint látjuk, szempontokból, bizonyítékokból és érvekből nincs hiány. Van, aki ismer még hasonló rekordereket a piramisok világából? Ha pedig személyesen is szeretnéd megnézni az emberi történelem legnagyobb alkotásait, gyere velünk Guatemalába vagy Egyiptomba!

Fotók: www.bedouin.hu és Wikimedia Commons

14 hozzászólás a(z) “A világ legnagyobb piramisa” bejegyzéshez

 1. Ez wikipédia lista. És téves. Beszélni kell a régészekkel El Miradorban, akár személyesen Richard Hansennel, ha ott találjátok, s majd ő elmondja erről a véleményét. Az állítás pl. Cholulával azért sem helytálló, mert Tikal piramisait már 50 éve bemérték, és a IV-es piramis már akkor 70 méteres volt. Tömegben sokáig Cholula vezetett, de ezt már 2009 októberében a CNN és a NatGeo is cáfolta, mivel a La Danta talapzata is épített cucc. Sem a Tigrénél, sem a Dantánál nem találtak rá egyelőre a talapzatra, de a Danta ezidáig is 72 méter magas volt (ez 1989 óta tudott, tehát a wikipédia lista már ezért is sántít). 3 éve túrnak folyamatosan a Danta alá (a Tigrét egyelőre nem igazán erőltetik, tehát ott az infótok téves), s annál tartanak közel 90 méternél. Az érdekesség az egészben, hogy már most 20 méternyi talajt tudnának lekotorni El Miradorról, ami esőerdőben igen ritka. Az alját egyelőre nem látják, nem lehet lejjebb mászni, mert beomlik az egész. A lényeg. Térfogatban és tömegben a La Danta már csúcstartó, magasságban egyelőre nem, de Richard Hansen azt mondja, mi késik, nem múlik. A Popol Vuh ábráinak legalább fele innen származik, csak még keveset tártak fel…

  Üdv,
  Endre
  Mirador Adv.

 2. Ja, még valami. Ha El Miradorba októberben akartok menni, kössétek fel a gatyátokat. Ha nem talál be a hurrikán, akkor is 90%, hogy az egész program meghiúsul, mert általában 2-3 méter mély víz borítja ilyenkor az esőerdőt. :)

 3. Endre! Ha szerinted a Tapír magasságát ’89 óta ismerik, miért írod ezt a honlapodon: “piramisára, a Tapírra. 63 méter magas, mára egész szépen feltárt épület”? Amúgy javaslom, legközelebb vigyél magaddal angol-magyar tolmácsot, hátha egyszer tényleg összefutsz személyesen Dr. Hansennel, nem csak az interneten:)))
  Üdv: Peresztegi-Nagy Zoltán

 4. Köszi, hogy szóltál, már javítottam is. :) Az ok egyszerű, a 7-es a 6-os mellett van. :) Amúgy a legfrissebb wikipedia is 70 méterről beszél az erdő szintjéről, hogy ez mit jelent, azt nem tudom. A plató az adott, de annak alját egyelőre nem találják. Vagyis nekem ez az uccsó infóm 2009-ből.

 5. Ja, Richard Hansennel már nem beszélsz El Miradorban. Már nem utazik oda, csak ha a CNN kér tőle interjút. 2007-ben volt utoljára munka miatt a romoknál. Akkor ott voltunk. Éppen helikopterrel érkezett…

 6. Veletlenul nem a boszniai feltaras alatt levo piramisok a legnagyobbak es a legregibbek egyben? Ha jol tudom cca. 20 000 evesek is lehetnek, es magassagban is lepipaljak a gizait.

 7. Április 16.-án, pénteken 18 órától

  Szakács Gábor a Boszniai piramisokról tart előadást.

  A Hercegovinában feltárt Nap illetve Hold piramisok, valamint a falakon található magyar rovásírás léte alapvetően újraíratja nem csak Európa, hanem az egész világ történelmét.

  Belépődíj: 200,- Ft/fő

  HELYSZÍN: Magyarok Szövetsége Országos Központ

  Bp. XV. Pázmány Péter u. 29.

 8. A Sok kritikus,töltöm leszolaj,ha valami titok kitutodik!
  Pedig ezek csak tények és szó de lehet vévéletlenerről!
  Kicsit utána kutatva sokmindent kilehet deríteni!
  Csak még a sok idióta máahogy gondolja,addig ezek csak titkok maradnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain